Slaapproblemen komen voor bij één op de vijf mensen

Slaapproblemen en snurken zijn erg vervelend en kunnen een stempel drukken op uw dagelijks leven. Uit nieuwe cijfers van de Gezondheidsenquête van het CBS blijkt dat 20% van de Nederlanders van 12 jaar of ouder in 2017 kampte met slaapproblemen. Hoe ontstaan slaapproblemen en wat kunnen we ertegen doen?

Slaapproblemen en snurken

Slaapproblemen: belangrijke factoren

Onder slaapproblemen vallen zaken als moeilijk in slaap vallen, moeilijk doorslapen of te vroeg wakker worden.

De ondervraagden werd de volgende vraag gesteld: ‘In welke mate heeft u in de afgelopen 2 weken last gehad van problemen met slapen?’ Eén op de vijf mensen meldden dat zij kampten met slaapproblemen.

Uit de enquête blijkt dat slaapproblemen toenemen met het ouder worden. Van de 12- tot 16-jarigen had 8% last van slaapproblemen, van de 40- tot 50-jarigen was dit 19% en van de 75-plussers maar liefst 28%.

Vrouwen hadden in alle leeftijdsgroepen meer problemen met slapen: in totaal bijna 25%, in tegenstelling tot 15% van de mannen.

Daarnaast had het inkomen invloed op de slaapkwaliteit. Van de mensen uit de huishoudens met het laagste inkomen had 28% last van slaapproblemen, tegenover 16% van de mensen uit de huishoudens met het hoogste inkomen.

Slaapproblemen onderzoek CBS

Bron: cbs.nl

Dagelijks functioneren en gezondheid

41% van mensen met slaapproblemen gaf aan dat zij door hun slaapproblemen werden belemmerd in hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld tijdens het werk. Zo hadden zij last van onder andere vergeetachtigheid, een slecht concentratievermogen en een wisselend humeur.

In de enquête werden ook vragen gesteld over de gezondheid van de ondervraagden. Mensen uit de laagste inkomensgroep meldden twee keer zo vaak ‘een minder dan goede gezondheid’ dan mensen uit de hoogste inkomensgroep. Ook kampten zij bijna anderhalf keer vaker met een langdurige aandoening en hadden ze drie keer vaker psychische problemen.

Van de mensen met een mindere gezondheid kampte 43% met slaapproblemen, van de mensen met één of meerdere langdurige aandoeningen was dat een derde, en van de mensen met psychische klachten zelfs 56%.

Slaapproblemen onderzoek CBS

Bron: cbs.nl

Oorzaken van slaapproblemen

Slaapproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen hangen ze samen met:

 • Spanningen, stress of een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Dit zorgt er mogelijk voor dat u (onbewust) veel piekert, waardoor u zich niet goed kunt ontspannen.
 • Lichamelijke klachten, zoals pijn, jeuk, benauwdheid, zuurbranden, hoesten of vaak moeten plassen.
 • Psychische klachten, zoals angst of depressie.
 • Slechte slaaphygiëne, ofwel, slechte gewoonten en omstandigheden die invloed hebben op de slaap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het nuttigen van cafeïne houdende dranken, alcohol of zware maaltijden voor het slapengaan, televisie kijken in bed of het gebruik van mobiele telefoon of tablet. Ook de kwaliteit van matras of kussen is belangrijk om een optimale slaapkwaliteit te garanderen.
 • Snurken of een snurkende partner die u uit uw slaap houdt.

Slaapproblemen door mobiele telefoon

Snurken

Een slaapprobleem dat in de enquête van het CBS niet werd genoemd, maar helaas wel zeer vaak voorkomt, is snurken. Maar liefst 45% van de mannen en 25% van de vrouwen heeft regelmatig last van snurkklachten.

Snurken wordt vooral gezien als een probleem omdat het geluidsoverlast veroorzaakt. Snurken kan inderdaad een hoog volume bereiken, soms tot wel 100 decibel  zo hard als een drilboor. Niet zo gek dus dat partners van snurkers af en toe geïrriteerd raken door deze oorverdovende snurkgeluiden.

Voor snurkers zelf is snurken echter ook zeer vervelend. Snurken heeft namelijk een slechte invloed op de slaapkwaliteit en zorgt ervoor dat de snurker minder diep slaapt. Dit kan op den duur zorgen voor lichamelijke kwaaltjes, zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn, depressies en zelfs hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk dat snurkklachten tijdig behandeld worden, bijvoorbeeld met een anti snurkmiddel.

Slaapproblemen en snurken

Oorzaken van snurken

Snurken wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat de luchtwegen worden belemmerd en de ademhaling hierdoor niet soepel verloopt.

Hier zijn verschillende mogelijke oorzaken voor aan te wijzen, zoals een verstopte neus, verdikte keelwanden (door bijvoorbeeld overgewicht of roken) of een vergrote keel- en/of neusamandel.

De meest voorkomende oorzaak is echter een verslapping van de spieren in de mond en keel. Tijdens de slaap ontspannen onze spieren van nature, maar bij sommige mensen vindt er een extreme verslapping plaats.

Hierdoor zakt de onderkaak naar achteren en blokkeren de tong, zachte gehemelte en de huig de luchtweg in de keelholte. Het gevolg hiervan is dat de keelweefsels naar elkaar toe worden gezogen en gaan trillen. Dit veroorzaakt het vervelende geluid dat we waarnemen als snurken.

 

 

Tips tegen slaapproblemen

Als u last heeft van slaapproblemen, is het verstandig om bij uzelf te rade te gaan of u de oorzaak ervan kunt achterhalen.

Piekert u veel of zit u niet lekker in uw vel? Kijk dan of u stappen kunt zetten om uit deze negatieve spiraal te komen. Misschien kunt u met iemand praten over uw problemen. Dit kan soms al genoeg lucht geven om weer lekker te kunnen slapen. Als lichamelijke klachten u wakker houden, raadpleeg dan uw huisarts.

Kijk daarnaast ook of u, misschien zonder dat u het doorheeft, slechte slaapgewoonten heeft. Probeer de volgende richtlijnen aan te houden:

 • Zorg voor vaste bedtijden.
 • Geen cafeïne, alcohol en zware maaltijden vóór het slapengaan.
 • Voldoende lichaamsbeweging gedurende de dag, maar niet vlak voordat u naar bed gaat.
 • Geen smartphone, tablet of televisie in de slaapkamer.
 • Goed matras en kussen.
 • Donkere en koele slaapkamer, het liefst tussen de 16 en 18 graden Celsius.
 • Snurkende partner? Lees hier tips om de overlast te beperken.

Slapen zonder slaapproblemen

Raadpleeg bij aanhoudende slaapproblemen uw huisarts, om samen te kijken naar een oplossing voor uw persoonlijke situatie.

Remedie tegen snurken: anti snurkbeugel

Er bestaan vele anti snurkmiddelen waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat een anti snurkbeugel de effectiefste remedie tegen snurken is. Dit middel wordt daarom ook door KNO-artsen wereldwijd aangeraden als voorkeursbehandeling tegen snurkgedrag.

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren dwingt. Hierdoor wordt een blokkade door zachte weefsels voorkomen en zal de luchtweg gedurende de nacht vrij blijven. Hiermee is het snurken verholpen.

Slaapproblemen en snurken: anti snurkbeugel

In de medische wereld wordt een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd, omdat het de onderkaak (mandibula) verplaatst (repositie). Een MRA is wetenschappelijk onderzocht en effectief bewezen door het Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information. Zij concludeerden dat 90% van de snurkers baat heeft bij het gebruik van een MRA.

Als u kampt met snurkklachten kunt u een anti snurkbeugel laten aanmeten op medische gronden. Dit is helaas een duur een tijdrovend proces. De kosten kunnen oplopen tot wel €700.

Het is echter ook mogelijk een anti snurkbeugel online te bestellen voor minder dan €30. Let er hierbij wel op dat u kiest voor een aanpasbare anti snurkbeugel. Een beugel die aansluit op uw gebit zal namelijk een stuk comfortabeler zijn en zijn werk beter kunnen doen.

Wilt u een anti snurkbeugel kopen? Dan zijn er op internet verschillende aanbieders van anti snurkbeugels te vinden, waaronder Mr. Anti Snurk. Dit bedrijf biedt anti snurkbeugels aan voor slechts €27,95 en biedt alle klanten een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen.

Benieuwd naar ervaringen met Mr. Anti Snurk? Dan kunt u op de website vele ervaringen van klanten met deze snurkbeugel vinden.

 

Bron: CBS