Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €20,-

Altijd moe wakker worden? Oorzaken & oplossingen

Moe wakker worden wekker

Inhoudsopgave

Category

Gepubliceerd op

Geschreven door

Share

Email
WhatsApp
Facebook

‘s Ochtends altijd moe wakker worden is geen pretje. Helaas overkomt het ons allemaal wel eens. Als je echter elke ochtend moe wakker wordt, is het belangrijk om te achterhalen waarom je niet goed uitrust. In onderstaand artikel kijken we wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn. Ook geven wij je 10 tips om in de toekomst minder moe wakker te worden.

Moe wakker worden

Bijkomende klachten

Mensen die niet uitgerust wakker worden hebben vaak last van een aanhoudend vermoeid gevoel gedurende de dag. Soms gaat dit ook gepaard met andere symptomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Concentratieproblemen
  • Slaperigheid
  • Wallen of donkere kringen onder de ogen
  • Futloosheid
  • Slecht humeur

Soms worden mensen die slecht slapen wakker met hoofdpijn. Ochtendhoofdpijn is meestal onschuldig. Het kan door verschillende zaken worden veroorzaakt, zoals:

  • Snurken (vaak in combinatie met een droge mond)
  • Slaapapneu
  • Verkeerde slaaphouding
  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Medicatie
  • Verkoudheid
  • Slecht geventileerde kamer

Kamp je met andere kwaaltjes, zoals misselijkheid of duizeligheid? Word je vaak zwetend wakker? Of heb je last van spierpijn en voel je je stijf? Dan heb je misschien iets onder de leden. Houden de klachten langer aan, raadpleeg dan je huisarts.

Oorzaken van moe wakker worden

Waarom worden sommige mensen vaak moe wakker? De meest voorkomende (en meest logische) oorzaak van moe wakker worden is te weinig slaap. Maar wat nou als je genoeg slaapt en tóch moe wakker wordt? We zetten de mogelijke oorzaken op een rij.

1. Veel dromen

Veel mensen merken dat ze moe wakker worden na veel en heftig dromen tijdens de nacht. Een nacht vol dromen levert inderdaad een vermoeid gevoel op, bevestigt neuroloog Hans Hamburger.

Dit heeft te maken met de manier waarop we slapen als we dromen. We dromen met name tijdens onze REM-slaap. Dat is een zeer actieve slaap met hoge hersenactiviteit. Normaal gesproken bestrijkt het zo’n 20 tot 25% van de totale slaapperiode. Onze hersenen zijn tijdens de REM-slaap bijna net zo actief als wanneer we wakker zijn.

Moe wakker worden na dromen

We rusten het meeste uit tijdens de diepe slaapfase. Diepe slaap zorgt voor onderhoud en herstel van het lichaam. Als je je ’s ochtends veel dromen kunt herinneren, heb je relatief te weinig diepe slaap gehad en veel REM-slaap, waardoor een moe gevoel ontstaat.

2. Psychische klachten

Mensen die kampen met psychische klachten, zoals overmatige stress, depressie, overspannenheid of een burn-out, hebben vaak last van vermoeid wakker worden.

Een aantal oorzaken hiervoor:

  • Stress. Mensen die vaak gestrest zijn, maken veel cortisol aan. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Om in slaap te vallen, is het nodig dat onze cortisolspiegel laag is, zodat het slaaphormoon melatonine zijn werk kan doen. Dit lukt echter niet als het cortisolniveau te hoog is.
  • Depressie. Naast somberheid is slapeloosheid is één van de meest voorkomende symptomen van depressie. Het is voor mensen die depressief zijn moeilijk zijn om de slaap te vatten en in slaap te blijven, waardoor zij vermoeid wakker worden.

Moe wakker worden door depressie

  • Overspannenheid of burn-out. Mensen die overspannen zijn of een burn-out hebben, kampen meestal met vergelijkbare klachten. Als overspannenheid langer dan een half jaar duurt, wordt vaak gesproken van een burn-out.
    Een burn-out gaat gepaard met een algemeen uitgeput gevoel, zowel lichamelijk als geestelijk. Doordat men lange tijd overbelast is geweest, is uitrusten zeer belangrijk. Het is logisch dat deze vermoeidheidsklachten niet meteen weggaan.
    Daarnaast hebben mensen met een burn-out ‘s nachts vaak last van piekergedachten en slapen zij slecht en onrustig. Allemaal redenen om moe wakker te worden.

3. Snurken

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, rusten snurkers tijdens de slaap minder goed uit dan niet-snurkers.

Dit komt doordat snurkgedrag veroorzaakt wordt door een belemmerde ademhaling. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een naar achter zakkende onderkaak, maar ook zaken als een allergische reactie, roken of verstopte neus kunnen snurken uitlokken.

Hierdoor zal een snurker ‘s ochtends vaak heel moe wakker worden. Als snurkklachten lang aanhouden kan er na verloop van tijd zelfs chronische vermoeidheid optreden. Er bestaan verschillende anti snurkmiddelen om snurken tegen te gaan. Ongeveer 90% van de snurkers heeft baat bij een anti snurkbeugel.

[av_button label=’Bekijk hier de beste anti snurkmiddelen!’ link=’manually,https://mrantisnurk.nl/10-anti-snurkmiddelen/’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ label_display=” icon_select=’yes-left-icon’ icon=’ue81e’ font=’entypo-fontello’ color=’green’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-9d7gc’ admin_preview_bg=”]

Heb jij geen partner die je erop kan wijzen dat je snurkt? Download dan een snurk app die je ‘s nachts laat draaien. Deze kan je de volgende ochtend precies vertellen of je hebt gesnurkt en zo ja, hoeveel.

Heb je een snurkende partner waardoor je vaak moe wakker wordt? Lees hier dan 7 tips tegen de geluidsoverlast bij een snurkende partner.

4. Slaapapneu

Sommige snurkers kampen met de aandoening slaapapneu. Dit is een ernstige slaapstoornis die gepaard gaat met ademstilstanden tijdens de slaap.

De ademstilstanden worden veroorzaakt doordat de luchtweg geheel geblokkeerd raakt. Ze kunnen variëren van 15 tot 30 seconden en soms zelfs meer. Hierna geven de hersenen het lichaam een signaal om wakker te worden en weer adem te halen.

Andere symptomen van slaapapneu zijn:

  • Luid snurken afgewisseld met stille perioden
  • Schokkend en happend naar adem wakker worden
  • Nachtzweten
  • Onrustige slaap
  • Droge mond
  • Vermoeid wakker worden
  • Slaperigheid overdag
  • Ochtendhoofdpijn
  • Concentratieproblemen

Komen bovenstaande symptomen je bekend voor? Raadpleeg dan je huisarts. Deze kan je onderzoeken en een geschikte behandeling voorstellen.

5. Slecht matras

De basis van een goede nachtrust is een goed matras. Een matras van slechte kwaliteit voorkomt dat je optimaal uitrust en kan zelfs zorgen voor lichamelijke klachten.

Als je twijfelt over de kwaliteit van je huidige matras, of als je matras alweer een aantal jaren oud is, zou je kunnen overwegen om een nieuw matras aan te schaffen.

Een goed matras moet je lichaam goed ondersteunen en comfortabel zijn. In dit artikel heeft de Consumentenbond heeft erg goed uiteen gezet waar je nog meer op moet letten bij de aanschaf van een matras: Matras kopen: waar let je op?

Moe wakker worden door slecht matras

[av_button label=’Bekijk de Emma matras voor de beste nachtrust’ link=’manually,https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=53131&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fl%2Femma-matrassen%2FN%2F14189%2B4286017894%2F%3FruleRedirect%3D1%26sI%3Demma%2Bmatras&name=moe-wakker-worden&subid=matras’ link_target=’_blank’ size=’x-large’ position=’center’ label_display=” icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’blue’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ av_uid=’av-r50vw2′ admin_preview_bg=”]

6. Te veel slaap

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar ook (te) lang slapen kan ervoor zorgen dat je moe wakker wordt. Vaak is het na lang slapen moeilijk om jezelf te activeren en blijf je in een inactieve modus.

Onderzoek heeft uitgewezen dat te veel slapen ook in verband kan worden gebracht met bepaalde aandoeningen, zoals:

  • Overgewicht
  • Depressie
  • Verminderde vruchtbaarheid
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Beroerte
  • Hogere kans op sterfte

De ‘juiste’ hoeveelheid slaap is persoonlijk. Vaak wordt 7 tot 8 uur slaap als ideaal gezien. Als je vaak 9 uur of langer slaapt, probeer dan eens de wekker te zetten na 7 of 8 uur, en kijk of  je je fitter voelt. Dit vergt waarschijnlijk wel enig doorzettingsvermogen!

Moe wakker worden door te veel slaap

7. Verstoord dag- en nachtritme

Het lichaam heeft zijn eigen interne klok die het natuurlijke dag- en nachtritme controleert. Dit gebeurt door de aanmaak van onder andere het hormoon melatonine. In de avond stijgt het melatonine niveau normaal gesproken. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. In de vroege ochtend daalt je melatoninespiegel weer.

Bij sommige mensen is het natuurlijke dag- en nachtritme verstoord geraakt. Hierdoor worden zij ‘s avonds pas laat moe en kunnen vervolgens ‘s ochtends als de wekker gaat niet uit bed komen.

Er kunnen verschillende redenen ten grondslag liggen aan een verstoord dag- en nachtritme. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Onregelmatige werktijden
  • Sporten laat op de avond
  • Gebruik van blauwe schermen (laptop, telefoon, tablet)
  • Te veel cafeïne gedurende de dag of te laat op de dag
  • Te weinig aanmaak van vitamine D

Moe wakker worden

Soms raakt het ritme verstoord doordat mensen zelf gaan rommelen met slaapmedicatie, zoals melatoninetabletjes. Het slikken van melatoninetabletjes kan in het begin helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Op den duur kan het er echter toe leiden dat je moe wakker wordt.

Raadpleeg daarom altijd de huisarts en ga niet zelf aan de slag met medicatie. Dit maakt het probleem vaak alleen maar erger.

8. Ongezonde voeding

De voeding die we eten beïnvloedt onze algehele gezondheid. Eten we gezond, dan plukken we daar de vruchten van. Eten we veel ongezonde voeding, zoals fastfood, ongezonde vetten en toegevoegde suikers, dan heeft dat weerslag op ons lichaam. We worden futlozer en vermoeider.

Iemand die gezond eet zal daarom ook eerder fit wakker worden. Mensen die een ongezond voedingspatroon hebben, worden op hun beurt juist vaker moe wakker.

Kijk daarom eerlijk naar je eigen voedingspatroon. Zorg dat je voldoende vezels, vitaminen, mineralen en andere broodnodige voedingsstoffen binnenkrijgt om je lichaam op weg te helpen naar een energieke dag.

Moe wakker worden door ongezonde voeding

9. Onderliggende aandoening of conditie

Als je kampt met een bepaalde ziekte of aandoening, is vermoeidheid een mogelijk symptoom. Zelfs na een nacht goed slapen, kun je daarom moe wakker worden. Dit geldt natuurlijk voor ernstige aandoeningen, maar ook voor aandoeningen die relatief onschuldig zijn, zoals:

  • Allergieën, met name hooikoorts, kunnen naast een verstopte neus, niezen en traanogen zorgen voor vermoeidheid.
  • De ziekte van Pfeiffer. Een bekend symptoom van deze ziekte is langdurige zware vermoeidheid, die gepaard gaat met griepachtige verschijnselen en opgezwollen lymfeklieren. De moeheid kan soms wel enkele maanden aanhouden.
  • Ook vrouwen die zwanger zijn kampen vaak met vermoeidheid, vooral in het eerste trimester en in de laatste weken voor de bevalling.

10. Slaapkamercondities

Soms worden mensen moe wakker, doordat hun slaapkamer slecht wordt geventileerd. Voor een optimale slaap is het belangrijk dat er genoeg verse lucht wordt aangevoerd.

Ook een te hoge of lage temperatuur kan zorgen voor een slechte nachtrust. De ideale temperatuur op de slaapkamer is 16-18 graden Celsius. Slaap bij voorkeur niet met de verwarming aan, ook niet in de winter. Kies liever voor een warme kruik.

Heb je in de zomer last van de warmte? Slaap dan met een ventilator, koude kruik of washandje met ijsblokjes en zorg voor licht katoenen beddengoed. Vermijd alcohol.

Moe wakker worden slaapkamer

11. Je wordt op het verkeerde moment wakker

Per nacht doorloop je ongeveer 4-5 slaapcycli. Eén slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en bestaat uit verschillende slaapfasen, namelijk de inslaapfase, lichte slaap, diepe slaap en de REM-slaap.

Een veelvoorkomende oorzaak van moe wakker worden, is het ontwaken in het midden van de slaapcyclus. Je bent in een hele diepe slaap en wordt voor je gevoel bruut gewekt. Niet erg prettig en het duurt soms ook even voordat je helemaal ‘op aarde’ bent.

Gebeurt dit vaak, dan kun je een ‘slimme’ wekker aanschaffen. Deze heeft een sensor die meet in welke slaapfase je zit en kan je op het juiste moment wakker maken.

12. Snoozen

U weet vast wel dat snoozen het geen goed idee is, maar toch: het is zo verleidelijk. Het is echter hét recept voor moe wakker worden. Je lichaam denkt namelijk dat het weer in een diepe slaap moet belanden en bereidt zich daarop voor. Om na 5 minuten weer gewekt te worden.

Echt fris en fruitig wakker worden na snoozen is dan ook een zeldzaamheid. Je wordt vaak juist moeilijker wakker en voelt je extreem moe. Meteen opstaan als de wekker gaat dus!

Moe wakker worden na snoozen

13. Je bent geen ochtendmens

Er zijn ochtendmensen, avondmensen en mensen die geen van beiden zijn. Dit worden chronotypes genoemd. Onze genen bepalen grotendeels of we ochtend- of avondmensen zijn.

Ochtendmensen barsten ‘s ochtends van de energie en kunnen niet wachten om aan de dag te beginnen. Vaak zijn zij ‘s avonds eerder moe. Avondmensen daarentegen voelen zich het meest productief als de dag vordert. Vroeg opstaan is voor hen vaak iets waar ze niet heel vrolijk van worden.

Helaas is de maatschappij meer ingericht op ochtendmensen. Hier is weinig aan te veranderen, tenzij je werk kunt vinden waarbij je niet vroeg op hoeft te staan.

Tips tegen vermoeid wakker worden

Soms heb je nu eenmaal een slechtere nacht, dat is niet altijd te voorkomen. Als je echter vaak of bijna altijd moe wakker wordt, heb je misschien iets aan onderstaande tips:

Koffie moe wakker worden

  1. Slaap 7-8 uur per nacht. Niet meer, niet minder.
  2. Gebruik een anti snurkbeugel. Dit is de effectiefste oplossing tegen snurken die bij 90% van de snurkers het snurken oplost.
  3. Meet jezelf een gezonde levensstijl aan. Eet gezond en beweeg voldoende. Streef naar een regelmatig leefpatroon.
  4. Zorg voor een goede slaaphygiëne. Geef je lichaam de tijd om zich voor te bereiden op de nacht. Drink geen cafeïne voordat je gaat slapen, vermijd blauwe schermen, doe een rustige activiteit. Vermijd alcohol.
  5. Zoek adequate hulp als je kampt met lichamelijke of psychische aandoeningen die ervoor zorgen dat je slecht slaapt.
  6. Optimaliseer je slaapkamer. Zorg voor een goed matras, goede ventilatie en een temperatuur van 16-18 graden Celsius.
  7. Snooze niet. Sta meteen op als de wekker gaat.
  8. Koop een slimme wekker die detecteert wanneer je slaapcyclus erop zit. Of misschien heb je baat bij een Wake Up Light.
  9. Sla je ontbijt niet over (en drink een bakje koffie om op gang te komen).
  10. Zorg voor voldoende licht bij het wakker worden.

Welterusten!