Niet kunnen slapen door stress: wat te doen?

Niet kunnen slapen door stress

Niet kunnen slapen door stress is ontzettend vervelend. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van slaapproblemen. Hoe kun je stress verminderen?

Niet kunnen slapen door stress

Als je last hebt van stress, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Een hoog cortisol niveau maakt het onmogelijk om in slaap te vallen. Er kunnen vele verschillende oorzaken voor stress zijn. Denk hierbij aan werk of studie, familieomstandigheden, gezondheidsproblemen of je relatie.

Soms kun je weinig veranderen aan de zaken die jou een gestrest gevoel geven. Het is dan vooral zaak om niet teveel te piekeren, want dit is nutteloos en zal je niet beter laten voelen. Als je wél iets aan de oorzaak van jouw stressgevoelens kunt doen, dan is het belangrijk om deze dingen aan te pakken.

Als je vaak of langdurig last hebt van extreme stress, wellicht in combinatie met angst en depressieve gevoelens, zoek dan (professionele) hulp.

Overige tips tegen stress

Er zijn veel verschillende dingen die stressgevoelens kunnen verminderen. Ze helpen je ontspannen en kalmeren. Als jij regelmatig niet kunt slapen door stress, heb je mogelijk wat aan onderstaande tips:

 


Wist je dat…?