Anti snurk kussen tegen snurken: werkt het echt?

Een anti snurk kussen kan voor sommige snurkers uitkomst bieden. Lees hieronder meer over de werking van zo’n speciaal ontworpen kussen en of je hier zelf ook baat bij kunt hebben.

blonde-vrouw-snurkende-man

Verschillende soorten snurkers

Snurken heeft verschillende oorzaken en er bestaan dan ook verschillende soorten snurkers. Het is belangrijk eerst te kijken naar wat voor soort snurker je bent voordat je kunt bepalen of een anti snurk kussen voor jou effectief kan zijn.

Vaak adverteren bedrijven van anti snurk kussens dat ze je van elk soort snurkprobleem kunnen verlossen, maar dit is helaas niet het geval. Let hier dus goed op als je overweegt een anti snurk kussen aan te schaffen.

Keelsnurkers

De meeste snurkers zijn keelsnurkers. Met keelsnurkers bedoelen we mensen die snurken door een geblokkeerde luchtweg in het keelgebied. Als we slapen, verslappen onze spieren zich. Dit geldt ook voor onze spieren en weke delen in de mond en keel.

Sommige mensen hebben zodanig verslapte mond- en keelspieren dat ze gaan hangen en de luchtweg blokkeren. Hierdoor moet de lucht zich tijdens de ademhaling door een nauwe opening persen, wat trillingen veroorzaakt. Deze trillingen zijn het vervelende snurkgeluid dat je waarneemt.

Voor sommige keelsnurkers kan een anti snurk kussen effectief zijn. Dit geldt vooral voor mensen die voornamelijk snurken als ze op hun rug slapen. Dit komt omdat hun onderkaak, tong of andere delen van de mond in die houding naar achteren vallen en hun luchtweg blokkeren. Een anti snurk kussen dit kan oplossen.

Anti snurk kussen

Voor keelsnurkers kan een anti snurk kussen hulp bieden.

Neussnurkers

Er zijn echter ook mensen die snurken door een geblokkeerde of nauwe neusingang. Redenen hiervoor kunnen zijn een scheef neustussenschot of een verstopte neus door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. Het gevolg van deze blokkade is dat mensen geforceerd worden door de mond adem te halen, wat een negatieve druk op het keelgebied legt. Hierdoor ontstaat het snurkgeluid.

Een anti snurk kussen zal voor neussnurkers geen effect hebben, omdat de directe oorzaak van het snurken niet wordt aangepakt. Als je een typische neussnurker bent, zul je meer baat hebben bij het gebruik van bijvoorbeeld een neusspreider of neusspray.

Werking van een anti snurk kussen

Een anti snurk kussen, ook wel een ergonomisch kussen genoemd, zorgt er in wezen voor dat de slaaphouding van de snurker wordt gecorrigeerd. Zoals je hebt kunnen lezen, wordt bij veel mensen snurken veroorzaakt of verergerd als ze op hun rug slapen. Een anti snurk kussen is zo ontworpen dat het oncomfortabel voor de snurker is om op de rug te slapen, en zodoende wordt gedwongen op de zij te gaan liggen.

Sommige kussens zijn in de hoogte instelbaar, elektrisch of door middel van een opblaaszak, en de meeste zijn gemaakt van anti-allergisch materiaal.

Enkele goede anti snurk kussens

Tempur – Aanrader!

Dit kussen van Tempur heeft de standaard vorm van een anti snurk kussen. Het laat de nek- en schouderspieren volledig ontspannen en bevordert hierdoor het slapen. Het kussen kan pijn verlichten en helpen bij snurk- en slaapproblemen. Het Tempur hoofdkussen wordt door zeer veel mensen als uiterst comfortabel beoordeeld. Het is ook een zeer goed anti snurk kussen voor zijslapers.

tempur-original-anti-snurk-kussen-sfeer

Prijs: €89,75

Sissel Silencium – innovatief maar duur

Dit kussen is net op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Buiten Nederland wordt het al een tijdje verkocht. Er zijn wisselende ervaringen met dit kussen. De zogenaamde rugslapers zijn over het algemeen tevreden over dit kussen. De zijslapers vinden dat het te weinig ondersteuning geeft.

De Sissel Silencium is een innovatieve uitvinding, het bevat microfoons die het snurken waarnemen. Wanneer je begint te snurken zal kussen zich automatisch oppompen. Hier betaal je wel een stevige 349 Euro voor.

Silencium anti snurk kussen

Prijs €349,00

Traagschuim neksteunkussen – Voordeligste optie!

Dit is een standaard kussen dat je lichtjes dwingt om op je zij te slapen. Het wordt niet specifiek verkocht als een anti snurk kussen, maar heeft wel dezelfde vormen en karakteristieken. Het traagschuim neksteunkussen is in vergelijking tot andere anti snurk kussens een bijzonder voordelige optie. 

traagschuim-anti-snurk-kussen

Prijs: €23,95

Konbanwa

Dit kussen is voorzien van een opblaasbare zak in het midden van het kussen. Je kunt deze zak eenvoudig zelf op de gewenste hoogte blazen via het mondstuk. Hierdoor ontstaat in het midden van je kussen een bolling, waardoor je wordt gedwongen op je zij te gaan liggen.

anti-snurk-kussen-konbanwa

Prijs: €39,95

Swissblue

Het Swissblue Orthopedisch Gezondheidskussen is gemaakt van traagschuim. Het zorgt voor een optimale ondersteuning van hoofd en nek en stimuleert slapen op de zij.

Anti snurk kussen Swissblue

Prijs: €48,99

Medicomfort

Het Medicomfort kussen is een speciaal kussen dat gebruikt kan worden bij zowel de buik- als zijligging. Als je slaapt met dit kussen, komt er meer ruimte tussen de slijmvliezen. Hierdoor kan er meer lucht doorstromen en wordt het vibreren, en dus snurken, voorkomen.

Anti snurk kussen Medicomfort

Prijs: €66,50

Lidl

De Lidl verkoopt buiten Nederland ook een anti snurk kussen. Wanneer het anti snurk kussen van Lidl in Nederland beschikbaar komt is nog niet bekend. Zodra we dit weten, voegen we het hier toe.

Ikea

Alhoewel Ikea niet specifiek een anti snurk kussen verkoopt, is het Rosenkärm kussen wel vergelijkbaar met andere anti snurk kussens. Je kunt het Rosenkärm van Ikea dus gerust als anti snurk kussen uitproberen. Daarnaast is het ook nog eens betaalbaar.

ikea-anti-snurk-kussen

Prijs: €19,95

Jysk

Het traagschuim kussen van Jysk heeft dezelfde specificates als andere anti snurk kussens. Je zou het hier dus ook voor kunnen proberen te gebruiken. Daarnaast is het ook nog eens erg goedkoop.

jysk-anti-snurk-kussen

Prijs: €10,00

QMED

Als we de reviews moeten geloven op sportmeddirect.nl dan is het QMED anti snurk kussen geweldig. Maar liefst 21 positieve reviews en slechts 2 negatieve. Het kussen is echter wel erg duur.

qmed-anti-snurk-kussen

Prijs: €52,50

Werkt een anti snurk kussen?

Als je een typische rugsnurker bent kan een anti snurk kussen ervoor zorgen dat je snurkklachten verminderen of zelfs verdwijnen. Het probleem is echter vaak dat veel snurkers tijdens de nacht zonder het door te hebben tegen de gedwongen zijligging ingaan, zeker als ze gewend zijn om altijd op de rug te slapen. Als dit gebeurt, zal het snurken dus weer terugkomen en ben je terug bij af.

Een mini panel van 3 snurkers van de consumentenbond heeft het anti snurk kussen getest. Hierbij gaf 1 van de consumentenbond panel leden aan baat the hebben bij het anti snurk kussen.

Of een anti snurk kussen voor jou effectief is, is een kwestie van uitproberen. Er zijn vele aanbieders van anti snurk kussens op de markt en wij raden je aan te beginnen met een betaalbaar kussen, om geen onnodig geld weg te gooien.

 

Effectieve lange termijn oplossingen

Bij het merendeel van de snurkers zal een anti snurk kussen weinig effectief zijn. Omdat de oorzaak van snurken bij iedereen anders, is het slim om te kijken of je jouw snurkprobleem op een andere manier kunt aanpakken. Er zijn veel oplossingen tegen snurken die ook op de lange termijn effect hebben.

In dit artikel kunt je 10 effectieve tips tegen snurken lezen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van oefeningen om je mond- en keelspieren sterker te maken, of het gebruik van een anti snurk beugel.

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een effectieve snurkstopper dat voorkomt dat je onderkaak en zachte delen van de mond naar achteren zakken tijdens de slaap. De wetenschappelijke naam van een anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). De werking van een MRA is wetenschappelijk effectief bewezen in ongeveer 90% van de gevallen. Ook KNO-artsen raden een MRA aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

De snelste, eenvoudigste en goedkoopste manier om een anti snurkbeugel te kopen is via een online aanbieder. Een webshop met zeer veel positieve reviews is Mr. Anti Snurk. Lees hier de anti snurk beugel ervaringen. Hier kost een beugel je slechts €27,95 en heb je een proeftijd van 14 dagen.

Mr. Anti Snurk kopen bij Etos