De 5 beste oplossingen tegen snurken op een rij

Klaagt uw partner regelmatig over geluidsoverlast die wordt veroorzaakt door uw oorverdovende gesnurk? En is er soms sprake van spanningen binnen jullie relatie? Dan wordt het tijd om uw partner serieus te nemen en uw snurkprobleem aan te pakken. Hieronder zetten wij de 5 beste oplossingen tegen snurken voor u op een rij.

Oplossingen tegen snurken

Oplossingen tegen snurken:

1. Krijg meer grip op uw snurkgedrag

Het probleem van veel snurkers is dat zij vaak niet weten waar de bron van hun snurkprobleem ligt. Als de oorzaak van de snurkklachten onduidelijk is, is het ook vrij lastig om een of meerdere geschikte oplossingen tegen snurken te vinden. Stap 1 is daarom meer grip te krijgen op uw snurkgedrag, zodat het vinden van een geschikte remedie gemakkelijker gaat. Hoe pakt u dit aan?

De meest logische manier is het raadplegen van uw huisarts, die u eventueel kan doorverwijzen naar een KNO-arts. Deze kan door middel van vragenlijsten en onderzoeken vaststellen waar de oorzaak van uw snurkprobleem precies ligt en een passende behandeling adviseren.

Er bestaat ook een vrij eenvoudige manier om zelf meer inzicht te krijgen in uw snurkgedrag: het downloaden van een snurk app. De werking van een snurk app is eenvoudig: terwijl u slaapt, doet de app zijn werk. Hij meet uw snurkgedrag nauwkeurig en kan ook samples van uw gesnurk opnemen, zodat u deze zelf kunt terugluisteren.

Oplossingen tegen snurken - anti snurk app SnurkLab

SnurkLab

Een snurk app kan u tips tegen over mogelijk remedies en oplossingen tegen snurken, maar de beste functie is dat u per nacht uw slaapcondities kunt aangeven. U kunt dus bijvoorbeeld invullen of u een anti snurkmiddel heeft gebruikt of heeft gerookt of alcohol gedronken voor het slapengaan. Zo kunt u precies zien welke invloed bepaalde factoren op uw snurkgedrag hebben. Een fijne en populaire app is SnurkLab, die gratis te downloaden is voor zowel Android als iOS toestellen.

2. Ga gezonder leven

Snurken wordt in veel gevallen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Als u een fervente snurker bent, kan het dus zeker geen kwaad eens kritisch te kijken naar uw leefgewoonten. Het aanpassen van uw levensstijl is één van de oplossingen tegen snurken waar u tevens de meeste vruchten van zult plukken op andere gebieden.

Overgewicht is een grote veroorzaker van snurkklachten. Waarom? Als u kampt met overtollige kilo’s, heeft u te maken met vetophoping op verschillende plekken op en in het lichaam. Vet dat zich ophoopt rond de keel en nek zorgt voor een verdikking van de keelwanden. Verdikte keelwanden drukken tegen de luchtweg, wat uw ademhaling bemoeilijkt. Dit veroorzaakt snurkklachten. Als u een paar kilootjes te zwaar bent, zorg er dan voor dat u deze kwijtraakt. Ga sporten en probeer gezond te eten voor een langdurig resultaat.

Oplossingen tegen snurken: afvallen

Ook roken is een grote boosdoener als het gaat om snurkgedrag. Het heeft een zeer irriterend effect op de slijmvliezen en luchtwegen, met als gevolg dat deze kunnen opzwellen. Ook kunnen er kleine ontstekingen ontstaan. De vernauwingen en verdikkingen van het keelweefsel die hierdoor kunnen optreden, leiden vaak tot snurkklachten. Stoppen met roken zal uw snurkgedrag drastisch verminderen.

Let ook op uw alcoholgebruik. Alcohol heeft een spierverslappende werking, waardoor ook de spieren die uw keelholte normaal gesproken openhouden verslappen. Hierdoor ontstaat er een blokkade van de luchtweg, die leidt tot snurken. Zorg er daarom voor dat u ten minste twee tot vier uur voordat u naar bed gaat geen alcohol nuttigt.

 

3. Pas uw slaaphouding aan

Slapen op de rug zorgt vaak voor een toename van snurkklachten. Dit komt doordat de onderkaak, tong en zachte gehemelte zo meer kans hebben om naar achteren te vallen en de keelholte te blokkeren. Slapen op de zij kan snurkklachten in sommige gevallen voorkomen, maar vaak draaien mensen ’s nachts ongemerkt en is de kans groot dat u weer op uw rug terecht komt. Wat kunt u hiertegen doen?

Ten eerste kunt u een blokkade proberen te maken door middel van een stapel kussens. Als dit niet helpt, kunt ook kijken of een speciaal anti snurk kussen u kan helpen bij het corrigeren van uw slaaphouding. Er bestaat ook een ‘smart pillow’, ZEEQ genaamd, dat bomvol staat van moderne technologie en dat u kan helpen uw snurkklachten te verminderen. De ingebouwde microfoon kan precies meten wanneer en hoe hard u snurkt en u via een trilfunctie aansporen een andere houding aan te nemen.

Oplossingen tegen snurken: anti snurk kussen

U kunt ook de hulp inroepen van een Sleep Position Trainer (SPT). Dit is een apparaatje dat u in een band om uw borst draagt en vibreert zodra u op uw rug draait.

Het kan ook zijn dat u baat hebt bij het slapen met een gestrekte hals. Dit verkleint de kans op blokkades of knellingen in het nekgebied. Zorg in dit geval voor een stevig matras en dun kussen. Ook kunt u het hoofdeinde van uw bed ietwat omhoog plaatsen met bijvoorbeeld klossen, om de kans op een naar achter vallende onderkaak en tong te beperken.

4. Optimaliseer uw slaapkamer

Soms dragen slechte slaapkamercondities bij aan het ontstaan van snurkklachten. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op snurken zoveel mogelijk te beperken.

Oplossingen tegen snurken - stofvrije slaapkamer

Voor een optimale slaap is het belangrijk dat u zorgt voor een goed geventileerde slaapkamer die niet te warm en niet te koud is: idealiter rond de 18 graden Celsius. Droge lucht is funest voor snurkklachten, omdat het de membranen in de neus en keel irriteert. Zorg ervoor dat uw slaapkamer een vochtigheidsgraad van tussen de 60% en 80% heeft. Het kan ook helpen een luchtbevochtiger aan te schaffen. Vermijd daarnaast roken in en om de slaapkamer. Voor extra zuurstof kan een ananasplant een welkome decoratie zijn.

In slaapkamers is volop huisstofmijt aanwezig. Voor mensen die kampen met een allergie voor de uitwerpselen van huisstofmijt is het zaak de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te beperken. Niezen, een verstopte neus en opgezwollen neusslijmvlies kunnen namelijk bijdragen aan snurkgedrag. Zorg voor zo min mogelijk stof in de slaapkamer. Stof en stofzuig zo vaak mogelijk, was de lakens regelmatig, evenals de gordijnen. Het is het best om ’s ochtends uw bed niet op te maken, maar een tijdje lekker te laten luchten. Beddengoed is namelijk het ideale leefklimaat voor huisstofmijt (warm, vochtig en bomvol met onze huidschilfers; hun voedsel).

5. Gebruik een effectief anti snurk middel

Als bovenstaande maatregelen geen of te weinig effect hebben, zult u moeten kijken naar andere oplossingen tegen snurken. U zou dan de aanschaf van een anti snurkmiddel kunnen overwegen.

Er worden vele anti snurk middelen op de markt aangeboden die u kunnen helpen uw snurkklachten te verminderen of op te lossen, zoals:

  • Neuspleisters en neusspreiders. Deze helpen bij het bevorderen van een correcte neusademhaling, wat in het geval van neusblokkades snurken kan voorkomen.
  • Anti snurk hoofdbanden, die ervoor zorgen dat de mond gesloten blijft tijdens de slaap. Dit voorkomt in sommige gevallen snurkklachten, maar is niet erg populair door het beklemmende effect dat het op sommige gebruikers heeft.
  • Een tongstabilisator. Deze voorkomt dat de tong richting de keelholte zakt. Vaak wordt een tongstabilisator gebruikt door mensen die om bepaalde redenen geen MRA kunnen dragen.
  • Anti snurk sprays. Deze helpen de neusholte te openen en/of vibraties van het keelweefsels voorkomen.

Anti snurkbeugel

Het effectiefste anti snurkmiddel dat werkt bij 90% van de snurkers is de anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA). Dit is een bitje dat u ’s nachts draagt en voorkomt dat uw onderkaak naar achteren zakt en de keelholte blokkeert. Hierdoor wordt snurken voorkomen. Een MRA is het effectiefste anti snurk middel en is uitvoerig wetenschappelijk getest.

Oplossingen tegen snurken - MRA

Het beste is een anti snurkbeugel op maat, zoals die van Mr. Anti Snurk. Deze kunt u aanpassen op uw gebit, waardoor hij perfect aansluit. Lees hier de vele positieve reviews over de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.