Wat is de beste oplossing tegen snurken? 7 oplossingen die echt helpen!

De beste oplossing tegen snurken vindt u in dit artikel. We bespreken enkele oplossingen die u zelf kunt uitvoeren. Daarnaast bespreken we het beste anti snurk middel.

Let op: bent u zwanger? Lees dan dit artikel voor oplossingen tegen snurken tijdens zwangerschap.

1. Gezonder leven

Snurken wordt in veel gevallen veroorzaakt door een ongezonde levensstijl. Het kan dus zeker geen kwaad om eens kritisch naar uw leefgewoonten te kijken. U zult hier tevens op andere gebieden de vruchten van plukken.

Een aantal voorbeelden van ongezonde leefgewoonten:

 • Overgewicht is een grote veroorzaker van snurkklachten. Waarom? Vet dat zich ophoopt rond de keel en nek zorgt voor een verdikking van de keelwanden. Verdikte keelwanden drukken tegen de luchtweg. Dit bemoeilijkt uw ademhaling en veroorzaakt snurkklachten. Probeer uw overtollige kilo’s kwijt te raken.
 • Ook roken is een grote boosdoener als het gaat om snurkgedrag. Het heeft een zeer irriterend effect op de slijmvliezen en luchtwegen. Het gevolg is dat deze kunnen opzwellen. Ook kunnen er kleine ontstekingen ontstaan. De vernauwingen en verdikkingen van het keelweefsel die hierdoor optreden, leiden vaak tot snurkklachten. Stoppen met roken zal uw snurkgedrag drastisch verminderen.
 • Let ook op uw alcoholgebruik. Alcohol heeft een spierverslappende werking. Hierdoor verslappen ook de spieren die uw keelholte normaal gesproken openhouden. Het gevolg is een blokkade van de luchtweg, die leidt tot snurken. Zorg er daarom voor dat u ten minste twee tot vier uur voordat u naar bed gaat geen alcohol nuttigt.

2. Uw snurkgedrag beter analyseren

Veel snurkers weten niet waar de bron van hun snurkprobleem ligt. Dit maakt het lastig om een geschikte oplossing tegen snurken te vinden. Het is daarom belangrijk om meer grip op uw snurkgedrag te krijgen. Hoe pakt u dit aan?

De meest logische manier is het raadplegen van uw huisarts of KNO-arts. Een arts kan u door middel van vragenlijsten en onderzoeken de oorzaak van uw snurkprobleem vaststellen. Dit maakt het vinden van een passende behandeling gemakkelijker.

Er bestaat ook een eenvoudige manier om zelf meer inzicht te krijgen in uw snurkgedrag: een snurk app. Terwijl u slaapt, doet de app zijn werk. Hij meet uw snurkgedrag nauwkeurig en neemt samples van uw gesnurk op.

De beste functie is echter dat u per nacht uw slaapcondities kunt aangeven. Zo kunt u bijvoorbeeld invullen of u heeft gerookt of alcohol heeft gedronken voor het slapengaan. Ook kunt u aangeven of u een anti snurkmiddel heeft gebruikt. Zo kunt u precies zien welke invloed bepaalde factoren op uw snurkgedrag hebben. Een fijne en populaire app is SnurkLab. Deze app is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS.

3. Anti-snurkbeugel: de definitieve oplossing

Een snelle oplossing tegen snurken is de snurkbeugel. Dit is tevens het effectiefste anti snurkmiddel dat er is: het heeft bij maar liefst 90% van de snurkers een positief effect. Ook op dit forum wordt positief over de snurkbeugel als oplossing tegen snurken gepraat.

De anti snurkbeugel is een bitje dat u ’s nachts draagt en voorkomt dat uw onderkaak naar achteren zakt en de keelholte blokkeert. Hierdoor wordt snurken voorkomen. Het middel is uitvoerig wetenschappelijk getest.

Oplossingen tegen snurken - MRA

Het beste is een anti snurkbeugel op maat, zoals die van Mr. Anti Snurk. Deze kunt u aanpassen op uw gebit, waardoor hij perfect aansluit. Lees hier de vele positieve ervaringen van gebruikers over de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. U kunt hem eenvoudig online bestellen. U heeft hem dan een dag later in huis.

4. Slaaphouding aanpassen

Slapen op de rug zorgt vaak voor een toename van snurkklachten. Dit komt doordat de onderkaak, tong en zachte gehemelte zo sneller naar achteren te vallen. Dit blokkeert de keelholte. Slapen op de zij kan snurken in sommige gevallen voorkomen. De kans is echter groot dat u weer op uw rug belandt. Wat kunt u hiertegen doen?

 • Een kussenblokkade maken die u tegen uw rug aanlegt.
 • Een anti snurk kussen dat u helpt bij het corrigeren van uw slaaphouding. Er bestaat ook een ‘smart pillow’, ZEEQ genaamd. Dit kussen staat bomvol van moderne technologie en helpt ook tegen snurken. De ingebouwde microfoon meet precies wanneer en hoe hard u snurkt. Het kussen spoort u via een trilfunctie aan om een andere houding aan te nemen. Hierdoor stopt het snurken.

Oplossingen tegen snurken: anti snurk kussen

 • U kunt ook de hulp inroepen van een Sleep Position Trainer (SPT). Dit is een apparaatje dat u in een band om uw borst draagt en vibreert zodra u op uw rug draait.
 • Het kan ook zijn dat u baat hebt bij het slapen met een gestrekte hals. Dit verkleint de kans op blokkades of knellingen in het nekgebied. Zorg in dit geval voor een stevig matras en dun kussen. Ook kunt u het hoofdeinde van uw bed ietwat omhoog plaatsen met bijvoorbeeld klossen. Dit verkleint de kans op een naar achter vallende onderkaak en tong.

5. Slaapkamer aanpakken

Soms dragen slechte slaapkamercondities bij aan het ontstaan van snurkklachten. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op snurken zoveel mogelijk te beperken.

 • Voor een optimale slaap is het belangrijk dat u zorgt voor een goed geventileerde slaapkamer die niet te warm en niet te koud is: idealiter rond de 18 graden Celsius.
 • Droge lucht is funest voor snurkklachten, omdat het de membranen in de neus en keel irriteert. Zorg er daarom voor dat uw slaapkamer een vochtigheidsgraad van 60% tot 80% heeft. Het kan ook helpen een luchtbevochtiger aan te schaffen.
 • Vermijd roken in en om de slaapkamer. Voor extra zuurstof kan een anti snurk plant een welkome decoratie zijn.
 • In slaapkamers is volop huisstofmijt aanwezig. Mensen die hier allergisch voor zijn, moeten de nodige maatregelen nemen. Een allergische reactie kan namelijk de oorzaak zijn van snurken. Stof en stofzuig zo vaak mogelijk. Laat uw bed iedere ochtend luchten en was de lakens regelmatig.

Oplossingen tegen snurken

6. Overige anti snurk middelen

Werken bovenstaande oplossingen bij snurken niet of nauwelijks? Dan kunt u onderstaande anti snurkmiddelen overwegen:

 • Neuspleisters en neusspreiders. Deze helpen bij het bevorderen van een correcte neusademhaling. Dit lost snurken door een neusblokkade op.
 • Anti snurk hoofdbanden, die ervoor zorgen dat de mond gesloten blijft tijdens de slaap. Het middel is echter niet erg populair, omdat het middel bij sommige gebruikers een beklemmend effect geeft.
 • Een tongstabilisator. Deze voorkomt dat de tong richting de keelholte zakt. Vaak wordt een tongstabilisator gebruikt door mensen die om bepaalde redenen geen anti snurkbeugel kunnen dragen.

7. Operatie

Een operatie is een voorbeeld van een medische oplossing tegen snurken. De meest voorkomende operaties bij snurkklachten zijn:

 • Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP). Hierbij wordt een groot gedeelte van de huig en zachte gehemelte verwijderd. Hierdoor stopt het snurken.
 • Laser-assisted uvulopalatoplastiek (LAUP). Hierbij gebruikt de arts een laser om delen van de zachte weefsels in de mond en keel te verhitten en verwijderen. Het littekenweefsel dat hierdoor ontstaat is strakker dan het oorspronkelijke weefsel. Dit voorkomt trillingen van de weefsels en lost het snurken op.
 • Somnoplastiek (gecontroleerde littekenvorming). Bij deze operatie verstijft de KNO-arts de huig en het zachte gehemelte met radiogolven.

Oplossingen tegen snurken

 • Septoplastie (neustussenschotcorrectie). Deze operatie is geschikt voor snurkers die snurken doordat ze een scheef of afwijkend neustussenschot hebben.
 • Coagulatie. Hierbij wordt overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen weggebrand.
 • Verwijdering van een deel van de onderste neusschelp.
 • Verwijdering van keel- en/of neusamandelen.

In dit artikel kunt u meer lezen over de verschillende operaties tegen snurken.

 

Conclusie: de allerbeste oplossing voor snurken

De beste oplossing tegen snurken is de anti snurkbeugel. Een aantal voordelen van dit middel zijn:

 • Is voor 90% van de snurkers effectief.
 • Werkt meteen bij het eerste gebruik.
 • Voordelige en laagdrempelige oplossing.
 • Werking is wetenschappelijk aangetoond.
 • Zelf op maat te maken: perfecte pasvorm.

Meer weten? Lees dan hier meer informatie over de anti snurkbeugel.