41 oplossingen tegen snurken + 5 tips voor de partner

anti snurk producten - snurkende man

Word jij helemaal gek van dat gesnurk? Check dan deze 41 oplossingen tegen snurken! Daarnaast geven we je ook nog 5 tips voor de partner.

Inhoudsopgave

ANTI SNURK MIDDELEN

Voordat we met alle 41 oplossingen tegen snurken beginnen, staat voorop dat kopen van een goed anti snurk middel de beste oplossing is. Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een anti snurk middel? Lees dan dit bericht met de 10 beste anti snurk middelen.

anti snurk middelen

GEZONDE LEVENSSTIJL

1. Afvallen

Wat houdt het in?
Je overgewicht kwijtraken.

Hoe voorkom je snurken: afvallen
Waarom?
Overgewicht zorgt voor een verdikking van de keelwanden. Het gevolg hiervan is dat de luchtwegen vernauwen. Dit bemoeilijkt de ademhaling en dit kan ’s nachts leiden tot snurken. Afvallen zal zorgen voor een betere luchttoevoer en een duidelijke vermindering van je snurkklachten.
Hoe?
Meet jezelf een gezond voedingspatroon aan en ga sporten. Vermijd crashdiëten die zullen resulteren in het gevreesde jojo-effect.
Voordelen
Het kwijtraken van je overgewicht is beter voor je gezondheid. Je zult je fitter en energieker voelen. Daarnaast verklein je de kans op het oplopen van andere aandoeningen.
Nadelen
Het is een langzaam proces: het effect is pas na een tijdje zichtbaar. Dit maakt het voor veel mensen moeilijk om vol te houden.
Moeilijkheidsgraad
4/5

2. Stoppen met roken

Wat houdt het in?
Een einde maken aan je rookverslaving.

Stoppen met roken betere slaap
Waarom?
Roken irriteert de slijmvliezen in de luchtwegen. Geïrriteerd slijmvlies zwelt op, waardoor de luchtweg vernauwd raakt. Daarnaast stimuleert roken de slijmproductie. Overtollig slijm in de keel en neus vergroot de kans op snurken. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op snurken bij rokers met een factor 2,3 toeneemt ten opzichte van niet-rokers.
Hoe?
Plan je stopdatum en bereid je goed voor. Als stoppen op eigen houtje niet lukt, kun je eventueel gebruik maken van een hulpmiddel of de huisarts inschakelen.
Voordelen
Het is beter voor je gezondheid en je portemonnee.
Nadelen
Roken is een verslaving en het vergt daarom veel doorzettingsvermogen om definitief te stoppen.
Moeilijkheidsgraad
5/5

3. Matigen met alcohol

Wat houdt het in?
Je alcoholconsumptie omlaag schroeven, met name voordat je gaat slapen.

Snurken en alcohol
Waarom?
Alcohol heeft een spierverslappende werking. Het gevolg hiervan is dat de spieren die de keelholte openhouden ook verslappen. Bovendien zakken de onderkaak, tong en zachte gehemelte gemakkelijker naar achteren, waardoor de keelholte geblokkeerd raakt. Daarnaast leidt alcohol tot een verminderde ademhalingscontrole. Kortom: de kans op snurken na het drinken van alcohol is erg groot.
Hoe?
Stop 2-4 uur voor het slapengaan met het drinken van alcohol. Drink maximaal 2 alcoholische dranken per dag. Drink je normaal gesproken graag een slaapmutsje? Vervang dit dan door iets anders, zoals een kop thee met honing.
Voordelen
Je zult niet alleen minder snurken, maar ook dieper slapen en fitter wakker worden.
Nadelen
Sommige mensen slapen minder goed in zonder een slaapmutsje. Het kan daarom lastig zijn om dit ritueel op te geven.
Moeilijkheidsgraad
3/5

4. Gezond voedingspatroon

Wat houdt het in?
Jezelf een gezond eetpatroon aanmeten.
Waarom?
Evenwichtige voeding is de basis van een gezonde levensstijl. Ten eerste draagt een evenwichtig dieet bij aan een gezond immuunsysteem. Zo heb je bijvoorbeeld minder vaak last van verkoudheden, die op hun beurt kunnen leiden tot snurken.

Ook ons spijsverteringssysteem is een belangrijke graadmeter van onze gezondheid. Als je vaak ongezond eet, leidt dit mogelijk tot maag- en darmproblemen, zoals zuurbranden. Dit kan snurken veroorzaken. Hoe gezonder je eetpatroon, hoe kleiner de kans op snurken.
Hoe?
De beste manier om jezelf een gezond eetpatroon aan te meten is door je goed te laten voorlichten. Je kunt bijvoorbeeld een professional inschakelen voor advies op maat. Wil je hier liever geen geld aan uitgeven, dan is het aan te raden om de website van het Voedingscentrum te raadplegen. Hier wordt duidelijk uitgelegd hoe een gebalanceerd voedingspatroon eruit ziet.
Voordelen
Je gezondheid zal verbeteren door gezonder te eten.
Nadelen
Het is vaak lastig om je voedingspatroon definitief aan te passen. Soms vervallen mensen snel weer in oude gewoonten. Daarnaast kost hulp van een professional geld.
Moeilijkheidsgraad
4/5

HUISMIDDELTJES

5. Stoombadje met etherische oliën

Wat houdt het in?
Je holtes openen en vrijmaken van overtollig slijm door een stoombadje te nemen.
Waarom?
Verstopte holtes zijn een bekende oorzaak van snurken. Ze bemoeilijken de ademhaling, waardoor deze turbulent wordt en zachte weefsels gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken het snurkgeluid.
Hoe?
Neem vlak voordat je gaat slapen gedurende 5-10 minuten een stoombadje met een paar druppeltjes etherische eucalyptus- of pepermuntolie. Plaats een handdoek over je hoofd zodat de stoom niet kan ontsnappen.
Voordelen
Een stoombadje is gemakkelijk te bereiden.
Nadelen
Het heeft geen blijvend effect: je zult het moeten blijven herhalen om het positieve resultaat te merken.
Moeilijkheidsgraad
1/5

6. Neusdouche

Wat houdt het in?
Je neusholtes en -bijholtes schoonspoelen voordat je gaat slapen.
Waarom?
Een vieze of verstopte neus kan zorgen voor snurkklachten. Een neusdouche kan viezigheid zoals overtollig slijm, korstjes en allergenen verwijderen. Dit zorgt voor een verbeterde ademhaling en verkleint de kans op snurken.
Hoe?
Schaf een neusdouche aan en volg de instructies op de bijsluiter op. Meestal wordt geadviseerd nasaal spoelzout te gebruiken. Je kunt echter ook zelf een mengsel van water, zout en baking soda maken. In plaats van een neusdouche is het ook mogelijk een spuitje voor vloeistof te gebruiken. Herhaal elke avond voordat je naar bed gaat.
Voordelen
Een neusdouche is eenvoudig en snel uit te voeren.
Nadelen
Net zoals bij een stoombadje heeft het meestal geen blijvend effect.
Moeilijkheidsgraad
1/5

7. Gorgelen

Wat houdt het in?
Je keelholte vrijmaken van overtollig slijm en ander materiaal.Waarom?
Slijmvorming in de keel kan de oorzaak zijn van snurkklachten. Het vernauwt de luchtweg en zorgt voor trillende keelweefsels tijdens de ademhaling. Deze trillingen nemen wij waar als het snurkgeluid. Gorgelen maakt de keel vrij en geeft daarnaast een heerlijk verfrissend gevoel.
Hoe?
Neem voor het slapengaan een glas (lauw) water en voeg daar een druppeltje pepermuntolie aan toe. Neem een slok en gorgel gedurende 15-30 seconden. Niet doorslikken! Je kunt ook mondwater met pepermuntsmaak gebruiken.
Voordelen
Gorgelen is simpel en kost vrijwel geen tijd.
Nadelen
Het werkt waarschijnlijk niet voldoende voor een geheel snurkvrije nacht.
Moeilijkheidsgraad
1/5

8. Brandnetel

Wat houdt het in?
Je snurkklachten bestrijden door het eten of drinken van brandnetel.
Waarom?
Brandnetel wordt ook wel een natuurlijk antihistamine genoemd, omdat het de ontstekingseffecten van allergenen kan bestrijden. Als jouw snurkgedrag wordt veroorzaakt door een allergische reactie, kan brandnetel hierbij helpen.
Hoe?
Je kunt brandnetel op verschillende manieren bereiden. Zo kun je er thee van zetten, soep van koken of klaarmaken zoals spinazie.
Voordelen
Het is gezond, gemakkelijk en goedkoop.
Nadelen
Brandnetel helpt alleen als de klachten door allergie komen. Het is daarom niet geschikt voor iedere snurker. Daarnaast is het wellicht niet in elke supermarkt verkrijgbaar.
Moeilijkheidsgraad
2/5

9. Hydrateren

Wat houdt het in?
Ervoor zorgen dat je gedurende de dag genoeg water drinkt.
Waarom?
Een mogelijke oorzaak van snurken is uitdroging. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, drogen de membranen in de neus, keel en het zachte gehemelte uit. Hierdoor worden ze plakkerig. Met name als de keelweefsels slap zijn en hierdoor al vibreren, is de kans groot dat ze aan elkaar blijven plakken. Dit veroorzaakt snurken. Door jezelf goed te hydrateren, zal de kans op snurken afnemen.
Hoe?
Drink gedurende de dag minimaal 1,5 tot 2 liter water. Vind je dit lastig? Dan kun je ook een app als hulpmiddel gebruiken die je herinneringen stuurt en je inname precies bijhoudt.
Voordelen
Het is gemakkelijk, goedkoop en goed voor je gezondheid.
Nadelen
Vaak wordt snurken niet alleen door uitdroging veroorzaakt. Je zult je daarom ook moeten richten op de overige oorzaken.
Moeilijkheidsgraad
1/5

10. Thee

Wat houdt het in?
Theedrinken om slijmvorming tegen te gaan.
Waarom?
Thee kan helpen als snurken wordt veroorzaakt door slijmvorming in de neus. De hete stoom maakt vastzittend slijm los, bevochtigt de neus en kalmeert geïrriteerde luchtwegen. Met name pepermuntthee is heilzaam.
Hoe?
Drink tijdens je verkoudheid gedurende de dag een aantal koppen thee, en ook voordat je naar bed gaat.
Voordelen
Theedrinken zorgt ervoor dat je goed gehydrateerd blijft.
Nadelen
Het is een minder geschikte oplossing als je niet van thee houdt. Daarnaast is thee voor ernstige snurkers waarschijnlijk niet effectief.
Moeilijkheidsgraad
1/5

11. Honing

Wat houdt het in?
Het nuttigen van honing om je snurkklachten te bestrijden.
Waarom?
Honing is zeer heilzaam bij luchtweginfecties. Het wordt daarom vaak gebruikt bij keelpijn of hoesten. Het kan zwellingen in het keelgebied tegengaan en geïrriteerde membranen kalmeren. Bovendien wordt honing vaak gebruikt als smeermiddel voor de keel. Hierdoor kan lucht beter doorstromen en worden trillingen van de keelweefsels voorkomen. Dit voorkomt snurken.
Hoe?
Nuttig vlak voordat je naar bed gaat een kop thee met een flinke theelepel honing. Je kunt ook een lepeltje pure honing eten (eventueel gemengd met wat olijfolie).
Voordelen
Honing bevat vele gezondheidsvoordelen.
Nadelen
Niet iedereen houdt van de zoete, vrij sterke smaak van honing. Daarnaast is teveel honing niet goed voor je tanden.
Moeilijkheidsgraad
1/5

12. Olijfolie

Wat houdt het in?
Olijfolie gebruiken als smeermiddel voor je keel.
Waarom?
Olijfolie smeert de keel en verzacht het keelweefsels. Daarnaast houdt het de weefsels vochtig. Hierdoor verbetert de luchtstroom in de keel en zullen trillingen van de weefsels afnemen. Daarnaast heeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor zwellingen in de luchtweg afnemen. Kortom: olijfolie verkleint de kans op snurken.
Hoe?
Drink vóór het slapengaan een paar kleine slokjes olijfolie (eventueel gemengd met honing). Eet of drink hierna niets meer!
Voordelen
Olijfolie is gezond en je kunt het snel en eenvoudig innemen voordat je gaat slapen.
Nadelen
Olijfolie is alleen effectief voor keelsnurkers.
Moeilijkheidsgraad
1/5

13. Ui

Wat houdt het in?
De lucht van uien gebruiken om snurken tegen te gaan.
Waarom?
De scherpe lucht van uien opent de luchtwegen en lost overtollig slijm op. Daarom worden uien al van oudsher gebruikt als natuurlijke remedie bij verkoudheid, hoest en astma. Door de weldadige eigenschappen kunnen ze ook worden gebruikt om snurken tegen te gaan.
Hoe?
Plaats een doormidden gesneden ui op je nachtkastje voordat je gaat slapen. De scherpe lucht zal ervoor zorgen dat je vrijer kunt ademen en minder snurkt. Het kan ook helpen om uien toe te voegen aan je voedingspatroon.
Voordelen
Je ademhaling verbetert, waardoor je beter en dieper zult slapen.
Nadelen
Uien hebben een sterke lucht die niet door iedereen aangenaam wordt gevonden.
Moeilijkheidsgraad
1/5

14. Knoflook

Wat houdt het in?
Knoflook eten tegen snurken.
Waarom?
Knoflook bevat zwavel die, nadat deze wordt opgenomen, de luchtwegen opent en de ontwikkeling van infecties voorkomt. Als je knoflook rauw eet, heeft het daarnaast een ontstekingsremmende werking in de keel. Deze eigenschappen zorgen voor een vermindering van snurkklachten.
Hoe?
Voeg knoflook toe aan je eten en eet af en toe een stukje rauwe knoflook.
Voordelen
Het is erg goed voor je gezondheid en eenvoudig toe te passen.
Nadelen
Knoflook kan ervoor zorgen dat je uit je mond gaat ruiken.
Moeilijkheidsgraad
1/5

15. Pittige kruiden en specerijen

Wat houdt het in?
Het eten van pittige kruiden en specerijen tegen snurken.
Waarom?
Pittig eten zorgt ervoor dat de holtes openen en slijm wordt losgemaakt. Hierdoor adem je vrijer. Dit kan ‘s nachts een vermindering van snurkklachten teweegbrengen.
Hoe?
Voeg de kruiden en specerijen, zoals mierikswortel, cayennepeper en chilipeper, toe aan je avondeten wanneer je last hebt van verstopte holtes.
Voordelen
Pittig eten heeft vele gezondheidsvoordelen.
Nadelen
Als je ineens vaak en veel pittig eet, kun je last van je darmen krijgen. Daarnaast houdt niet iedereen van pittig eten.
Moeilijkheidsgraad
2/5

16. Geklaarde boter

Wat houdt het in?
Geklaarde boter in de neus inbrengen voor een betere neusademhaling.
Waarom?
Geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, is erg gezond. Het is boter waar bepaalde bestanddelen (zoals eiwitten, melkdelen en zouten) uit zijn verwijderd. De boter bevat zuiverende en geneeskrachtige eigenschappen die de boter ook zeer geschikt maken als huidcrème. Het kan ook helpen bij het openen van een verstopte neusholte. Hierdoor zal de neusademhaling verbeteren en het snurken verminderen.
Hoe?
Warm een beetje geklaarde boter op in de magnetron en vul een druppelbuisje met de vloeistof. Breng een paar druppeltjes in ieder neusgat in. Doe dit elke avond en ochtend.
Voordelen
Het is een snelle en eenvoudige manier om de neus gezonder te maken.
Nadelen
Geklaarde boter is vrij prijzig.
Moeilijkheidsgraad
2/5

SLAAPHYGIËNE

17. Regelmatig dag- en nachtritme

Wat houdt het in?
Elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan.
Waarom?
Snurkers slapen minder diep dan niet-snurkers en hebben hierdoor meer slaap nodig. Met een regelmatig slaapritme zorg je ervoor dat je voldoende slaap krijgt. Dit is belangrijk, omdat de kans op snurken bij oververmoeidheid toeneemt. Bij oververmoeidheid verslappen de spieren tijdens je slaap zich meer dan normaal. Ook zorgt een regelmatig ritme ervoor dat je minder snel naar slaapmiddelen grijpt. We hebben al gelezen dat deze ook een bekende oorzaak van snurken zijn.
Hoe?
Wees streng voor jezelf en ga elke avond op dezelfde tijd naar bed. Zet ‘s ochtends je wekker en sta dan gelijk op.
Voordelen
Door een regelmatig dagritme en voldoende slaap zul je je energieker voelen.
Nadelen
Het is vaak moeilijk om je huidige ritme te doorbreken. Het vergt discipline om dit blijvend te veranderen.
Moeilijkheidsgraad
4/5

18. Slapen op je zij

Wat houdt het in?
De zijligging behouden tijdens je slaap.
Waarom?
Vaak wordt snurken veroorzaakt door het slapen op de rug. Dit omdat de onderkaak met het zachte gehemelte, de huig en de tong in die houding naar achteren zakken. Hierdoor raakt de keelholte geblokkeerd.
Hoe?
Zorg ervoor dat je tijdens je slaap op je zij blijft liggen. Als je dit zonder hulpmiddel niet lukt, dan kun je ook een kussenblokkade maken of een bodypillow gebruiken.
Voordelen
Eenvoudige oplossing die geen tijd kost.
Nadelen
Het lost snurken niet altijd geheel op: veel mensen snurken in de zijligging alsnog.
Moeilijkheidsgraad
3/5

19. Tennisbal op je rug

Wat houdt het in?
Een tennisbal op je rug knopen, om te voorkomen dat je op je rug draait tijdens je slaap.


Waarom?
Zoals we hierboven hebben kunnen lezen, vergroot slapen op de rug de kans op snurken. Mocht het je niet lukken om de zijligging te behouden met kussens, dan kun je deze ietwat drastische manier proberen.
Hoe?
Een tennisbal aan de achterkant van je pyjama bevestigen.
Voordelen
Werkt vaak beter dan een kussenblokkade of body pillow.
Nadelen
Het is oncomfortabel en verstoort daarom mogelijk de kwaliteit van je slaap.
Moeilijkheidsgraad
3/5

20. Snurk app

Wat houdt het in?
Een snurk app downloaden op je mobiele telefoon.

Hoe kom je van snurken af: snurk app
Waarom?
Een snurk app is een zeer handig middel om je snurkgedrag mee in kaart te brengen. Je kunt precies aangeven welke remedie tegen snurken je tijdens een bepaalde nacht hebt uitgeprobeerd. Naderhand kun je precies zien hoeveel en hoe hard je hebt gesnurkt. Op die manier zie je precies welke remedie voor jou effectief is en welke niet. Je kunt ook je eigen gesnurk terugluisteren.
Hoe?
Download de app en laat hem simpelweg draaien als je gaat slapen. Per nacht geef je aan welke anti-snurkmiddelen je hebt gebruikt of dat je bijvoorbeeld alcohol hebt gedronken of hebt gerookt. Hieruit kun je afleiden wat de oorzaak van jouw snurkprobleem is.
Voordelen
Het is gratis en geeft je inzicht in je snurkgedrag.
Nadelen
Het is geen daadwerkelijk oplossing, maar slechts een hulpmiddel.
Moeilijkheidsgraad
1/5

21. Vermijd snurk uitlokkers

Wat houdt het in?
Het vermijden van de inname van zaken die snurkgedrag kunnen uitlokken.
Waarom?
Sommige dingen kunnen leiden tot snurken, zoals:

 • Zware en vette maaltijden. Een volle maag beïnvloedt de ademhaling, waardoor snurken kan optreden. Daarnaast vergroot vet eten de aanmaak van maagzuur. Zure oprispingen kunnen snurken veroorzaken.
 • Zuivel. Zuivel stimuleert de aanmaak van slijm en laat een laagje achter in de mond en keel, wat de kans op snurken vergroot.
 • Alcohol, kalmerende middelen en slaapmedicatie. Deze hebben een spierverslappend effect.

Hoe?
Vermijd bovenstaande middelen minimaal een paar uur voordat je gaat slapen (en liever helemaal). Zorg er daarnaast voor dat je niet meer afhankelijk bent van kalmerende middelen en slaapmedicatie.
Voordelen
Je zult beter en dieper slapen.
Nadelen
Met name het opgeven van slaapmedicatie kan voor sommige mensen lastig zijn.
Moeilijkheidsgraad
3/5

OPTIMALISEER JE BED EN SLAAPKAMER

22.Koele en geventileerde ruimte

Wat houdt het in?
Zorgen voor voldoende verse, frisse lucht in je slaapkamer.
Waarom?
Een slechte luchtkwaliteit in de slaapkamer vergroot de kans op snurken.
Hoe?
Ventileer je slaapkamer gedurende de dag en laat ook ‘s nachts het raampje op een kier staan. Zorg dat de temperatuur in je slaapkamer tussen de 16 en 18 graden Celsius ligt.
Voordelen
De kwaliteit van je slaap zal verbeteren.
Nadelen
Het is niet altijd eenvoudig om een constante temperatuur te behouden.
Moeilijkheidsgraad
3/5

23. Luchtbevochtiger

Wat houdt het in?
Een luchtbevochtiger in je slaapkamer plaatsen.
Waarom?
Droge lucht zorgt voor irritatie van de membranen in de neus en keel. Dit vergroot de kans op snurken. Zorg er daarom voor dat je slaapkamer een vochtigheidsgraad van 60% tot 80% heeft. Je kunt dit meten met een hygrometer. Is de luchtvochtigheid te laag, dan doe je er goed aan een luchtbevochtiger aan te schaffen. Je kunt er eventueel etherische oliën toevoegen voor een extra weldadig effect.
Hoe?
Koop een luchtbevochtiger, zet deze op je slaapkamer en laat hem zijn werk doen.
Voordelen
Een hogere luchtvochtigheid is beter voor je huid en longen.
Nadelen
Er hangt een prijskaartje aan.
Moeilijkheidsgraad
2/5

24. Anti snurk plant

Wat houdt het in?
Een anti snurk plant op je slaapkamer plaatsen.

anti-snurk-plant-ananas-bromelia
Waarom?
De anti snurk plant heet officieel de Bromelia Ananas of Ananas Corona. De plant geeft in tegenstelling tot de meeste andere planten ‘s nachts zuurstof af. Ook verspreid de plant het enzym bromelaïne (een ontstekingsremmer) en een luchtwegverwijdende geur. Deze eigenschappen helpen tegen snurken.
Hoe?
Breng een bezoekje aan het tuincentrum of koop online een anti snurk plant. Geef de plant een mooi plekje op je slaapkamer.
Voordelen
Je krijgt meer verse zuurstof binnen, waardoor je beter uitrust.
Nadelen
De plant zal ernstige snurkers waarschijnlijk niet kunnen helpen. Daarnaast moet je de plant op de juiste manier verzorgen.
Moeilijkheidsgraad
2/5

25.Vermijd roken in en om slaapkamer

Wat houdt het in?
Zorgen dat er in de slaapkamer en omliggende ruimtes niet wordt gerookt. Het liefst in je hele huis niet.
Waarom?
We hebben al kunnen lezen dat roken een belangrijke oorzaak van snurken is. Dit geldt niet alleen voor roken zelf, maar ook passief roken. Onderzoek heeft uitgewezen dat passief roken de kans op snurken vergroot. Deeltjes van rook die achterblijven in de slaapkamer kunnen dus ook zorgen voor gesnurk.
Hoe?
Wees streng tegen je partner en/of huisgenoten. Verzoek ze vriendelijk om buiten te roken.
Voordelen
Sigarettenrook is zeer schadelijk, dus hoe minder je eraan blootgesteld wordt, hoe beter.
Nadelen
Je bent afhankelijk van de welwillendheid van anderen.
Moeilijkheidsgraad
4/5

26. Slapen met gestrekte hals

Wat houdt het in?
Ervoor zorgen dat je hals gedurende de nacht in gestrekte positie blijft.
Waarom?
Snurken ontstaat doordat er sprake is van een blokkade in de luchtweg. Slapen met een gestrekte hals zorgt ervoor dat blokkades in je nekgebied voorkomen worden en de luchtwegen zo min mogelijk worden belast.
Hoe?
Zorg voor een stevig, dun kussen dat je nek goed ondersteunt.
Voordelen
Het kan naast snurken stoppen ook nekklachten verminderen.
Nadelen
Je zult een nieuw kussen moeten aanschaffen dat je (in het begin) misschien minder comfortabel vindt dan je huidige kussen.
Moeilijkheidsgraad
2/5

27. Stevig matras

Wat houdt het in?
Slapen op een stevig matras.
Waarom?
Een stevig matras zorgt ervoor dat je zo recht mogelijk slaapt. Dit zorgt er (net als bovenstaande oplossing) voor dat er geen blokkades in de luchtweg plaatsvinden. Bij een zacht matras zakt het lichaam te ver weg in het matras. Daardoor worden rug en wervelkolom niet voldoende ondersteund in hun natuurlijke kromming.
Hoe?
Controleer de hardheid van je huidige matras. Vaak wordt dit aangegeven met de codes (van zacht naar hard) H1, h3, strong, strong of H5. Ga voor een hardheid van minimaal strong. Kun je dit niet meer achterhalen, beoordeel dan zelf of je matras gemakkelijk inzakt of niet. Zo ja, dan doe je er goed aan een steviger matras aan te schaffen. Is dit te prijzig, dan kun je ook alleen een topper kopen.
Voordelen
Een stevig matras is beter voor je rug en wervelkolom.
Nadelen
De aanschaf van een topper of nieuw matras kost geld.
Moeilijkheidsgraad
3/5

28. Hoofdeinde bed verhogen

Wat houdt het in?
Het hoofdeinde van je bed omhoog plaatsen.
Waarom?
Vaak snurken mensen doordat de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren zakt richting de keelholte. Dit zorgt voor een blokkade van de luchtweg, met snurken als gevolg. Het verhogen van het hoofdeinde van je bed voorkomt deze blokkade.

Daarnaast verklein je de kans op eventuele klachten van zuurbranden als je met je hoofd omhoog ligt. Zuurbranden kan ook de oorzaak zijn van snurken.
Hoe?
Plaats klossen of een telefoonboek onder het hoofdeinde van je bed.
Voordelen
Het is een eenvoudige en goedkope oplossing.
Nadelen
Niet iedereen vindt het comfortabel. Als je naast je partner slaapt, heeft hij of zij er ook last van.
Moeilijkheidsgraad
1/5

TRAINEN VAN JE SPIEREN

29. Mondoefeningen

Wat houdt het in?
Het doen van specifieke mondoefeningen tegen snurken.

oefeningen-tegen-snurken-yoga
Waarom?
Snurken wordt in veel gevallen veroorzaakt door verslapte spieren in de mond en keel. Het trainen van je spieren helpt bij het versterken van de spieren, waardoor ze minder erg gaan hangen. De werking van deze oefeningen is wetenschappelijk aangetoond.
Hoe?
De 6 oefeningen die zijn onderzocht zijn als volgt:

 1. Duw met het puntje van de tong tegen het gehemelte en schuif de tong naar achteren (20x)
 2. Zuig de gehele tong tegen het gehemelte aan (20x)
 3. Druk de achterkant van de tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
 4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
 5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
 6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

Voer deze oefeningen driemaals daags uit voor het beste resultaat.
Voordelen
Je pakt snurkklachten bij de oorsprong aan.
Nadelen
Kost moeite en toewijding om het elke dag 3 keer te doen. Als je ermee stopt, verslappen je spieren op den duur weer.
Moeilijkheidsgraad
4/5

30. Didgeridoo

Wat houdt het in?
Het dagelijks bespelen van de didgeridoo.

oefeningen-tegen-snurken-didgeridoo
Waarom?
Tijdens het bespelen van de didgeridoo pas je de circulaire ademhalingstechniek toe. Dit houdt in dat je door middel van je wangen, tong en kaken lucht naar buiten perst en tegelijkertijd door de neus inademt. Hierdoor worden je bovenste ademhalingsspieren enorm getraind, zodat ze strakker worden en ‘s nachts minder gaan hangen. Het gevolg is dat je minder snurkt.
Hoe?
Schaf een didgeridoo aan en ga thuis oefenen, of schrijf je eerst in voor een workshop of les. Oefen elke dag.
Voordelen
Het pakt de oorzaak van snurken aan.
Nadelen
Vergt dagelijks tijd en inspanning. Als je ermee stopt, begint het snurken na een tijdje weer.
Moeilijkheidsgraad
5/5

31. Zingen

Wat houdt het in?
Dagelijks zingen of zangoefeningen doen.
Waarom?
Door te zingen train je je keelspieren, waardoor deze sterker worden. Hierdoor verkleint de kans op snurken.
Hoe?
Zing elke dag of doe zangoefeningen. Je kunt dit ook doen tijdens bijvoorbeeld het autorijden.
Voordelen
Iedereen kan het. Het pakt snurken bij de oorsprong aan.
Nadelen
Je moet het blijven doen, anders verdwijnt het effect.
Moeilijkheidsgraad
3/5

32. Yoga

Wat houdt het in?
Het doen van yoga-oefeningen tegen snurken.
Waarom?
Yoga helpt bij het trainen van de ademhalingsspieren. Sterke ademhalingsspieren hangen minder tijdens de slaap. Hierdoor neemt de kans op snurken af. Daarnaast bevordert yoga de neusademhaling en vergroot het de longcapaciteit en longcirculatie.
Hoe?
Er zijn vele yoga-oefeningen die effectief zijn tegen snurken. Vraag begeleiding aan een yoga-docent of zoek filmpjes op YouTube die zich focussen op de ademhaling.
Voordelen
Yoga is een goede manier om fit te blijven.
Nadelen
Het kost toewijding, tijd en (in het geval van lessen) geld.
Moeilijkheidsgraad
4/5

BEHANDEL JE ONDERLIGGENDE AANDOENING

33. Allergie

Wat houdt het in?
Een allergische reactie voorkomen en/of de klachten beperken.
Waarom?
Bepaalde allergieën kunnen snurken veroorzaken, met name zogenaamde inhalatie-allergieën. Denk hierbij aan hooikoorts en allergieën voor huisdieren en huisstofmijt. Bij een allergische reactie krijg je vervelende klachten, zoals een loopneus, niezen, gezwollen neusslijmvlies en traanogen. Deze klachten kunnen ook leiden tot snurken.
Hoe?
Het allerbelangrijkste is om een allergische reactie te voorkomen door niet in aanraking te komen met allergenen. Krijg je toch klachten, dan kun je een histaminicum nemen om de ernst van de klachten te beperken.

Een aantal tips:

 • Huisstofmijtallergie: houd je slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij. Laat je bed lekker luchten, was de lakens regelmatig op 60 graden en stof en stofzuig zo vaak mogelijk.
 • Hooikoorts: blijf zoveel mogelijk binnen, houd je ramen en deuren gesloten, draag een zonnebril, borstel je haren als je thuiskomt, neem een douche zodra je thuiskomt en verwissel dagelijks je kleren.
 • Huisdierenallergie: voorkom dat je in aanraking komt met huisdieren.

Voordelen
Het is fijn dat vervelende klachten verminderd worden.
Nadelen
Allergieën zijn erg hardnekkig en klachten vaak moeilijk te bestrijden.
Moeilijkheidsgraad
4/5

34. Verkoudheid

Wat houdt het in?
Je verkoudheid en bijbehorende symptomen bestrijden.
Waarom?
Een verkoudheid is een bekende oorzaak van snurken. Opgezwollen slijmvliezen en overmatig slijm in de neus en keel belemmeren de ademhaling en leiden tot snurkklachten.
Hoe?
Gebruik een neusspray, neem keelsnoepjes met menthol of honingdropjes, drink veel water en thee met honing, neem een stoombadje met eucalyptusolie, gorgel met lauw water en een druppeltje pepermuntolie en leg een doormidden gesneden ui op je nachtkastje.
Voordelen
Bovenstaande oplossingen zijn goedkoop en eenvoudig toe te passen.
Nadelen
Ze bestrijden alleen de klachten, maar lossen je verkoudheid niet op.
Moeilijkheidsgraad
2/5

35. Neuspoliepen

Wat houdt het in?
Het behandelen van je neuspoliepen.
Waarom?
Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies, die meestal ontstaan in de zeefbeenholten. Ze veroorzaken vervelende klachten, waaronder neusverstopping, een verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren de klachten van neusverstopping. Hierdoor leidt het vaak tot snurken.
Hoe?
De behandeling van neuspoliepen bestaat meestal uit neusspray met corticosteroïde. Als dit te weinig effect heeft, kunnen corticosteroïden ook in tabletvorm of als injectie worden toegediend. Als ook dit niet werkt, of als de neuspoliepen al te groot zijn, is een operatie nodig. Hierdoor zullen de vervelende klachten, waaronder snurken, verdwijnen.
Voordelen
Als je er op tijd bij bent, zijn ze eenvoudig te behandelen.
Nadelen
Ze kunnen terugkomen. Als je ze laat ontdekt, moet je een operatie ondergaan.
Moeilijkheidsgraad
3/5

36. Brandend maagzuur

Wat houdt het in?
Het bestrijden of voorkomen van brandend maagzuur.
Waarom?
Brandend maagzuur leidt tot irritatie van de keel. Als er herhaaldelijke of zelfs chronische irritatie plaatsvindt, kan dit snurken veroorzaken.
Hoe?
Voorkom het eten van zware maaltijden, vette voeding, pittig eten (als je hier slecht op reageert), koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Eet vezelrijk eten om verstopping te voorkomen en drink minimaal 2 liter water per dag. Stop met roken. Werken deze oplossingen niet, raadpleeg dan je huisarts.
Voordelen
Je zult minder last hebben van andere klachten die gerelateerd zijn aan brandend maagzuur, zoals slikklachten, een slecht gebit, heesheid, een brok in de keel, hoesten en een branderig of pijnlijk gevoel achter het borstbeen.
Nadelen
Het betekent soms een verandering van je eetpatroon waar je misschien niet op zit te wachten.
Moeilijkheidsgraad
3/5

37. Astma

Wat houdt het in?
Je astma behandelen.
Waarom?
Astma is een chronische ontstekingsziekte van de luchtwegen die wordt gekenmerkt door onder andere benauwdheid, kortademigheid, hoesten en piepende ademhaling. Er is een duidelijke link tussen slaapgerelateerde ademstoornissen (zoals snurken) en astma. Mensen met astma snurken vaker dan mensen die geen astma hebben.
Hoe?
Vraag je arts om je de juiste medicijnen voor je astma voor te schrijven. Er bestaan twee verschillende soorten medicijnen die je met een puffer inademt: luchtwegverwijders (als je niet zo vaak last hebt) of ontstekingsremmers (als je meerdere malen per week last hebt van je astma). Probeer daarnaast een astma aanval te voorkomen door situaties of stoffen te vermijden waarvan je weet dat je er gevoelig voor bent.
Voordelen
Je zult je beter voelen door je astma goed aan te pakken.
Nadelen
Het kan vervelend zijn om bepaalde dingen te moeten laten.
Moeilijkheidsgraad
2/5

38. Vergrote keel- en/of neusamandelen

Wat houdt het in?
Het laten verwijderen van je keel- en/of neusamandelen.
Waarom?
De amandelen vormen, samen met ander lymfklierweefsel, onderdeel van ons immuunsysteem. Hiermee zijn ze de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandelen echter veel te verduren krijgen, kunnen ze ontstoken raken. Dit heeft vervelende gevolgen, waaronder snurken.
Hoe?
Door middel van een operatie.
Voordelen
Je zult geen last meer hebben van opspelende ontstoken amandelen.
Nadelen
Het ondergaan van de operatie is niet prettig.
Moeilijkheidsgraad
5/5

39. Hormonale afwijkingen

Wat houdt het in?
Je hormoonhuishouding weer in balans krijgen.
Waarom?
Afwijkingen in je hormoonhuishouding kunnen leiden tot snurken. Een veel voorkomende kwaal die zorgt voor disbalans is een traag werkende schildklier. Dit zorgt voor spierverslapping, een bekende oorzaak van snurken.
Hoe?
Laat je onderzoeken bij de huisarts. Deze kan je passende leefregels en/of medicijnen voorschrijven.
Voordelen
Je algehele gezondheid zal erop vooruitgaan en eventuele andere kwaaltjes zullen verdwijnen.
Nadelen
Het kost vaak tijd en moeite om de onderzoeken te ondergaan en om je levensstijl aan te passen.
Moeilijkheidsgraad
5/5

OVERIGE OPLOSSINGEN

40. Acupunctuur

Wat houdt het in?
Acupunctuur-sessies ondergaan om van het snurken af te komen.
Waarom?
Bij acupunctuur worden naalden op bepaalde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken om de balans te herstellen. Hierdoor kunnen ziekten en kwalen worden genezen. Acupunctuur heeft vooral effect bij snurkklachten die worden veroorzaakt door geblokkeerde neusholtes, zoals bijholteontsteking, allergische reacties en verkoudheid. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen volledig worden schoongemaakt van overtollig slijm en ander materiaal. Hierdoor stopt het snurken.
Hoe?
Laat je informeren bij een acupunctuur centrum over het aantal sessies dat je nodig hebt.
Voordelen
Het is een natuurlijke behandelmethode.
Nadelen
Acupunctuur is een omstreden discipline; niet iedereen gelooft erin. Bovendien kost het geld en tijd om de sessies te ondergaan.
Moeilijkheidsgraad
4/5

41. Homeopatische medicijnen

Wat houdt het in?
Het innemen van homeopatische medicijnen tegen snurken.
Waarom?
Homeopathie is een alternatieve geneeswijze die werkt volgens het gelijksoortigheidsbeginsel. Dit houdt in dat een homeopathisch geneesmiddel bij een gezond persoon dezelfde ziekteverschijnselen zou opwekken als waar de zieke persoon mee kampt. Er bestaan verschillende homeopatische tabletten en sprays die zouden helpen tegen snurken.
Hoe?
Lees de bijsluiter goed en neem de medicijnen op het juiste tijdstip in.
Voordelen
Het kost weinig tijd en moeite.
Nadelen
De werking van homeopathische geneesmiddelen is nooit wetenschappelijk bewezen. Daarnaast zijn ze vaak niet goedkoop.
Moeilijkheidsgraad
2/5

5 TIPS VOOR PARTNERS

1. Oordoppen

Wat houdt het in?
Oordoppen dragen tijdens je slaap.

Alpine sleepsoft anti-snurk oordoppen
Waarom?
Om het snurkgeluid van je partner te blokkeren.
Hoe?
Er bestaan vele verschillende soorten oordopjes. Zo kun je kiezen voor universele of professioneel op maat gemaakte oordoppen. De materialen die het vaakst worden gebruikt zijn was, schuim en siliconen. Kijk welk materiaal jij het fijnst vindt en schaf deze oordopjes aan. Op maat gemaakte oordoppen zullen snurkgeluiden waarschijnlijk het beste tegenhouden, maar hier hangt wel een prijskaartje aan.
Voordelen
Het is een laagdrempelige oplossing.
Nadelen
Oordoppen kunnen nooit al het snurkgeluid tegenhouden. Daarnaast kosten ze geld en vinden sommige mensen het slapen met oordoppen onprettig.
Moeilijkheidsgraad
1/5

TIP: BEKIJK HIER DE BESTE OORDOPPEN TEGEN SNURKEN

2. Witte ruis

Wat houdt het in?
Witte ruis afspelen terwijl je slaapt.
Waarom?
Witte ruis is een neutraal geluid dat alle golflengtes afdekt en geluiden kan neutraliseren. Kortom: als je naar witte ruis luistert, verdwijnen alle omgevingsgeluiden (waaronder snurken) en zul je als een blok in slaap vallen. Het wordt ook wel gebruikt bij (huil)baby’s die moeilijk inslapen.
Hoe?
Er bestaan speciale apparaatjes die witte ruis produceren. Je kunt ook een app op je mobiele telefoon downloaden die hetzelfde doet, bijvoorbeeld de app White Noise Generator.
Voordelen
Witte ruis heeft een rustgevende werking.
Nadelen
Langdurige blootstelling aan witte ruis is niet goed voor het gehoor.
Moeilijkheidsgraad
2/5

3. Muziek

Wat houdt het in?
Muziek luisteren tijdens het in slaap vallen.
Waarom?
Om het snurken van je partner te blokkeren. Muziek kan je trainen om geen aandacht te besteden aan andere geluiden, zoals snurken.
Hoe?
Luister met comfortabele oordoppen of een koptelefoon je favoriete muziek via je telefoon. Kies voor muziek met een rustig tempo.
Voordelen
Het is een eenvoudige methode om uit te proberen.
Nadelen
Niet iedereen vindt het fijn om muziek te luisteren vóór het slapengaan. Daarnaast is het slapen met een koptelefoon of oordopjes niet erg comfortabel, met name in de zijligging of als je veel woelt.
Moeilijkheidsgraad
2/5

4. Snurk app voor partners

Wat houdt het in?
Het gebruik van een speciale app voor partners van snurkers.
Waarom?
Om het snurken van je partner te kunnen detecteren en maskeren.
Hoe?
Er bestaat een app, SleepSation genaamd, die speciaal is ontwikkeld voor partners van snurkers. Je kunt de app eenvoudig downloaden op je mobiele telefoon. Als je de app laat draaien, produceert hij een constant, zacht achtergrondgeluid. Dit zal de eerste snurkgeluiden maskeren. Als het snurken erger wordt, verhoogt de app het volume. Zo wordt je niet wakker van het snurken van je partner.
Voordelen
Je kunt de app eenvoudig laten draaien zonder er naar om te kijken.
Nadelen
Omdat het volume van het achtergrondgeluid wisselt, bestaat de kans dat je hiervan wakker wordt.
Moeilijkheidsgraad
2/5

5. Eerder naar bed gaan

Wat houdt het in?
Eerder naar bed gaan dan je snurkende partner.
Waarom?
Om ervoor te zorgen dat je al slaapt voordat je partner in bed kruipt en het snurken begint. Zo kun je de overlast beperken.
Hoe?
Kijk hoe lang het normaal gesproken duurt voordat je in slaap valt. Vraag je partner om pas na dat tijdsbestek naar bed te gaan.
Voordelen
Er komen geen hulpmiddelen aan te pas.
Nadelen
Het is ongezellig om altijd apart te gaan slapen. Daarnaast kun je met deze methode ‘s nachts nog steeds wakker worden van het gesnurk.
Moeilijkheidsgraad
1/5