Moe door snurkende partner – Gek worden van snurken!
Heb jij een snurkende partner? Je zal vast gek worden van snurken! Uit onderzoek van de British Lung Foundation blijkt dat mensen met een snurkende partner per nacht zo’n anderhalf uur slaap mislopen, wat neerkomt op ruim drie weken per jaar. Niet zo raar dus dat je moe bent door je snurkende partner. Vaak horen we de klacht “mijn man snurkt verschrikkelijk” maar vrouwen kunnen ook behoorlijk snurken. Lees daarom hieronder onze 7 beste tips voor omgaan met een snurkende partner.
7 tips tegen snurken partner
Hieronder vertellen we je wat te doen tegen een snurkende partner aan de hand van 7 handige tips. Want ja, hoe laat je iemand stoppen met snurken? En wat doe je als je partner vaak snurkt, ook op zijn zij? Op al deze vragen geven we hier antwoord, want slapen naast iemand die snurkt kan leiden tot irritaties en slapeloosheid.
Of je nu last hebt van een rugslaper die enorme herrie maakt of een partner die steeds wakker schrikt van zijn eigen gesnurk, we hebben goede oplossingen voor je. Van oordopjes tot tips om de keel-doorgang te verruimen, we behandelen het allemaal.
Snurkt jouw partner zo luid dat het aantal decibels je nachtrust ernstig verstoort? Of word je gek van het geluid als je partner verkouden is en de situatie alleen maar verergert? We geven je advies over wanneer porren een goede optie is, en wanneer apart slapen misschien minder ongezellig is dan je denkt.
Ook bespreken we hoe snurken de stembanden kan beïnvloeden en waarom een nauwer wordende luchtweg bij het slapengaan problemen kan veroorzaken. Dus of je nu op zoek bent naar oordoppen voor je snurkende partner of andere tips tegen nodig hebt, je vindt het allemaal hier!
1. Onderzoek waar het snurkprobleem van je partner vandaan komt
Het allerfijnst is het natuurlijk als het snurkprobleem van je partner helemaal verdwijnt. Je partner kan namelijk ook lijden onder zijn of haar snurkprobleem. Vaak slapen snurkers minder diep en tevens kan het op den duur leiden tot verschillende gezondheidskwaaltjes, zoals chronische vermoeidheid, mentale problemen en zelfs hart- en vaatziekten en dementie.
Om het snurkprobleem van je partner op te lossen, is het belangrijk om de bron van de snurkklachten te achterhalen. Snurkt je partner door de neus of door de mond? Voor beide oorzaken bestaan passende oplossingen. Lees hier welke anti snurk middelen je kunt gebruiken om het snurken te stoppen.
Als jullie niet weten waar de snurkklachten vandaan komen, is het verstandig om een arts te raadplegen. Hij of zij kan jullie helpen de klachten te onderzoeken en een passende oplossing te vinden.
Stopt je partner tijdens het snurken soms compleet met ademhalen? Dan kan het zijn dat hij of zij lijdt aan slaapapneu. Neem in dit geval altijd contact op met je arts.
2. Gek worden van snurken? Praat erover
Omgaan met een snurkende partner is niet altijd eenvoudig. Als je partner snurkt en jij je daar regelmatig aan ergert, is het belangrijk om dit op een rustig moment ter sprake te brengen. Doe dit echter zonder verwijten. Houd in gedachte dat snurken een aandoening is, en je partner je niet met opzet probeert te irriteren. Misschien is hij of zij zich niet bewust van het feit dat jij lijdt onder het gesnurk.
Een rustige, niet beschuldigende benadering zal het effectiefst zijn om je snurkende man of vrouw in te laten zien iets aan zijn of haar snurkprobleem te doen. Verwijten maken op een geërgerde toon zal dit waarschijnlijk niet.
Mijn partner snurkt extreem
Slapen naast iemand die extreem snurkt is verschrikkelijk. Wat je kan doen is het snurken van je partner opnemen (bijvoorbeeld op je telefoon) en dit tijdens het gesprek afspelen. Het is belangrijk dat de snurker de ernst van de situatie inziet. Dan kunnen jullie samen op zoek naar een oplossing voor je snurkende partner.
3. Ga eerder naar bed dan je snurkende partner
Dit klinkt misschien als een voor de hand liggende oplossing, maar misschien ben je zelf nog niet op dit idee gekomen. Je kunt proberen een half uur tot een uur eerder naar bed gaat dan je snurkende partner. Hierdoor word je tijdens het inslapen niet gestoord door het gesnurk.
Ben jij echter een avondmens en je partner een ochtendmens? Dan zal dit waarschijnlijk problemen opleveren. Zo niet, dan is het natuurlijk het proberen waard!
4. Probeer een anti snurk middel
Zowel jij als je partner zijn het meest gebaat bij wanneer het snurken volledig ophoudt. Er bestaan verschillende anti snurk middelen die je kunt uitproberen. We zetten hieronder de 2 meest gebruikte middelen op een rij.
De anti-snurk neusspreider
Wanneer je partner snurkt vanwege een te nauwe of geblokkeerde neusholte is de neusspreider de ideale oplossing. De neusspreider is een eenvoudig middel wat bestaat uit twee ronde kegelvormige buisjes die je partner in de neusgaten inbrengt. De neusspreider houdt de neusgaten goed open waardoor de lucht ongestoord kan stromen. Dit zorgt niet alleen voor minder gesnurk maar ook voor een betere nachtrust doordat de hersenen meer zuurstof krijgen. Absoluut het proberen waard! Je kunt de anti snurk neusspreider hier kopen.
De anti-snurkbeugel
Uw snurkende partner kan veel baat hebben bij de aanschaf van een anti snurk beugel. Dit is een beugel die de meest voorkomende oorzaak van snurken aanpakt. Het zorgt ervoor dat je onderkaak op zijn plek blijft of zelfs iets naar voren blijft staan. De beugel voorkomt op die manier een blokkade van de luchtweg in het keelgebied. Hierdoor krijgen snurkklachten geen kans.
Anti snurkbeugels zijn effectief bij 90% van alle snurkers en de werking is wetenschappelijk aangetoond.
5. Verander de slaaphouding van je snurkende partner
Veel mensen snurken vaker of harder als ze op hun rug slapen. Dit komt doordat in deze houding de onderkaak, tong en het zachte gehemelte verder naar achteren vallen en zo de luchtweg blokkeren. Zodra snurkers op hun zij gaan liggen, stopt het snurken vaak. Er zijn verschillende manieren waarop je je snurkende partner kunt helpen deze zijligging tijdens de nacht te behouden:
- Kussenblokkade. De simpelste manier is om een blokkade van een stapel kussens te creëren, of om rolkussens tegen de rug van je partner te leggen.
- Tennisbaltechniek. Dit is een vrij oncomfortabele manier om je partner te dwingen de zijligging te behouden. Je bevestigt een tennisbal aan de rug (pyjama) van je partner, waardoor op de rug liggen onmogelijk wordt. Deze methode is echter niet erg prettig.
- Sleep Position Trainer (SPT). Dit is de geavanceerdere versie van bovenstaande tennisbaltechniek. De Sleep Position Trainer is een apparaatje dat de snurker in een band om de borstkas draagt. De SPT geeft een kleine trilling geeft zodra de snurker op de rug draait. Vaak wordt dit middel gebruikt bij slaapapneu. Dit is een ernstige slaapstoornis waarbij de luchtweg van de patiënt soms geheel wordt afgesloten, met ademstops al gevolg.
- Sleep.ai app en wearable. Het bedrijf Sleep.ai heeft een app ontwikkeld die snurken (en tandenknarsen) kan detecteren. De app heet “Do I Snore or Grind” en je kunt deze verbinden met een speciale wearable die je om je bovenarm draagt. Zodra de app snurkgeluiden detecteert, geeft de band een trilling af, die de snurker aanspoort om van slaaphouding te veranderen. Dit zou het snurken moeten stoppen.
6. Blokkeer het geluid met ander geluid
Werken oordoppen bij jou niet tegen de geluidsoverlast van je partner? Dan kun je ook proberen het snurkgeluid te bestrijden met een ander geluid, bijvoorbeeld:
- Muziek. Je kunt met oordopjes of een koptelefoon naar je favoriete muziek luisteren bij het in slaap vallen. Dit zal het snurkgeluid blokkeren.
- Witte ruis. Witte ruis is een neutraal geluid dat alle golflengtes afdekt en geluiden kan neutraliseren. Het kan daarom ook een goed middel tegen de geluidsoverlast van je snurkende partner zijn. Er bestaan verschillende apps voor je mobiele telefoon die witte ruis produceren, zoals bijvoorbeeld de app White Noise Generator. Ook kun je witte ruis downloaden via internet en op een USB stick of CD zetten. Er bestaan ook speciale apparaatjes die witte ruis produceren. Als je het luisteren naar witte ruis vervelend vindt, is het ook een optie om (constante) natuurgeluiden op te zetten, zoals regen of wind. Je kunt ook een ventilator gebruiken om witte ruis te creëren.
- SleepSation snurk app. Er bestaan natuurlijk allerlei apps voor snurkers, maar SleepSation is een app die speciaal is ontwikkeld voor partners van snurkers. De app helpt bij het maskeren van snurk geluid volgens een vergelijkbaar principe als bovenstaande witte ruis.
Je laat de app gedurende de nacht draaien. Hij produceert hierbij een zacht achtergrondgeluid. Dit zal de eerste snurkgeluiden maskeren, evenals omgevingsgeluiden die je slaap kunnen verstoren. Als het snurken erger wordt, verhoogt de app het volume, om te voorkomen dat de snurkgeluiden van je partner je wakker maken. Volgens de makers helpt het geluid tevens bij het ontspannen in slaap vallen. Je kunt er ook voor kiezen het geluid alleen te laten draaien als er snurkgeluiden worden gedetecteerd.
7. Het laatste redmiddel: slaap in aparte kamers
Soms besluiten partners dat het beter is om apart van elkaar te slapen. Naar schatting vlucht zo’n 40% van alle partners wel eens de kamer uit door geluidsoverlast door een snurkende partner.
Er zijn ook stellen die altijd apart slapen. Dit hoeft niet per se door snurken te komen, maar doordat men het fijner vindt alleen te slapen, zonder iemand die ligt te woelen aan de andere kant van het bed.
Ook hebben partners soms dag- en nachtritmes die erg verschillend zijn, of bijvoorbeeld wisselende diensten. In dat geval kan een aparte slaapkamer de ideale oplossing zijn om elkaar een zo goed mogelijke nachtrust te gunnen.
Ook tegen geluidsoverlast door een snurkende partner kan een aparte slaapkamer ideaal zijn. Sommige mensen zien apart slapen echter als een taboe. Ook zijn ze soms bang dat dit de intimiteit beïnvloedt. Dit hoeft echter zeker niet het geval te zijn. Vaak bloeit de liefde voor elkaar juist weer op, doordat je uitgeruster en vrolijker bent. Een goede nachtrust doet immers wonderen voor een goed humeur.
Dus: als deze oplossing voor jullie werkt, is er zeker niets om je voor te schamen.
Extra tips:
- Levensstijl aanpassingen: Overgewicht, alcohol en roken vergroten de kans op snurken.
- Neusspray: Bij verkoudheid kan een neusspray die de slijmvliezen laat slinken helpen.
- Accepteer: Soms moet je leren leven met wat snurkgeluiden. Niet elk snurk concert hoeft tot wakker liggen te leiden.
- Wees productief: Als je toch wakker ligt, kun je de tijd nuttig besteden.
- Raadpleeg een arts: Bij ernstige klachten of vermoeden van slaapapneu is medisch advies