Wat te doen tegen snurken? Praktische tips tegen snurken
Wat te doen tegen snurken? Snurken tegengaan is een lastige opgave, maar gelukkig weten wij wat helpt tegen snurken. Heb jij last van een snurkende partner of kamp je zelf met overmatig snurken? Lees dan snel verder, wat je kan doen tegen snurken met deze 10 tips.
Wat kun je lezen in dit artikel:
Eerst bespreken we de effectiefste middelen tegen snurken:
- De anti-snurkbeugel
- De neusspreider tegen snurken
- De anti snurk spray
Vervolgens bespreken we wat je zelf kunt doen tegen snurken: - Kijk kritisch naar je leefgewoonten
- Train je spieren
- Laat je testen op allergieën
- Analyseer je gesnurk
Daarna bekijken we hoe je je slaapkamer kunt aanpassen tegen snurken: - Koop een anti snurk plant
- Koop een anti snurk kussen
Ten laatste bespreken we nog het allerlaatste redmiddel: - De CPAP-Machine
1. De anti-snurkbeugel: de oplossing tegen snurken!
Een anti snurkbeugel is de effectiefste oplossing tegen snurken: het middel werkt bij grofweg 90% van de snurkers. De wetenschappelijke term voor een anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).
Een snurkbeugel is een bitje dat je ’s nachts in je mond plaatst en ervoor zorgt dat je onderkaak iets naar voren wordt gedwongen. Hierdoor blijven ook de tong en het zachte gedeelte van het gehemelte op hun plaats en wordt een blokkade van de luchtweg voorkomen.
De werking van een snurkbeugel is wetenschappelijk getest en effectief bewezen door het National Center for Biotechnology Information (NCBI). Het middel wordt tevens aangeraden door KNO-artsen.
Het effectiefst is een op maat gemaakte snurkbeugel die zich perfect vormt naar je gebit. Als je dit professioneel laat doen, is dit helaas zeer prijzig: je bent al gauw zo’n €700 kwijt. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, een goed voorbeeld hiervan is de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Al meer dan 3.000 mensen hebben hun positieve ervaringen met deze snurkbeugel gedeeld.
Ervaringen met een MRA zijn zeer positief. Een groot voordeel is het gebruikscomfort. Je ervaart geen hinder bij het dragen van de beugel, omdat hij perfect aangepast is aan je gebit. Ook belemmert een snurkbeugel de bewegingsvrijheid tijdens de slaap niet, in tegenstelling tot een CPAP-machine.
Daarnaast zorgt het formaat van de beugel ervoor dat hij eenvoudig overal mee naartoe genomen kan worden. Tevens is een beugel gemakkelijk schoon te maken en vereist dus relatief weinig onderhoud.
2. Probeer een neusspreider tegen snurken
Als je snurkprobleem wordt veroorzaakt door een geblokkeerde of nauwe neusingang, kan een neusspreider de oplossing zijn. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes die verbonden zijn met een bruggetje in een U-vorm. Je moet de buisjes zo ver als mogelijk inbrengen in je neus, waardoor de neusingang verwijd wordt.
Het doel van een neusspreider is om de neusvleugels altijd open te hebben staan om te voorkomen dat deze het neustussenschot raken. Tijdens het dragen van een neusspreider zul je daarom meer lucht binnenkrijgen, omdat er geen blokkade meer plaatsvindt. Ook zal er minder ademhaling door de mond nodig zijn, wat de kans op snurken aanzienlijk vermindert.
Een neusspreider is één van de meest gebruikte producten tegen snurken. Ook veel sporters gebruiken hem om hun ademhaling te verbeteren. Ervaringen met een neusspreider zijn wisselend. Omdat een neusspreider is gemaakt van hypoallergeen siliconen, is hij comfortabel in gebruik. Mensen met een verstopte neus (door bijvoorbeeld verkoudheid of allergie), scheef tussenschot of platte neus zullen zeker meer lucht binnenkrijgen bij het dragen van een neusspreider, waardoor snurkklachten kunnen verminderen.
Als je echter van nature ’s nachts voornamelijk door je mond ademhaalt en je snurkklachten in de keel ontstaan, zal het middel voor jou minder effectief zijn. Je kunt het echter zonder probleem in combinatie met andere anti snurkproducten gebruiken. Je kunt een neusspreider eenvoudig kopen op bol.com.
3. Probeer een anti snurk spray
Een anti snurk spray kan voor lichte snurkers effectief zijn. Het is een laagdrempelig middel, aangezien anti snurk sprays bij de meeste drogisterijen (Kruidvat, Etos) vrij verkrijgbaar zijn.
Anti snurk sprays sprays bevatten ontstekingsremmende stoffen en verschillende typen oliën, die de keel en neus smeren en verzachten. Veelgebruikte ingrediënten zijn onder andere eucalyptus, gember, hibiscus, lavendel, munt, salie en venkel.
Verder zorgen de sprays ervoor dat de ademhalingsspieren rondom de keel of neus lichtjes worden aangespannen. Dit voorkomt dat ze gaan vibreren, oftewel, snurkgeluid produceren.
Een anti snurk spray zal niet voor iedere snurker genoeg effect hebben om het snurken helemaal te doen verdwijnen. Als je mond- en keelspieren ernstig verslapt zijn, zal het onmogelijk zijn voor een anti snurk spray om hier tegenop te werken. Het kan echter zeker geen kwaad om te proberen of het middel voor jou werkt.
Een groot nadeel van anti snurk sprays is dat ze maar gedurende enkele uren werkzaam zijn, en je dus ‘s nachts nog een keer moet sprayen voor een optimaal effect. Daarom is het voor stevige snurkers aan te raden een snurkspray te gebruiken in combinatie met een ander middel. Lees verder over de anti snurk spray.
Wat kan je zelf doen tegen snurken:
4. Kijk kritisch naar je ongezonde leefgewoonten
Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen tegen snurken. Rook je bijvoorbeeld? Of heb je overgewicht? Drink je vaak (veel) alcohol voor het slapengaan? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op hoeveel je snurkt. Hieronder leggen we uit waarom.
- Door roken raken de slijmvliezen in de mond, neus, keel en longen geïrriteerd. Door de constante irritatie ontstaan er zwellingen en soms zelfs ontstekingen. Hierdoor kan lucht minder goed passeren.Daarnaast produceren de slijmvliezen meer slijm om het vuil dat ze binnenkrijgen te kunnen afvoeren. Aanwezig slijm in de mond en keel is een veelvoorkomende oorzaak van heftig snurken. Stoppen met roken is niet alleen beter voor je gezondheid en portemonnee, maar het zal ook helpen je snurkklachten te verminderen.
- Ook overgewicht kan zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen. Dit is met name het geval als het vet zich heeft opgehoopt rondom je keel en nek. Dit beïnvloedt de ademhaling en kan snurkklachten uitlokken. Afvallen zal zorgen voor meer lucht en minder snurkklachten.
- Alcohol heeft een spierverslappende werking. Als je alcohol nuttigt vlak voordat je naar bed gaat, kun je last krijgen van verslapte mond- en keelspieren. Deze zullen de keelholte blokkeren. Slaapmedicatie kan in sommige gevallen hetzelfde effect hebben. Raadpleeg altijd een arts als je hier je twijfels over hebt.
Conclusie: probeer kritisch naar je eigen levensstijl te kijken. Bepaal welke aanpassingen je kunt doen om snurkklachten te verminderen.
5. Train je spieren
Om te voorkomen dat je spieren verslappen, kun je ze op verschillende manieren trainen. Je doet dit door het dagelijks uitvoeren van effectieve oefeningen. Hierdoor worden de spieren sterker en zal snurken worden voorkomen.
Er bestaan 6 specifieke oefeningen die snurkklachten aantoonbaar kunnen verminderen. Het gaat om oefeningen waarvan het effect wetenschappelijk is onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift CHEST.
Door het dagelijks driemaal uitoefenen van deze oefeningen is bewezen dat snurkklachten na drie maanden met 36% afnemen en de totale snurkklacht met 59%. Het gaat om de volgende oefeningen:
- Duw met het puntje van je tong tegen je gehemelte en schuif je tong naar achteren (20x)
- Zuig je gehele tong tegen je gehemelte aan (20x)
- Druk de achterkant van je tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van je tong tegen je ondertanden ligt (20x)
- Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
- Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
- Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.
Naast bovenstaande oefeningen bestaan er nog andere oefeningen die effectief kunnen zijn. Zo kun je je kaakspieren trainen door bijvoorbeeld vijf minuten een potlood tussen je tanden te houden, te (nep)gapen of kauwgom te kauwen.
Om je tong sterker te maken, kun je stretchoefeningen doen met je tong. Ook zingen of yoga kunnen zeer effectief zijn.
Lees in dit artikel meer over mogelijke oefeningen tegen snurken.
6. Laat je testen op eventuele allergieën
Het zou kunnen dat een allergie de reden is voor je snurkklachten, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie, hooikoorts of een honden- of kattenallergie.
Een allergische reactie kan vervelende klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan geïrriteerd neusslijmvlies, een verstopte neus of loopneus en niezen. Dit kan je ademhaling tijdens de nacht bemoeilijken en snurkklachten uitlokken.
Als je vermoedt dat je een allergie hebt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan testen waar je precies allergisch voor bent en je een antishistamine voorschrijven om klachten te beperken. Ook kunt je zelf maatregelen nemen om een allergische reactie te voorkomen:
- Huisstofmijtallergie. Dit is de allergie die het vaakst verantwoordelijk is voor snurkklachten. Niet zo gek, want de plek waar huisstofmijt zich bevindt is de plek waar ook het gesnurk plaatsvindt: ons bed. Beddengoed, matrassen en hoofdkussens wemelen van de huisstofmijt. Zorg er daarom voor dat je je beddengoed vaak verschoont en elke dag goed laat luchten. Schaf bij een ernstige allergie anti-allergeen beddengoed aan. Dit voorkomt veel problemen. Zorg daarnaast voor een stofvrije slaapkamer.
- Hooikoorts is een allergie voor pollen van bepaalde planten, bloemen grassen of bomen. Laat bij de huisarts testen voor welke pollen je precies allergisch bent en neem maatregelen op dagen waarop het risico op pollen hoog is. Blijf zoveel mogelijk binnen, was je handen vaak en bescherm je ogen met een zonnebril.
- Huisdierenallergie. Vermijd hierbij zoveel mogelijk het contact met de dieren waar je allergisch voor bent. Bezoek (indien mogelijk) liever geen huizen waar honden of katten wonen.
7. Download een snurk app voor meer inzicht
Een snurk app is niet dé oplossing tegen snurken, maar kan je wel helpen om meer inzicht te krijgen in je snurkgedrag. Zo kan een snurk app meten en registeren hoeveel je in de afgelopen nacht heeft gesnurkt.
Je kunt ook invoeren welke hulpmiddelen je hebt gebruikt, bijvoorbeeld een anti snurk spray of snurkbeugel. Daarnaast kun je aangeven welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw snurken, zoals een zware maaltijd of alcohol.
Later kunt je je snurkgewoonten analyseren. Zo kun je dus gemakkelijk zien welke middelen voor jou effectief zijn gebleken.
Een populaire snurk app is SnurkLab, die gratis is voor Android en iPhone.
8. Koop een anti snurk plant
In je zoektocht naar wat te doen tegen snurken, zul je waarschijnlijk niet zo snel denken aan een tripje naar het tuincentrum. Toch kan dit een mogelijke oplossing zijn. Er bestaat namelijk een heuse anti snurk plant die je kan helpen bij snurkklachten.
Het gaat om de Bromelia Ananas of Ananas Corona. Het speciale aan deze plant is dat hij ’s nachts zuurstof afgeeft in plaats van overdag. Als je de ananasplant op je nachtkastje neerzet, krijg je ’s nachts dus meer zuurstof binnen. Dit kan je snurkklachten verminderen.
Ook verspreidt de plant geur die de luchtwegen verwijdt en tevens het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer, waarvan wordt beweerd dat het snurken voorkomt. Wellicht het proberen waard! Lees meer over de anti snurk plant.
9. Probeer een anti snurk kussen
Een anti snurk kussen is een bekend middel in de strijd tegen snurken. Het kan je helpen om tijdens de nacht een betere slaappositie in te nemen. Vaak wordt snurken veroorzaakt door het slapen op de rug. Dit omdat het weefsel en de onderkaak dan verder naar achteren zakken richting de luchtwegen, en deze zo geblokkeerd raken. Slapen op je zij kan dus een positief effect op je snurkklachten hebben.
Veel mensen hebben er echter moeite mee om deze positie tijdens de nacht te behouden. Een anti snurk kussen helpt je hierbij. Ze zijn zo gevormd dat liggen op je rug erg oncomfortabel is en je op deze manier gedwongen wordt om op je zij te slapen. Er zijn kussens in vele soorten en maten verkrijgbaar, dus je kunt zelf beslissen welke voor jou het meest geschikt is.
Vele mensen hebben in hun zoektocht naar wat te doen tegen snurken hun heil gezocht in een anti snurk kussen. Ervaringen met anti snurk kussens zijn echter gemengd.
Zolang de snurker op de zij blijft slapen, stopt het snurken vaak wel. Maar ondanks het speciale design van anti snurk kussens gaan veel snurkers gedurende de nacht toch tegen deze gedwongen zijligging in, en is men weer terug bij af. Je zult dus zelf moeten proberen of een anti snurk kussen voor jou werkt. Het kan sowieso nooit kwaad om het kussen te gebruiken in combinatie met andere anti snurk middelen. Lees verder over het anti snurk kussen.
10. CPAP-machine – HET LAATSTE REDMIDDEL
De CPAP-machine is een zeer effectief middel dat wordt ingezet bij slaapapneu. Slaapapneu is een ernstige slaapstoornis die gepaard gaat met ademstilstanden. Bekende symptomen van slaapapneu zijn luid en zwaar snurken, woelige slaap, nachtzweten, droge mond, pijnlijke keel en slaperigheid en sufheid overdag (soms ook slaapaanvallen).
Het CPAP-masker is de voorkeursbehandeling voor mensen met slaapapneu, maar kan ook worden ingezet tegen snurken. Het is een beademingsapparaat dat bestaat uit een luchtpomp, slang en slaapmasker. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. De machine zorgt voor een constante luchtstroom bij de persoon die hem opheeft. Dit creëert een zekere druk, waardoor een blokkade van de luchtwegen voorkomen wordt en het snurken en de ademstilstanden zullen verdwijnen.
Er bestaan verschillende soorten CPAP-machines. De standaard CPAP-machines werken met luchtaanvoer met een vaste druk, die vooraf bepaald is aan de hand van een proefperiode. Er zijn ook automatische CPAP-machines die de druk aanpassen naar de behoefte van de gebruiker. En bij de BiPAP-machine bestaat er drukverschil tussen in- en uitademing, wat door sommige gebruikers als prettig wordt ervaren.
Verder kunnen snurkers kiezen tussen verschillende soorten maskers: een mond- en neusmasker, een neuskap of neusdoppen.
Ervaringen met de CPAP-machine zijn zeer positief. In vrijwel alle gevallen vindt er direct resultaat plaats en zal de slaapapneu (en extreem snurken) verdwijnen. Tevens zal de kwaliteit van je slaap drastisch verbeteren.
Er kleven wel enige nadelen aan het gebruik van de CPAP-machine:
- U kunt last krijgen van bijwerkingen, zoals een droge mond en een opgeblazen gevoel.
- De machine maakt ernstig inbreuk op je slaapcomfort.
- Het is lastig te vervoeren, wat een nadeel kan zijn voor mensen die veel reizen.
- De machine is erg duur, vaak rond de €600.
Het is dan ook vaak een laatste redmiddel voor snurkers die na het uitproberen van vele middelen niet meer weten wat te doen tegen het hevige snurken.
Extra: tips bij snurkende gezinsleden
Heb jij last van snurkende gezinsleden, zoals een snurkende partner, een snurkend kind of een snurkende hond? Hieronder een aantal tips:
- Als je snurkende partner je uit je slaap houdt, lees dan onze tips in het artikel Snurkende partner: 7x geluidsoverlast tegengaan.
- Snurkt je kind? Dan is de kans groot dat dit komt door een verkoudheid of allergische reactie. Ook komt snurken bij kinderen vaak voor als er sprake is van een vergrote keel- en/of neusamandel. Raadpleeg je huisarts als de snurkklachten aanhouden.
- Snurkt je trouwe viervoeter? Een snurkende hond kan net als mensen kampen met een verkoudheid, allergische reactie of overgewicht. Daarnaast kan de oorzaak liggen in de anatomie van bepaalde hondenrassen. In sommige gevallen zit er iets vast in de neus of keel. Laat je hond door je dierenarts onderzoeken als je hond plotseling (hard) is gaan snurken.
Snurken: wat is het en wat kun je er aan doen?
Snurken is een vervelende kwaal. Wanneer je dit artikel leest, is de kans groot dat je regelmatig wakker ligt omdat je partner ligt te snurken. Of andersom: jij houdt je partner wakker met jouw gesnurk. In beide gevallen erg vervelend. Hoogste tijd om hier wat aan te doen. In dit artikel leggen we uit wat snurken is, wie er snurken en wat je ertegen kunt doen.
Wat is snurken?
Snurken is het zagende of brommende geluid dat sommige mensen bij het ademhalen tijdens de slaap maken. Niet zelden wordt het geluid door partners, huisgenoten en zelfs buren als storend ervaren, met slapeloosheid tot gevolg.
Bij een normale ademhaling verplaatst lucht zich via de neuspassage, keelholte en de luchtpijp naar de longen. Bij snurkers is er sprake van een vernauwing van de luchtwegen in het gebied tussen de neusingang en de stembanden. Meestal vindt deze vernauwing plaats achter de huig (de overgang van de neus- naar de keelholte) of in de keelholte achter de tong.
Bij sommige snurkers is de neusholte te nauw, waardoor de neusademhaling wordt bemoeilijkt.
Het gevolg van de vernauwing van de luchtweg is dat er bij het inademen een druk in de keel ontstaat. Hierdoor worden het zachte gehemelte, de huig, tong en keelwanden naar elkaar toe gezogen. Dit zorgt voor trillingen van de weefsels dat wij waarnemen als het vervelende snurkgeluid. Dit geluid is vergelijkbaar met het leeglopen van een opgeblazen ballon, dat ontstaat als veel lucht door een (te) nauwe doorgang naar buiten stroomt.
Wie snurken?
Ongeveer één op de vijf volwassen mannen snurkt elke nacht. Bij vrouwen en kinderen is dit één op de tien. Vaak ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Snurken is erfelijk bepaald en komt daarom in sommige families vaker voor. Meestal begint het dan rond het twintigste jaar.
Snurken neemt toe met de leeftijd en wordt daarnaast ook harder. Redenen hiervoor zijn dat het slijmvlies van de keelholte door de ophoping van vetweefsel dikker wordt. Dit drukt tegen de luchtweg aan, waardoor deze nauwer wordt. Daarnaast worden slijmvliezen op oudere leeftijd slapper (net als de huid), waardoor deze gemakkelijker kunnen gaan vibreren.
Welke factoren dragen bij aan snurkklachten?
Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die snurkklachten kunnen uitlokken. Het gaat dan met name om omstandigheden die bijdragen aan een vernauwing van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden, zoals:
- Verslapte spieren in het mond- en keelgebied (zachte gehemelte, huig en tong). Oorzaken hiervan kunnen zijn: ouderdom, oververmoeidheid, alcoholgebruik en bepaalde medicatie (zoals slaap- of kalmerende middelen).
- Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig, waardoor de kans op de blokkade van de luchtweg groter is.
- Slapen op de rug. Als gevolg hiervan zakken het zachte gehemelte, de tong en de huig naar achteren en blokkeren de keelholte.
- Verdikte wanden van de keelholte, met als gevolg een nauwere luchtdoorgang. Oorzaken hiervan zijn: overgewicht en een voortdurende irritatie van de keel, door bijvoorbeeld roken of brandend maagzuur (als gevolg van een breuk in het middenrif).
- Vergrote keel- en/of neusamandel; dit is vaak bij kinderen de oorzaak van snurken.
- Een blokkade in de neus. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een scheef neustussenschot, de aanwezigheid van neuspoliepen of een zwelling van het neusslijmvlies door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. Door de bemoeilijkte neusademhaling wordt er geforceerd door de mond ademgehaald. Dit veroorzaakt bij het inademen een te lage luchtdruk in de keelholte.
Wat zijn de oorzaken van snurken?
Snurken ontstaat wanneer de luchtdoorgang vernauwd raakt. Het gevolg hiervan is dat de luchtstroom turbulent wordt. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels, ook wel bekend als het vervelende snurkgeluid.
Mogelijke oorzaken van snurken voor zowel mannen als vrouwen zijn:
- Verslapte spieren in de mond en keel. Naarmate we ouder worden, verslappen onze spieren. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Hetzelfde gebeurt bij de spieren in onze mond en keel. Het gevolg hiervan is dat ze gaan hangen. De kans hierop is groter tijdens de slaap en in liggende houding. Ook zaken als oververmoeidheid, medicatie en alcohol kunnen de spieren verslappen en snurken verergeren.
- Verdikking van de keelwanden. Dit wordt veroorzaakt door voortdurende irritatie van de keel, bijvoorbeeld door roken of aanhoudende zure oprispingen. Ook overgewicht kan een mogelijke oorzaak van overmatig snurken zijn.
- Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
- Een nauwe of geblokkeerde neusholte, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergie. Ook neuspoliepen, een scheef neustussenschot of een kleine, platte neus kunnen de oorzaak van hevig snurken zijn. Het gevolg van een geblokkeerde neusholte is dat er automatisch wordt overgeschakeld op de mondademhaling. Hierdoor ontstaat een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen. Dit leidt tot snurken.
- Slapen op de rug. Hierdoor zakken slappe weefsels eerder richting de keelholte.
Oorzaken van snurken bij vrouwen
Zoals we hebben kunnen lezen snurken vrouwen minder vaak dan mannen. Grofweg 25% van de vrouwen snurkt met regelmaat, tegenover 40% van de mannen. Toch zijn er een aantal situaties waarin vrouwen geneigd zijn tot meer snurken.
Zwangerschap
Ten eerste kan zwangerschap ervoor zorgen dat een vrouw plotseling luid gaat snurken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zo’n 25% tot 40% van de zwangere vrouwen snurkt, met name in het derde trimester.
De oorzaken hiervoor zijn (logischerwijs) voor het grootste deel lichamelijk. Soms zit er echter een psychische oorzaak achter. Veel vrouwen voelen zich nerveus over de zwangerschap, bevalling en alles wat er komen gaat. Dit kan invloed hebben op de ademhaling en in sommige gevallen leiden tot snurken.
Verder lezen: Oorzaken van snurken tijdens zwangerschap.
Overgang
Zodra vrouwen in de overgang komen, snurken zij vaak net zo erg als mannen. Dit komt doordat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron afnemen. Hierdoor krijgen vrouwen niet alleen last van typische overgangsklachten, zoals opvliegers en slapeloosheid, maar daarnaast neemt de kans op snurken toe.
Verder lezen: Oorzaken van snurken bij vrouwen.
Oorzaken van snurken bij mannen
Soms wordt beweerd dat mannen vaker snurken doordat ze mogelijk meer roken of alcohol drinken dan vrouwen. Er zijn echter ook biologische factoren waarom mannen meer geneigd zijn tot snurken.
Hier bestaan meerdere theorieën over. De meest overtuigende theorie heeft te maken met de grootte van de farynx, ofwel slokdarmhoofd. Mannen hebben een overduidelijk grotere farynx dan vrouwen, wat in liggende houding kan zorgen voor een vernauwde luchtweg.
Daarnaast heeft het formaat van de bovenste luchtweg grote invloed op snurkklachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bovenste luchtweg bij zowel mannen als vrouwen kleiner wordt naarmate men ouder wordt. Mannen hebben echter meer kans hebben op het inzakken van de bovenste luchtweg in liggende positie.
Deze twee zaken zijn mogelijke oorzaken van hard en extreem snurken bij mannen.
Operatieve behandelingen tegen snurken
Er bestaan verschillende operatieve behandeling die snurkers kunnen ondergaan, afhankelijk van de oorzaak van hun snurkklachten.
Als het snurken ontstaat door een neusverstopping, kan dit tijdelijk zijn, zoals bij een verkoudheid of allergie. Hierbij kunnen neussprays of anti allergie tabletten helpen. Kampt de snurker echter met een meer permanent probleem, zoals een scheef neustussenschot, dan kan er een correctie worden uitgevoerd (septoplastie). Ook neuspoliepen die niet met medicijnen te behandelen zijn, kunnen operatief verwijderd worden. Deze laatste twee ingrepen zijn effectief bij ongeveer 10% van de snurkers die last hebben van een verstopte neus. In het geval van overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen kan dit worden weggebrand (coagulatie) of een deel van de onderste neusschelp worden verwijderd.
Bij kinderen die kampen met snurkklachten heeft het verwijderen van de keel- en/of neusamandelen vrijwel altijd een positief effect.
De meest voorkomende oorzaak van snurken is een te nauwe overgang van de neus- naar de keelholte, ofwel de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Er bestaan in Nederland twee ingrepen die dit kunnen verhelpen:
Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP)
Bij deze ingreep wordt het grootste gedeelte van het zachte gehemelte en de huig met een mes of laser verwijderd. Vaak worden de keelamandelen meegenomen, indien deze nog aanwezig zijn.
De UPPP is de effectiefste manier om meer ruimte in de overgang van de neus- naar de keelholte te creëren. Bij ongeveer 90% van de snurkers verdwijnen de snurkklachten. Helaas komt het voor dat de klachten na verloop van tijd terugkeren. De oorzaak hiervan is vetophoping in de huig en het zachte gehemelte. Na vijf jaar is de operatie daarom nog maar effectief bij ongeveer 70% van de snurkers.
De operatie brengt helaas ook nadelen met zich mee:
- Tot wel twee weken na de ingreep kan slikken zeer pijnlijk zijn. Vaak kan er dan niet gewerkt worden.
- De patiënt kan een droog gevoel in de keel of een gevoel van een brok in de keel behouden.
- Het uitspreken van de harde “g” gaat niet meer goed.
- In zeer zeldzame gevallen wordt de neusholte aan de achterkant niet meer goed afgesloten, omdat het zachte gehemelte te kort is. Hierdoor komt er bij drinken vloeistof via de neus naar buiten. Vaak heelt dit vanzelf, maar soms moet er een correctie worden uitgevoerd.
Gecontroleerde littekenvorming – huig en zachte gehemelte
Bij deze behandeling worden de huig en het zachte gehemelte verstijfd door middel van gecontroleerde littekenvorming. Deze ingreep is een stuk minder belastend dan de UPPP, maar helaas ook minder effectief.
De behandeling wordt over het algemeen onder plaatselijk verdoving uitgevoerd. Men brengt een naald in op 3 tot 5 plaatsen in het zachte gehemelte. De naald en het weefsel worden door middel van trillingen (radiofrequente energie) of ioniserende effecten (coblatietherapie) verhit tot 85 graden Celsius. Hierdoor smelt het weefsel, waardoor er littekenweefsel ontstaat. Dit stugge weefsel vibreert minder gemakkelijk dan normaal weefsel, waardoor snurkklachten zullen afnemen.
De behandelingsmethode moet in principe tweemaal worden uitgevoerd met een tussenpoos van twee maanden. Het is een succesvolle behandeling bij één op de zes snurkers. Bij één of twee van deze zes zal het snurken na een paar jaar echter weer terugkeren. De ingreep is vrij nieuw in Nederland, dus over het effect op de lange termijn is weinig bekend.
Net als bij de UPPP kleven er nadelen aan de behandeling:
- De keel blijft ruim een week gevoelig, maar lang niet zo erg als bij de UPPP.
- In uitzonderlijke gevallen ontstaat er een complicatie in de vorm van een gat in het zachte gehemelte. Dit groeit meestal vanzelf dicht, maar kan wel pijnlijk zijn. Soms moet het operatief worden gesloten.
- De ingreep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn ongeveer €1.200.
Minder voorkomende ingrepen
Soms wordt snurken veroorzaakt op het niveau van de achterzijde van de tong of het strottenklepje (epiglottis). Er zijn dan twee ingrepen mogelijk:
Gecontroleerde littekenvorming – tong
De gecontroleerde littekenvorming zoals we hierboven zagen kan ook worden uitgevoerd op het achterste deel van de tong. Hierdoor wordt dit deel stijver, wat de kans op snurken verkleint. Bij ongeveer 75% van de snurkers is de behandeling effectief, maar net als bij bovenstaande behandeling is er weinig bekend over de resultaten op langere termijn.
Nadelen van de ingreep:
- Een aantal weken last van lichte pijn bij het slikken. Na een paar dagen is werken wel weer mogelijk.
- Een blijvend gevoel dat er iets in de keel zit.
- De ingreep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn ongeveer €1.200.
Verwijdering van een gedeelte van de tong met een laser
Bij deze behandeling wordt een gedeelte van de achterzijde van de tong met een laser verwijderd. Hierbij krijgt men meer ruimte in de luchtweg achter de tong. Er is weinig bekend over de resultaten van deze ingreep.
De nadelen die eraan kleven:
- Gedurende twee weken na de behandeling is slikken pijnlijk. Werken zal niet mogelijk zijn.
- Er treedt een verslechtering van de smaak op die een paar weken tot een paar maanden kan duren.
Snurken door verkoudheid: waarom en wat kan ik er aan doen?
Snurken door verkoudheid is helaas een bekend verschijnsel. Verkoudheidsklachten kunnen leiden tot een ronkend en zagend snurkgeluid. Niet fijn voor jou, maar zeker niet voor je partner. Lees hieronder de beste tips tegen snurken door verkoudheid.
Waarom snurken door verkoudheid?
Verkoudheid is een infectieziekte die kan worden veroorzaakt door meer dan tweehonderd verschillende virussen. Gemiddeld raken volwassen twee tot drie keer per jaar besmet. Vooral bij extreme weersveranderingen is de kans om een verkoudheid op te pikken groot.
Als je besmet bent geraakt met een verkoudheidsvirus, ontstaat er een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. De natuurlijke reactie van het lichaam is om zich te weren tegen de innesteling van het virus. Het gevolg hiervan is dat het slijmvlies opzwelt en extra slijm gaat produceren om de geïnfecteerde cellen af te voeren.
Bekende symptomen van verkoudheid zijn dan ook een verstopte neus of loopneus, maar ook hoesten, niezen, keelpijn en koorts komen geregeld voor.
Snurken wordt veroorzaakt door een belemmering van de ademhaling ergens in de luchtweg. Deze belemmering kan bijvoorbeeld ontstaan door een verslapping van de spieren in de mond en keel, slapen op de rug, overgewicht, roken of alcoholgebruik.
Niet-snurkers hebben normaal gesproken geen last van een blokkade in de luchtweg. Een verkoudheid kan hier echter verandering in brengen. De opgezwollen slijmvliezen zorgen namelijk voor een vernauwing van de luchtweg. Daarnaast belemmert een verstopte neus of loopneus de ademhaling, evenals overtollig slijm in de keel. Hierdoor moet lucht zich door een nauwe opening persen tijdens de ademhaling. Snurken is bij een zware verkoudheid dus ook bijna niet te vermijden.
Wat te doen tegen snurken door verkoudheid
Om snurken door verkoudheid te verminderen, is het belangrijk om de luchtwegen vrij te maken van slijm. Dit kun je op verschillende manieren doen:
- Neem regelmatig een stoombadje met eucalyptusolie om overtollig slijm af te voeren.
- Gorgel met water en een druppel pepermuntolie om je keel vrij te maken en te verfrissen.
- Zorg voor voldoende hydratatie, zodat de slijmvliezen vochtig blijven. Water en thee zijn het beste. De damp van thee helpt daarnaast ook tegen vastzittend slijm. Voeg er een paar theelepels honing aan toe om de keel te verzachten.
- Gebruik een neusspray om ingedikt slijm te verdunnen en verlichting van klachten te geven.
- Neuspleisters of een neusspreider kunnen helpen de neus verder te openen en voorkomen daarnaast dat de neusvleugels dichtklappen.
- Keelsnoepjes met menthol of honingdropjes kunnen de keel verzachten.
- Snijd een ui doormidden en leg deze op je nachtkastje, zoals in grootmoeders tijd werd gedaan. De scherpe lucht van uien opent de luchtwegen, waardoor de ademhaling verbetert.
Overige maatregelen
- Rook niet of minder: sigarettenrook is zeer schadelijk voor de luchtwegen en vergroot de kans op snurken.
- Vermijd alcohol: alcohol draagt bij aan een verslapping van de spieren.
- Zorg voor goede ventilatie van je slaapkamer.
- Rust goed uit.
- Voorkom dat je anderen besmet.
- Voorkom een nieuwe besmetting in de toekomst door gezond te eten, veel te bewegen, op tijd rust te nemen en genoeg te slapen.
Snurken door ontstoken amandelen: mogelijke behandelingen
De amandelen vormen, samen met ander lymfklierweefsel, onderdeel van ons immuunsysteem. Hiermee zijn ze de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandelen echter veel te verduren krijgen, kunnen ze ontstoken raken. Dit heeft vervelende gevolgen, waarvan snurken één van de bekendste is.
Keelamandelen, tongamandel en neusamandel
De amandelen bevinden zich op verschillende plekken in het lichaam, met name in het gebied rond de mond, neus en keel. Niet geheel toevallig is het juist dit gebied dat zeer bepalend is voor ons snurkgedrag. Het meest bekend zijn de twee keelamandelen (tonsillen). Deze bevinden zich naast de huig en lopen geleidelijk over in de minder bekende tongamandel.
Een andere plek met lymfklierweefsel is het dak van de neuskeelholte, waar de neusamandel (ook wel adenoïd genoemd) zich bevindt. De meeste volwassenen hebben deze niet meer, maar met name bij kinderen jonger dan 8 jaar oud kan de neusamandel nog wel eens flinke afmetingen hebben.
Grote of ontstoken amandelen oorzaak van snurken
Ontstoken, opgezette of grote amandelen kunnen leiden tot vervelende problemen, zoals snurken. Andere veelvoorkomende klachten bij kinderen met een grote neusamandel zijn chronische verkoudheid en veel door de mond ademen. Ook grote of ontstoken keelamandelen belemmeren de ademhaling en werken zo snurken in de hand.
Het duidelijke verband tussen vergrote amandelen en snurken is niet verrassend. Het blokkeren van de luchtwegen door de zachte delen van de keel (waaronder ook de amandelen vallen) is namelijk de belangrijkste oorzaak van snurkgedrag. Iets dat bij wetenschappers inmiddels al geruime tijd bekend is.
Dit is dan ook de reden dat een anti snurkbeugel, ook wel bekend als een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), zo effectief is. Deze aanpasbare beugel zorgt ervoor dat de onderkaak gedurende de slaap naar voren blijft, waardoor de blokkade wordt voorkomen. Hier kunnen we lezen dat er al vele snurkers verlost zijn van hun snurkprobleem door het gebruik van een anti snurkbeugel. Ook KNO-artsen raden het gebruik van een MRA aan.
Amandelen verwijderen: niet meer snurken na operatie
Soms zijn de amandelen in de neus of keel zo groot dat zij naast snurken, ook slaapapneu veroorzaken. Het verwijderen ervan is in medisch opzicht dan sterk aan te bevelen. Gelukkig heeft dit geen invloed op het immuunsysteem en het bestrijden van infecties. Verreweg het grootste deel van het lymfklierweefsel blijft namelijk intact.
Bij kinderen onder de 10 jaar worden de keelamandelen in één beweging losgemaakt van het onderliggende weefsel. Dit wordt ook wel ‘knippen’ genoemd. Bij volwassenen en oudere kinderen zitten de amandelen meestal vaster, waardoor ze in meerdere stappen voorzichtig worden verwijderd. Dit proces staat ook wel bekend als ‘pellen’.
Hoewel de eerste dagen na de operatie nog sprake kan zijn van keelpijn en moeite met slikken, zal het snurken hierna in veel gevallen zijn verholpen.
Snurk jij nog steeds?
Probeer het effectiefste anti snurkmiddel dat er bestaat: een anti snurkbeugel! Al vele duizenden mensen zijn gestopt met snurken door het gebruik van bijvoorbeeld Mr. Anti Snurk. Baat het niet, dan schaadt het niet: Mr. Anti Snurk biedt zijn klanten namelijk een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen!
Wat zijn de gevolgen van snurken op de lange termijn?
Snurken wordt vaak afgedaan als een vervelende maar onschuldige kwaal. Helaas is snurken niet zo onschuldig als velen denken. Chronisch snurkgedrag kan op den duur schade aan de gezondheid aanrichten. In dit artikel kijken we naar de gevolgen van snurken op de lange termijn en geven we een aantal oplossingen om snurkgedrag te voorkomen.
Is snurken gevaarlijk?
Snurken kan onschuldig zijn als het slechts een tijdelijk probleem is. Vaak is het zaak om bijvoorbeeld de verkoudheid uit te zitten. Ook kun je door een paar simpele aanpassingen de (onschuldige) oorzaak van je snurkklachten vaak voor een groot deel aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken en geen alcohol drinken voor het slapengaan.
Soms is snurken echter chronisch, met vervelende gezondheidsgevolgen van dien. Dan is het belangrijk om passende maatregelen te nemen.
6 vervelende gevolgen van snurken kunnen zijn:
1. Chronische vermoeidheid
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slapen mensen die snurken minder diep dan niet-snurkende mensen. Hierdoor kan er na verloop van tijd extreme en zelfs chronische vermoeidheid optreden.
Als gevolg hiervan kunnen verschillende andere kwaaltjes ontstaan, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en verminderde weerstand. Ook de kans op ongelukken in bijvoorbeeld het verkeer neemt toe.
2. Hart- en vaatziekten
Als gevolg van snurken kunnen ook problemen met het hart en de bloedvaten ontstaan. Zo hebben wetenschappers verband gelegd tussen snurken en hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en beroertes.
Een deel hiervan wordt gelinkt aan leefstijl, maar het zijn ook directe gevolgen van snurken op de lange termijn.
Daarnaast lopen snurkers een grotere kans op beschadigingen van de halsslagader, veroorzaakt door de trillingen van het keelweefsel.
3. Psychische problemen
Naast lichamelijke problemen mogen de mentale gevolgen van snurken zeker niet worden onderschat. De verminderde slaapkwaliteit die leidt tot vermoeidheid kan ook zorgen voor psychische problemen. Denk hierbij aan angstgevoelens, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en somberheid. Op den duur kunnen psychische klachten ook leiden tot een depressie.
4. Relatieproblemen
Partners van snurkers hebben het vaak zwaar te verduren. Als gevolg van de geluidsoverlast slapen zij over het algemeen slecht en missen hierdoor veel slaap. Volgens onderzoekers kan dit oplopen tot wel anderhalf uur per nacht. Soms ontstaan er hierdoor onderlinge irritaties die kunnen uitmonden in serieuze relatieproblemen.
Belangrijk voor de partner van de snurker is om de overlast zonder verwijten aan te kaarten. De snurker mag daarnaast de negatieve gevolgen voor zijn of haar partner zeker niet onderschatten.
5. Refluxziekte
Bij mensen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte stroomt maagzuur veelvuldig terug de slokdarm in. Dit geeft een vervelend, brandend gevoel. Snurken vergroot de kans op reflux door de drukveranderingen die bij het ademhalen plaatsvinden, veroorzaakt door de verstoorde manier waarop de keel wordt afgesloten. Vaak gaat reflux hand in hand met overgewicht, tevens een belangrijke veroorzaker van snurken.
6. Dementie
Uit onderzoek van het New York University Center for Cognitive Neurology is gebleken dat ernstige snurkers vaker op jongere leeftijd geheugen- en denkproblemen en dementie ontwikkelen dan niet-snurkers. Onderzoekers zijn wel voorzichtig met de conclusie: slaapproblemen zijn hoogstwaarschijnlijk zowel een vroeg symptoom als een risicofactor voor deze problemen.
De gevolgen van snurken beperken
Er zijn verschillende manieren waarop je snurkklachten kunt voorkomen:
- Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) of anti snurkbeugel. Hiermee pak je snurkklachten bij de bron aan: het voorkomt een blokkade in de luchtweg doordat het de onderkaak in positie houdt.Een MRA is de meeste effectieve anti snurk behandeling en tevens wetenschappelijk getest: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen kiezen een anti snurkbeugel als voorkeursbehandeling tegen snurken. Mr. Anti Snurk is een voorbeeld van een voordelige anti snurkbeugel (€29,95) die je zelf op maat kunt maken. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met deze snurkbeugel.
- Een neusspreider indien je kampt met neusklachten die snurken veroorzaken.
- Eén van deze alternatieve anti snurkmiddelen.
- Oefeningen om je mond- en keelspieren te versterken, waardoor deze minder gaan hangen.
- Natuurlijke middelen tegen snurken.
5 redenen waarom snurken gevaarlijk kan zijn
Mensen die regelmatig snurken, lopen meer kans op het ontwikkelen van lichamelijke kwaaltjes dan niet-snurkers. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat snurken gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Lees hieronder 5 redenen waarom snurken gevaarlijk is en wat je kunt doen om snurkklachten in de toekomst te voorkomen.
Wanneer is snurken gevaarlijk?
Iedereen snurkt wel eens en dat hoeft in principe geen reden tot zorg te zijn. Simpele zaken als een verkoudheid, allergische reactie of zelfs een avondje doorzakken kunnen al redenen zijn om snurkend de nacht door te gaan.
Snurkklachten worden pas een probleem als ze langere tijd aanhouden. In dat geval kunnen ze een symptoom zijn van een onderliggende kwaal of juist op den duur schade toebrengen aan je lichaam.
5 redenen waarom snurken gevaarlijk kan zijn
1. Slechte slaapkwaliteit
Als je snurkt, slaap je in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt minder diep. Veel snurkers slapen onrustig of worden gedurende de nacht verschillende keren wakker. Dit verstoort het natuurlijke slaappatroon.
Deze verminderde slaapkwaliteit kan leiden tot onder andere:
- Extreme vermoeidheid
- Slaperigheid
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Verminderde weerstand, waardoor je kwetsbaarder bent voor andere kwaaltjes
- Een verhoogd risico op verkeersongevallen
2. Symptoom van slaapapneu
Snurken kan een symptoom zijn van het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS), kortweg slaapapneu genoemd. Dit is een slaapstoornis waarbij de luchtweg tijdens de slaap op bepaalde momenten volledig afgesloten raakt. Hierdoor vinden er ademstilstanden plaats. Deze kunnen variëren van tien tot wel dertig seconden per keer.
Na een tijdje geven de hersenen een alarmsignaal af, waarna de ademhaling wordt hervat. Dit gebeurd vaak schokkend en naar adem happend.
Slaapapneu is een zeer ernstige aandoening die niet altijd op tijd wordt ontdekt. Langdurig rondlopen met klachten kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet altijd een arts worden ingeschakeld bij het vermoeden van slaapapneu.
Symptomen waaraan je slaapapneu kunt herkennen zijn onder andere:
- Luid snurken afgewisseld met stille perioden (de ademstops)
- Woelige slaap
- Zweten
- Concentratieproblemen
- Extreme vermoeidheid overdag
- Vermoeid opstaan
- Droge mond
- Ochtendhoofdpijn
3. Grotere kans op hart- en vaatziekten
Een andere reden waarom snurken gevaarlijk kan zijn, is dat snurkers meer kans lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk en kransslagaderaandoeningen, maar op de lange termijn ook hartaanvallen.
Snurkers die leiden aan slaapapneu lopen zelfs twee keer meer kans op het ontwikkelen van hartritmestoornissen en (fatale) hartproblemen.
4. Angst en depressie
De verminderde slaapkwaliteit waar we het eerder over hadden, kan ook invloed hebben op de geestelijke gezondheid van snurkers. Te weinig slaap kan immers funest zijn voor je goede humeur.
Zo komt het vaak voor dat snurkers zich overdag geïrriteerd en prikkelbaar voelen en last hebben van stemmingswisselingen. Op den duur kan dit zelfs leiden tot angstgevoelens en depressiviteit. Niet iets om licht op te vatten dus!
5. Dementie
Snurken wordt in feite veroorzaakt door een slechte ademhaling. Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd naar het effect van snurken (en met name de ademhalingsstoornissen waar snurkers mee kampen) op het brein.
Onderzoek heeft uitgewezen dat snurken op de lange termijn kan resulteren in vergeetachtigheid en verminderde denkvaardigheden, wat zelfs kan leiden tot (vroegtijdige) dementie. Het meest kwetsbaar zijn mensen die sowieso al een grotere neiging hebben tot het ontwikkelen van dementie.
Snurken en alcohol: waarom snurken we meer na alcoholgebruik?
Snurk jij normaal gesproken niet, behalve als je te diep in het glaasje hebt gekeken? Dat kan kloppen. Alcohol is een bekende veroorzaker van snurken. In dit artikel bespreken we waarom snurken en alcohol zo nauw gerelateerd zijn. Daarnaast geven we een aantal tips om snurken in de toekomst te voorkomen.
Wat doet alcohol met het lichaam?
Alcohol vertraagt de hersenen en heeft een kalmerende werking op het lichaam. Na een paar glazen ontstaat er een licht gevoel in het hoofd en wordt men een beetje rozig. Over het algemeen voelen mensen zich meer ontspannen en gedraagt men zich losser dan normaal. Hierdoor verloopt bijvoorbeeld een gesprek aanknopen met vreemden een stuk soepeler.
Ook zijn de meeste mensen na het drinken van alcohol minder terughoudend, bijvoorbeeld op de dansvloer. Tot dusver lijkt alles nog leuk en gezellig.
Helaas heeft alcoholgebruik ook negatieve effecten op het lichaam. Deze kunnen zich de volgende ochtend uiten in de vorm van een kater: je kunt last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en futloosheid.
Ook op de lange termijn kan alcohol schade aan het lichaam aanrichten aan de hersenen, lever, maag en hart- en bloedvaten. Deze effecten mogen zeker niet worden onderschat.
Het is een welbekende misvatting dat je beter slaapt als je alcohol hebt gedronken vóór het slapengaan. Alcohol helpt inderdaad om beter te ontspannen, dus val je sneller in slaap. Maar het zorgt niet voor een betere slaapkwaliteit en is ook zeker geen garantie voor fit wakker worden in de ochtend.
Snurken en alcohol: het verband
Snurkers moeten extra opletten met hun alcoholconsumptie, omdat snurken en alcohol nauw gerelateerd zijn. Waarom? Het verdovende effect van alcohol zorgt er tijdens de slaap voor dat de spieren zich meer ontspannen dan normaal. Het gevolg hiervan is dat de spieren die normaal gesproken de keelholte openhouden ook verslappen.
Daarnaast kunnen de onderkaak, tong en zachte gehemelte gemakkelijker naar achteren zakken en de keelholte blokkeren. De belemmerde luchtdoorgang die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat lucht zich bij elke ademhaling door een nauwe opening persen. Dit zorgt voor een turbulente luchtstroom die de keelweefsels laat trillen. Deze trillingen worden waargenomen als het gevreesde snurkgeluid.
Alcohol zorgt door de verdovende werking ook voor een verminderde ademhalingscontrole tijdens de slaap. Dit kan leiden tot snurkklachten, omdat we op een andere manier ademhalen dan normaal.
Alcohol heeft daarnaast nog een negatief gevolg voor ons lichaam, namelijk dat het een uitdrogende werking heeft. Dit heeft als gevolg dat de afscheiding tussen de neus en zachte gehemelte plakkeriger wordt, waardoor de kans op snurken toeneemt.
Snurken door roken: waarom en hoe kom je er vanaf?
Stoppen met roken brengt vele voordelen met zich mee: het zorgt voor een flinke kostenbesparing, een betere conditie, meer energie en een mooiere huid. Maar wist je dat stoppen met snurken ook in dit lijstje hoort te staan? Lees hieronder waarom snurken door roken een bekend verschijnsel is.
Stoppen met roken is stoppen met snurken
De irriterende rook van sigaretten en andere tabaksproducten veroorzaakt ontstekingen van de luchtwegen en slijmvliezen. Dit leidt tot zwellingen en vernauwingen in de neus en keel, waardoor lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Het gevolg zijn de ongewenste snurkgeluiden.
In de wetenschappelijk is inmiddels uitvoerig aangetoond hoe roken de kans op snurken en slaapapneu verhoogt. Uit dit grootschalige onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het snurkrisico met een factor 2,3 toeneemt onder rokers ten opzichte van niet-rokers. Andere onderzoeken laten vergelijkbare cijfers zien.
De frequentie van rookgedrag blijkt de hevigheid van het snurken nog eens verder te beïnvloeden. Iemand die meerdere pakjes sigaretten per dag rookt, zal harder en vaker snurken dan iemand die tijdens het uitgaan incidenteel een sigaretje opsteekt. Dit is hetzelfde principe als bij overgewicht en snurken. Ook daar correleert een toename van het lichaamsgewicht met een toename van het snurkgedrag.
Snurken door roken: hoe verminder ik mijn klachten?
Ben jij kort geleden gestopt met roken, maar snurk je nog steeds? Geen nood, dat is eigenlijk niet meer dan normaal. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zichzelf op te schonen en te herstellen van het jarenlange rookgedrag. Na verloop van tijd zul je merken dat je keel en luchtwegen minder geïrriteerd zijn en dat je weer meer lucht krijgt door je neus.
In de tussentijd is het natuurlijk knap vervelend dat je nog steeds last hebt van je eigen gesnurk. In dat geval is het verstandig om het lichaam een handje te helpen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen een anti snurkmiddel te gebruiken.
De beste oplossing bij snurken door roken
Een zeer effectief middel tegen snurken is een anti snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat). Een anti snurkbeugel is een mondprothese die meer ruimte in de keelholte creëert. Dit zorgt voor een vermindering van snurkklachten.
Overgewicht en snurken: de wetenschap is duidelijk
Volgens recente cijfers van het CBS kampt bijna de helft van de volwassen Nederlanders met overgewicht. Een groot deel van deze mensen houdt zijn of haar partner regelmatig wakker met gesnurk. Toeval? Helaas niet, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van snurken en leidt daarnaast tot een breed scala aan andere problemen. Wat is de precieze relatie tussen overgewicht en snurken?
Overgewicht belangrijke oorzaak van snurken bij mannen
Wanneer we in de spiegel kijken, is het niet zo moeilijk te zien of we te zwaar zijn. Maar de lichaamsplekken wáár we dit overtollige vet opslaan, verschillen per persoon. Vrouwen worden vaak zwaarder rondom de dijen; mannen bij de nek en rondom de buikstreek. Deze plaatsing van lokale vetopslag heeft een grote invloed op het persoonlijke snurkgedrag.
Vetopslag gebeurt namelijk niet alleen aan de buitenkant van het lichaam, maar ook minder zichtbaar aan de binnenkant. Gewichtstoename zorgt er onder meer voor dat de wanden van de keelholte verdikken. Dit heeft als gevolg dat de luchtwegen vernauwen.
Met name bij mannen zijn snurkgeluiden hierdoor vaak het gevolg van lichaamsweefsels die met elkaar in contact komen. Een effect dat over het algemeen duidelijker hoorbaar is bij het inademen dan bij het uitademen. In het bijzonder mannen met een nekomtrek van meer dan 43 cm lopen een sterk verhoogd risico op blokkades van de luchtwegen.
Vrouwen op leeftijd verhoogd risico op snurken
Vetweefsel rondom de nek is echter zeker niet de enige veroorzaker van snurken. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de omtrek van de taille een betere voorspeller is van gesnurk en slaapapneu dan de omtrek van de nek alleen. Het is dus vooral overgewicht in algemene zin dat de kans op snurken behoorlijk vergroot.
Een effect waar ook vrouwen overigens niet ongevoelig voor zijn, hoewel genetische factoren resulteren in minder aanleg voor snurken dan mannen. Bij vrouwen is het dwarsdoorsnedeoppervlak van de bovenste luchtwegen namelijk niet alleen groter, maar zijn de wanden ook minder flexibel. Hierdoor neemt het risico op snurken af.
Dit effect vermindert naarmate de leeftijd vordert en de menopauze dichterbij komt. Statistieken laten zien dat overgewicht dan in veel gevallen toeneemt en dat vrouwen richting de 70 jaar net zo’n hoge snurkkans hebben als hun mannelijke leeftijdsgenoten.
Snurken door overgewicht bestrijden: afvallen en andere oplossingen
Natuurlijk hoeft overgewicht niet voor iedereen de belangrijkste oorzaak te zijn van snurken. Maar omdat zowel gewicht als snurkgedrag bij veel mensen toenemen naarmate de leeftijd vordert, is het interessant om na te gaan of er een verband is tussen de twee. Wanneer andere risicofactoren zoals overmatig alcoholgebruik of een afwijkend septum kunnen worden uitgesloten, bestaat de kans dat afslanken de snurkproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.
Omdat afvallen vaak een langdurig en moeizaam proces is, doe je er goed aan om het snurken in de tussentijd op een andere manier te bestrijden. Dit kun je doen met een anti snurkmiddel, zoals de anti snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Dit middel heft de blokkade die door overgewicht veroorzaakt wordt op en houdt het zachte gehemelte op zijn plaats. Hier kun je de vele positieve ervaringen met deze snurkbeugel lezen.
Is dit middel uitermate effectief? Stop dan niet vroegtijdig met afvallen. Van een gezond gewicht pluk je op vele andere gebieden de vruchten.
Snurken door allergie: waarom en hoe los ik het op?
Snurken kan door tal van factoren worden veroorzaakt. Een bekende boosdoener is een allergische reactie. Ongeveer 25% van de Nederlanders kampt met een allergie. In onderstaand artikel gaan we kijken hoe snurken door allergie ontstaat en daarnaast geven we je tips over hoe je snurken kunt tegengaan.
Hoe ontstaat snurken door allergie?
Voordat we ingaan op de relatie tussen snurken en allergie kijken we naar de oorzaak van snurkgedrag. Snurken is het gevolg van een belemmering van de ademhaling in de keel- of neusholte. Hierdoor heeft lucht minder ruimte en wordt turbulent. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels: het welbekende snurkgeluid.
Een luchtblokkade in de keelholte kan onder andere ontstaan door verslapte mond- en keelspieren, overtollig weefsel of verdikte keelwanden. Een belemmerde neusademhaling heeft weer andere oorzaken. Zo kan een verkoudheid of afwijkend neustussenschot de oorzaak zijn, maar ook een simpele allergische reactie.
Wat is een allergische reactie?
Een allergische reactie ontstaat wanneer het immuunsysteem heftig reageert op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), terwijl dit eigenlijk niet nodig is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, veroorzaken allergenen op zichzelf niet deze reactie. De klachten ontstaan omdat het lichaam de stoffen als gevaarlijk ziet en ze onschadelijk probeert te maken.
Bekende allergenen zijn pollen, huisstofmijt en huidschilfers van honden en katten. Een allergische reactie kan vervelende klachten met zich meebrengen, zoals een loopneus, niezen, gezwollen neusslijmvlies en traanogen.
Soorten allergieën
Er bestaan ontelbare denkbare allergieën die allemaal hun bijkomende klachten kunnen hebben. Hieronder bespreken we de allergieën die het meest gerelateerd zijn aan snurkklachten, namelijk allergieën die veroorzaakt worden door zogenaamde inhalatieallergenen.
Snurken door allergie voor huisstofmijt
Huisstofmijt is een bekende veroorzaker van een allergische reactie die zich kan uiten in snurkklachten. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat beddengoed vaak wemelt van de huisstofmijt en snurkklachten zich logischerwijs ’s nachts voordoen.
Ook in de rest van de slaapkamer gedijt huisstofmijt goed. Andere favoriete plekken zijn tapijt en gordijnen.
Als je kampt met een huisstofmijtallergie zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen:
- Schaf anti-allergeen beddengoed aan en was je beddengoed regelmatig op een heet programma (minimaal 60 graden).
- Lucht en ventileer je slaapkamer iedere dag en laat ook je bed goed luchten (sla de dekens dus niet dicht!)
- Houd je slaapkamer stofvrij: zorg ervoor dat je regelmatig stoft en stofzuigt.
- Was ook je gordijnen om de zoveel tijd of schaf lamellen aan.
- Verwijder tapijten en andere bronnen van stof.
Snurken door allergie voor pollen (hooikoorts)
Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen (stuifmeel) van planten, grassen, bomen of bloemen die door de wind verspreid worden. Vooral in het voorjaar loop je risico op een allergische reactie, met name op warme, winderige dagen.
Tips bij hooikoorts:
- Houd het weer en de dagelijkse hooikoortsverwachting goed in de gaten.
- Laat ramen en deuren zoveel mogelijk dicht of gebruik een antipollen hor.
- Was je handen regelmatig: hiermee voorkom je dat pollen via je handen je neus of ogen binnendringen.
- Neem een douche voor het slapengaan en was en borstel je haar goed.
- Was je kleding en beddengoed met grote regelmaat en maak ook je huis (met name de slaapkamer) goed schoon om verspreiding van pollen te voorkomen: dit voorkomt het binnendringen van pollen.
- Draag zoveel mogelijk een zonnebril ter bescherming van je ogen.
- Bekijk je tuin kritisch om erachter te komen of er planten staan waarvan de pollen bij jou een allergische reactie veroorzaken.
Oplossingen voor snurken door allergie
Bovenstaande tips zullen je helpen om snurkklachten die door een allergische reactie worden veroorzaakt te beperken. Mochten jouw klachten echter te ernstig zijn om snurkvrij de nacht door te komen, maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze kan je een anti-allergie medicijn (antihistamine) voorschrijven en daarnaast samen met jou kijken wat voor aanpassingen je nog meer kunt doen.
Merk je na het nemen van bovenstaande maatregelen geen verandering in jouw snurkgedrag? Dan kan het zijn dat het snurken (mede) door andere factoren wordt veroorzaakt. Je zou kunnen overwegen om je heil te zoeken in de volgende anti snurk middelen: