Wat te doen tegen snurken? Snurken tegengaan is een lastige opgave, maar gelukkig kunnen wij je helpen. Heb jij last van een snurkende partner of kamp je zelf met overmatig snurken? Lees dan verder, want met deze 10 praktische tips kun je snurken voorkomen. Voortaan zul je dus weer kunnen genieten van heerlijke snurkvrije nachten.

Wat kun je lezen in dit artikel:

Eerst kijken we naar wat je zelf kunt doen tegen snurken:

 1. Kijk kritisch naar je leefgewoonten
 2. Train je spieren
 3. Laat je testen op allergieën
 4. Analyseer je gesnurk
  Vervolgens bespreken we enkele effectieve middelen tegen snurken:
 5. De anti-snurkbeugel
 6. De neusspreider tegen snurken
 7. De anti snurk spray
  Daarna bekijken we hoe je je slaapkamer kunt aanpassen tegen snurken:
 8. Koop een anti snurk plant
 9. Koop een anti snurk kussen
  Ten laatste bespreken we nog het allerlaatste redmiddel:
 10. De CPAP-Machine

Ben je zwanger? Lees dan in dit artikel: wat te doen tegen snurken tijdens zwangerschap.

1. Kijk kritisch naar je ongezonde leefgewoonten

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen tegen snurken. Rook je bijvoorbeeld? Of heb je overgewicht? Drink je vaak (veel) alcohol voor het slapengaan? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op hoeveel je snurkt. Hieronder leggen we uit waarom.

 • Door roken raken de slijmvliezen in de mond, neus, keel en longen geïrriteerd. Door de constante irritatie ontstaan er zwellingen en soms zelfs ontstekingen. Hierdoor kan lucht minder goed passeren.Daarnaast produceren de slijmvliezen meer slijm om het vuil dat ze binnenkrijgen te kunnen afvoeren. Aanwezig slijm in de mond en keel is een veelvoorkomende oorzaak van heftig snurken. Stoppen met roken is niet alleen beter voor je gezondheid en portemonnee, maar het zal ook helpen je snurkklachten te verminderen.
 • Ook overgewicht kan zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen. Dit is met name het geval als het vet zich heeft opgehoopt rondom je keel en nek. Dit beïnvloedt de ademhaling en kan snurkklachten uitlokken. Afvallen zal zorgen voor meer lucht en minder snurkklachten.

Wat te doen tegen snurken: afvallen

 • Alcohol heeft een spierverslappende werking. Als je alcohol nuttigt vlak voordat je naar bed gaat, kun je last krijgen van verslapte mond- en keelspieren. Deze zullen de keelholte blokkeren. Slaapmedicatie kan in sommige gevallen hetzelfde effect hebben. Raadpleeg altijd een arts als je hier je twijfels over hebt.

Conclusie: probeer kritisch naar je eigen levensstijl te kijken. Bepaal welke aanpassingen je kunt doen om snurkklachten te verminderen.

2. Train je spieren

Om te voorkomen dat je spieren verslappen, kun je ze op verschillende manieren trainen. Je doet dit door het dagelijks uitvoeren van effectieve oefeningen. Hierdoor worden de spieren sterker en zal snurken worden voorkomen.

Er bestaan 6 specifieke oefeningen die snurkklachten aantoonbaar kunnen verminderen. Het gaat om oefeningen waarvan het effect wetenschappelijk is onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift CHEST.

Door het dagelijks driemaal uitoefenen van deze oefeningen is bewezen dat snurkklachten na drie maanden met 36% afnemen en de totale snurkklacht met 59%. Het gaat om de volgende oefeningen:

 1. Duw met het puntje van je tong tegen je gehemelte en schuif je tong naar achteren (20x)
 2. Zuig je gehele tong tegen je gehemelte aan (20x)
 3. Druk de achterkant van je tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van je tong tegen je ondertanden ligt (20x)
 4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
 5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
 6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

Wat te doen tegen snurken: oefeningen tegen snurken

Naast bovenstaande oefeningen bestaan er nog andere oefeningen die effectief kunnen zijn. Zo kun je je kaakspieren trainen door bijvoorbeeld vijf minuten een potlood tussen je tanden te houden, te (nep)gapen of kauwgom te kauwen.

Om je tong sterker te maken, kun je stretchoefeningen doen met je tong. Ook zingen of yoga kunnen zeer effectief zijn.

Lees in dit artikel meer over mogelijke oefeningen tegen snurken.

3. Laat je testen op eventuele allergieën

Het zou kunnen dat een allergie de reden is voor je snurkklachten, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie, hooikoorts of een honden- of kattenallergie.

Een allergische reactie kan vervelende klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan geïrriteerd neusslijmvlies, een verstopte neus of loopneus en niezen. Dit kan je ademhaling tijdens de nacht bemoeilijken en snurkklachten uitlokken.

Als je vermoedt dat je een allergie hebt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan testen waar je precies allergisch voor bent en je een antishistamine voorschrijven om klachten te beperken. Ook kunt je zelf maatregelen nemen om een allergische reactie te voorkomen:

 • Huisstofmijtallergie. Dit is de allergie die het vaakst verantwoordelijk is voor snurkklachten. Niet zo gek, want de plek waar huisstofmijt zich bevindt is de plek waar ook het gesnurk plaatsvindt: ons bed. Beddengoed, matrassen en hoofdkussens wemelen van de huisstofmijt. Zorg er daarom voor dat je je beddengoed vaak verschoont en elke dag goed laat luchten. Schaf bij een ernstige allergie anti-allergeen beddengoed aan. Dit voorkomt veel problemen. Zorg daarnaast voor een stofvrije slaapkamer.

Wat te doen tegen snurken: stofvrije slaapkamer

 • Hooikoorts is een allergie voor pollen van bepaalde planten, bloemen grassen of bomen. Laat bij de huisarts testen voor welke pollen je precies allergisch bent en neem maatregelen op dagen waarop het risico op pollen hoog is. Blijf zoveel mogelijk binnen, was je handen vaak en bescherm je ogen met een zonnebril.
 • Huisdierenallergie. Vermijd hierbij zoveel mogelijk het contact met de dieren waar je allergisch voor bent. Bezoek (indien mogelijk) liever geen huizen waar honden of katten wonen.

4. Download een snurk app voor meer inzicht

Een snurk app is niet dé oplossing tegen snurken, maar kan je wel helpen om meer inzicht te krijgen in je snurkgedrag. Zo kan een snurk app meten en registeren hoeveel je in de afgelopen nacht heeft gesnurkt.

Je kunt ook invoeren welke hulpmiddelen je hebt gebruikt, bijvoorbeeld een anti snurk spray of snurkbeugel. Daarnaast kun je aangeven welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw snurken, zoals een zware maaltijd of alcohol.

Later kunt je je snurkgewoonten analyseren. Zo kun je dus gemakkelijk zien welke middelen voor jou effectief zijn gebleken.

Een populaire snurk app is SnurkLab, die gratis is voor Android en iPhone.

anti snurk app

SnurkLab

5. De anti-snurkbeugel: de oplossing tegen snurken!

Een anti snurkbeugel is de effectiefste oplossing tegen snurken: het middel werkt bij grofweg 90% van de snurkers. De wetenschappelijke term voor een anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Een snurkbeugel is een bitje dat je ’s nachts in je mond plaatst en ervoor zorgt dat je onderkaak iets naar voren wordt gedwongen. Hierdoor blijven ook de tong en het zachte gedeelte van het gehemelte op hun plaats en wordt een blokkade van de luchtweg voorkomen.

De werking van een snurkbeugel is wetenschappelijk getest en effectief bewezen door het National Center for Biotechnology Information (NCBI). Het middel wordt tevens aangeraden door KNO-artsen.

Het effectiefst is een op maat gemaakte snurkbeugel die zich perfect vormt naar je gebit. Als je dit professioneel laat doen, is dit helaas zeer prijzig: je bent al gauw zo’n €700 kwijt. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, een goed voorbeeld hiervan is de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Al meer dan 1.500 mensen hebben hun positieve ervaringen met deze snurkbeugel gedeeld. Ook snurkers op dit forum hebben snurken succesvol weten te stoppen met de anti snurkbeugel.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Ervaringen met een MRA zijn zeer positief. Een groot voordeel is het gebruikscomfort. Je ervaart geen hinder bij het dragen van de beugel, omdat hij perfect aangepast is aan je gebit. Ook belemmert een snurkbeugel de bewegingsvrijheid tijdens de slaap niet, in tegenstelling tot een CPAP-machine.

Daarnaast zorgt het formaat van de beugel ervoor dat hij eenvoudig overal mee naartoe genomen kan worden. Tevens is een beugel gemakkelijk schoon te maken en vereist dus relatief weinig onderhoud.

6. Probeer een neusspreider tegen snurken

Als je snurkprobleem wordt veroorzaakt door een geblokkeerde of nauwe neusingang, kan een neusspreider de oplossing zijn. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes die verbonden zijn met een bruggetje in een U-vorm. Je moet de buisjes zo ver als mogelijk inbrengen in je neus, waardoor de neusingang verwijd wordt.

Het doel van een neusspreider is om de neusvleugels altijd open te hebben staan om te voorkomen dat deze het neustussenschot raken. Tijdens het dragen van een neusspreider zul je daarom meer lucht binnenkrijgen, omdat er geen blokkade meer plaatsvindt. Ook zal er minder ademhaling door de mond nodig zijn, wat de kans op snurken aanzienlijk vermindert.

Een neusspreider is één van de meest gebruikte producten tegen snurken. Ook veel sporters gebruiken hem om hun ademhaling te verbeteren. Ervaringen met een neusspreider zijn wisselend. Omdat een neusspreider is gemaakt van hypoallergeen siliconen, is hij comfortabel in gebruik. Mensen met een verstopte neus (door bijvoorbeeld verkoudheid of allergie), scheef tussenschot of platte neus zullen zeker meer lucht binnenkrijgen bij het dragen van een neusspreider, waardoor snurkklachten kunnen verminderen.

Als je echter van nature ’s nachts voornamelijk door je mond ademhaalt en je snurkklachten in de keel ontstaan, zal het middel voor jou minder effectief zijn. Je kunt het echter zonder probleem in combinatie met andere anti snurkproducten gebruiken. Je kunt een neusspreider eenvoudig kopen op bol.com.

7. Probeer een anti snurk spray

Een anti snurk spray kan voor lichte snurkers effectief zijn. Het is een laagdrempelig middel, aangezien anti snurk sprays bij de meeste drogisterijen (Kruidvat, Etos) vrij verkrijgbaar zijn.

Anti snurk sprays sprays bevatten ontstekingsremmende stoffen en verschillende typen oliën, die de keel en neus smeren en verzachten. Veelgebruikte ingrediënten zijn onder andere eucalyptus, gember, hibiscus, lavendel, munt, salie en venkel.

Verder zorgen de sprays ervoor dat de ademhalingsspieren rondom de keel of neus lichtjes worden aangespannen. Dit voorkomt dat ze gaan vibreren, oftewel, snurkgeluid produceren.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk spray

Een anti snurk spray zal niet voor iedere snurker genoeg effect hebben om het snurken helemaal te doen verdwijnen. Als je mond- en keelspieren ernstig verslapt zijn, zal het onmogelijk zijn voor een anti snurk spray om hier tegenop te werken. Het kan echter zeker geen kwaad om te proberen of het middel voor jou werkt.

Een groot nadeel van anti snurk sprays is dat ze maar gedurende enkele uren werkzaam zijn, en je dus ‘s nachts nog een keer moet sprayen voor een optimaal effect. Daarom is het voor stevige snurkers aan te raden een snurkspray te gebruiken in combinatie met een ander middel. Lees verder over de anti snurk spray.

8. Koop een anti snurk plant

In je zoektocht naar wat te doen tegen snurken, zul je waarschijnlijk niet zo snel denken aan een tripje naar het tuincentrum. Toch kan dit een mogelijke oplossing zijn. Er bestaat namelijk een heuse anti snurk plant die je kan helpen bij snurkklachten.

Het gaat om de Bromelia Ananas of Ananas Corona. Het speciale aan deze plant is dat hij ’s nachts zuurstof afgeeft in plaats van overdag. Als je de ananasplant op je nachtkastje neerzet, krijg je ’s nachts dus meer zuurstof binnen. Dit kan je snurkklachten verminderen.

Ook verspreidt de plant geur die de luchtwegen verwijdt en tevens het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer, waarvan wordt beweerd dat het snurken voorkomt. Wellicht het proberen waard! Lees meer over de anti snurk plant.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk plant

9. Probeer een anti snurk kussen

Een anti snurk kussen is een bekend middel in de strijd tegen snurken. Het kan je helpen om tijdens de nacht een betere slaappositie in te nemen. Vaak wordt snurken veroorzaakt door het slapen op de rug. Dit omdat het weefsel en de onderkaak dan verder naar achteren zakken richting de luchtwegen, en deze zo geblokkeerd raken. Slapen op je zij kan dus een positief effect op je snurkklachten hebben.

Veel mensen hebben er echter moeite mee om deze positie tijdens de nacht te behouden. Een anti snurk kussen helpt je hierbij. Ze zijn zo gevormd dat liggen op je rug erg oncomfortabel is en je op deze manier gedwongen wordt om op je zij te slapen. Er zijn kussens in vele soorten en maten verkrijgbaar, dus je kunt zelf beslissen welke voor jou het meest geschikt is.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk kussen

Vele mensen hebben in hun zoektocht naar wat te doen tegen snurken hun heil gezocht in een anti snurk kussen. Ervaringen met anti snurk kussens zijn echter gemengd.

Zolang de snurker op de zij blijft slapen, stopt het snurken vaak wel. Maar ondanks het speciale design van anti snurk kussens gaan veel snurkers gedurende de nacht toch tegen deze gedwongen zijligging in, en is men weer terug bij af. Je zult dus zelf moeten proberen of een anti snurk kussen voor jou werkt. Het kan sowieso nooit kwaad om het kussen te gebruiken in combinatie met andere anti snurk middelen. Lees verder over het anti snurk kussen.

10. CPAP-machine – HET LAATSTE REDMIDDEL

De CPAP-machine is een zeer effectief middel dat wordt ingezet bij slaapapneuSlaapapneu is een ernstige slaapstoornis die gepaard gaat met ademstilstanden. Bekende symptomen van slaapapneu zijn luid en zwaar snurken, woelige slaap, nachtzweten, droge mond, pijnlijke keel en slaperigheid en sufheid overdag (soms ook slaapaanvallen).

Het CPAP-masker is de voorkeursbehandeling voor mensen met slaapapneu, maar kan ook worden ingezet tegen snurken. Het is een beademingsapparaat dat bestaat uit een luchtpomp, slang en slaapmasker. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. De machine zorgt voor een constante luchtstroom bij de persoon die hem opheeft. Dit creëert een zekere druk, waardoor een blokkade van de luchtwegen voorkomen wordt en het snurken en de ademstilstanden zullen verdwijnen.

Wat te doen tegen snurken: CPAP-masker

Er bestaan verschillende soorten CPAP-machines. De standaard CPAP-machines werken met luchtaanvoer met een vaste druk, die vooraf bepaald is aan de hand van een proefperiode. Er zijn ook automatische CPAP-machines die de druk aanpassen naar de behoefte van de gebruiker. En bij de BiPAP-machine bestaat er drukverschil tussen in- en uitademing, wat door sommige gebruikers als prettig wordt ervaren.

Verder kunnen snurkers kiezen tussen verschillende soorten maskers: een mond- en neusmasker, een neuskap of neusdoppen.

Ervaringen met de CPAP-machine zijn zeer positief. In vrijwel alle gevallen vindt er direct resultaat plaats en zal de slaapapneu (en extreem snurken) verdwijnen. Tevens zal de kwaliteit van je slaap drastisch verbeteren.

Er kleven wel enige nadelen aan het gebruik van de CPAP-machine:

 • U kunt last krijgen van bijwerkingen, zoals een droge mond en een opgeblazen gevoel.
 • De machine maakt ernstig inbreuk op je slaapcomfort.
 • Het is lastig te vervoeren, wat een nadeel kan zijn voor mensen die veel reizen.
 • De machine is erg duur, vaak rond de €600.

Het is dan ook vaak een laatste redmiddel voor snurkers die na het uitproberen van vele middelen niet meer weten wat te doen tegen het hevige snurken.

 

Extra: tips bij snurkende gezinsleden

Heb jij last van snurkende gezinsleden, zoals een snurkende partner, een snurkend kind of een snurkende hond? Hieronder een aantal tips:

 • Als je snurkende partner je uit je slaap houdt, lees dan onze tips in het artikel Snurkende partner: 7x geluidsoverlast tegengaan.
 • Snurkt je kind? Dan is de kans groot dat dit komt door een verkoudheid of allergische reactie. Ook komt snurken bij kinderen vaak voor als er sprake is van een vergrote keel- en/of neusamandel. Raadpleeg je huisarts als de snurkklachten aanhouden.
 • Snurkt je trouwe viervoeter? Een snurkende hond kan net als mensen kampen met een verkoudheid, allergische reactie of overgewicht. Daarnaast kan de oorzaak liggen in de anatomie van bepaalde hondenrassen. In sommige gevallen zit er iets vast in de neus of keel. Laat je hond door je dierenarts onderzoeken als je hond plotseling (hard) is gaan snurken.