Wat te doen tegen snurken? Snurken tegengaan is een lastige opgave, maar gelukkig kunnen wij je helpen. Heb jij last van een snurkende partner of kamp je zelf met overmatig snurken? Lees dan verder, want met deze 10 praktische tips kun je snurken voorkomen. Voortaan zul je dus weer kunnen genieten van heerlijke snurkvrije nachten.

Wat kun je lezen in dit artikel:

Eerst kijken we naar wat je zelf kunt doen tegen snurken:

 1. Kijk kritisch naar je leefgewoonten
 2. Train je spieren
 3. Laat je testen op allergieën
 4. Analyseer je gesnurk
  Vervolgens bespreken we enkele effectieve middelen tegen snurken:
 5. De anti-snurkbeugel
 6. De neusspreider tegen snurken
 7. De anti snurk spray
  Daarna bekijken we hoe je je slaapkamer kunt aanpassen tegen snurken:
 8. Koop een anti snurk plant
 9. Koop een anti snurk kussen
  Ten laatste bespreken we nog het allerlaatste redmiddel:
 10. De CPAP-Machine

Ben je zwanger? Lees dan in dit artikel: wat te doen tegen snurken tijdens zwangerschap.

1. Kijk kritisch naar je ongezonde leefgewoonten

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen tegen snurken. Rook je bijvoorbeeld? Of heb je overgewicht? Drink je vaak (veel) alcohol voor het slapengaan? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op hoeveel je snurkt. Hieronder leggen we uit waarom.

 • Door roken raken de slijmvliezen in de mond, neus, keel en longen geïrriteerd. Door de constante irritatie ontstaan er zwellingen en soms zelfs ontstekingen. Hierdoor kan lucht minder goed passeren.Daarnaast produceren de slijmvliezen meer slijm om het vuil dat ze binnenkrijgen te kunnen afvoeren. Aanwezig slijm in de mond en keel is een veelvoorkomende oorzaak van heftig snurken. Stoppen met roken is niet alleen beter voor je gezondheid en portemonnee, maar het zal ook helpen je snurkklachten te verminderen.
 • Ook overgewicht kan zorgen voor een vernauwing van de luchtwegen. Dit is met name het geval als het vet zich heeft opgehoopt rondom je keel en nek. Dit beïnvloedt de ademhaling en kan snurkklachten uitlokken. Afvallen zal zorgen voor meer lucht en minder snurkklachten.

Wat te doen tegen snurken: afvallen

 • Alcohol heeft een spierverslappende werking. Als je alcohol nuttigt vlak voordat je naar bed gaat, kun je last krijgen van verslapte mond- en keelspieren. Deze zullen de keelholte blokkeren. Slaapmedicatie kan in sommige gevallen hetzelfde effect hebben. Raadpleeg altijd een arts als je hier je twijfels over hebt.

Conclusie: probeer kritisch naar je eigen levensstijl te kijken. Bepaal welke aanpassingen je kunt doen om snurkklachten te verminderen.

2. Train je spieren

Om te voorkomen dat je spieren verslappen, kun je ze op verschillende manieren trainen. Je doet dit door het dagelijks uitvoeren van effectieve oefeningen. Hierdoor worden de spieren sterker en zal snurken worden voorkomen.

Er bestaan 6 specifieke oefeningen die snurkklachten aantoonbaar kunnen verminderen. Het gaat om oefeningen waarvan het effect wetenschappelijk is onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift CHEST.

Door het dagelijks driemaal uitoefenen van deze oefeningen is bewezen dat snurkklachten na drie maanden met 36% afnemen en de totale snurkklacht met 59%. Het gaat om de volgende oefeningen:

 1. Duw met het puntje van je tong tegen je gehemelte en schuif je tong naar achteren (20x)
 2. Zuig je gehele tong tegen je gehemelte aan (20x)
 3. Druk de achterkant van je tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van je tong tegen je ondertanden ligt (20x)
 4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
 5. Duw met je wijsvinger je wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
 6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

Wat te doen tegen snurken: oefeningen tegen snurken

Naast bovenstaande oefeningen bestaan er nog andere oefeningen die effectief kunnen zijn. Zo kun je je kaakspieren trainen door bijvoorbeeld vijf minuten een potlood tussen je tanden te houden, te (nep)gapen of kauwgom te kauwen.

Om je tong sterker te maken, kun je stretchoefeningen doen met je tong. Ook zingen of yoga kunnen zeer effectief zijn.

Lees in dit artikel meer over mogelijke oefeningen tegen snurken.

3. Laat je testen op eventuele allergieën

Het zou kunnen dat een allergie de reden is voor je snurkklachten, zoals bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie, hooikoorts of een honden- of kattenallergie.

Een allergische reactie kan vervelende klachten met zich meebrengen. Denk hierbij aan geïrriteerd neusslijmvlies, een verstopte neus of loopneus en niezen. Dit kan je ademhaling tijdens de nacht bemoeilijken en snurkklachten uitlokken.

Als je vermoedt dat je een allergie hebt, maak dan een afspraak met je huisarts. Deze kan testen waar je precies allergisch voor bent en je een antishistamine voorschrijven om klachten te beperken. Ook kunt je zelf maatregelen nemen om een allergische reactie te voorkomen:

 • Huisstofmijtallergie. Dit is de allergie die het vaakst verantwoordelijk is voor snurkklachten. Niet zo gek, want de plek waar huisstofmijt zich bevindt is de plek waar ook het gesnurk plaatsvindt: ons bed. Beddengoed, matrassen en hoofdkussens wemelen van de huisstofmijt. Zorg er daarom voor dat je je beddengoed vaak verschoont en elke dag goed laat luchten. Schaf bij een ernstige allergie anti-allergeen beddengoed aan. Dit voorkomt veel problemen. Zorg daarnaast voor een stofvrije slaapkamer.

Wat te doen tegen snurken: stofvrije slaapkamer

 • Hooikoorts is een allergie voor pollen van bepaalde planten, bloemen grassen of bomen. Laat bij de huisarts testen voor welke pollen je precies allergisch bent en neem maatregelen op dagen waarop het risico op pollen hoog is. Blijf zoveel mogelijk binnen, was je handen vaak en bescherm je ogen met een zonnebril.
 • Huisdierenallergie. Vermijd hierbij zoveel mogelijk het contact met de dieren waar je allergisch voor bent. Bezoek (indien mogelijk) liever geen huizen waar honden of katten wonen.

4. Download een snurk app voor meer inzicht

Een snurk app is niet dé oplossing tegen snurken, maar kan je wel helpen om meer inzicht te krijgen in je snurkgedrag. Zo kan een snurk app meten en registeren hoeveel je in de afgelopen nacht heeft gesnurkt.

Je kunt ook invoeren welke hulpmiddelen je hebt gebruikt, bijvoorbeeld een anti snurk spray of snurkbeugel. Daarnaast kun je aangeven welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw snurken, zoals een zware maaltijd of alcohol.

Later kunt je je snurkgewoonten analyseren. Zo kun je dus gemakkelijk zien welke middelen voor jou effectief zijn gebleken.

Een populaire snurk app is SnurkLab, die gratis is voor Android en iPhone.

anti snurk app

SnurkLab

5. De anti-snurkbeugel: de oplossing tegen snurken!

Een anti snurkbeugel is de effectiefste oplossing tegen snurken: het middel werkt bij grofweg 90% van de snurkers. De wetenschappelijke term voor een anti snurkbeugel is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Een snurkbeugel is een bitje dat je ’s nachts in je mond plaatst en ervoor zorgt dat je onderkaak iets naar voren wordt gedwongen. Hierdoor blijven ook de tong en het zachte gedeelte van het gehemelte op hun plaats en wordt een blokkade van de luchtweg voorkomen.

De werking van een snurkbeugel is wetenschappelijk getest en effectief bewezen door het National Center for Biotechnology Information (NCBI). Het middel wordt tevens aangeraden door KNO-artsen.

Het effectiefst is een op maat gemaakte snurkbeugel die zich perfect vormt naar je gebit. Als je dit professioneel laat doen, is dit helaas zeer prijzig: je bent al gauw zo’n €700 kwijt. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven, een goed voorbeeld hiervan is de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Al meer dan 1.500 mensen hebben hun positieve ervaringen met deze snurkbeugel gedeeld. Ook snurkers op dit forum hebben snurken succesvol weten te stoppen met de anti snurkbeugel.

Ervaringen met een MRA zijn zeer positief. Een groot voordeel is het gebruikscomfort. Je ervaart geen hinder bij het dragen van de beugel, omdat hij perfect aangepast is aan je gebit. Ook belemmert een snurkbeugel de bewegingsvrijheid tijdens de slaap niet, in tegenstelling tot een CPAP-machine.

Daarnaast zorgt het formaat van de beugel ervoor dat hij eenvoudig overal mee naartoe genomen kan worden. Tevens is een beugel gemakkelijk schoon te maken en vereist dus relatief weinig onderhoud.

6. Probeer een neusspreider tegen snurken

Als je snurkprobleem wordt veroorzaakt door een geblokkeerde of nauwe neusingang, kan een neusspreider de oplossing zijn. Een neusspreider bestaat uit twee buisjes die verbonden zijn met een bruggetje in een U-vorm. Je moet de buisjes zo ver als mogelijk inbrengen in je neus, waardoor de neusingang verwijd wordt.

Het doel van een neusspreider is om de neusvleugels altijd open te hebben staan om te voorkomen dat deze het neustussenschot raken. Tijdens het dragen van een neusspreider zul je daarom meer lucht binnenkrijgen, omdat er geen blokkade meer plaatsvindt. Ook zal er minder ademhaling door de mond nodig zijn, wat de kans op snurken aanzienlijk vermindert.

Een neusspreider is één van de meest gebruikte producten tegen snurken. Ook veel sporters gebruiken hem om hun ademhaling te verbeteren. Ervaringen met een neusspreider zijn wisselend. Omdat een neusspreider is gemaakt van hypoallergeen siliconen, is hij comfortabel in gebruik. Mensen met een verstopte neus (door bijvoorbeeld verkoudheid of allergie), scheef tussenschot of platte neus zullen zeker meer lucht binnenkrijgen bij het dragen van een neusspreider, waardoor snurkklachten kunnen verminderen.

Als je echter van nature ’s nachts voornamelijk door je mond ademhaalt en je snurkklachten in de keel ontstaan, zal het middel voor jou minder effectief zijn. Je kunt het echter zonder probleem in combinatie met andere anti snurkproducten gebruiken. Je kunt een neusspreider eenvoudig kopen op bol.com.

7. Probeer een anti snurk spray

Een anti snurk spray kan voor lichte snurkers effectief zijn. Het is een laagdrempelig middel, aangezien anti snurk sprays bij de meeste drogisterijen (Kruidvat, Etos) vrij verkrijgbaar zijn.

Anti snurk sprays sprays bevatten ontstekingsremmende stoffen en verschillende typen oliën, die de keel en neus smeren en verzachten. Veelgebruikte ingrediënten zijn onder andere eucalyptus, gember, hibiscus, lavendel, munt, salie en venkel.

Verder zorgen de sprays ervoor dat de ademhalingsspieren rondom de keel of neus lichtjes worden aangespannen. Dit voorkomt dat ze gaan vibreren, oftewel, snurkgeluid produceren.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk spray

Een anti snurk spray zal niet voor iedere snurker genoeg effect hebben om het snurken helemaal te doen verdwijnen. Als je mond- en keelspieren ernstig verslapt zijn, zal het onmogelijk zijn voor een anti snurk spray om hier tegenop te werken. Het kan echter zeker geen kwaad om te proberen of het middel voor jou werkt.

Een groot nadeel van anti snurk sprays is dat ze maar gedurende enkele uren werkzaam zijn, en je dus ‘s nachts nog een keer moet sprayen voor een optimaal effect. Daarom is het voor stevige snurkers aan te raden een snurkspray te gebruiken in combinatie met een ander middel. Lees verder over de anti snurk spray.

8. Koop een anti snurk plant

In je zoektocht naar wat te doen tegen snurken, zul je waarschijnlijk niet zo snel denken aan een tripje naar het tuincentrum. Toch kan dit een mogelijke oplossing zijn. Er bestaat namelijk een heuse anti snurk plant die je kan helpen bij snurkklachten.

Het gaat om de Bromelia Ananas of Ananas Corona. Het speciale aan deze plant is dat hij ’s nachts zuurstof afgeeft in plaats van overdag. Als je de ananasplant op je nachtkastje neerzet, krijg je ’s nachts dus meer zuurstof binnen. Dit kan je snurkklachten verminderen.

Ook verspreidt de plant geur die de luchtwegen verwijdt en tevens het enzym bromelaïne, een ontstekingsremmer, waarvan wordt beweerd dat het snurken voorkomt. Wellicht het proberen waard! Lees meer over de anti snurk plant.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk plant

9. Probeer een anti snurk kussen

Een anti snurk kussen is een bekend middel in de strijd tegen snurken. Het kan je helpen om tijdens de nacht een betere slaappositie in te nemen. Vaak wordt snurken veroorzaakt door het slapen op de rug. Dit omdat het weefsel en de onderkaak dan verder naar achteren zakken richting de luchtwegen, en deze zo geblokkeerd raken. Slapen op je zij kan dus een positief effect op je snurkklachten hebben.

Veel mensen hebben er echter moeite mee om deze positie tijdens de nacht te behouden. Een anti snurk kussen helpt je hierbij. Ze zijn zo gevormd dat liggen op je rug erg oncomfortabel is en je op deze manier gedwongen wordt om op je zij te slapen. Er zijn kussens in vele soorten en maten verkrijgbaar, dus je kunt zelf beslissen welke voor jou het meest geschikt is.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk kussen

Vele mensen hebben in hun zoektocht naar wat te doen tegen snurken hun heil gezocht in een anti snurk kussen. Ervaringen met anti snurk kussens zijn echter gemengd.

Zolang de snurker op de zij blijft slapen, stopt het snurken vaak wel. Maar ondanks het speciale design van anti snurk kussens gaan veel snurkers gedurende de nacht toch tegen deze gedwongen zijligging in, en is men weer terug bij af. Je zult dus zelf moeten proberen of een anti snurk kussen voor jou werkt. Het kan sowieso nooit kwaad om het kussen te gebruiken in combinatie met andere anti snurk middelen. Lees verder over het anti snurk kussen.

10. CPAP-machine – HET LAATSTE REDMIDDEL

De CPAP-machine is een zeer effectief middel dat wordt ingezet bij slaapapneuSlaapapneu is een ernstige slaapstoornis die gepaard gaat met ademstilstanden. Bekende symptomen van slaapapneu zijn luid en zwaar snurken, woelige slaap, nachtzweten, droge mond, pijnlijke keel en slaperigheid en sufheid overdag (soms ook slaapaanvallen).

Het CPAP-masker is de voorkeursbehandeling voor mensen met slaapapneu, maar kan ook worden ingezet tegen snurken. Het is een beademingsapparaat dat bestaat uit een luchtpomp, slang en slaapmasker. CPAP staat voor continuous positive airway pressure. De machine zorgt voor een constante luchtstroom bij de persoon die hem opheeft. Dit creëert een zekere druk, waardoor een blokkade van de luchtwegen voorkomen wordt en het snurken en de ademstilstanden zullen verdwijnen.

Wat te doen tegen snurken: CPAP-masker

Er bestaan verschillende soorten CPAP-machines. De standaard CPAP-machines werken met luchtaanvoer met een vaste druk, die vooraf bepaald is aan de hand van een proefperiode. Er zijn ook automatische CPAP-machines die de druk aanpassen naar de behoefte van de gebruiker. En bij de BiPAP-machine bestaat er drukverschil tussen in- en uitademing, wat door sommige gebruikers als prettig wordt ervaren.

Verder kunnen snurkers kiezen tussen verschillende soorten maskers: een mond- en neusmasker, een neuskap of neusdoppen.

Ervaringen met de CPAP-machine zijn zeer positief. In vrijwel alle gevallen vindt er direct resultaat plaats en zal de slaapapneu (en extreem snurken) verdwijnen. Tevens zal de kwaliteit van je slaap drastisch verbeteren.

Er kleven wel enige nadelen aan het gebruik van de CPAP-machine:

 • U kunt last krijgen van bijwerkingen, zoals een droge mond en een opgeblazen gevoel.
 • De machine maakt ernstig inbreuk op je slaapcomfort.
 • Het is lastig te vervoeren, wat een nadeel kan zijn voor mensen die veel reizen.
 • De machine is erg duur, vaak rond de €600.

Het is dan ook vaak een laatste redmiddel voor snurkers die na het uitproberen van vele middelen niet meer weten wat te doen tegen het hevige snurken.

 

Extra: tips bij snurkende gezinsleden

Heb jij last van snurkende gezinsleden, zoals een snurkende partner, een snurkend kind of een snurkende hond? Hieronder een aantal tips:

 • Als je snurkende partner je uit je slaap houdt, lees dan onze tips in het artikel Snurkende partner: 7x geluidsoverlast tegengaan.
 • Snurkt je kind? Dan is de kans groot dat dit komt door een verkoudheid of allergische reactie. Ook komt snurken bij kinderen vaak voor als er sprake is van een vergrote keel- en/of neusamandel. Raadpleeg je huisarts als de snurkklachten aanhouden.
 • Snurkt je trouwe viervoeter? Een snurkende hond kan net als mensen kampen met een verkoudheid, allergische reactie of overgewicht. Daarnaast kan de oorzaak liggen in de anatomie van bepaalde hondenrassen. In sommige gevallen zit er iets vast in de neus of keel. Laat je hond door je dierenarts onderzoeken als je hond plotseling (hard) is gaan snurken.

 

Snurken: wat is het en wat kun je er aan doen?

Snurken is een vervelende kwaal. Wanneer je dit artikel leest, is de kans groot dat je regelmatig wakker ligt omdat je partner ligt te snurken. Of andersom: jij houdt je partner wakker met jouw gesnurk. In beide gevallen erg vervelend. Hoogste tijd om hier wat aan te doen. In dit artikel leggen we uit wat snurken is, wie er snurken en wat je ertegen kunt doen.

Wat is snurken?

Snurken is het zagende of brommende geluid dat sommige mensen bij het ademhalen tijdens de slaap maken. Niet zelden wordt het geluid door partners, huisgenoten en zelfs buren als storend ervaren, met slapeloosheid tot gevolg.

Bij een normale ademhaling verplaatst lucht zich via de neuspassage, keelholte en de luchtpijp naar de longen. Bij snurkers is er sprake van een vernauwing van de luchtwegen in het gebied tussen de neusingang en de stembanden. Meestal vindt deze vernauwing plaats achter de huig (de overgang van de neus- naar de keelholte) of in de keelholte achter de tong.

Bij sommige snurkers is de neusholte te nauw, waardoor de neusademhaling wordt bemoeilijkt.

Het gevolg van de vernauwing van de luchtweg is dat er bij het inademen een druk in de keel ontstaat. Hierdoor worden het zachte gehemelte, de huig, tong en keelwanden naar elkaar toe gezogen. Dit zorgt voor trillingen van de weefsels dat wij waarnemen als het vervelende snurkgeluid. Dit geluid is vergelijkbaar met het leeglopen van een opgeblazen ballon, dat ontstaat als veel lucht door een (te) nauwe doorgang naar buiten stroomt.

Wie snurken?

Ongeveer één op de vijf volwassen mannen snurkt elke nacht. Bij vrouwen en kinderen is dit één op de tien. Vaak ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Snurken is erfelijk bepaald en komt daarom in sommige families vaker voor. Meestal begint het dan rond het twintigste jaar.

Snurken neemt toe met de leeftijd en wordt daarnaast ook harder. Redenen hiervoor zijn dat het slijmvlies van de keelholte door de ophoping van vetweefsel dikker wordt. Dit drukt tegen de luchtweg aan, waardoor deze nauwer wordt. Daarnaast worden slijmvliezen op oudere leeftijd slapper (net als de huid), waardoor deze gemakkelijker kunnen gaan vibreren.

Welke factoren dragen bij aan snurkklachten?

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die snurkklachten kunnen uitlokken. Het gaat dan met name om omstandigheden die bijdragen aan een vernauwing van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden, zoals:

 • Verslapte spieren in het mond- en keelgebied (zachte gehemelte, huig en tong). Oorzaken hiervan kunnen zijn: ouderdom, oververmoeidheid, alcoholgebruik en bepaalde medicatie (zoals slaap- of kalmerende middelen).
 • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig, waardoor de kans op de blokkade van de luchtweg groter is.
 • Slapen op de rug. Als gevolg hiervan zakken het zachte gehemelte, de tong en de huig naar achteren en blokkeren de keelholte.
 • Verdikte wanden van de keelholte, met als gevolg een nauwere luchtdoorgang. Oorzaken hiervan zijn: overgewicht en een voortdurende irritatie van de keel, door bijvoorbeeld roken of brandend maagzuur (als gevolg van een breuk in het middenrif).
 • Vergrote keel- en/of neusamandel; dit is vaak bij kinderen de oorzaak van snurken.
 • Een blokkade in de neus. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een scheef neustussenschot, de aanwezigheid van neuspoliepen of een zwelling van het neusslijmvlies door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. Door de bemoeilijkte neusademhaling wordt er geforceerd door de mond ademgehaald. Dit veroorzaakt bij het inademen een te lage luchtdruk in de keelholte.

Wat kan ik doen om snurken te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om snurken te voorkomen of verminderen:

 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht door een evenwichtig voedingspatroon en voldoende beweging. Als je kampt met overgewicht, probeer dan je overtollige kilo’s kwijt te raken.
 • Stop met roken.
 • Nuttig ten minste twee uur voor het slapengaan geen alcohol.
 • Vermijd zware en vette maaltijden voor het slapengaan. Een volle maag drukt tegen het middenrif en vet eten vergroot de kans op brandend maagzuur.
 • Leef regelmatig en voorkom dat je afhankelijk raakt van eventuele slaap- of kalmerende middelen.

Bestaan er anti snurk middelen die ik kan gebruiken?

Er bestaan verschillende anti snurk middelen die je kunnen helpen om je snurkklachten te verminderen of voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is het effectiefste anti snurk middel dat er bestaat en werkt bij 90% van de snurkers. Hieronder kun je meer lezen over de werking van een MRA.
 • Neusspreiders, om de neusademhaling te bevorderen.
 • Hoofd- of kinbanden, die ervoor zorgen dat de mond gesloten blijft.
 • Anti snurk kussens, om de slaaphouding te corrigeren.
 • Sleep Position Trainer (SPT), een apparaatje dat de snurker in een band om de borst draagt en zorgt voor een trilling als de snurker op de zij draait.
 • Tongstabilisator. Deze voorkomt dat de tong richting de keelholte zakt.
 • Anti snurk keel- en neussprays en keelstrips. Deze helpen de neusholte te openen en/of vibraties van het keelweefsels voorkomen.

Helaas hebben niet al deze middelen een positief effect bij snurkers.

Snurken is een hardnekkig probleem. Het is bekend dat snurkklachten vaak toenemen naarmate men ouder wordt. Ook snurken mannen vaker dan vrouwen. Maar waarom eigenlijk? Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van snurken. Daarnaast geven we je een aantal tips om snurken op te lossen.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Snurken ontstaat wanneer de luchtdoorgang vernauwd raakt. Het gevolg hiervan is dat de luchtstroom turbulent wordt. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels, ook wel bekend als het vervelende snurkgeluid.

Mogelijke oorzaken van snurken voor zowel mannen als vrouwen zijn:

 • Verslapte spieren in de mond en keel. Naarmate we ouder worden, verslappen onze spieren. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Hetzelfde gebeurt bij de spieren in onze mond en keel. Het gevolg hiervan is dat ze gaan hangen. De kans hierop is groter tijdens de slaap en in liggende houding. Ook zaken als oververmoeidheid, medicatie en alcohol kunnen de spieren verslappen en snurken verergeren.
 • Verdikking van de keelwanden. Dit wordt veroorzaakt door voortdurende irritatie van de keel, bijvoorbeeld door roken of aanhoudende zure oprispingen. Ook overgewicht kan een mogelijke oorzaak van overmatig snurken zijn.
 • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
 • Een nauwe of geblokkeerde neusholte, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergie. Ook neuspoliepen, een scheef neustussenschot of een kleine, platte neus kunnen de oorzaak van hevig snurken zijn. Het gevolg van een geblokkeerde neusholte is dat er automatisch wordt overgeschakeld op de mondademhaling. Hierdoor ontstaat een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen. Dit leidt tot snurken.
 • Slapen op de rug. Hierdoor zakken slappe weefsels eerder richting de keelholte.

 

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Zoals we hebben kunnen lezen snurken vrouwen minder vaak dan mannen. Grofweg 25% van de vrouwen snurkt met regelmaat, tegenover 40% van de mannen. Toch zijn er een aantal situaties waarin vrouwen geneigd zijn tot meer snurken.

Zwangerschap

Ten eerste kan zwangerschap ervoor zorgen dat een vrouw plotseling luid gaat snurken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zo’n 25% tot 40% van de zwangere vrouwen snurkt, met name in het derde trimester.

De oorzaken hiervoor zijn (logischerwijs) voor het grootste deel lichamelijk. Soms zit er echter een psychische oorzaak achter. Veel vrouwen voelen zich nerveus over de zwangerschap, bevalling en alles wat er komen gaat. Dit kan invloed hebben op de ademhaling en in sommige gevallen leiden tot snurken.

Verder lezen: Oorzaken van snurken tijdens zwangerschap.

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Overgang

Zodra vrouwen in de overgang komen, snurken zij vaak net zo erg als mannen. Dit komt doordat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron afnemen. Hierdoor krijgen vrouwen niet alleen last van typische overgangsklachten, zoals opvliegers en slapeloosheid, maar daarnaast neemt de kans op snurken toe.

Verder lezen: Oorzaken van snurken bij vrouwen.

Oorzaken van snurken bij mannen

Soms wordt beweerd dat mannen vaker snurken doordat ze mogelijk meer roken of alcohol drinken dan vrouwen. Er zijn echter ook biologische factoren waarom mannen meer geneigd zijn tot snurken.

Oorzaken van snurken bij mannen

Hier bestaan meerdere theorieën over. De meest overtuigende theorie heeft te maken met de grootte van de farynx, ofwel slokdarmhoofd. Mannen hebben een overduidelijk grotere farynx dan vrouwen, wat in liggende houding kan zorgen voor een vernauwde luchtweg.

Daarnaast heeft het formaat van de bovenste luchtweg grote invloed op snurkklachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bovenste luchtweg bij zowel mannen als vrouwen kleiner wordt naarmate men ouder wordt. Mannen hebben echter meer kans hebben op het inzakken van de bovenste luchtweg in liggende positie.

Deze twee zaken zijn mogelijke oorzaken van hard en extreem snurken bij mannen.

 

Operatieve behandelingen tegen snurken

Er bestaan verschillende operatieve behandeling die snurkers kunnen ondergaan, afhankelijk van de oorzaak van hun snurkklachten.

Als het snurken ontstaat door een neusverstopping, kan dit tijdelijk zijn, zoals bij een verkoudheid of allergie. Hierbij kunnen neussprays of anti allergie tabletten helpen. Kampt de snurker echter met een meer permanent probleem, zoals een scheef neustussenschot, dan kan er een correctie worden uitgevoerd (septoplastie). Ook neuspoliepen die niet met medicijnen te behandelen zijn, kunnen operatief verwijderd worden. Deze laatste twee ingrepen zijn effectief bij ongeveer 10% van de snurkers die last hebben van een verstopte neus. In het geval van overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen kan dit worden weggebrand (coagulatie) of een deel van de onderste neusschelp worden verwijderd.

Bij kinderen die kampen met snurkklachten heeft het verwijderen van de keel- en/of neusamandelen vrijwel altijd een positief effect.

De meest voorkomende oorzaak van snurken is een te nauwe overgang van de neus- naar de keelholte, ofwel de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Er bestaan in Nederland twee ingrepen die dit kunnen verhelpen:

Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP)

Bij deze ingreep wordt het grootste gedeelte van het zachte gehemelte en de huig met een mes of laser verwijderd. Vaak worden de keelamandelen meegenomen, indien deze nog aanwezig zijn.

De UPPP is de effectiefste manier om meer ruimte in de overgang van de neus- naar de keelholte te creëren. Bij ongeveer 90% van de snurkers verdwijnen de snurkklachten. Helaas komt het voor dat de klachten na verloop van tijd terugkeren. De oorzaak hiervan is vetophoping in de huig en het zachte gehemelte. Na vijf jaar is de operatie daarom nog maar effectief bij ongeveer 70% van de snurkers.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De operatie brengt helaas ook nadelen met zich mee:

 • Tot wel twee weken na de ingreep kan slikken zeer pijnlijk zijn. Vaak kan er dan niet gewerkt worden.
 • De patiënt kan een droog gevoel in de keel of een gevoel van een brok in de keel behouden.
 • Het uitspreken van de harde “g” gaat niet meer goed.
 • In zeer zeldzame gevallen wordt de neusholte aan de achterkant niet meer goed afgesloten, omdat het zachte gehemelte te kort is. Hierdoor komt er bij drinken vloeistof via de neus naar buiten. Vaak heelt dit vanzelf, maar soms moet er een correctie worden uitgevoerd.

Gecontroleerde littekenvorming – huig en zachte gehemelte

Bij deze behandeling worden de huig en het zachte gehemelte verstijfd door middel van gecontroleerde littekenvorming. Deze ingreep is een stuk minder belastend dan de UPPP, maar helaas ook minder effectief.

De behandeling wordt over het algemeen onder plaatselijk verdoving uitgevoerd. Men brengt een naald in op 3 tot 5 plaatsen in het zachte gehemelte. De naald en het weefsel worden door middel van trillingen (radiofrequente energie) of ioniserende effecten (coblatietherapie) verhit tot 85 graden Celsius. Hierdoor smelt het weefsel, waardoor er littekenweefsel ontstaat. Dit stugge weefsel vibreert minder gemakkelijk dan normaal weefsel, waardoor snurkklachten zullen afnemen.

De behandelingsmethode moet in principe tweemaal worden uitgevoerd met een tussenpoos van twee maanden. Het is een succesvolle behandeling bij één op de zes snurkers. Bij één of twee van deze zes zal het snurken na een paar jaar echter weer terugkeren. De ingreep is vrij nieuw in Nederland, dus over het effect op de lange termijn is weinig bekend.

Net als bij de UPPP kleven er nadelen aan de behandeling:

 • De keel blijft ruim een week gevoelig, maar lang niet zo erg als bij de UPPP.
 • In uitzonderlijke gevallen ontstaat er een complicatie in de vorm van een gat in het zachte gehemelte. Dit groeit meestal vanzelf dicht, maar kan wel pijnlijk zijn. Soms moet het operatief worden gesloten.
 • De ingreep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn ongeveer €1.200.

Minder voorkomende ingrepen

Soms wordt snurken veroorzaakt op het niveau van de achterzijde van de tong of het strottenklepje (epiglottis). Er zijn dan twee ingrepen mogelijk:

Gecontroleerde littekenvorming – tong

De gecontroleerde littekenvorming zoals we hierboven zagen kan ook worden uitgevoerd op het achterste deel van de tong. Hierdoor wordt dit deel stijver, wat de kans op snurken verkleint. Bij ongeveer 75% van de snurkers is de behandeling effectief, maar net als bij bovenstaande behandeling is er weinig bekend over de resultaten op langere termijn.

Nadelen van de ingreep:

 • Een aantal weken last van lichte pijn bij het slikken. Na een paar dagen is werken wel weer mogelijk.
 • Een blijvend gevoel dat er iets in de keel zit.
 • De ingreep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn ongeveer €1.200.

Verwijdering van een gedeelte van de tong met een laser

Bij deze behandeling wordt een gedeelte van de achterzijde van de tong met een laser verwijderd. Hierbij krijgt men meer ruimte in de luchtweg achter de tong. Er is weinig bekend over de resultaten van deze ingreep.

De nadelen die eraan kleven:

 • Gedurende twee weken na de behandeling is slikken pijnlijk. Werken zal niet mogelijk zijn.
 • Er treedt een verslechtering van de smaak op die een paar weken tot een paar maanden kan duren.

Succesvolle niet-operatieve behandeling tegen snurken

Mandibulair Repositie Apparaat: De anti-snurkbeugel

Een zeer succesvolle behandeling tegen snurken is het gebruik van een MRA: Mandibulair (= onderkaak) Repositie (= verplaatsing) Apparaat. Beter bekend als de anti-snurkbeugel.

mr-anti-snurk-snurkbeugel-300-nieuw

Een snurkbeugel is een kunststof prothese die de snurker over de tanden draagt. De beugel houdt de onderkaak tijdens de slaap naar voren. De tong, die aan de onderkaak vastzit, blijft hierdoor ook op zijn plek en zakt minder gemakkelijk naar achteren de keelholte in. Door het gebruik van een snurkbeugel kunnen snurkklachten die ontstaan bij zowel het zachte gehemelte en de huig als aan de achterkant van de tong en het strottenklepje worden voorkomen. De luchtweg wordt namelijk constant opengehouden, wat snurkklachten verhindert.

Slaaptips tegen snurken: anti snurkbeugel

Er zijn verschillende typen snurkbeugels op de markt verkrijgbaar. Het meest effectief is een op maat gemaakte snurkbeugel. Deze is perfect gevormd naar je gebit en zorgt voor de beste werking en het meeste comfort. Bij 90% van de snurkers heeft een MRA een positief effect op snurkklachten.

U kunt een snurkbeugel professioneel laten aanmeten door een gespecialiseerde tandarts of kaakchirurg. Deze moet vooraf je gebit goedkeuren. Belangrijk om te weten is dat een snurkbeugel niet door iedereen kan worden gedragen, bijvoorbeeld in het geval van gebitsprotheses. Ook moet je zorgverzekering vooraf toestemming geven voor het aanmeten van een snurkbeugelA. Soms wordt deze niet vergoed of moet je een deel zelf betalen. De kosten kunnen oplopen tot €1.000, afhankelijk van het type beugel.

Naast anti snurkbeugels die je door de tandarts of kaakchirurg kunt laten aanmeten, bestaan er ook snurkbeugels die je zelf op maat kunt maken. Deze zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan een professioneel aangemeten beugel. Deze snurkbeugels worden daarnaast zeer goed beoordeeld door gebruikers.

Snurken verhelpen op 11 effectieve manieren

Snurken is een vervelend probleem dat naast geluidsoverlast ook onaangename gezondheidsklachten kan veroorzaken. In onderstaand artikel bespreken we welke anti snurkmiddelen snurken verhelpen én geven wij je een aantal aanvullende tips tegen snurken.

Snurken verhelpen: 11 effectieve oplossingen

1. CPAP-masker

Het CPAP-masker staat op nummer 1 als effectiefste middel om snurken te verhelpen. Het is tegelijkertijd ook de ingrijpendste oplossing tegen snurken.

Het CPAP-masker is een beademingsmasker dat gekoppeld wordt aan een elektronische beademingsmachine. De machine pompt gewone lucht via het masker in de mond en neus van de snurker. De positieve luchtdruk zorgt ervoor dat de luchtwegen zodanig geopend blijven dat snurken voorkomen wordt. Naast anti snurk middel wordt een CPAP-masker ook gebruikt om slaapapneu te bestrijden.

Zoals je op de afbeelding kunt zien, is de CPAP-machine een behoorlijk ingrijpend apparaat in je slaapkamer. Het belemmert in sterke mate je bewegingsvrijheid. Wanneer je je omdraait, kun je de buis lostrekken, erin verstrikt raken of kapot maken.Snurken verhelpen met een CPAP-masker

Buiten deze bewegingsvrijheidsbeperking kan het masker zelf als storend ervaren worden. Ook vinden er in sommige gevallen bijwerkingen plaats, zoals hoofdpijn, neusverkoudheid, bijholteontstekingen, maskerdrukplekken, tijdelijke spierpijn op de borst en winderigheid door het inslikken van lucht.

Buiten het ongemak is een CPAP-masker kopen geen goedkope aangelegenheid. Een machine kost al gauw zo’n €600.

Conclusie: Een CPAP-masker is het effectiefste middel om snurken te verhelpen. Wanneer je lijdt aan slaapapneu is dit zelfs vaak de enige oplossing. Als je echter een reguliere snurker bent, is het aan te raden eerst goedkopere en minder ingrijpende middelen te proberen. Snurken verhelpen kan namelijk ook stukken goedkoper.

2. De anti snurkbeugel: succes gegarandeerd

Snurken wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een luchtwegblokkade in de keelholte. Dit ontstaat door spierverslapping die tijdens de slaap plaatsvindt. Bij sommige mensen is er sprake van extreme verslapping, waardoor de onderkaak, tong en het zachte gehemelte naar achteren zakken.

Het gevolg hiervan is dat de luchtwegen worden belemmerd en lucht minder goed doorgang vindt. Dit veroorzaakt trillingen van het keelweefsel met als gevolg het vervelende snurkgeluid.

Met betrekking tot snurken verhelpen heeft de anti snurkbeugel een revolutie betekend. Het middel wordt ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Een MRA kan snurken verhelpen doordat het de onderkaak naar voren duwt. Hierdoor wordt voorkomen dat het zachte gehemelte de luchtweg belemmert. Het snurken wordt hiermee verholpen.

Snurken verhelpen met de Mr. Anti Snurk beugel

Wetenschappelijk bewezen

Het grote voordeel van de anti snurkbeugel is dat je direct weet of hij werkt. De eerste keer dat je gaat slapen en de anti snurkbeugel gebruikt, zou het snurken verminderd moeten zijn of zelfs geheel verholpen. De anti snurkbeugel verhelpt het snurken ook op de lange termijn.

Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information heeft de MRA wetenschappelijk onderzocht en effectief bewezen. Na 10 jaar is het snurkonderzoek herhaald met de conclusie dat de beugel nog steeds snurken verhelpt.

Het grote voordeel van een anti snurkbeugel is dat je geen grote investering hoeft te doen. Je kunt weliswaar kiezen voor een door een specialist op maat gemaakte anti snurkbeugel, wat al snel zo’n €700 kost. Er bestaan echter verscheidene anti snurkbeugels die je zelf eenvoudig op maat kunt maken.

Een anti snurkbeugel die je zelf op maat maakt is vaak net zo effectief als een door een specialist vervaardigde. Het grote verschil zit hem in de prijs.

Mr. Anti Snurk is een anti snurkbeugel die je zelf op maat kunt maken en is veruit de goedkoopste onder de anti snurkbeugels van hoge kwaliteit. Daarnaast geeft Mr. Anti Snurk je een niet goed, geld terug garantie. Dit betekent dat je de anti snurkbeugel 7 dagen mag uitproberen. Als je niet tevreden bent, kun je hem zonder gezeur terugsturen. Maar waarschijnlijk is dat niet nodig, afgaande op de vele positieve reviews over de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

3. Anti snurk kussen

Ook je slaaphouding kan de veroorzaker zijn van je snurkklachten. Wanneer je op je rug slaapt, is de kans namelijk groter dat je onderkaak door de zwaartekracht naar beneden zakt. Dit leidt tot snurken.

Een anti snurk kussen is speciaal ontwikkeld om je op je zij te laten slapen. In de zijligging zal de kaak niet of minder ver naar beneden zakken. De luchtweg wordt hierdoor dus niet belemmerd en dit zal het snurken verhelpen.

Anti snurk kussens zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Het grote probleem van een anti snurkkussen is dat sommige mensen zich tijdens de slaap verzetten tegen de gedwongen zijligging. Je zult zelf uit moeten vinden of dit ook voor jou geldt.

Snurken verhelpen met anti snurk kussen

Conclusie: Een anti snurkkussen kan in sommige gevallen snurken verhelpen. De effectiviteit hangt echter sterk samen met in hoeverre je van nature een rugslaper bent en of je van nature tegen de zijligging ingaat. Ten laatste is belangrijk hoe comfortabel je met het kussen kunt slapen.

4. Neusspreider tegen snurken

Een neusspreider kan bij zogenaamde neussnurkers het snurken verhelpen. Neussnurkers zijn snurkers die snurken omdat zij kampen met een probleem in de neus, waardoor de ademhaling wordt belemmerd. Oorzaken hiervan kunnen bijvoorbeeld zijn een allergie (denk aan hooikoorts of een allergie voor huisstofmijt), verkoudheid, neuspoliepen, een afwijkend neustussenschot of opgezwollen neusslijmvlies.

Het gevolg hiervan is dat er door een bemoeilijkte neusademhaling automatisch wordt overgeschakeld op een geforceerde mondademhaling. Dit kan zorgen voor een negatieve druk in de keel, met snurkklachten als gevolg.

Snurken verhelpen met een neusspreider

Een neusspreider is een klein apparaatje dat bestaat uit twee buisjes die met een U-vormig ringetje aan elkaar verbonden zijn. Je dient deze buisjes vóór het slapengaan in de neusgaten in te brengen om ervoor te zorgen dat de neusgaten verder open gaan staan. Ook wordt het dichtklappen van de neusvleugels tijdens de slaap voorkomen.

Door het gebruik van een neusspreider zal de neusademhaling verbeteren en er meer zuurstof worden aangevoerd. Hierdoor zal er niet worden overgeschakeld op de mondademhaling en wordt snurken voorkomen. Ook zul je door de extra aanvoer van zuurstof beter uitrusten.

Meestal zijn neusspreiders gemaakt van soepel en licht hypoallergeen siliconen, wat ervoor zorgt dat het dragen ervan zeer comfortabel is.

Conclusie: Een neusspreider kan voor neussnurkers een goede oplossing tegen snurken zijn, omdat het als doel heeft de neusademhaling te verbeteren. Een soepele neusademhaling tijdens de nacht kan snurken verhelpen of voor een groot deel verminderen. Snurk je echter door een probleem in de keel? Dan heb je meer baat bij bijvoorbeeld een Mandibulair Repositie Apparaat.

 

5. Bekijk je levensstijl kritisch

Wat veel mensen niet weten, is dat hun levensstijl kan bijdragen aan de ontwikkeling van snurkklachten. Iemand die gezond leeft, loopt minder kans om snurkklachten te ontwikkelen dan iemand die er ongezonde leefgewoonten op nahoudt. Het is daarom slim om je levensstijl kritisch te bekijken om te zien of je enige aanpassingen kunt doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Afvallen

Overwicht is één van de belangrijkste oorzaken van snurkgedrag. Kamp je met overgewicht, dan kan afvallen snurken verhelpen.

Met name vet rondom de keel en nek is een risicofactor. Dat komt doordat vet dat zich hier ophoopt een verdikking van de keelwanden veroorzaakt. Verdikte keelwanden zorgen er op hun beurt weer voor dat lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Dit veroorzaakt een turbulente luchtstroom, die zorgt voor trillingen van de keelweefsels.

Ga daarom de strijd met de overtollige kilo’s aan door te sporten en gezonder te eten. De kans is zeer groot dat je dan weer kunt genieten van heerlijke, snurkvrije nachten.

Stoppen met roken

Ook roken is een belangrijke veroorzaker van snurken. Sigarettenrook heeft een zeer irriterend effect op de slijmvliezen in de mond, keel, neus en longen. Dit kan vernauwingen en zelfs ontstekingen veroorzaken.

Daarnaast zorgt de constante irritatie voor de aanmaak van meer slijm om de schadelijke stoffen af te voeren. Aanwezig slijm zorgt voor een bemoeilijkte ademhaling en meer kans op trillingen van de weefsels.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat door roken het risico op snurken met een factor 2,3 toeneemt. Snurk je regelmatig, dan doe je er dus goed aan om te stoppen met roken. Dit zal niet alleen snurken verhelpen, maar je gezondheid en portemonnee ook nog eens ten goede komen.

Snurken verhelpen door te stoppen met roken

Matig met alcohol

Het drinken van alcohol vóór het slapengaan kan snurkklachten uitlokken. Alcohol heeft namelijk een spierverslappende werking, die ervoor kan zorgen dat de spieren in de keelholte hun werk minder goed doen. Ook bestaat de kans dat de onderkaak, tong en zachte gehemelte eerder naar achteren zakken en de luchtweg blokkeren.

Tevens zorgt de verdovende werking van alcohol voor een verminderde ademhalingscontrole tijdens de slaap. Dit kan snurkklachten uitlokken, omdat we op een andere manier ademhalen dan normaal. Daarnaast heeft alcohol een uitdrogende werking, waardoor de afscheiding tussen de neus en het zachte gehemelte plakkeriger wordt. Dit zorgt ervoor dat de kans op snurken toeneemt.

Een mogelijke oplossing tegen snurken is om ongeveer 4 uur voordat je gaat slapen geen alcohol te nuttigen. Houd het bij maximaal 2 glaasjes per dag.

Vermijd vette en grote maaltijden

Vette en grote maaltijden consumeren vlak voordat je naar bed gaat kan ook zorgen voor een verergering van snurkgedrag. Ten eerste omdat een volle maag tegen het middenrif drukt, wat de ademhaling negatief beïnvloedt. Ook kan vet eten de productie van maagzuur en zure oprispingen uitlokken. Opkomend maagzuur heeft een verdikking van de keelwanden tot gevolg, wat weer kan zorgen voor snurken.

6. Laat je testen op allergieën

Een allergische reactie kan vervelende klachten teweegbrengen, zoals een verstopte neus of loopneus en gezwollen neusslijmvlies. Deze klachten kunnen de ademhaling bemoeilijken en hierdoor snurkklachten veroorzaken. Met name een allergie voor huisstofmijt is een risicofactor, omdat de allergische reactie vaak in bed plaatsvindt. Beddengoed wemelt immers van de huisstofmijt. Niet alleen omdat deze beestjes houden van een warm en vochtig klimaat, maar ook omdat ze zichzelf voeden met onze huidschilfers.

Het nemen van de juiste maatregelen kan snurken verhelpen. Schaf anti-allergeen beddengoed aan dat je regelmatig wast en houd je slaapkamer stofvrij. Huisstofmijt bevindt zich ook in tapijt, vloerkleden en gordijnen, dus besteed ook hier aandacht aan. Lees in een eerder artikel van ons meer over snurken door allergie.

7. Open je holtes

Opgehoopt slijm is een belangrijke veroorzaker van snurken. Ten eerste kan aanwezig slijm in de neus de neusademhaling bemoeilijken. Hierdoor komt  er een negatieve druk op de keel te staan, met snurkklachten als gevolg. Daarnaast kan aanwezig slijm in de keel zorgen voor trillingen van de keelweefsels.

Probeer daarom voordat je naar bed gaat je holtes vrij te maken, om de kans op snurken zoveel mogelijk te beperken. Een goede manier om dit te doen, is het bereiden van een heerlijk stoombadje met een paar druppeltjes pepermunt- of eucalyptusolie. De stoom en de weldadige werking van de oliën zullen het slijm oplossen en de slijmvliezen vochtig houden.

Gorgelen met een glas water en een drupje olie kan zorgen voor een vrijgemaakte en opgefriste keel. Dit zal de kans op trillingen van de weefsels verkleinen.

Snurken verhelpen met etherische olie

8. Luchtbevochtiger

Soms snurken mensen doordat de lucht in hun slaapkamer te droog is. Droge lucht irriteert de membranen in de neus en keel, wat kan leiden tot snurken.

Twijfel je of de lucht in je slaapkamer vochtig genoeg is? Probeer dan de luchtvochtigheid van je slaapkamer te meten met een hygrometer. De ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen de 40% en 60%. Als blijkt dat deze lager ligt, dan kan het de moeite waard zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen. Dit kan snurken verhelpen.

9. Oefeningen tegen snurken

We hadden het eerder al over verslapte spieren als oorzaak van snurkgedrag, omdat de kans op een luchtwegblokkade toeneemt door naar achter zakkende weefsels. Door je keel- en mondspieren te trainen kun je deze verslapping tegengaan en hiermee snurken verhelpen.

In een eerder artikel schreven we al over verschillende oefeningen tegen snurken die effectief zijn gebleken bij het verminderen van snurkgedrag. Het gaat om oefeningen die zijn gebruikt bij een wetenschappelijk onderzoek naar snurken, geleid door de Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho.

Hij heeft het onderzoek uitgevoerd onder 39 proefpersonen. De helft daarvan moest elke dag drie keer bepaalde oefeningen uitvoeren. De controlegroep werd behandeld met neusstrips. Na 3 maanden nam de frequentie van snurken met 36% af en de totale snurkklacht met 59%. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift CHEST.

Snurken verhelpen met oefeningen tegen snurken

Snurken verhelpen met oefeningen

10. Download een snurk app

Een snurk app is helaas geen wondermiddel tegen snurken, maar is wel een goed middel om je snurkprobleem beter in kaart te brengen. Een fijne en populaire snurk app is SnurkLab, die al meer dan een miljoen downloads heeft. De app is gratis te downloaden voor Android en iOs toestellen. Er bestaat ook een betaalde versie, waarbij je voor €6,99 gebruik kunt maken van alle functies zonder advertenties.

Het gebruik is heel simpel. Je laat de app ’s nachts draaien en deze houdt automatisch je individuele snurk score bij. Je kunt dus precies zien hoeveel en hoe hard je hebt gesnurkt. Ook neemt de app samples op van je gesnurk, zodat je deze de volgende dag kunt terugluisteren. Natuurlijk geeft de app je ook informatie over verschillende oplossingen tegen snurken.

Snurken verhelpen met snurk app

De beste functie is echter dat je per nacht kunt aangeven welk anti snurk middel je hebt gebruikt, en je de volgende dag dus precies kunt zien of deze wel of niet effectief is geweest. Ook kun je per nacht bepaalde factoren aanvinken die van toepassing zijn, zoals ‘alcohol’, ‘cafeïne’ of ‘douchen’. Zo zie je precies hoeveel invloed een glaasje alcohol, kopje koffie of een douche voor het slapengaan hebben gehad op je snurkgedrag.

Kortom: een snurk app laat je precies zien hoe effectief (of niet) bepaalde remedies of factoren zijn en kan daarom snurken verhelpen een stuk gemakkelijker maken.

11. Breng een bezoekje aan de huisarts

Mochten bovenstaande oplossingen tegen snurken niet baten, dan is het aan te raden om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Deze kan onderzoeken wat de oorzaak van je snurkklachten is of je eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts. Soms is een medische ingreep nodig.

Hoe kom je van snurken af?

Snurken is een vervelende aandoening die zowel snurkers als hun partners het leven zuur kan maken. Snurken tijdig aanpakken is daarom zeer belangrijk. Maar: hoe kom je van snurken af? Lees hieronder de 10 effectiefste tips.

Hoe kom je van snurken af?

1. Open je holtes

Snurken ontstaat als de ademhaling wordt belemmerd en lucht niet vrij kan stromen. De oorzaak hiervan kan liggen in de neusholte, bijvoorbeeld als er sprake is van een verkoudheid.

Bij een verkoudheid zwelt het neusslijmvlies op en wordt er extra slijm geproduceerd om geïnfecteerde cellen af te voeren, met als gevolg een verstopte neus of loopneus.

Doordat ademhalen door de neus niet soepel verloopt, wordt er automatisch overgeschakeld op de mondademhaling. Dit leidt tot een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen, wat snurkklachten met zich meebrengt.

Een normale verkoudheid gaat vaak binnen een week over. Mocht je echter kampen met langdurig geïrriteerd of ontstoken neusslijmvlies en hierdoor chronische neusklachten ontwikkelen, dan kan dit zeer oncomfortabel zijn en leiden tot chronisch snurken.

Hoe kom je van snurken af: stoombadje

Bij snurken door verstopte holtes kan het zeer verlichtend werken om dagelijks je holtes vrij te maken van overtollig slijm. Een goede manier om dit te doen is het nemen van een stoombadje met een paar druppeltjes pepermunt- of eucalyptusolie. Doe dit met name vlak voordat je gaat slapen, zodat snurkgedrag geen kans krijgt.

Blijven je neusklachten aanhouden? Laat je dan eens testen op een allergie.

2. Oefeningen tegen snurken

Snurken kan ook ontstaan in de keelholte. De meest voorkomende oorzaak hiervan is verslapte spieren die tijdens de slaap zorgen voor een blokkade van de luchtweg.

Naarmate we ouder worden neemt het risico op verslapte spieren toe, maar ook zaken als alcohol, oververmoeidheid of kalmerende middelen kunnen hier de oorzaak van zijn.

Een mogelijke manier om verslapte spieren in het mondgebied te versterken, is het dagelijks uitvoeren van specifieke oefeningen. Het positieve effect van deze oefeningen is wetenschappelijk aangetoond.

De Braziliaanse professor Geraldo Lorenzi-Filho liet zijn proefpersonen drie maanden lang drie keer per dag specifieke oefeningen uitvoeren. Hierna nam hun snurkfrequentie af met 36% en de totale snurkkracht met 59%. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift CHEST.

Het gaat om de volgende oefeningen:

Hoe kom je van snurken af: oefeningen tegen snurken

 1. Duw met het puntje van de tong tegen het gehemelte en schuif de tong naar achteren (20x)
 2. Zuig de gehele tong tegen het gehemelte aan (20x)
 3. Druk de achterkant van de tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
 4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “aa” zegt (20x)
 5. Duw met je wijsvinger de wangspier van je tanden weg (elke kant 10x)
 6. Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til je tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder je wangspieren aan te spannen.

3. Stoppen met roken

Roken vergroot de kans op roken aanzienlijk, omdat het zorgt voor enorme irritatie van de slijmvliezen in de luchtwegen. Doordat deze gaan opzwellen, ontstaan er vernauwingen en ontstekingen.

Ook zorgt geïrriteerd slijmvlies voor extra slijmproductie. Hierdoor kan lucht minder goed stromen en ontstaan er snurkklachten. Zelfs passieve rokers hebben een grotere kans op snurken.

Waarschijnlijk weet je als roker ook wel dat stoppen beter is voor je gezondheid. Ook voor je snurkklachten zal het aanzienlijk helpen.

4. Afvallen

Een veelvoorkomende oorzaak van snurken waar mensen vaak niet bij stilstaan, is overgewicht. Hierbij is de plek waar de vetopslag plaatsvindt van grote invloed.

Met name mannen lopen risico op snurken door overgewicht, omdat bij hen de vetopslag vaak plaatsvindt rondom de nek en buik. Vet in de nekstreek zorgt voor een verdikking van de keelwanden, waardoor de luchtwegen vernauwen. Dit leidt tot snurken.

Als je kampt met overgewicht, zal afvallen een zeer grote verandering in snurkklachten teweegbrengen. Ga niet crash-diëten, maar zorg voor een verandering van levensstijl die ook op lange termijn goed vol te houden is. Ook sporten is zeer belangrijk.

Hoe kom je van snurken af: afvallen

 

5. Anti snurkbeugel

Er bestaan vele verschillende soorten anti snurkmiddelen om snurkklachten te bestrijden, maar lang niet al deze middelen zijn even effectief.

In een eerder artikel bespraken we al wat de effectiefste anti snurkmiddelen zijn om te gebruiken. Het middel met de hoogste slagingskans en minste inbreuk op de slaapkwaliteit is de anti snurkbeugel.

Een anti snurkbeugel pakt snurkklachten aan die ontstaan door een naar achter vallende onderkaak, tong en/of zachte gehemelte. Het is een tandheelkundige beugel die de snurker om te tanden plaatst en die ervoor zorgt dat de onderkaak en andere weefsels naar voren worden gehouden. Hierdoor blijft de keelholte gedurende de nacht vrij krijgen snurkklachten geen kans.

Hoe kom je van snurken af: anti snurkbeugel

Het National Center for Biotechnology Information heeft een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van de anti snurkbeugel. Omstreeks 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen raden de anti snurkbeugel aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Als je een anti snurkbeugel wilt aanschaffen, kies er dan eentje die je zelf op maat kunt maken. Een zelf aanpasbare anti snurkbeugel is namelijk vele malen effectiever en comfortabeler dan een standaard beugel.

Je kunt er ook voor kiezen om een beugel professioneel op maat te laten maken, maar dit is vaak zeer prijzig. Het is daarom slim om eerst een aanpasbare beugel te kopen. Je kunt dan later altijd nog kijken of je toch wilt overstappen op een duurder model.

Een goedkope, effectieve snurkbeugel met vele positieve reviews is Mr. Anti Snurk (€27,95 én een 7 dagen niet goed, geld terug garantie).

 

6. Neusspreider tegen snurken

Sommige snurkers hebben meer baat bij een anti snurkmiddel dat helpt bij het aanvoeren van meer lucht door de neus. Hiervoor is een neusspreider uitermate geschikt.

Een neusspreider is een klein middel gemaakt van medische siliconen dat in de neusgaten wordt ingebracht. Dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof door de neus naar binnen kan en daarnaast voorkomt het dat de neusgaten dicht zullen klappen.

Het zorgt hierdoor voor een constante aanvoer van lucht, die de druk op de keel vermindert en snurken voorkomt. Ook zul je dieper slapen en uitgeruster wakker worden.

Hoe kom je van snurken af: neusspreider

 

7. Vermijd snurk uitlokkers

Een andere manier om van snurken af te komen, is door bepaalde (voedings)middelen te vermijden, met name vlak voordat je naar bed gaat.

Mogelijke snurk uitlokkers kunnen zijn:

 • Alcohol. Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking en vergroot hierdoor de kans op snurken aanzienlijk. Drink daarom zo’n twee tot vier uur voordat je naar bed gaat geen alcohol en houd het bij maximaal twee glaasjes per dag.
 • Grote maaltijden. Probeer niet net na het nuttigen van een (grote) maaltijd te gaan slapen, omdat een volle maag tegen de longen drukt en de ademhaling beïnvloedt. Sommige mensen gaan hierdoor snurken.
 • Zuivelproducten. Zuivel stimuleert de slijmproductie, waardoor je meer kans loopt om te gaan snurken.
 • Vet eten. Ook vet eten kun je beter laten staan net voordat je gaat slapen, omdat dit de aanmaak van maagzuur stimuleert en bij sommige mensen leidt tot brandend maagzuur. Dit kan op den duur de keelwanden aantasten en hierdoor leiden tot snurken.
 • Slaap- of kalmerende middelen. Deze kunnen net als alcohol een spierverslappende werking hebben, waardoor de kans op snurken groter wordt. Raadpleeg je huisarts als je vermoedt dat jouw medicatie een mogelijke reden voor je snurkklachten zijn.

Hoe kom je van snurken af: minder alcohol

 

8. Luchtbevochtiger

Droge lucht in de slaapkamer kan de membranen in je neus en keel irriteren en hierdoor leiden tot snurken. Het kan daarom de moeite waard zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen. De ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer ligt tussen de 40% en 60%. Dit kun je meten met een hygrometer.

9. Snurk app

Een snurk app kan heel handig zijn om te kijken wat voor invloed bovenstaande tips op je snurkklachten hebben. Een app analyseert je snurkgedrag elke nacht nauwkeurig.

Daarnaast kun je per nacht invullen of je een anti snurkmiddel heb gebruikt of bijvoorbeeld alcohol hebt gedronken voordat je ging slapen. Je kunt hierdoor meteen zien welke factoren een negatieve of juist positieve invloed op je snurkgedrag hebben.

SnurkLab is een fijne snurk app die wereldwijd al miljoenen keren is gedownload.

Hoe kom je van snurken af: snurk app

 

10. Huisarts

Heb je alles geprobeerd, maar kom je zelfs met bovenstaande tips niet van snurken af? Dan is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Deze kan je verder onderzoeken of je eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts.

Snurken door verkoudheid: waarom en hoe los ik het op?

Snurken door verkoudheid is helaas een bekend verschijnsel. Verkoudheidsklachten kunnen leiden tot een ronkend en zagend snurkgeluid. Niet fijn voor jou, maar zeker niet voor je partner. Lees hieronder de beste tips tegen snurken door verkoudheid.

Waarom snurken door verkoudheid?

Verkoudheid is een infectieziekte die kan worden veroorzaakt door meer dan tweehonderd verschillende virussen. Gemiddeld raken volwassen twee tot drie keer per jaar besmet. Vooral bij extreme weersveranderingen is de kans om een verkoudheid op te pikken groot.

Snurken door verkoudheid

Als je besmet bent geraakt met een verkoudheidsvirus, ontstaat er een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. De natuurlijke reactie van het lichaam is om zich te weren tegen de innesteling van het virus. Het gevolg hiervan is dat het slijmvlies opzwelt en extra slijm gaat produceren om de geïnfecteerde cellen af te voeren.

Bekende symptomen van verkoudheid zijn dan ook een verstopte neus of loopneus, maar ook hoesten, niezen, keelpijn en koorts komen geregeld voor.

Snurken wordt veroorzaakt door een belemmering van de ademhaling ergens in de luchtweg. Deze belemmering kan bijvoorbeeld ontstaan door een verslapping van de spieren in de mond en keel, slapen op de rug, overgewicht, roken of alcoholgebruik.

Snurken door verkoudheid

Niet-snurkers hebben normaal gesproken geen last van een blokkade in de luchtweg. Een verkoudheid kan hier echter verandering in brengen. De opgezwollen slijmvliezen zorgen namelijk voor een vernauwing van de luchtweg. Daarnaast belemmert een verstopte neus of loopneus de ademhaling, evenals overtollig slijm in de keel. Hierdoor moet lucht zich door een nauwe opening persen tijdens de ademhaling. Snurken is bij een zware verkoudheid dus ook bijna niet te vermijden.

 

Tips bij snurken door verkoudheid

Om snurken door verkoudheid te verminderen, is het belangrijk om de luchtwegen vrij te maken van slijm. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Neem regelmatig een stoombadje met eucalyptusolie om overtollig slijm af te voeren.
 • Gorgel met water en een druppel pepermuntolie om je keel vrij te maken en te verfrissen.
 • Zorg voor voldoende hydratatie, zodat de slijmvliezen vochtig blijven. Water en thee zijn het beste. De damp van thee helpt daarnaast ook tegen vastzittend slijm. Voeg er een paar theelepels honing aan toe om de keel te verzachten.
 • Gebruik een neusspray om ingedikt slijm te verdunnen en verlichting van klachten te geven.
 • Neuspleisters of een neusspreider kunnen helpen de neus verder te openen en voorkomen daarnaast dat de neusvleugels dichtklappen.
 • Keelsnoepjes met menthol of honingdropjes kunnen de keel verzachten.
 • Snijd een ui doormidden en leg deze op je nachtkastje, zoals in grootmoeders tijd werd gedaan. De scherpe lucht van uien opent de luchtwegen, waardoor de ademhaling verbetert.

Snurken door verkoudheid

Overige maatregelen

 • Rook niet of minder: sigarettenrook is zeer schadelijk voor de luchtwegen en vergroot de kans op snurken.
 • Vermijd alcohol: alcohol draagt bij aan een verslapping van de spieren.
 • Zorg voor goede ventilatie van je slaapkamer.
 • Rust goed uit.
 • Voorkom dat je anderen besmet.
 • Voorkom een nieuwe besmetting in de toekomst door gezond te eten, veel te bewegen, op tijd rust te nemen en genoeg te slapen.

 

Help, ik blijf snurken! En nu?

Verdwijnt het snurken met bovenstaande maatregelen niet? Dan doe je er goed aan om over te schakelen op een effectievere oplossing tegen snurken in de vorm van een anti snurkmiddel. Het effectiefste middel tegen snurken is de anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd.

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de onderkaak iets naar voren houdt. Hierdoor blokkeren je opgezwollen slijmvliezen de luchtweg niet langer en blijft de luchtweg gedurende de nacht vrij. Ook als je kampt met bijvoorbeeld verslapte spieren in het zachte gehemelte, de huig of tong kun je profijt hebben van een anti snurkbeugel.

Snurken door verkoudheid: anti snurkbeugel

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond. Ook KNO-artsen raden een anti snurkbeugel als beste anti snurkmiddel aan bij ernstige snurkklachten.

Het beste is een aanpasbare anti snurkbeugel, die je kunt aanpassen aan je eigen gebit. Dit zorgt voor een betere werking en groter gebruiksgemak. Het laten aanpassen van een beugel op medische gronden of bij een kliniek is echter zeer prijzig. Het is stukken goedkoper en eenvoudiger om online een kwalitatief goede beugel aan te schaffen die je zelf thuis op maat kunt maken.

Er zijn online verschillende beugels verkrijgbaar. Let erop dat geen standaard beugel koop die niet aanpasbaar is. Een goedkope en zeer effectieve snurkbeugel is Mr. Anti Snurk. Deze kost slechts €27,95 en je mag hem 7 dagen uitproberen. Je kunt hier honderden positieve reviews over Mr. Anti Snurk vinden.

Snurken door ontstoken amandelen: mogelijke behandelingen

De amandelen vormen, samen met ander lymfklierweefsel, onderdeel van ons immuunsysteem. Hiermee zijn ze de eerste verdedigingslinie van ons lichaam tegen binnendringende ziekteverwekkers. Wanneer de amandelen echter veel te verduren krijgen, kunnen ze ontstoken raken. Dit heeft vervelende gevolgen, waarvan snurken één van de bekendste is.

snurken ontstoken amandelen

Keelamandelen, tongamandel en neusamandel

De amandelen bevinden zich op verschillende plekken in het lichaam, met name in het gebied rond de mond, neus en keel. Niet geheel toevallig is het juist dit gebied dat zeer bepalend is voor ons snurkgedrag. Het meest bekend zijn de twee keelamandelen (tonsillen). Deze bevinden zich naast de huig en lopen geleidelijk over in de minder bekende tongamandel.

Een andere plek met lymfklierweefsel is het dak van de neuskeelholte, waar de neusamandel (ook wel adenoïd genoemd) zich bevindt. De meeste volwassenen hebben deze niet meer, maar met name bij kinderen jonger dan 8 jaar oud kan de neusamandel nog wel eens flinke afmetingen hebben.

 

 

Grote of ontstoken amandelen oorzaak van snurken

Ontstoken, opgezette of grote amandelen kunnen leiden tot vervelende problemen, zoals snurken. Andere veelvoorkomende klachten bij kinderen met een grote neusamandel zijn chronische verkoudheid en veel door de mond ademen. Ook grote of ontstoken keelamandelen belemmeren de ademhaling en werken zo snurken in de hand.

Het duidelijke verband tussen vergrote amandelen en snurken is niet verrassend. Het blokkeren van de luchtwegen door de zachte delen van de keel (waaronder ook de amandelen vallen) is namelijk de belangrijkste oorzaak van snurkgedrag. Iets dat bij wetenschappers inmiddels al geruime tijd bekend is.

Dit is dan ook de reden dat een anti snurkbeugel, ook wel bekend als een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), zo effectief is. Deze aanpasbare beugel zorgt ervoor dat de onderkaak gedurende de slaap naar voren blijft, waardoor de blokkade wordt voorkomen. Hier kunnen we lezen dat er al vele snurkers verlost zijn van hun snurkprobleem door het gebruik van een anti snurkbeugel. Ook KNO-artsen raden het gebruik van een MRA aan.

Snurken ontstoken amandelen

Amandelen verwijderen: niet meer snurken na operatie

Soms zijn de amandelen in de neus of keel zo groot dat zij naast snurken, ook slaapapneu veroorzaken. Het verwijderen ervan is in medisch opzicht dan sterk aan te bevelen. Gelukkig heeft dit geen invloed op het immuunsysteem en het bestrijden van infecties. Verreweg het grootste deel van het lymfklierweefsel blijft namelijk intact.

Bij kinderen onder de 10 jaar worden de keelamandelen in één beweging losgemaakt van het onderliggende weefsel. Dit wordt ook wel ‘knippen’ genoemd. Bij volwassenen en oudere kinderen zitten de amandelen meestal vaster, waardoor ze in meerdere stappen voorzichtig worden verwijderd. Dit proces staat ook wel bekend als ‘pellen’.

Hoewel de eerste dagen na de operatie nog sprake kan zijn van keelpijn en moeite met slikken, zal het snurken hierna in veel gevallen zijn verholpen.

Snurk jij nog steeds?

Probeer het effectiefste anti snurkmiddel dat er bestaat: een anti snurkbeugel! Al vele duizenden mensen zijn gestopt met snurken door het gebruik van bijvoorbeeld Mr. Anti Snurk. Baat het niet, dan schaadt het niet: Mr. Anti Snurk biedt zijn klanten namelijk een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen!

Wat zijn de gevolgen van snurken op de lange termijn?

Snurken wordt vaak afgedaan als een vervelende maar onschuldige kwaal. Helaas is snurken niet zo onschuldig als velen denken. Chronisch snurkgedrag kan op den duur schade aan de gezondheid aanrichten. In dit artikel kijken we naar de gevolgen van snurken op de lange termijn en geven we een aantal oplossingen om snurkgedrag te voorkomen.

Gevolgen van snurken - Slapende oude vrouw

Waarom snurken we?

Snurken is het directe gevolg van een blokkade van de luchtstroom die ’s nachts tijdens de ademhaling plaatsvindt. Deze blokkade kan plaatsvinden in de neus of keel en veroorzaakt worden door verschillende factoren.

Het gevolg van een vernauwing is dat lucht zich door de luchtweg moet persen. Hierdoor wordt het omliggende weefsel naar elkaar toe getrokken en gaat het vibreren. Dit zorgt voor het vervelende snurkgeluid.

 

Mogelijke oorzaken van snurken:

 • Verslapping van de mond- en keelspieren. Hierdoor wordt de keelholte niet goed opengehouden. Ook ontstaat er de kans op het naar achteren vallen van de onderkaak, tong en zachte gehemelte. Zaken als ouderdom, oververmoeidheid, alcohol en slaap- of kalmerende middelen kunnen spierverslapping verergeren.
 • Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Het overtollig weefsel kan de luchtweg belemmeren.
 • Verdikte keelwanden die tegen de luchtweg drukken. Roken, overgewicht en brandend maagzuur kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Gevolgen van snurken - Overgewicht

 • Een neusblokkade is een bekende oorzaak van snurkproblemen. Dit kan tijdelijk en onschuldig zijn (verkoudheid, allergische reactie), maar ook meer permanent (chronisch geïrriteerd neusslijmvlies, afwijking van het neustussenschot, zeer platte neus). In dit geval leidt een geforceerde ademhaling door de mond tot een negatieve druk in de keel. Dit veroorzaakt snurken.
 • Vergrote amandelen: dit is voornamelijk bij kinderen de oorzaak van snurkgedrag.

Is snurken gevaarlijk?

Snurken kan onschuldig zijn als het slechts een tijdelijk probleem is. Vaak is het zaak om bijvoorbeeld de verkoudheid uit te zitten. Ook kun je door een paar simpele aanpassingen de (onschuldige) oorzaak van je snurkklachten vaak voor een groot deel aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken en geen alcohol drinken voor het slapengaan.

Soms is snurken echter chronisch, met vervelende gezondheidsgevolgen van dien. Dan is het belangrijk om passende maatregelen te nemen.

6 vervelende gevolgen van snurken kunnen zijn:

1. Chronische vermoeidheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slapen mensen die snurken minder diep dan niet-snurkende mensen. Hierdoor kan er na verloop van tijd extreme en zelfs chronische vermoeidheid optreden.

Als gevolg hiervan kunnen verschillende andere kwaaltjes ontstaan, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en verminderde weerstand. Ook de kans op ongelukken in bijvoorbeeld het verkeer neemt toe.

2. Hart- en vaatziekten

Als gevolg van snurken kunnen ook problemen met het hart en de bloedvaten ontstaan. Zo hebben wetenschappers verband gelegd tussen snurken en hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en beroertes.

Een deel hiervan wordt gelinkt aan leefstijl, maar het zijn ook directe gevolgen van snurken op de lange termijn.

Daarnaast lopen snurkers een grotere kans op beschadigingen van de halsslagader, veroorzaakt door de trillingen van het keelweefsel.

3. Psychische problemen

Naast lichamelijke problemen mogen de mentale gevolgen van snurken zeker niet worden onderschat. De verminderde slaapkwaliteit die leidt tot vermoeidheid kan ook zorgen voor psychische problemen. Denk hierbij aan angstgevoelens, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en somberheid. Op den duur kunnen psychische klachten ook leiden tot een depressie.

Gevolgen van snurken - Depressieve man

4. Relatieproblemen

Partners van snurkers hebben het vaak zwaar te verduren. Als gevolg van de geluidsoverlast slapen zij over het algemeen slecht en missen hierdoor veel slaap. Volgens onderzoekers kan dit oplopen tot wel anderhalf uur per nacht. Soms ontstaan er hierdoor onderlinge irritaties die kunnen uitmonden in serieuze relatieproblemen.

Belangrijk voor de partner van de snurker is om de overlast zonder verwijten aan te kaarten. De snurker mag daarnaast de negatieve gevolgen voor zijn of haar partner zeker niet onderschatten.

5. Refluxziekte

Bij mensen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte stroomt maagzuur veelvuldig terug de slokdarm in. Dit geeft een vervelend, brandend gevoel. Snurken vergroot de kans op reflux door de drukveranderingen die bij het ademhalen plaatsvinden, veroorzaakt door de verstoorde manier waarop de keel wordt afgesloten. Vaak gaat reflux hand in hand met overgewicht, tevens een belangrijke veroorzaker van snurken.

6. Dementie

Uit onderzoek van het New York University Center for Cognitive Neurology is gebleken dat ernstige snurkers vaker op jongere leeftijd geheugen- en denkproblemen en dementie ontwikkelen dan niet-snurkers. Onderzoekers zijn wel voorzichtig met de conclusie: slaapproblemen zijn hoogstwaarschijnlijk zowel een vroeg symptoom als een risicofactor voor deze problemen.

De gevolgen van snurken beperken

Er zijn verschillende manieren waarop je snurkklachten kunt voorkomen:

 • Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) of anti snurkbeugel. Hiermee pak je snurkklachten bij de bron aan: het voorkomt een blokkade in de luchtweg doordat het de onderkaak in positie houdt.Een MRA is de meeste effectieve anti snurk behandeling en tevens wetenschappelijk getest: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen kiezen een anti snurkbeugel als voorkeursbehandeling tegen snurken. Mr. Anti Snurk is een voorbeeld van een voordelige anti snurkbeugel (€27,95) die je zelf op maat kunt maken. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met deze snurkbeugel.

5 redenen waarom snurken gevaarlijk kan zijn

Mensen die regelmatig snurken, lopen meer kans op het ontwikkelen van lichamelijke kwaaltjes dan niet-snurkers. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat snurken gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Lees hieronder 5 redenen waarom snurken gevaarlijk is en wat je kunt doen om snurkklachten in de toekomst te voorkomen.

Wanneer is snurken gevaarlijk?

Iedereen snurkt wel eens en dat hoeft in principe geen reden tot zorg te zijn. Simpele zaken als een verkoudheid, allergische reactie of zelfs een avondje doorzakken kunnen al redenen zijn om snurkend de nacht door te gaan.

Snurkklachten worden pas een probleem als ze langere tijd aanhouden. In dat geval kunnen ze een symptoom zijn van een onderliggende kwaal of juist op den duur schade toebrengen aan je lichaam.

5 redenen waarom snurken gevaarlijk kan zijn

1. Slechte slaapkwaliteit

Als je snurkt, slaap je in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt minder diep. Veel snurkers slapen onrustig of worden gedurende de nacht verschillende keren wakker. Dit verstoort het natuurlijke slaappatroon.

Deze verminderde slaapkwaliteit kan leiden tot onder andere:

 • Extreme vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Verminderde weerstand, waardoor je kwetsbaarder bent voor andere kwaaltjes
 • Een verhoogd risico op verkeersongevallen
Snurken gevaarlijk - vermoeidheid

Bron: Quest.nl

2. Symptoom van slaapapneu

Snurken kan een symptoom zijn van het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS), kortweg slaapapneu genoemd. Dit is een slaapstoornis waarbij de luchtweg tijdens de slaap op bepaalde momenten volledig afgesloten raakt. Hierdoor vinden er ademstilstanden plaats. Deze kunnen variëren van tien tot wel dertig seconden per keer.

Na een tijdje geven de hersenen een alarmsignaal af, waarna de ademhaling wordt hervat. Dit gebeurd vaak schokkend en naar adem happend.

Slaapapneu is een zeer ernstige aandoening die niet altijd op tijd wordt ontdekt. Langdurig rondlopen met klachten kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet altijd een arts worden ingeschakeld bij het vermoeden van slaapapneu.

Symptomen waaraan je slaapapneu kunt herkennen zijn onder andere:

 • Luid snurken afgewisseld met stille perioden (de ademstops)
 • Woelige slaap
 • Zweten
 • Concentratieproblemen
 • Extreme vermoeidheid overdag
 • Vermoeid opstaan
 • Droge mond
 • Ochtendhoofdpijn

 

3. Grotere kans op hart- en vaatziekten

Een andere reden waarom snurken gevaarlijk kan zijn, is dat snurkers meer kans lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk en kransslagaderaandoeningen, maar op de lange termijn ook hartaanvallen.

Snurkers die leiden aan slaapapneu lopen zelfs twee keer meer kans op het ontwikkelen van hartritmestoornissen en (fatale) hartproblemen.

4. Angst en depressie

De verminderde slaapkwaliteit waar we het eerder over hadden, kan ook invloed hebben op de geestelijke gezondheid van snurkers. Te weinig slaap kan immers funest zijn voor je goede humeur.

Zo komt het vaak voor dat snurkers zich overdag geïrriteerd en prikkelbaar voelen en last hebben van stemmingswisselingen. Op den duur kan dit zelfs leiden tot angstgevoelens en depressiviteit. Niet iets om licht op te vatten dus!

Snurken gevaarlijk - depressie

5. Dementie

Snurken wordt in feite veroorzaakt door een slechte ademhaling. Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd naar het effect van snurken (en met name de ademhalingsstoornissen waar snurkers mee kampen) op het brein.

Onderzoek heeft uitgewezen dat snurken op de lange termijn kan resulteren in vergeetachtigheid en verminderde denkvaardigheden, wat zelfs kan leiden tot (vroegtijdige) dementie. Het meest kwetsbaar zijn mensen die sowieso al een grotere neiging hebben tot het ontwikkelen van dementie.

Effectieve oplossing tegen snurken

Om snurken effectief aan te pakken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Ten eerste is het slim om eerlijk te kijken naar je levensstijl. Zijn er aanpassingen die je kunt doen om je snurkklachten te verminderen? Denk bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Ook het doen van oefeningen tegen snurken om de mond- en keelspieren te versterken kan effectief zijn.

Anti snurkbeugel

Mochten bovenstaande oplossingen niet baten, dan is het waarschijnlijk de beste oplossing om je heil te zoeken in een anti snurkmiddel. Een middel dat zeer effectief is voor grofweg 90% van de snurkers is een anti snurkbeugel, in de medische wereld ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd.

Snurken gevaarlijk - werking anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die je ’s nachts draagt en snurkklachten bij de bron aanpakt. Meestal snurken mensen doordat hun keelholte geblokkeerd raakt door een naar achter zakkende onderkaak, tong en zachte gehemelte. Een anti snurkbeugel voorkomt dit. Het dwingt de onderkaak lichtjes naar voren en houdt hem gedurende de nacht in positie. De luchtweg blijft dus gedurende de hele nacht vrij, waardoor snurken wordt voorkomen.

Wetenschappelijk effectief bewezen

Een MRA is wetenschappelijk effectief bewezen door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen raden een MRA aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Wil je graag een anti snurkbeugel kopen? Dan kun je dat op verschillende manieren doen.

De snelste, eenvoudigste en goedkope optie is om een beugel te bestellen bij een webwinkel, zoals Mr. Anti Snurk. Deze beugel kosts slechts €27,95 en kun je gedurende 7 dagen uitproberen. Mocht de beugel voor jou niet werken, krijg je je geld zonder gezeur terug. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met de anti snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

Snurken en alcohol: waarom snurken we meer na alcoholgebruik?

Snurk jij normaal gesproken niet, behalve als je te diep in het glaasje hebt gekeken? Dat kan kloppen. Alcohol is een bekende veroorzaker van snurken. In dit artikel bespreken we waarom snurken en alcohol zo nauw gerelateerd zijn. Daarnaast geven we een aantal tips om snurken in de toekomst te voorkomen.

Snurken en alcohol

Wat doet alcohol met het lichaam?

Alcohol vertraagt de hersenen en heeft een kalmerende werking op het lichaam. Na een paar glazen ontstaat er een licht gevoel in het hoofd en wordt men een beetje rozig. Over het algemeen voelen mensen zich meer ontspannen en gedraagt men zich losser dan normaal. Hierdoor verloopt bijvoorbeeld een gesprek aanknopen met vreemden een stuk soepeler.

Ook zijn de meeste mensen na het drinken van alcohol minder terughoudend, bijvoorbeeld op de dansvloer. Tot dusver lijkt alles nog leuk en gezellig.

Snurken en alcohol

Helaas heeft alcoholgebruik ook negatieve effecten op het lichaam. Deze kunnen zich de volgende ochtend uiten in de vorm van een kater: je kunt last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en futloosheid.

Ook op de lange termijn kan alcohol schade aan het lichaam aanrichten aan de hersenen, lever, maag en hart- en bloedvaten. Deze effecten mogen zeker niet worden onderschat.

Het is een welbekende misvatting dat je beter slaapt als je alcohol hebt gedronken vóór het slapengaan. Alcohol helpt inderdaad om beter te ontspannen, dus val je sneller in slaap. Maar het zorgt niet voor een betere slaapkwaliteit en is ook zeker geen garantie voor fit wakker worden in de ochtend.

Snurken en alcohol: het verband

Snurkers moeten extra opletten met hun alcoholconsumptie, omdat snurken en alcohol nauw gerelateerd zijn. Waarom? Het verdovende effect van alcohol zorgt er tijdens de slaap voor dat de spieren zich meer ontspannen dan normaal. Het gevolg hiervan is dat de spieren die normaal gesproken de keelholte openhouden ook verslappen.

Daarnaast kunnen de onderkaak, tong en zachte gehemelte gemakkelijker naar achteren zakken en de keelholte blokkeren. De belemmerde luchtdoorgang die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat lucht zich bij elke ademhaling door een nauwe opening persen. Dit zorgt voor een turbulente luchtstroom die de keelweefsels laat trillen. Deze trillingen worden waargenomen als het gevreesde snurkgeluid.

Alcohol zorgt door de verdovende werking ook voor een verminderde ademhalingscontrole tijdens de slaap. Dit kan leiden tot snurkklachten, omdat we op een andere manier ademhalen dan normaal.

Alcohol heeft daarnaast nog een negatief gevolg voor ons lichaam, namelijk dat het een uitdrogende werking heeft. Dit heeft als gevolg dat de afscheiding tussen de neus en zachte gehemelte plakkeriger wordt, waardoor de kans op snurken toeneemt.

 

Oplossingen tegen snurken

Het is duidelijk dat snurken en alcohol nauw gerelateerd zijn. Niet alleen snurken mensen meer na het drinken van alcohol, maar klinkt het gesnurk ook harder.

Om de kans op snurken door alcohol zoveel mogelijk te beperken, is het logischerwijs het best om alcohol in z’n geheel te laten staan. Dit zou tot een vermindering van snurkklachten moeten leiden.

Als helemaal stoppen lastig  blijkt, zorg er dan in ieder geval voor dat je minstens 4 vóór het slapengaan geen alcohol nuttigt. Beperk daarnaast het aantal glazen per dag tot maximaal 2 per dag.

Met het toepassen van bovenstaande tips zou je een duidelijke vermindering van je snurkklachten moeten merken. Als dit inderdaad zo is, dan zou je misschien heel voorzichtig af en toe een klein glaasje in de avond kunnen herintroduceren. Pas hier wel mee op, want voordat je het weet ben je weer terug bij af.

Definitieve oplossing: anti snurkbeugel

Merk je dat je op geen enkele manier van je snurkklachten verlost raakt? Dan is het aan te raden om een andere remedie te proberen die beter past bij jouw klachten, zoals een anti snurkmiddel.

Een zeer effectief middel is de zogenaamde anti snurkbeugel, in de wetenschap een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Deze beugel is uitgebreid wetenschappelijk getest en uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat een MRA 90% van alle snurkers van hun klachten afhelpt.

Snurken en alcohol - anti snurkbeugel

De beugel dwingt de onderkaak iets naar voren, waardoor deze niet de kans krijgt om naar achteren te vallen. Ook houdt het de tong en het zachte gehemelte op hun plek. Zo blijft de keelholte gedurende de nacht blokkadevrij en zal er een snurkvrije ademhaling plaatsvinden.

Let er bij de aanschaf wel op dat de beugel aanpasbaar is aan het gebit. Helaas zijn anti snurkbeugels die je bij de tandarts of een particuliere kliniek kunt laten aanpassen zeer prijzig. Het is een stuk goedkoper om online een beugel te bestellen.

Een voorbeeld van een voordelige, zelf aanpasbare beugel is Mr. Anti Snurk. Voor slechts €27,95 heb je een beugel in huis en daarnaast kun je binnen 7 dagen gebruik maken van de niet goed, geld terug garantie mocht de beugel bij jou toch niet werken. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met Mr. Anti Snurk.

Operatie tegen snurken

Helaas blijkt het vinden van dé oplossing tegen snurken vaak lastiger dan gedacht. Soms is een operatie tegen snurken de enige uitweg. Hieronder bespreken de oorzaken van snurken en de verschillende operaties die mogelijk zijn.

Waardoor wordt snurken veroorzaakt?

Snurken kan ontstaan door verschillende oorzaken:

Verslapping van de keel- en mondspieren

Tijdens de slaap ontspannen je spieren zich, waardoor ze verslappen. Als je last hebt van ernstige verslapping van de spieren in het mond- en keelgebied, zakken je zachte gehemelte en onderkaak naar achteren.

Dit veroorzaakt een blokkade van de luchtweg. Hierdoor moet lucht zich door een nauwe opening persen, wat trillingen veroorzaakt. Deze trillingen leiden tot snurkgeluiden.

Verslapping van de spieren kan erfelijk zijn. Daarnaast zijn er bepaalde factoren die verslapping van de spieren erger kunnen maken, zoals ouderdom, alcoholgebruik, medicatie en oververmoeidheid.

Lang en slap gehemelte en huig

Sommige mensen hebben hier van nature last van. Het gevolg is dat er minder ruimte is in de overgang van de neusholte naar de keelholte, waardoor je een grotere kans heeft op een blokkade van de luchtweg.

Verdikking van de keelwanden

Een verdikking van de keelwanden heeft als gevolg dat je luchtweg nauwer wordt, en lucht dus minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Hierdoor kunnen snurkklachten de kop op steken. Oorzaken van deze verdikking kunnen zijn: roken (irritatie van de luchtweg), overgewicht (vetophoping rond de keel en nek) en brandend maagzuur (irritatie).

Verstopte neus

Een verstopte neus kan meerdere oorzaken hebben. Sommige zijn tijdelijk, zoals een verkoudheid of allergische reactie. Het kan echter ook zijn dat je neus permanent geblokkeerd is, door bijvoorbeeld neuspoliepen, gezwollen neusslijmvlies of een scheef neustussenschot.

Het gevolg hiervan is dat je neusademhaling wordt bemoeilijkt en je gedwongen door de mond gaat ademhalen, wat zorgt voor negatieve druk in de keel. Dit creëert een zuigend effect, wat leidt tot het snurkgeluid.

Vergrote keel- en/of neusamandel

Dit is bij kinderen in de meeste gevallen de oorzaak voor snurken.

 

 

Wanneer een operatie tegen snurken?

Als je overweegt een operatie tegen snurken te ondergaan, laat je dan goed informeren door je KNO-arts. Hij of zij kan aan de hand van jouw snurkklachten beslissen of een operatie voor jou zinvol is of niet.

 • Allereerst zal er worden achterhaald wat de oorzaak van je snurkprobleem is. Dit gebeurt aan de hand van je klachten en slaapgewoonten.
 • Daarna zal de arts met een endoscoop (kijkbuisje) je neus en keel onderzoeken.
 • Soms zal er een allergietest of röntgenfoto noodzakelijk zijn.
 • Na deze procedure kan een arts vaststellen of je in aanmerking komt voor een operatie tegen snurken en of deze zinvol zal zijn.

Operatie tegen snurken
Welke operaties tegen snurken bestaan er?

Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP)

Deze operatie wordt uitgevoerd bij snurkers die te weinig ruimte hebben bij de overgang van de neusholte naar de keelholte, het gedeelte achter het zachte gehemelte en de huig. De UPPP is de effectiefste manier om dit te bestrijden.

Bij deze operatie worden een groot gedeelte van de huig en zachte gehemelte en meestal ook de keelamandelen verwijderd. Het resultaat is dat er meer ruimte komt in de overgang van de neus naar de keel en de ademhaling zal verbeteren.

Bij negen van de tien mensen verdwijnen hun snurkklachten na de uitvoering van deze operatie.

De nadelen van de operatie:

 • Het effect van de operatie neemt met de jaren vaak af. Na vijf jaar heeft nog maar 70% profijt van de operatie, door de ophoping van vet in de huig en het zachte gehemelte.
 • Tot twee weken na de operatie kan slikken zeer pijnlijk zijn. Vaak is de patiënt dan ook niet in staat om te werken.
 • Het kan voorkomen dat mensen een droog gevoel in de keel blijven houden, of het gevoel van een brok in de keel.
 • Het uitspreken van de harde “g” gaat niet goed meer.

In enkele gevallen blijkt het zachte gehemelte te kort, waardoor de neusholte niet goed wordt afgesloten. Dit heeft als gevolg dat bij drinken vloeistof door de neus naar buiten kan komen. Soms is een hersteloperatie nodig, maar vaak is dit tijdelijk.

Laser-assisted uvulopalatoplastiek (LAUP)

Deze ingreep wordt vaak gezien als veiliger, goedkoper en een comfortabeler alternatief voor de UPPP. Bij deze ingreep gebruikt de arts een laser om delen van de zachte weefsels in de mond en keel te verhitten en verwijderen. Hierdoor ontstaat littekenweefsel, dat strakker is dan het oorspronkelijke weefsel. Dit zorgt ervoor dat de weefsels minder vibreren en snurkklachten zullen afnemen.

Na de behandeling zal de keel gedurende twee weken pijnlijk zijn, net als bij de UPPP. Vaak moet de operatie echter meerdere keren uitgevoerd worden voor optimaal effect. Het aantal behandelingen hangt af van de snurker. Na verloop van tijd kan het snurken helaas terugkomen. Na twee jaar is 55% van de mensen verlost van hun snurkklachten en 25% merkt duidelijke verbetering.

Operatie tegen snurken

Somnoplastiek (gecontroleerde littekenvorming)

Deze operatie tegen snurken wordt uitgevoerd bij dezelfde klachten als bij bovenstaande operaties, maar is een stuk minder ingrijpend. Het slagingspercentage ligt wel iets lager, tenzij de ingreep meerdere keren wordt uitgevoerd.

Vaak zijn verschillende behandelingen nodig voor een optimaal effect, meestal met tussenpozen van twee maanden. Na één behandeling merkt slechts 50% verbetering, na twee sessies 60% tot 70% en na drie sessies 90%. Net zoals bij de UPPP kunnen klachten na een aantal jaar terugkomen.

Bij het uitvoeren van de somnoplastiek verstijft de KNO-arts de huig en het zachte gehemelte. Je krijgt een plaatselijke verdoving en daarna wordt een dunne naald op drie tot vijf plaatsen in het zachte gehemelte ingebracht. Deze naald wordt door radiogolven verhit tot 85 graden Celsius, waardoor er een klein litteken ontstaat. Dit littekenweefsel is strakker dan normaal weefsel en kan daardoor minder gemakkelijk vibreren.

Deze techniek kan ook op de tong worden toegepast als de oorzaak van snurken zich daar bevindt.

De ingreep is redelijk pijnloos en neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Na de operatie kun je wel last hebben van een gevoelige keel, maar lang niet zo erg als bij de UPPP. Soms ontstaat er een gat in het gehemelte, maar dit groeit vrijwel altijd vanzelf weer dicht zonder  dat een ingreep nodig is.

Neusoperatie

Als je last hebt van een blokkade van de neus die snurkklachten veroorzaakt, kan een neusoperatie voor jou een oplossing zijn. Er zijn verschillende operaties mogelijk:

 • Bij een scheef neustussenschot wordt een correctie uitgevoerd (septoplastie).
 • Verwijdering van neuspoliepen.
 • Verbranding van overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen (coagulatie).
 • Verwijdering van een deel van de onderste neusschelp.

Het nadeel is dat deze operaties vaak slechts een vermindering van het snurkgeluid van 10 decibel opleveren. Snurkgeluiden kunnen echter de 100 decibel halen. Bij 1 op de 10 mensen heeft het een blijvend positief effect.

Verwijdering van keel- en/of neusamandelen

Dit is vaak bij kinderen de oorzaak van snurken. Verwijdering van de amandelen is in 90% van de gevallen een effectieve ingreep tegen snurkklachten bij kinderen.

Operatie tegen snurken

Is een operatie tegen snurken de enige uitweg?

Het antwoord hierop is heel simpel: nee. Operaties tegen snurken zijn niet voor iedereen 100% effectief.

Helaas kun je dit van tevoren niet inschatten. En ook al heeft een operatie een positief effect op je snurkklachten, dan bestaat de kans alsnog dat je klachten na een aantal jaar terugkeren.

Het is aan jou of je de vervelende bijwerkingen vlak na de operatie en eventuele complicaties wilt riskeren. Bespreek je twijfels altijd met jearts. Hij of zij kan je het beste vertellen of een operatie de moeite waard kan zijn, al zal hij of zij je nooit 100% zekerheid kunnen geven. Vraag ook goed na of bovenstaande operaties door je zorgverzekeraar worden vergoed.

Alternatieven voor een operatie tegen snurken

Als je een operatie (nog) niet ziet zitten, zijn er nog tal van andere manieren om van je snurkklachten af te komen. In dit artikel geven wij je tien tips om snurken te bestrijden. Er worden allereerst verschillende anti snurk middelen besproken en daarnaast aanvullende tips gegeven waar je als snurker veel baat bij kunt hebben. Deze tips kunnen je wellicht een operatie besparen.

Een middel dat voor 90% van de snurkers effectief is, is een anti snurkbeugel, in de wetenschap ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Dit is een beugel die je onderkaak lichtjes naar voren dwingt, en op die manier een blokkade van de luchtweg voorkomt.

De werking van een MRA is wetenschappelijk aangetoond door het NCBI. Snurkers hebben het meeste baat bij een beugel die op maat te maken is, zoals Mr. Anti Snurk. Lees hier de vele ervaringen met de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

Wat je ook beslist, wij hopen dat je snel van je snurkklachten verlost raakt. Slaap zacht!

Snurken door roken: waarom en hoe kom je er vanaf?

Stoppen met roken brengt vele voordelen met zich mee: het zorgt voor een flinke kostenbesparing, een betere conditie, meer energie en een mooiere huid. Maar wist je dat stoppen met snurken ook in dit lijstje hoort te staan? Lees hieronder waarom snurken door roken een bekend verschijnsel is.

Snurken door roken

Stoppen met roken is stoppen met snurken

De irriterende rook van sigaretten en andere tabaksproducten veroorzaakt ontstekingen van de luchtwegen en slijmvliezen. Dit leidt tot zwellingen en vernauwingen in de neus en keel, waardoor lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Het gevolg zijn de ongewenste snurkgeluiden.

In de wetenschappelijk is inmiddels uitvoerig aangetoond hoe roken de kans op snurken en slaapapneu verhoogt. Uit dit grootschalige onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het snurkrisico met een factor 2,3 toeneemt onder rokers ten opzichte van niet-rokers. Andere onderzoeken laten vergelijkbare cijfers zien.

De frequentie van rookgedrag blijkt de hevigheid van het snurken nog eens verder te beïnvloeden. Iemand die meerdere pakjes sigaretten per dag rookt, zal harder en vaker snurken dan iemand die tijdens het uitgaan incidenteel een sigaretje opsteekt. Dit is hetzelfde principe als bij overgewicht en snurken. Ook daar correleert een toename van het lichaamsgewicht met een toename van het snurkgedrag.

Snurken door roken: hoe verminder ik mijn klachten?

Ben jij kort geleden gestopt met roken, maar snurk je nog steeds? Geen nood, dat is eigenlijk niet meer dan normaal. Je lichaam heeft namelijk tijd nodig om zichzelf op te schonen en te herstellen van het jarenlange rookgedrag. Na verloop van tijd zul je merken dat je keel en luchtwegen minder geïrriteerd zijn en dat je weer meer lucht krijgt door je neus.

In de tussentijd is het natuurlijk knap vervelend dat je nog steeds last hebt van je eigen gesnurk. In dat geval is het verstandig om het lichaam een handje te helpen. Je kunt bijvoorbeeld overwegen een anti snurkmiddel te gebruiken.

De beste oplossing bij snurken door roken

Een zeer effectief middel tegen snurken is een anti snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat). Een anti snurkbeugel is een mondprothese die meer ruimte in de keelholte creëert. Dit zorgt voor een vermindering van snurkklachten.

Snurken door roken: anti snurkbeugel

Een Mandibulair Repositie Apparaat kost slechts enkele tientjes en is een prima manier om jezelf van snurkloze nachten te verzekeren. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het apparaatje voor maar liefst 90% van de gebruikers effect heeft. Zo kun je alvast ervaren hoe het is om heerlijk te slapen nadat je meerdere maanden geheel rookvrij bent.

Wanneer je besluit zo’n anti snurkbeugel te kopen, adviseren wij je wel voor een aanpasbare variant te gaan. Deze sluit optimaal aan op het gebit en biedt hierdoor het hoogste draagcomfort. Een voorbeeld van een aangepaste snurkbeugel is die van Mr. Anti Snurk. Er zijn al vele positieve beoordelingen over Mr. Anti Snurk geschreven.

Vergeet echter niet dat de beste strategie nog altijd is om het probleem bij de bron aan te pakken. Een anti snurkbeugel kan nog zo comfortabel en effectief zijn; stoppen met roken is het beste wat je kunt doen tegen snurken en voor je gezondheid. Succes!

Overgewicht en snurken: de wetenschap is duidelijk

Volgens recente cijfers van het CBS kampt bijna de helft van de volwassen Nederlanders met overgewicht. Een groot deel van deze mensen houdt zijn of haar partner regelmatig wakker met gesnurk. Toeval? Helaas niet, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van snurken en leidt daarnaast tot een breed scala aan andere problemen. Wat is de precieze relatie tussen overgewicht en snurken?

Snurken en overgewicht

Overgewicht belangrijke oorzaak van snurken bij mannen

Wanneer we in de spiegel kijken, is het niet zo moeilijk te zien of we te zwaar zijn. Maar de lichaamsplekken wáár we dit overtollige vet opslaan, verschillen per persoon. Vrouwen worden vaak zwaarder rondom de dijen; mannen bij de nek en rondom de buikstreek. Deze plaatsing van lokale vetopslag heeft een grote invloed op het persoonlijke snurkgedrag.

Vetopslag gebeurt namelijk niet alleen aan de buitenkant van het lichaam, maar ook minder zichtbaar aan de binnenkant. Gewichtstoename zorgt er onder meer voor dat de wanden van de keelholte verdikken. Dit heeft als gevolg dat de luchtwegen vernauwen.

snurken en overgewicht: homer simpson

Bron: Hdwall.us

Met name bij mannen zijn snurkgeluiden hierdoor vaak het gevolg van lichaamsweefsels die met elkaar in contact komen. Een effect dat over het algemeen duidelijker hoorbaar is bij het inademen dan bij het uitademen. In het bijzonder mannen met een nekomtrek van meer dan 43 cm lopen een sterk verhoogd risico op blokkades van de luchtwegen.

Vrouwen op leeftijd verhoogd risico op snurken

Vetweefsel rondom de nek is echter zeker niet de enige veroorzaker van snurken. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de omtrek van de taille een betere voorspeller is van gesnurk en slaapapneu dan de omtrek van de nek alleen. Het is dus vooral overgewicht in algemene zin dat de kans op snurken behoorlijk vergroot.

Een effect waar ook vrouwen overigens niet ongevoelig voor zijn, hoewel genetische factoren resulteren in minder aanleg voor snurken dan mannen. Bij vrouwen is het dwarsdoorsnedeoppervlak van de bovenste luchtwegen namelijk niet alleen groter, maar zijn de wanden ook minder flexibel. Hierdoor neemt het risico op snurken af.

Dit effect vermindert naarmate de leeftijd vordert en de menopauze dichterbij komt. Statistieken laten zien dat overgewicht dan in veel gevallen toeneemt en dat vrouwen richting de 70 jaar net zo’n hoge snurkkans hebben als hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Snurken door overgewicht bestrijden: afvallen en andere oplossingen

Natuurlijk hoeft overgewicht niet voor iedereen de belangrijkste oorzaak te zijn van snurken. Maar omdat zowel gewicht als snurkgedrag bij veel mensen toenemen naarmate de leeftijd vordert, is het interessant om na te gaan of er een verband is tussen de twee. Wanneer andere risicofactoren zoals overmatig alcoholgebruik of een afwijkend septum kunnen worden uitgesloten, bestaat de kans dat afslanken de snurkproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

Omdat afvallen vaak een langdurig en moeizaam proces is, doe je er goed aan om het snurken in de tussentijd op een andere manier te bestrijden. Dit kun je doen met een anti snurkmiddel, zoals de anti snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Dit middel heft de blokkade die door overgewicht veroorzaakt wordt op en houdt het zachte gehemelte op zijn plaats. Hier kun je de vele positieve ervaringen met deze snurkbeugel lezen.

Is dit middel uitermate effectief? Stop dan niet vroegtijdig met afvallen. Van een gezond gewicht pluk je op vele andere gebieden de vruchten.

Snurken door allergie: waarom en hoe los ik het op?

Snurken kan door tal van factoren worden veroorzaakt. Een bekende boosdoener is een allergische reactie. Ongeveer 25% van de Nederlanders kampt met een allergie. In onderstaand artikel gaan we kijken hoe snurken door allergie ontstaat en daarnaast geven we je tips over hoe je snurken kunt tegengaan.

Hoe ontstaat snurken door allergie?

Voordat we ingaan op de relatie tussen snurken en allergie kijken we naar de oorzaak van snurkgedrag. Snurken is het gevolg van een belemmering van de ademhaling in de keel- of neusholte. Hierdoor heeft lucht minder ruimte en wordt turbulent. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels: het welbekende snurkgeluid.

Een luchtblokkade in de keelholte kan onder andere ontstaan door verslapte mond- en keelspieren, overtollig weefsel of verdikte keelwanden. Een belemmerde neusademhaling heeft weer andere oorzaken. Zo kan een verkoudheid of afwijkend neustussenschot de oorzaak zijn, maar ook een simpele allergische reactie.

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie ontstaat wanneer het immuunsysteem heftig reageert op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), terwijl dit eigenlijk niet nodig is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, veroorzaken allergenen op zichzelf niet deze reactie. De klachten ontstaan omdat het lichaam de stoffen als gevaarlijk ziet en ze onschadelijk probeert te maken.

Bekende allergenen zijn pollen, huisstofmijt en huidschilfers van honden en katten. Een allergische reactie kan vervelende klachten met zich meebrengen, zoals een loopneus, niezen, gezwollen neusslijmvlies en traanogen.

Soorten allergieën

Er bestaan ontelbare denkbare allergieën die allemaal hun bijkomende klachten kunnen hebben. Hieronder bespreken we de allergieën die het meest gerelateerd zijn aan snurkklachten, namelijk allergieën die veroorzaakt worden door zogenaamde inhalatieallergenen.

Snurken door allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijt is een bekende veroorzaker van een allergische reactie die zich kan uiten in snurkklachten. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat beddengoed vaak wemelt van de huisstofmijt en snurkklachten zich logischerwijs ’s nachts voordoen.

Ook in de rest van de slaapkamer gedijt huisstofmijt goed. Andere favoriete plekken zijn tapijt en gordijnen.

Snurken door allergie

Als je kampt met een huisstofmijtallergie zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen:

 • Schaf anti-allergeen beddengoed aan en was je beddengoed regelmatig op een heet programma (minimaal 60 graden).
 • Lucht en ventileer je slaapkamer iedere dag en laat ook je bed goed luchten (sla de dekens dus niet dicht!)
 • Houd je slaapkamer stofvrij: zorg ervoor dat je regelmatig stoft en stofzuigt.
 • Was ook je gordijnen om de zoveel tijd of schaf lamellen aan.
 • Verwijder tapijten en andere bronnen van stof.

Snurken door allergie voor pollen (hooikoorts)

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen (stuifmeel) van planten, grassen, bomen of bloemen die door de wind verspreid worden. Vooral in het voorjaar loop je risico op een allergische reactie, met name op warme, winderige dagen.

Snurken door allergie

Tips bij hooikoorts:

 • Houd het weer en de dagelijkse hooikoortsverwachting goed in de gaten.
 • Laat ramen en deuren zoveel mogelijk dicht of gebruik een antipollen hor.
 • Was je handen regelmatig: hiermee voorkom je dat pollen via je handen je neus of ogen binnendringen.
 • Neem een douche voor het slapengaan en was en borstel je haar goed.
 • Was je kleding en beddengoed met grote regelmaat en maak ook je huis (met name de slaapkamer) goed schoon om verspreiding van pollen te voorkomen: dit voorkomt het binnendringen van pollen.
 • Draag zoveel mogelijk een zonnebril ter bescherming van je ogen.
 • Bekijk je tuin kritisch om erachter te komen of er planten staan waarvan de pollen bij jou een allergische reactie veroorzaken.

Oplossingen voor snurken door allergie

Bovenstaande tips zullen je helpen om snurkklachten die door een allergische reactie worden veroorzaakt te beperken. Mochten jouw klachten echter te ernstig zijn om snurkvrij de nacht door te komen, maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze kan je een anti-allergie medicijn (antihistamine) voorschrijven en daarnaast samen met jou kijken wat voor aanpassingen je nog meer kunt doen.

Merk je na het nemen van bovenstaande maatregelen geen verandering in jouw snurkgedrag? Dan kan het zijn dat het snurken (mede) door andere factoren wordt veroorzaakt. Je zou kunnen overwegen om je heil te zoeken in de volgende anti snurk middelen:

Anti snurkbeugel

Bij chronische snurkklachten biedt een anti snurkbeugel in 90% van de gevallen uitkomst. Een anti snurkbeugel is een mondprothese die ervoor zorgt dat de onderkaak tijdens de slaap niet naar achteren kan vallen, waardoor de keelholte gedurende de nacht vrij blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen.

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond. In de wetenschap noemt men de anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat.

Snurken door allergie: werking anti snurkbeugel

U kunt een anti snurkbeugel op verschillende manieren aanschaffen. Zo bestaat er de mogelijkheid een beugel op medische gronden of bij een particuliere kliniek te laten aanmeten. Dit is vaak erg duur (zo’n €700) en wordt bijna nooit vergoed door je zorgverzekeraar.

Een goedkoper alternatief is een anti snurkbeugel die je zelf thuis op maat kunt maken, zoals de beugel van Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en kun je 7 dagen testen. Werkt de beugel niet, dan krijg je simpelweg je geld terug. Op de website van Mr. Anti Snurk zijn vele positieve gebruikerservaringen met de snurkbeugel te vinden.

Neusspreider

Een neusspreider is een klein apparaatje gemaakt van zacht en soepel materiaal dat de neusademhaling bevordert. Het bestaat uit twee buisjes of kegeltjes die je in je neusgaten dient in te brengen. Dit zorgt ervoor dat je neusgaten de gehele nacht open blijven staan. Het voorkomt hiermee het dichtklappen van de neusvleugels waar sommige neussnurkers mee kampen.

Daarnaast wordt de luchttoevoer bevorderd en zul je meer zuurstof binnenkrijgen. Dit bevordert de kwaliteit van je slaap. Een neusspreider kan snurkklachten veroorzaakt door een geblokkeerde neusingang drastisch verbeteren. Het kan daarom ook helpen bij snurken door allergie.

Dr. Breathe Well neusspreider

Snurken met mond dicht: zo los je het op

Snurken met mond dicht komt bij veel snurkers voor. Dit heeft verschillende oorzaken en kan worden opgelost door bijvoorbeeld het gebruik van een anti snurkmiddel. Hieronder zetten we de beste oplossingen voor je op een rij.

Snurken met mond dicht

Waarom snurken met mond dicht?

Er zijn twee belangrijke oorzaken aan te wijzen voor snurken met gesloten mond:

1. Naar achter vallende onderkaak

Een veelvoorkomende oorzaak van snurken is het naar achteren vallen van de onderkaak. Dit wordt veroorzaakt door het verslappen van de spieren tijdens de slaap. Het gevolg hiervan is dat het zachte gehemelte en de huig de luchtwegen blokkeren.

Hierdoor moet de lucht zich tijdens de ademhaling door een nauwe opening bewegen. Dit zorgt voor een turbulente luchtstroom, waardoor de keelweefsels gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken het vervelende snurkgeluid.

2. Verslapte tong

Als de tongspier extreem verslapt is, valt de tong tijdens de slaap naar achteren. Dit zorgt er net als bij de verslapte onderkaak voor dat de keelholte belemmerd wordt. Dit veroorzaakt snurken.

Er kan ook sprake zijn van een combinatie van factoren.

Mogelijke oplossingen voor snurken met mond dicht

Als je snurkt met je mond dicht, zijn er verschillende oplossingen waar je baat bij kunt hebben, zoals:

1. Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren dwingt. Dit voorkomt ook het naar achteren vallen van het zachte gehemelte, de huig en de tong. Dit zorgt ervoor dat de keelholte gedurende de nacht vrij blijft, en snurkgedrag geen kans krijgt.

Anti snurkbeugel voor snurken met mond dicht

Een anti snurkbeugel wordt ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Het wordt vaak gezien als de succesvolste oplossing tegen snurken. Het middel wordt daarom ook door KNO-artsen als voorkeursbehandeling tegen snurken ingezet. Zo’n 90% van de snurkers heeft baat bij een anti snurkbeugel, zoals blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information.

mr-anti-snurk-snurkbeugel-300-nieuw

De goedkoopste en eenvoudigste optie is om een anti snurkbeugel online te bestellen bij een betrouwbare aanbieder. Een voorbeeld daarvan is Mr. Anti Snurk voor slechts €27,95 koop je een snurkbeugel met een proeftijd van 7 dagen. Lees hier de vele positieve ervaringen met de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

2. Slaaphouding veranderen

Omdat de kans op snurken groter is in rugligging, of je nu last heb van snurken met mond dicht of open, is het slim om kijken of een verandering van de slaaphouding enige invloed heeft op je snurkklachten. Hoe pak je dit aan?

Je kunt bijvoorbeeld de zijligging bij jezelf afdwingen, door te slapen met een kussenblokkade of body pillow. Ook kun je de ouderwetse tennisbal-techniek uitproberen. Hierbij maak je een tennisbal aan je rug vast, zodat je onmogelijk op je rug kunt rollen. Soms kan een anti snurk kussen helpen bij het corrigeren van je slaaphouding.

Anti snurk kussen voor snurken met mond dicht

Een iets duurdere oplossing is de aanschaf van een band voor om de bovenarm. Deze kun je verbinden met een speciale snurk app die snurkgeluiden detecteert. Het bedrijf Sleep.ai heeft deze app (Do I Snore or Grind) en bijbehorende wearable ontwikkeld. Elke keer als je snurkt, geeft de band een trilling af die ervoor moet zorgen dat je van slaaphouding verandert. Helaas kost deze oplossing je wel €99,95.

3. Anti snurk band

Een anti snurk band is een elastische band die de snurker ’s nachts om het hoofd, de kin en kaken draagt. De band houdt de mond geforceerd gesloten. Het middel is daarom met name geschikt voor snurkers die met open mond slapen.

Voor mensen die snurken met mond dicht kan de band echter ook uitkomst bieden. De band stabiliseert namelijk de kaken. Dit voorkomt dat de onderkaak naar achteren zakt. Hierdoor verkleint de kans op het naar achteren vallen van de tong.

Anti snurk band voor snurken met mond dicht

Toegegeven: het is niet de effectiefste en comfortabelste oplossing tegen snurken, maar het kan het proberen waard zijn als niets anders bij jou helpt.

4. Tongstabilisator

Een tongstabilisator is speciaal ontwikkeld voor mensen die snurken door een naar achter vallende tong. Het is een klein apparaatje dat de tong door middel van zuigkracht naar voren houdt. Een tongstabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen en kan dus veilig en zonder irritaties gedragen worden.

Snurken met mond dicht: tongstabilisator tegen snurken

Het nadeel van een tongstabilisator is dat het vaak even duurt voordat men gewend is aan het middel. Bijwerkingen zoals kwijlen en een vreemd gevoel in de tong kunnen soms tot wel een paar weken aanhouden. Vaak kiezen snurkers voor een tongstabilisator als zij geen anti snurkbeugel mogen dragen, omdat ze bijvoorbeeld een kunstgebit hebben.

5. Oefeningen om de tong te versterken

Oefeningen om de tongspier te versterken kunnen voorkomen dat je tong naar achteren valt tijdens de slaap. Door de tong te trainen zal deze op zijn plek blijven en zal het snurken stoppen.

In een eerdere blog van ons kun je meer lezen over effectieve oefeningen tegen snurken.

Overige tips tegen snurken

Naast bovenstaande oplossingen tegen snurken met mond dicht, zijn er nog meer dingen die jou kunnen helpen je snurkprobleem te verminderen of op te lossen, wat voor type snurker je ook bent. Het doorvoeren van gezonde leefgewoonten geeft vaak een enorme vermindering van snurkklachten en is dus zeker de moeite waard om te proberen.

Denk hierbij aan zaken als:

 • Afvallen. Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van snurken. Met name vet in de nekstreek zorgt voor snurkklachten, omdat het bijdraagt aan een vernauwing van de luchtweg in de keelholte.
 • Geen of minder alcohol drinken. Alcohol heeft een spierverslappende werking en zal ook de spieren in de mond en keel verslappen. Dit vergroot de kans op snurken.
 • Ook slaap- en kalmerende middelen kunnen een spierverslappend effect hebben en kunnen daarom beter vermeden worden. Raadpleeg hierbij altijd je arts.
 • Vermijd daarnaast zuivel en grote, vette maaltijden vóór het slapengaan.
 • Stoppen met roken. Roken is zeer irriterend voor de slijmvliezen in de luchtwegen en vergroot de kans op snurken.
 • Behandel neusklachten bij bijvoorbeeld verkoudheid of pak je allergie aan.
 • Zorg voor een goede slaaphygiëne.
 • Verhoog het hoofdeinde van je bed een beetje met bijvoorbeeld klossen.
 • Controleer of de luchtvochtigheid in de slaapkamer goed is. Droge lucht irriteert de membranen in de neus en keel en kan leiden tot snurkklachten. Een luchtvochtigheidsgraad van 40% tot 60% is ideaal.