Niet in slaap kunnen komen: ga even uit bed

Niet in slaap kunnen komen

Niet in slaap kunnen komen is erg vervelend en kan leiden frustratie. Gemiddeld duurt het 10 tot 20 minuten voordat je in slaap valt. Bij mensen die kampen met slapeloosheid kan het daarentegen veel langer duren voordat ze in dromenland zijn. Wat kun je nu het beste doen als je klaarwakker in bed ligt?

Niet in slaap kunnen komen: wat te doen?

Volgens experts is het slim om even uit bed te gaan als je de slaap echt niet kunt vatten. Ronald Chervin, directeur van het Sleep Disorder Center van de Universiteit van Michigan, zegt hierover: “Als je meer dan 20 minuten wakker bent in bed, sta dan op en ga iets anders doen. En ga niet terug totdat je écht het gevoel hebt dat je moe bent.”

Dit zorgt ervoor dat je hersenen je bed weer gaan associeren met slapen, en niet met woelen en draaien. Hij raadt daarom ook het gebruik van beeldschermen of lezen in bed af.

Wat kun je precies doen als middenin de nacht uit bed gaat? Kies voor iets ontspannends en houd je lichten gedimd. Vermijd lichamelijke en geestelijke inspanning, evenals beeldschermen. Ga bijvoorbeeld een stukje lezen of luister naar slaapmuziek. Ga pas weer naar bed als je moe genoeg bent om in slaap te vallen.

 


Wist je dat…?