Melatonine als slaapmiddel: veilig of niet?

Melatonine slaapmiddel

Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd in de hersenen, om precies te zijn in de pijnappelklier. Het stofje wordt ook wel het slaaphormoon genoemd, omdat het je slaperig maakt. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je lichaam voldoende melatonine aanmaakt.

De productie van melatonine is gekoppeld aan de blootstelling aan licht. In de avond, als het donker wordt, groeit de productie van melatonine. Overdag is de concentratie laag.

Soms is je melatonine aanmaak verstoord. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals:

  • Verstoord dag- en nachtritme
  • Blootstelling aan veel licht in de avond, bijvoorbeeld door felle lampen, televisie of andere schermen.

Melatonine als slaapmiddel veilig?

Er bestaan pillen die de stof melatonine bevatten. Deze zijn te koop bij de apotheek of drogist. Ze kunnen worden gebruikt als je last hebt van slapeloosheid of een jetlag.

In een lage dosis zijn melatoninepillen in de meeste gevallen veilig. Het is echter aan te raden je huisarts te raadplegen als je langdurig last van slaapproblemen hebt. Wellicht is een andere oorzaak voor aan te wijzen. Het gebruik van melatonine is af te raden als je last hebt van bepaalde aandoeningen. Raadpleeg altijd vooraf je huisarts.

Als je besluit melatoninepillen te gebruiken, lees dan altijd goed de bijsluiter. Verkeerd gebruik kan namelijk resulteren in een verergering van je slaapproblemen.

Volwassenen nemen normaal gesproken 0,2 mg tot 5,0 mg melatonine ongeveer 1 tot 2 uur voor het slapengaan. De juiste dosis verschilt echter sterk per persoon. Het is aan te raden met je huisarts te overleggen over jouw persoonlijke dosis en tijdstip van inname.

Bijwerkingen van melatoninepillen

Mogelijke bijwerkingen van melatonine kunnen zijn:

  • Levendige dromen
  • Ochtendhumeur
  • Lagere lichaamstemperatuur
  • Kleine veranderingen in de bloeddruk

 


Wist je dat…?