Help, mijn man snurkt!

Snurken kan leiden tot serieuze frustraties en ergernissen tussen partners. Niet zo gek als je bedenkt dat het geluidsniveau kan oplopen tot wel 100 decibel, ofwel, het volume van een drilboor. Hieronder geven we je daarom 6 effectieve tips tegen geluidsoverlast door snurken.

Help mijn man snurkt

Disclaimer: hoewel mannen vaker snurken dan vrouwen, gaan onderstaande tips natuurlijk ook op voor snurkende vrouwen!

Help, mijn man snurkt! 6 tips

1. Een goed gesprek

Als je man op zodanig niveau snurkt dat hij jouw slaap (vrijwel) elke nacht verstoort, is het allereerst belangrijk om een goed gesprek met hem te voeren. Grote kans dat hij zich niet bewust is van de overlast die hij veroorzaakt.

Kies voor een rustig moment en let er tijdens het gesprek op dat je geen verwijtende toon gebruikt. Het is immers niet alsof je man snurkt om jou te irriteren. Daarnaast zal een beschuldigende toon je partner waarschijnlijk niet erg welwillend maken om mee op zoek te gaan naar een oplossing.

Zorg er wel voor dat hij de ernst van het probleem inziet. Vertel hem eerlijk wat het gesnurk met jou doet en dat er een oplossing moet komen.

Help mijn man snurkt: een goed geprek

2. Ga samen op zoek naar een anti snurk oplossing

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het geluid van je snurkende man te blokkeren, maar het best is natuurlijk als er ook daadwerkelijk iets aan het snurkprobleem wordt gedaan. Snurken kan namelijk bij de snurker zelf ook leiden tot vervelende ongemakken. Zij hebben tot wel drie keer vaker last van gezondheidskwaaltjes dan niet-snurkers.

Om het snurkprobleem van je man aan te pakken, is het allereerst belangrijk om de oorzaak van het snurkgedrag te achterhalen. Een goede eerste stap is het maken van een afspraak bij de huisarts. Deze kan je man onderzoeken en tips geven over effectieve anti snurkmiddelen voor zijn klachten.

Ook kan hij je man eventueel doorverwijzen naar de KNO-arts. Zij raden vaak een anti snurkbeugel aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Anti snurkbeugel

De anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht door het National Center for Biotechnology Information. Zij toonden aan dat dit middel bij grofweg 90% van de snurkers een effectieve remedie is.

Een anti snurkbeugel voorkomt de meest voorkomende oorzaak van snurken: het naar achteren vallen van de onderkaak, met als gevolg dat het zachte gehemelte en de huig de keelholte blokkeren. Een anti snurkbeugel houdt de onderkaak gedurende de nacht in positie, waardoor de luchtweg in de keelholte vrij blijft en snurken wordt voorkomen.

De best verkochte anti snurkbeugel van Nederland is Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en heeft een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen. Lees hier de vele positieve ervaringen met deze snurkbeugel.

Help mijn man snurkt: anti snurkbeugel

3. Slaap apart

Sommige stellen besluiten om niet meer op dezelfde kamer te slapen. Naar schatting slaapt 40% van de stellen wel eens apart.

Het hebben van een SAT-relatie (SAT: Sleeping Apart Together) is dus helemaal niet vreemd. Of je nu apart slaapt doordat je man snurkt of dat jullie bijvoorbeeld een ander slaapritme hebben, één van jullie veel draait en woelt, of dat er om de haverklap kleine kinderen in bed kruipen: het kan voor jullie een methode zijn die werkt.

Een goede nachtrust is immers heilig en kan een hoop irritaties voorkomen. Op den duur kan het zelfs je relatie redden.

Help mijn man snurkt

4. Oordoppen

Mocht je toch liever samen slapen, dan zijn oordoppen een mogelijke uitkomst. Niet alle oordoppen blokkeren geluid echter effectief. Daarnaast kunnen ze soms irriteren of ‘s nachts uitvallen.

Veel mensen hebben baat bij oordopjes van was die zich gemakkelijk naar je oor vormen. Mochten deze het geluid echter niet voldoende blokkeren of ‘s nachts toch uitvallen, kun je ook oordopjes op maat laten maken bij de audicien. Dit kan echter prijzig zijn. 

Lees hier meer informatie over oordoppen tegen snurken.

5. Maskeer het snurkgeluid

In plaats van het snurkgeluid van je man te blokkeren, kun je het ook maskeren met een ander geluid. Dit werkt met name goed met witte ruis. Dit is een monotoon geluid dat andere geluiden neutraliseert. Het gemakkelijkst is het downloaden van een mobiele app die witte ruis kan produceren. Je kunt ook een ventilator gebruiken voor een vergelijkbaar effect, maar dat is in de winter waarschijnlijk niet ideaal.

Help mijn man snurkt: SleepSation

SleepSation

SleepSation is een app speciaal ontwikkeld voor partners van snurkers die in de basis hetzelfde doet. De app maakt een constant zacht achtergrondgeluid dat de eerste snurkgeluiden en eventuele omgevingsgeluiden maskeert. Zodra de app snurkgeluiden detecteert, wordt het volume luider. Dit zou voorkomen dat je gestoord wordt door het snurken.

6. Probeer eerder in slaap te vallen dan je partner

Deze tip is met name geschikt als je man snurkt op momenten dat jij in slaap probeert te vallen (en je verder gedurende de nacht weinig overlast ervaart). Probeer in dat geval iets eerder dan je man naar bed te gaan, zodat je al lekker in dromenland bent als hij in bed stapt. Klinkt voor de hand liggend, maar wellicht werkt het voor jou.

Slapende vrouw