Helpt een tongstabilisator tegen snurkklachten?

Snurken kan voor zeer veel overlast bij partners en huisgenoten zorgen. Er bestaan tientallen anti snurkmiddelen die beweren de perfecte remedie te bieden. Hieronder behandelen we de zogenaamde tongstabilisator en kijken we in hoeverre dit een effectief middel tegen snurken is.

Tongstabilisator - slapende man op rug

Wat is een tongstabilisator?

Een tongstabilisator helpt mensen die snurken doordat ze last hebben van een zeer ontspannen tong die tijdens de slaap naar achteren valt. Hierdoor raakt de keelholte gedeeltelijk of soms zelfs geheel geblokkeerd. In dit laatste geval spreken we van slaapapneu.

Als gevolg van deze luchtwegblokkade heeft lucht minder kans om zich te verplaatsen en wordt turbulent. Dit veroorzaakt vibraties van het keelweefsel, die het vervelende snurkgeluid teweegbrengen.

Een tongstabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen en voorkomt het naar achter vallen van de tong door een mild zuigende werking.

Tongstabilisator tegen snurken

U gebruikt het apparaat als volgt: je steekt de tong iets buiten de mond en plaatst deze in de stabilisator. Vervolgens knijp je in de zuigballon, waardoor er een licht vacuüm ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de tong op zijn plek blijft als je ligt en zal zo snurken voorkomen. Je kunt de mate van zuigkracht zelf aanpassen naar wat jij comfortabel vindt.

Vaak wordt een tongstabilisator gebruikt door mensen die geen anti snurkbeugel willen, kunnen of mogen gebruiken, bijvoorbeeld in verband met een gebitsprothese. Ze zijn te koop vanaf ongeveer €34,50 bij verschillende webshops.

Is een tongstabilisator effectief?

Omdat een tongstabilisator voorkomt dat de tong naar achteren valt, is het in veel gevallen een succesvolle remedie voor mensen die kampen met dit probleem. Vaak kost het snurkers wel wat tijd om te wennen aan het slapen met een tongstabilisator. Zo kan men in de eerste twee weken last krijgen van overmatige speekselproductie en een vervelend gevoel in de tong. Meestal gaat dit vanzelf over.

Helaas zal het apparaatje weinig doen bij mensen die kampen met snurkklachten die ontstaan door een geblokkeerde neuspassage. Oorzaken van een blokkade kunnen bijvoorbeeld zijn een allergische reactie, (chronische) verkoudheid, neuspoliepen of een scheef neustussenschot.

Het gevolg van een belemmerde neusademhaling is dat mensen geforceerd door hun mond gaan ademhalen. Hierdoor ontstaat er een druk op de keel die kan zorgen voor een zuigend effect. Dit veroorzaakt de welbekende vibraties van weefsels die leiden tot snurkklachten.

Neussnurkers hebben meer baat bij producten die hun neusademhaling bevorderen, zoals anti snurk neussprays, neuspleisters of neusspreiders. Zij kunnen een tongstabilisator beter links laten liggen. Soms kunnen zij ook kiezen voor een medische ingreep.

Neusspreider als alternatief voor tongstabilisator

De Consumentenbond heeft drie proefpersonen de werking van een tongstabilisator laten testen. Twee van hen hadden er baat bij. Echter wilde geen van hen het apparaatje voor langere tijd gebruiken. Niet zelden blijft men namelijk toch problemen houden met slikken en/of kwijlen. Daarnaast is het niet erg comfortabel om te slapen met een tongstabilisator en ziet het gebruik er zeer onaantrekkelijk uit.

Conclusie

Als de oorzaak van je snurkprobleem in een naar achter vallende tong ligt, kan het gebruik van een tongstabilisator de moeite waard zijn. Als de voordelen voor jou echter niet opwegen tegen de nadelen, is het waarschijnlijk beter om een ander anti snurkmiddel te proberen.

Indien je geen (medische) bezwaren hebt tegen het gebruik van een anti snurkbeugel, zou je de aanschaf ervan kunnen overwegen. Deze beugel voorkomt net als de tongstabilisator een blokkade van de luchtweg in de keelholte, maar doet dat op een andere manier.

Een anti snurkbeugel dwingt de onderkaak iets naar voren. Dit zorgt ervoor dat je tong en onderkaak op hun plek blijven en de keelholte open blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen in 90% van de gevallen, zoals uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken.

Tongstabilisator - anti snurkbeugel

In de wetenschap wordt een anti snurkbeugel ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Een MRA is op verschillende manieren verkrijgbaar. Zo kun je bijvoorbeeld een beugel laten aanmeten bij de tandarts of een gespecialiseerde kliniek. Vaak kost dit echter vele honderden euro’s.

Het meest economisch is het aanschaffen van een anti snurkbeugel via één van de online aanbieders, zoals Mr. Anti Snurk. Lees hier de vele positieve ervaringen met dit bedrijf. Een beugel kost slechts €27,95 en je hebt 7 dagen om de beugel uit te testen.