NCBI-Evaluatie van een aanpasbaar Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) voor de behandeling van snurken

METHODEN

134 patiënten met uitgangswaarde apneu-hypopneu index (AHI) van 37 +/- 28 gebeurtenissen/uur (gemiddelde +/- SD) ontvingen het apparaat. De werkzaamheid van het apparaat werd beoordeeld aan de hand van de volgende onderzoeken, uitgevoerd zonder en met het gebruik van het apparaat: polysomnografie, Epworth Slaperigheidsschaal, beoordeling door bedpartners over de ernst van het snurken en beoordeling door patiënten van bijwerkingen en algemene tevredenheid.

RESULTATEN

13 patiënten hebben geen follow-up gedaan. Nog eens 46 patiënten hadden geen follow-up polysomnografie, maar beantwoordden wel de vragenlijsten.

In totaal 75 patiënten hadden polysomnografie zonder en met het apparaat. We vonden een significante afname in AHI van 44 +/- 28 gebeurtenissen / uur tot 12 +/- 15 gebeurtenissen / uur (p <0,0005) en een verlaging van de arousal index (arousal = een abrupte overgang van slaap naar wakker zijn of van een diepere fase van niet-REM slaap naar een lichtere fase) van 37 +/- 27 gebeurtenissen / uur tot 16 + / - 13 gebeurtenissen / uur (p <0,05). Epworth Scores daalden van 11 +/- 5 tot 7 +/- 3 (p <0,0005). De beoordeling van bedpartners bracht een duidelijke verbetering in snurken aan het licht. Zo werd bij aanvang 96% van de patiënten door hun bedpartners beoordeeld als “vaak” of “altijd” luide snurkers, terwijl dit slechts 2% was met het gebruik van een MRA. De meest voorkomende bijwerking was ongemak aan de tanden, “soms” of “vaak” aanwezig bij 32% van de patiënten. Uit een klinische follow-up evaluatie van 121 patiënten, uitgevoerd gemiddeld 350 dagen na het eerste gebruik van het apparaat, bleek dat 86% van de patiënten het apparaat 's nachts bleef gebruiken; 60% was zeer tevreden over het apparaat, 27% was redelijk tevreden, 11% was gematigd ontevreden en 2% was zeer ontevreden.

CONCLUSIE

Het NCBI concludeert dat een Mandibulair Repositie Apparaat een effectieve behandeling is voor patiënten die kampen met snurken.*

Bestel Mr. Anti Snurk vandaag

en slaap morgen rustig!

Al meer dan 75.000 Nederlanders gingen je voor:

Slechts €29,95