Anti snurk spray: een mogelijke uitkomst tegen snurken?

In dit artikel gaan we dieper in op één van de al kort eerder besproken anti snurk middelen: de anti snurk spray. Anti snurk sprays zijn speciaal ontwikkeld om snurkklachten tegen te gaan. Er zijn verschillende soorten sprays te koop bij vele drogisten en webwinkels, waaronder op Bol.com.

Wat te doen tegen snurken: anti snurk spray

Wat is een anti snurk spray en hoe werkt het?

De anti snurk spray wordt geleverd in een spuitpompje en dient in de neus of keel gesproeid te worden, afhankelijk van het type anti snurk spray. Het gebruik zorgt voor een verbeterde ademhaling en vermindert zodoende het snurken. Anti snurk sprays bevatten onstekingsremmende stoffen, versterkende middelen zoals munt en verschillende type olieën om de keel te smeren en verzachten.

Keelsprays maken de keel zachter en de keelspieren sterker om te voorkomen dat ze zich afsluiten gedurende de nacht. De spray dient dan direct in de keel gespoten te worden om dit te bereiken.

Neussprays openen de neus, lossen slijm op en zorgen voor een gemakkelijkere luchtdoorgang.

Een kleine zoektocht op Google levert al snel vele verschillende internationaal opererende merken op zoals Snoreeze, Quies en Shiepz. Deze merken zijn te koop bij een groot scala aan webwinkels, drogisterijen en apotheken.

anti-snurk-spray-sleepzz

De samenstelling van een anti snurk spray

Er zijn verschillende merken anti snurk sprays verkrijbaar. De meeste merken verzekeren dat de sprays enkel uit natuurlijke ingrediënten bestaan. Vaak lijkt de ingrediëntlijst van verschillende merken sterk op elkaar, maar er kunnen toch belangrijke verschillen tussen zitten.

Sommige anti snurk sprays waarschuwen dat ze niet geschikt zijn voor mensen met voedselintoleranties of -allergieën. Denk bijvoorbeeld aan coeliakie of een soja- of notenallergie. Het is daarom aan te raden de ingrediëntenlijst vooraf altijd goed te bekijken.

De gebruikelijkste natuurlijke ingrediënten van anti snurk sprays zijn onder andere alliaria petiolata, wilde heemst, hibiscus, eucalyptus,  salie, munt, lavendel, venkel en gember.

Hibiscus bevat zeer veel vitamine C dat de keelwanden versterkt. Soja dient als een goed smeermiddel voor de huig en de keel terwijl glycerine de keel verzacht en beschermt. Gember zorgt ervoor dat de luchtwegen beter openen. Het is de combinatie van werkzame stoffen in een anti snurk spray die er voor zorgt dat het snurken vermindert.

anti snurk spray - keelspray

Bron: Verywell.com

Niet alle anti snurk sprays hebben een 100% natuurlijke samenstelling. Sommige sprays bevatten chemische bestanddelen en/of syntetische samenstellingen voor medische doeleinden. Raadpleeg altijd de bijsluiter om te zien of de spray geschikt is voor jou of bijvoorbeeld je kinderen.

Werkt anti snurk spray?

De anti snurk spray is een veel gebruikt middel om te stoppen met snurken. Helaas is het geen definitieve oplossing. Waarom niet?

Het probleem met een anti snurk spray is dat de werkingsduur niet lang genoeg is. Gemiddeld genomen slaapt men ongeveer 8 uur per nacht. Zodra de spray de keel raakt beginnen de keelweefsels de stoffen op te nemen en begint de anti snurk spray effect te hebben. Na een paar uur is het effect echter uitgewerkt en zal het snurken weer terugkomen.

De anti snurk spray is sowieso enkel effectief voor zeer lichte vormen van snurken of voor de occasionele snurker, zoals bijvoorbeeld waneer men veel gedronken heeft voor het slapen gaan. Ook voor kinderen die snurken vanwege verstopte luchtwegen door een verkoudheid is de anti snurk spray (meestal) een geschikte en veilige optie.

Maar voor de doorgewinterde snurker, van wie het zachte gedeelte van het gehemelte zakt tijdens het slapen en zodoende een trillende huig veroorzaakt, is de anti snurk spray geen optie. De spray kan hier simpelweg niet genoeg tegen doen.

Anti snurk spray tegen snurken

Ervaringen

Over het algemeen zijn de ervaringen van mensen met anti snurk sprays niet geweldig. Als de anti snurk spray al helpt dan is het vaak maar kort of in specifieke gevallen. Op de volgende websites kun je een aantal ervaringen van gebruikers lezen:

https://lotgenotenforum.nl/index.php?topic=1772.0

https://kassa.vara.nl/vraag-beantwoord/vraag/vadetail/middel-tegen-snurken/cpagina/120/

https://forum.viva.nl/forum/gezondheid/anti-snurk-sprays/list_messages/164639

 

Maar niet alle hoop is verloren…

Een anti snurk spray kan zonder risico’s worden gebruikt (tenzij je een allergie hebt voor één van de ingrediënten). Het gebruik ervan kan dus nuttig zijn, bijvoorbeeld als je af en toe of slechts licht snurkt. Een anti snurk spray kan als aanvulling gebruikt worden op een anti snurk beugel, omdat het de luchtwegen opent en de keelwanden versterkt.

Wanneer je op zoekt bent naar een definitieve oplossing tegen snurken, dan raden wij je echter aan een anti snurkbeugel te kopen en deze eventueel te combineren met een anti snurk spray.

Mr. Anti Snurk USP