Waarom snurken vrouwen? De verschillende oorzaken op een rij

Over het algemeen zijn mannen meer geneigd tot het ontwikkelen van snurkklachten dan vrouwen. Nederland telt grofweg 4 miljoen snurkers en zo’n 1,6 miljoen (40%) van hen is vrouw. Opvallend is dat dit percentage dat de laatste jaren flink is gestegen. Ter vergelijking: in 2006 was slechts 20% van de snurkers vrouw. Waarom snurken vrouwen precies? En wat zijn mogelijke oplossingen tegen snurken?

Algemene oorzaken van snurken

Er bestaan algemene oorzaken van snurken die voor zowel mannen als vrouwen gelden. Vaak is de oorzaak biologisch bepaald, maar kan ook versterkt worden door andere factoren.

Mogelijke oorzaken van snurken:

  • Verslapte mond- en keelspieren. Als de spieren in de mond en keel verslappen, kunnen ze hun werk minder goed doen, ook ’s nachts. De keelholte zal dus moeilijker open gehouden worden en daarnaast kunnen de onderkaak en tong naar achteren zakken en een blokkade van de luchtweg in de keelholte veroorzaken.Verslapping komt vaker voor naarmate we ouder worden, maar kan ook worden uitgelokt door bijvoorbeeld oververmoeidheid of alcoholgebruik.
  • Een lang en slap zacht gehemelte en tong, waardoor de luchtweg eerder geblokkeerd raakt.
  • Verdikte keelwanden, veroorzaakt door bijvoorbeeld overgewicht of irritatie door sigarettenrook of zure oprispingen. Dit kan zorgen voor een vernauwing van de luchtweg.
  • Vergrote keel- en/of neusamandel.
  • Verstopte of nauwe neusholte, die een goede neusademhaling belemmert en druk legt op de keel. Oorzaken kunnen onder andere zijn: verkoudheid, allergie, neuspoliepen, een afwijkend neustussenschot of een zeer platte neus.

Waarom snurken vrouwen door allergie

Andere factoren

Naast bovenstaande oorzaken zijn er ook andere factoren die kunnen bijdragen aan snurkgedrag en klachten kunnen verergeren of zelfs uitlokken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • Gebruik van kalmerende middelen. Deze kunnen, net als alcohol, een verslappende werking op de spieren hebben. Overleg altijd met je arts als je twijfelt of bepaalde medicijnen invloed hebben op je snurkgedrag.
  • Slapen op de rug zorgt vaak voor meer snurkklachten. Slapen op de zij en/of met een gestrekte hals kan snurken verminderen.
  • Droge lucht. Dit kan de membranen in de neus en keel irriteren. Ideaal is een luchtvochtigheidsgraad van 40%-60%. Bij een lagere luchtvochtigheid kan een luchtbevochtiger je eventueel helpen.
  • Zaken die een allergische reactie uitlokken. Lees hier meer over snurken en allergie.

Oorzaak snurken vrouwen

Naast bovenstaande redenen zijn en bepaalde omstandigheden die snurkklachten bij vrouwen kunnen veroorzaken of verergeren. Denk hierbij aan:

Zwangerschap

Zelfs vrouwen die voordat ze zwanger werden nooit geneigd waren tot snurken, kunnen zich tijdens hun zwangerschap ontpoppen tot ware snurkmonsters. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat ongeveer 25% tot 40% van de zwangere vrouwen snurkt.

Het risico op snurken neemt  toe vanaf week 15 van de zwangerschap. In het derde trimester zijn de klachten het ergst, met name rond week 37.

Waarom snurken vrouwen tijdens de zwangerschap?

  • Extra kilo’s rondom de baarmoeder kunnen ervoor zorgen dat er, vooral in liggende houding, druk op het middenrif wordt uitgeoefend. Dit heeft invloed op de ademhaling en kan leiden tot snurken. Maar ook vet rondom de hals kan invloed hebben op snurkgedrag, omdat dit zorgt voor een vernauwing van de luchtweg.
  • Vocht vasthouden. Als gevolg van hormonen houden zwangere vrouwen meer vocht vast. Hierdoor zwellen de slijmvliezen in de neus en keel op, waardoor lucht minder ruimte heeft om te passeren. Dit lokt snurkklachten uit.
  • Verslapte mond- en keelspieren, veroorzaakt door hormonen, kunnen een luchtwegblokkade veroorzaken.

Lees hier meer over snurken tijdens de zwangerschap.

Waarom snurken vrouwen tijdens zwangerschap

Overgang

Tijdens de overgang maken vrouwen minder oestrogeen en progesteron aan, wat ervoor zorgt dat de spieren in de mond en keel meer verslappen. Het resultaat is dat de kans op snurken toeneemt. Vrouwen snurken na de overgang vaak net zoveel als mannen.

Ouder worden in het algemeen heeft overigens ook invloed op een verslapping van de spieren en daarnaast zijn zowel mannen als vrouwen meer geneigd extra kilo’s vast te houden op hogere leeftijd.

Kunnen vrouwen snurken voorkomen?

Als je kampt met snurkklachten, neem dan gepaste maatregelen. Hierbij kun je denken aan zaken als:

  • Gezonder leven: afvallen, stoppen met roken, minder alcohol drinken (en indien mogelijk het aanpassen van medicijngebruik als dit snurkklachten uitlokt).
  • Genoeg slaap.
  • Slapen op de zij.
  • Zorg voor een goede luchtvochtigheid in je slaapkamer.
  • Oefeningen tegen snurken om de spieren in de mond en keel te versterken.
  • Een anti snurk middel, zoals een neusspreider of anti snurkbeugel.

 

Het effectiefste anti snurkmiddel: anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is het effectiefste anti snurk middel dat er bestaat: het helpt 90% van de snurkers van hun klachten af en ook KNO-artsen raden het aan. Dit komt omdat het snurkklachten bij de oorsprong aanpakt. Een anti snurkbeugel houdt de onderkaak lichtjes naar voren tijdens de slaap, waardoor er geen blokkade van de keelholte kan plaatsvinden door een naar achter vallende onderkaak, tong en zacht gehemelte.

Hulpmiddelen tegen snurken: anti snurkbeugel

De werking van een MRA is wetenschappelijk aangetoond door het Amerikaanse NCBI. Daarnaast wordt het middel door KNO-artsen aangeraden.

Wij raden je aan een zelf aanpasbare anti snurk beugel aan te schaffen. Dit is vele malen goedkoper dan een beugel die is aangemeten bij de tandarts of kliniek en werkt in bijna alle gevallen even goed.

Ben je op zoek naar een goede aanbieder? Neem dan een kijkje op de website van Mr. Anti Snurk. Hier kun je een beugel voor slechts €27,95 aanschaffen en heb je 7 dagen de tijd om de beugel te testen. Bevalt hij niet, dan krijg je gewoon je geld terug. Lees hier de vele positieve ervaringen met Mr. Anti Snurk.