Waarom is snoozen slecht voor je?
Als je last hebt van slapeloosheid, is het verleidelijk om ‘s ochtends nét even wat langer te blijven liggen. Toch kun je maar beter stoppen met snoozen, blijkt uit onderzoek. Het zorgt er namelijk niet voor dat je uitgeruster wakker wordt. Waarom is snoozen slecht voor je?
Waarom is snoozen slecht?
Naar schatting snoozet zo’n tweederde van de Nederlanders dagelijks. Als die vervelende wekker gaat, is het immers zeer aanlokkelijk om te denken dat je die extra tien minuten echt nodig hebt om je uitgeruster te voelen. Maar niets is minder waar. Snoozen blijkt slaperigheid juist te bevorderen.
Volgens Robert S. Rosenberg, medisch directeur van Sleep Disorders Center, doe je jezelf twee dingen aan als je consant snoozet. “Ten eerste krijg je slechts een fragment van extra slaap, en die is van slechte kwaliteit. Ten tweede begin je aan een nieuwe slaapcyclus maar heb je geen tijd om deze af te maken.”
Het resultaat hiervan is dat je extra vermoeid wakker wordt. De National Sleep Foundation noemt dit sleep inertia, oftewel ‘slaaptraagheid’. Dit is een loom gevoel dat ervoor zorgt dat je minder scherp bent dan normaal. Dit gevoel kan wel 1,5 uur aanhouden. Niet bepaald een goed begin van de dag!
Tips om te stoppen met snoozen
Hoe kun je nu voor eens en altijd een einde maken aan snoozen? Een aantal tips:
- Zet je wekker op een plek neer waar je niet bij kunt vanuit je bed. Zo moet je wel opstaan om hem uit te zetten.
- Gebruik een slaap app die je wekt aan het einde van je slaapcyclus. Dit voorkomt dat je tijdens je diepe slaapfaste wordt gewekt.
- Zorg voor een regelmatig slaapritme dat het gebruik van een wekker (bijna) overbodig maakt.
- Zet je wekker zo laat mogelijk, zodat je simpelweg geen tijd hebt om te snoozen.
- Zorg voor voldoende (dag)licht bij het ontwaken. Laat je gordijnen bijvoorbeeld op een kier of schaf een Wake Up Light aan.