Slapen met huisdier: wel of geen goed idee?

Slapen met huisdier

Als je huisdieren hebt, is het gezellig om ze ‘s nachts in je slaapkamer of zelfs bij je in bed te laten slapen. Toch is slapen met je huisdier niet altijd een goed idee. Lees hieronder de voor- en nadelen.

Slapen met je huisdier

Het hebben van een huisdier heeft vele voordelen. Huisdieren maken ons gelukkiger en verminderen stress. Daarnaast zorgen ze voor een lagere bloeddruk en kunnen ze eenzaamheid tegengaan. Het uitlaten van je hond geeft je daarnaast de nodige portie lichaamsbeweging.

Veel mensen laten hun huisdier ook in de slaapkamer tijdens de nacht. Wat zijn precies de voor- en nadelen hiervan?

Voordelen:

  • Goed voor de band met je huisdier.
  • Gaat eenzaamheid tegen.
  • Het geeft een veilig gevoel.
  • Minder stressgevoelens. Door tegen je huisdier aan te liggen, maak je het knuffelhormoon oxytocine aan. Dit stofje vermindert stress en heeft daarnaast een positief effect op je bloeddruk.
  • Verhoogde weerstand. Door met je huisdier in bed te slapen, kom je in aanraking met meer bacteriën. Dit zorgt ervoor dat je weerstand verhoogt.

Nadelen:

  • Verhoogt de kans op ziekten. Dieren kunnen parasieten bij zich dragen, zelf besmet zijn met een ziekte of bijvoorbeeld last hebben van vlooien, teken of ander ongedierte.
  • Verstoorde slaap. Huisdieren bewegen en kunnen je zo uit je slaap houden. Zeker als je een lichte slaper bent, kan dit ervoor zorgen dat je herhaaldelijk wakker wordt gedurende de nacht. Daarnaast hebben jonge dieren soms extra zorg en aandacht nodig.
  • Verstoring in de hiërarchie. Door je huisdier bij je in bed te laten slapen, kan hij of zij gaan denken dat ze gelijk aan jou of zelfs hoger in de rangorde staan. Je dier kan je bed gaan zien als zijn of haar territorium dat beschermd moet worden tegen bijvoorbeeld een nieuwe partner of kinderen.

Of je je huisdier bij jou in bed laat slapen, is uiteindelijk jouw eigen keuze. Denk hier echter wel goed over na voordat je je huisdier aanschaft. Als bij jou in bed slapen eenmaal een gewoonte is geworden, is het vaak moeilijk om dit weer af te leren.

 


Wist je dat…?