Helaas blijkt het vinden van dé oplossing tegen snurken vaak lastiger dan gedacht. Soms is een operatie tegen snurken de enige uitweg. Hieronder bespreken de oorzaken van snurken en de verschillende operaties die mogelijk zijn.

Operatie tegen snurken

Waardoor wordt snurken veroorzaakt?

Snurken kan ontstaan door verschillende oorzaken:

Verslapping van de keel- en mondspieren

Tijdens de slaap ontspannen je spieren zich, waardoor ze verslappen. Als je last hebt van ernstige verslapping van de spieren in het mond- en keelgebied, zakken je zachte gehemelte en onderkaak naar achteren.

Dit veroorzaakt een blokkade van de luchtweg. Hierdoor moet lucht zich door een nauwe opening persen, wat trillingen veroorzaakt. Deze trillingen leiden tot snurkgeluiden.

Verslapping van de spieren kan erfelijk zijn. Daarnaast zijn er bepaalde factoren die verslapping van de spieren erger kunnen maken, zoals ouderdom, alcoholgebruik, medicatie en oververmoeidheid.

Lang en slap gehemelte en huig

Sommige mensen hebben hier van nature last van. Het gevolg is dat er minder ruimte is in de overgang van de neusholte naar de keelholte, waardoor je een grotere kans heeft op een blokkade van de luchtweg.

Verdikking van de keelwanden

Een verdikking van de keelwanden heeft als gevolg dat je luchtweg nauwer wordt, en lucht dus minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Hierdoor kunnen snurkklachten de kop op steken. Oorzaken van deze verdikking kunnen zijn: roken (irritatie van de luchtweg), overgewicht (vetophoping rond de keel en nek) en brandend maagzuur (irritatie).

Verstopte neus

Een verstopte neus kan meerdere oorzaken hebben. Sommige zijn tijdelijk, zoals een verkoudheid of allergische reactie. Het kan echter ook zijn dat je neus permanent geblokkeerd is, door bijvoorbeeld neuspoliepen, gezwollen neusslijmvlies of een scheef neustussenschot.

Het gevolg hiervan is dat je neusademhaling wordt bemoeilijkt en je gedwongen door de mond gaat ademhalen, wat zorgt voor negatieve druk in de keel. Dit creëert een zuigend effect, wat leidt tot het snurkgeluid.

Vergrote keel- en/of neusamandel

Dit is bij kinderen in de meeste gevallen de oorzaak voor snurken.

 

 

Wanneer een operatie tegen snurken?

Als je overweegt een operatie tegen snurken te ondergaan, laat je dan goed informeren door je KNO-arts. Hij of zij kan aan de hand van jouw snurkklachten beslissen of een operatie voor jou zinvol is of niet.

 • Allereerst zal er worden achterhaald wat de oorzaak van je snurkprobleem is. Dit gebeurt aan de hand van je klachten en slaapgewoonten.
 • Daarna zal de arts met een endoscoop (kijkbuisje) je neus en keel onderzoeken.
 • Soms zal er een allergietest of röntgenfoto noodzakelijk zijn.
 • Na deze procedure kan een arts vaststellen of je in aanmerking komt voor een operatie tegen snurken en of deze zinvol zal zijn.

Operatie tegen snurken
Welke operaties tegen snurken bestaan er?

Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP)

Deze operatie wordt uitgevoerd bij snurkers die te weinig ruimte hebben bij de overgang van de neusholte naar de keelholte, het gedeelte achter het zachte gehemelte en de huig. De UPPP is de effectiefste manier om dit te bestrijden.

Bij deze operatie worden een groot gedeelte van de huig en zachte gehemelte en meestal ook de keelamandelen verwijderd. Het resultaat is dat er meer ruimte komt in de overgang van de neus naar de keel en de ademhaling zal verbeteren.

Bij negen van de tien mensen verdwijnen hun snurkklachten na de uitvoering van deze operatie.

De nadelen van de operatie:

 • Het effect van de operatie neemt met de jaren vaak af. Na vijf jaar heeft nog maar 70% profijt van de operatie, door de ophoping van vet in de huig en het zachte gehemelte.
 • Tot twee weken na de operatie kan slikken zeer pijnlijk zijn. Vaak is de patiënt dan ook niet in staat om te werken.
 • Het kan voorkomen dat mensen een droog gevoel in de keel blijven houden, of het gevoel van een brok in de keel.
 • Het uitspreken van de harde “g” gaat niet goed meer.

In enkele gevallen blijkt het zachte gehemelte te kort, waardoor de neusholte niet goed wordt afgesloten. Dit heeft als gevolg dat bij drinken vloeistof door de neus naar buiten kan komen. Soms is een hersteloperatie nodig, maar vaak is dit tijdelijk.

Laser-assisted uvulopalatoplastiek (LAUP)

Deze ingreep wordt vaak gezien als veiliger, goedkoper en een comfortabeler alternatief voor de UPPP. Bij deze ingreep gebruikt de arts een laser om delen van de zachte weefsels in de mond en keel te verhitten en verwijderen. Hierdoor ontstaat littekenweefsel, dat strakker is dan het oorspronkelijke weefsel. Dit zorgt ervoor dat de weefsels minder vibreren en snurkklachten zullen afnemen.

Na de behandeling zal de keel gedurende twee weken pijnlijk zijn, net als bij de UPPP. Vaak moet de operatie echter meerdere keren uitgevoerd worden voor optimaal effect. Het aantal behandelingen hangt af van de snurker. Na verloop van tijd kan het snurken helaas terugkomen. Na twee jaar is 55% van de mensen verlost van hun snurkklachten en 25% merkt duidelijke verbetering.

Operatie tegen snurken

Somnoplastiek (gecontroleerde littekenvorming)

Deze operatie tegen snurken wordt uitgevoerd bij dezelfde klachten als bij bovenstaande operaties, maar is een stuk minder ingrijpend. Het slagingspercentage ligt wel iets lager, tenzij de ingreep meerdere keren wordt uitgevoerd.

Vaak zijn verschillende behandelingen nodig voor een optimaal effect, meestal met tussenpozen van twee maanden. Na één behandeling merkt slechts 50% verbetering, na twee sessies 60% tot 70% en na drie sessies 90%. Net zoals bij de UPPP kunnen klachten na een aantal jaar terugkomen.

Bij het uitvoeren van de somnoplastiek verstijft de KNO-arts de huig en het zachte gehemelte. Je krijgt een plaatselijke verdoving en daarna wordt een dunne naald op drie tot vijf plaatsen in het zachte gehemelte ingebracht. Deze naald wordt door radiogolven verhit tot 85 graden Celsius, waardoor er een klein litteken ontstaat. Dit littekenweefsel is strakker dan normaal weefsel en kan daardoor minder gemakkelijk vibreren.

Deze techniek kan ook op de tong worden toegepast als de oorzaak van snurken zich daar bevindt.

De ingreep is redelijk pijnloos en neemt ongeveer twintig minuten in beslag. Na de operatie kun je wel last hebben van een gevoelige keel, maar lang niet zo erg als bij de UPPP. Soms ontstaat er een gat in het gehemelte, maar dit groeit vrijwel altijd vanzelf weer dicht zonder  dat een ingreep nodig is.

Neusoperatie

Als je last hebt van een blokkade van de neus die snurkklachten veroorzaakt, kan een neusoperatie voor jou een oplossing zijn. Er zijn verschillende operaties mogelijk:

 • Bij een scheef neustussenschot wordt een correctie uitgevoerd (septoplastie).
 • Verwijdering van neuspoliepen.
 • Verbranding van overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen (coagulatie).
 • Verwijdering van een deel van de onderste neusschelp.

Het nadeel is dat deze operaties vaak slechts een vermindering van het snurkgeluid van 10 decibel opleveren. Snurkgeluiden kunnen echter de 100 decibel halen. Bij 1 op de 10 mensen heeft het een blijvend positief effect.

Verwijdering van keel- en/of neusamandelen

Dit is vaak bij kinderen de oorzaak van snurken. Verwijdering van de amandelen is in 90% van de gevallen een effectieve ingreep tegen snurkklachten bij kinderen.

Operatie tegen snurken

Is een operatie tegen snurken de enige uitweg?

Het antwoord hierop is heel simpel: nee. Operaties tegen snurken zijn niet voor iedereen 100% effectief.

Helaas kun je dit van tevoren niet inschatten. En ook al heeft een operatie een positief effect op je snurkklachten, dan bestaat de kans alsnog dat je klachten na een aantal jaar terugkeren.

Het is aan jou of je de vervelende bijwerkingen vlak na de operatie en eventuele complicaties wilt riskeren. Bespreek je twijfels altijd met jearts. Hij of zij kan je het beste vertellen of een operatie de moeite waard kan zijn, al zal hij of zij je nooit 100% zekerheid kunnen geven. Vraag ook goed na of bovenstaande operaties door je zorgverzekeraar worden vergoed.

Alternatieven voor een operatie tegen snurken

Als je een operatie (nog) niet ziet zitten, zijn er nog tal van andere manieren om van je snurkklachten af te komen. In dit artikel geven wij je tien tips om snurken te bestrijden. Er worden allereerst verschillende anti snurk middelen besproken en daarnaast aanvullende tips gegeven waar je als snurker veel baat bij kunt hebben. Deze tips kunnen je wellicht een operatie besparen.

Een middel dat voor 90% van de snurkers effectief is, is een anti snurkbeugel, in de wetenschap ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Dit is een beugel die je onderkaak lichtjes naar voren dwingt, en op die manier een blokkade van de luchtweg voorkomt.

De werking van een MRA is wetenschappelijk aangetoond door het NCBI. Snurkers hebben het meeste baat bij een beugel die op maat te maken is, zoals Mr. Anti Snurk. Lees hier de vele ervaringen met de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

Wat je ook beslist, wij hopen dat je snel van je snurkklachten verlost raakt. Slaap zacht!

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video