Grootmoeders tips tegen snurken – 15 Huismiddelen tegen snurken
Snurk jij, maar zie je op tegen het gebruik van ingewikkelde anti snurk middelen en andere apparaatjes? Maak je geen zorgen: met grootmoeders tips tegen snurken kan het zijn dat de remedie voor je snurkprobleem gewoon in je keukenkastje staat. Lees hieronder grootmoeders tips tegen snurken en hoe simpele huismiddeltjes je kunnen helpen bij het oplossen van je snurkprobleem.
Bestel nu het ideale middel tegen snurken. De neuspleisters zorgen ervoor dat de lucht weer vrijuit door je neus kan stromen. Meer lucht en minder snurken!
Tip: geen zin om het hele artikel te lezen? En wil je direct weten wat het beste middel is? Klik dan hier.
1. Scherpe kruiden, ui en knoflook
Een verstopte neus is een bekende veroorzaker van snurkgedrag en kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergische reactie.
De meest voorkomende klachten die hiermee gepaard gaan, zijn zwelling van het neusslijmvlies en een overmatige slijmproductie. Het gevolg hiervan is dat ademhalen door de neus moeizaam verloopt en er automatisch overgeschakeld wordt op de mondademhaling. Dit zet een druk op de keel bij het inademen, waardoor snurkklachten ontstaan.
Scherpe kruiden, ui en knoflook kunnen snurkgedrag verminderen, omdat deze slijmoplossende eigenschappen bezitten en zo de luchtwegen vrijmaken. Dit zal de neusademhaling bevorderen, waardoor snurkklachten verdwijnen.
Hoe pas ik het toe?
Voeg pittige kruiden, ui en knoflook toe aan je maaltijden. Je kunt ook kauwen op een stukje knoflook of ui voordat je naar bed gaat, maar dit is voor de meeste mensen waarschijnlijk te scherp.
En ook oma weet raad tegen snurken: leg een doormidden gesneden ui op je nachtkastje. De scherpe lucht helpt bij het oplossen van slijm en opent de luchtwegen.
2. Stomen met etherische oliën
Een ander huismiddel tegen snurken is stomen met etherische oliën. Een etherische olie is een aromatische vloeistof die gewonnen wordt uit bijvoorbeeld de bladeren, vrucht of zaden van een plant of boom. Deze oliën kunnen gebruikt worden om verschillende kwaaltjes te bestrijden, zo ook snurken.
Eucalyptusolie is één van de meest effectieve etherische oliën om te gebruiken bij snurkklachten. Eucalyptus bevat slijmoplossende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. Daarnaast is de olie zeer verfrissend en heeft een zuiverend effect. De olie wordt veel gebruikt bij luchtwegproblemen, zoals verkoudheid, infecties en bronchitis.
Ook pepermuntolie kan heilzaam zijn voor snurkers. Het heeft een positief effect op de longen en wordt daarom ook vaak door astmapatiënten gebruikt. Ook heeft het een weldadige werking op het spijsverteringsstelsel. Het kan daarnaast virussen verdrijven en is antibacterieel.
Hoe pas ik het toe?
Vul een bak of schaal met gekookt water en voeg daar 3-5 druppels olie aan toe. Plaats een handdoek over je hoofd en leun voorover. Adem diep in en uit gedurende 4-6 minuten. Je ook een stoominhalator gebruiken.
Het mengsel van de stoom en olie zal zorgen dat je holtes worden geopend en vrijgemaakt van overtollig slijm. Ook helpt het stomen bij het vochtig houden van de slijmvliezen, wat een positief effect heeft op snurken.
3. Gorgelen met pepermunt
De aanwezigheid van overtollig slijm en ander materiaal in de keel kan de oorzaak zijn van snurkklachten. Het vernauwt de luchtweg en zorgt voor trillende weefsels tijdens de ademhaling.
Door te gorgelen maak je je keel vrij van viezigheid. Daarnaast geeft het een heerlijk verfrissend gevoel. Hierdoor verkleint het de kans op snurken.
Hoe pas ik het toe?
Pak voordat je naar bed gaat een glas (lauw) water en voeg daar een druppel pepermuntolie aan toe. (Eén druppel pepermuntolie is vaak al genoeg; dit bevat net zoveel stoffen als 28 koppen pepermuntthee). Neem een slok en gorgel gedurende 15-30 seconden. Niet doorslikken! Je kunt ook mondwater met pepermuntsmaak gebruiken.
4. Zout en baking soda
Een mengsel van zout en baking soda is een eeuwenoud huismiddel tegen snurken. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd en heeft vele voordelen voor de gezondheid. Zo doodt het bacteriën en helpt het je lichaam te ontzuren.
Een mengsel van zout en baking soda is zeer heilzaam tegen een verstopte neus. Het helpt bij het verwijderen van slijm, stof en stuifmeeldeeltjes uit je neusholte. Hierdoor kun je weer voluit ademhalen en zal het snurken stoppen.
Hoe pas ik het toe?
Meng vóór het slapengaan een kop handwarm water met een halve theelepel zout en klein beetje baking soda. Gebruik een neti pot om je neusgaten te spoelen of een spuitje om de vloeistof in je neus te spuiten. Slijm en vuil zal hierdoor verwijderd worden. Indien nodig kun je dit proces gedurende de dag vaker herhalen.
5. Honing
Honing bezit vele gezondheidsvoordelen. Ten eerste versterkt honing het immuunsysteem. Het is een natuurlijk antibioticum en bestrijdt virussen en schimmels. Ook is honing zeer heilzaam bij luchtweginfecties. Het wordt daarom vaak gebruikt tegen keelpijn of bij hoesten.
Daarnaast kan honing net als bovenstaande middelen als huismiddel tegen snurken worden gebruikt. Door de helende werking kan het zwellingen in het keelgebied tegengaan en geïrriteerde membranen kalmeren. Ook smeert honing de keel. Hierdoor kan lucht beter doorstromen en worden trillingen van de keelweefsels voorkomen.
Hoe gebruik ik het?
Je kunt het best honing nuttigen vlak voordat je naar bed gaat. Voeg het bijvoorbeeld toe aan een kop thee, eet een lepeltje pure honing of meng een theelepel honing met een theelepel olijfolie en eet dit op.
6. Olijfolie
Ook olijfolie kan als huismiddel tegen snurken fungeren. Het is met name effectief voor snurkers die kampen met een vernauwing van de luchtweg in de keelholte.
Ten eerste is olijfolie zeer geschikt is als smeermiddel voor de keel. Daarnaast verzacht het ook het keelweefsel en houdt het de weefsels vochtig. Als laatste heeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen. Hierdoor neemt de kans op zwellingen in de luchtweg af.
Kortom: door het gebruik van olijfolie zal de luchtstroom in de keel verbeteren en de kans op trillingen van de weefsels afnemen.
Hoe gebruik ik het?
Drink vóór het slapengaan een paar kleine slokjes olijfolie (eventueel gemengd met honing). Eet of drink hierna niets meer!
7. Geklaarde boter
Geklaarde boter is boter waar bepaalde bestanddelen (zoals eiwitten, melkdelen en zouten) uit zijn verwijderd om de boter beter te kunnen verhitten. De boter die overblijft wordt geklaarde boter genoemd.
Deze boter is gezonder dan normale boter. Zo bevat het cholesterolverlagende eigenschappen en is het weldadig voor de darmen en huid. Ook is hij langer houdbaar en makkelijker verwerkbaar dan normale boter. Geklaarde boter is tevens geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie.
Daarnaast bevat de boter geneeskrachtige eigenschappen die onder andere kunnen helpen bij het openen van een verstopte neusholte. Hierdoor kan het worden gebruikt als huismiddel tegen snurken door neussnurkers. Door het openen van de neusgaten zal de neusademhaling verbeteren en zullen snurkklachten verminderen.
Hoe pas ik het toe?
Warm een beetje geklaarde boter op in de magnetron en vul een druppelbuisje met de vloeistof. Breng een paar druppeltjes in ieder neusgat in. Doe dit elke avond en ochtend en na een paar weken zul je het verschil merken.
8. Anti snurk plant
Een plant als huismiddel tegen snurken? Ja! Er bestaat een plant waarvan wordt gezegd dat hij snurkklachten kan doen verdwijnen. Het gaat om de zogenaamde Ananas Bromelia, kortweg ook wel de ananasplant genoemd.
Deze ananasplant geeft ’s nachts zuurstof af in plaats van overdag. Je krijgt dus meer zuurstof binnen terwijl je slaapt. Daarnaast verspreidt de plant het enzym bromelaïne en een heerlijke luchtwegverwijdende geur. De combinatie van deze eigenschappen zou ervoor zorgen dat snurkklachten afnemen.
Hoe pak ik het aan?
Maak een ritje naar het tuincentrum en schaf de anti snurk plant aan (de kosten zullen zo rond de €12,50 liggen). Zorg voor een licht, warm plekje in je slaapkamer, liefst uit de volle zon. Geef de plant ongeveer één keer per week water, ook in de rozet. Je kunt eventueel wat plantenvoeding geven, maar dit is in principe niet nodig.
9. Brandnetel
Zoals we al eerder zeiden kan een allergische reactie vervelende klachten veroorzaken, zoals een verstopte neus en opgezwollen neusslijmvlies. Hierdoor verloopt de ademhaling lastig en kun je ’s nachts gaan snurken.
Als je snurkgedrag wordt veroorzaakt door een allergische reactie, kan brandnetel een effectief huismiddel tegen snurken zijn. Brandnetel wordt ook wel een natuurlijk antihistamine genoemd, omdat het de ontstekingseffecten van allergenen kan bestrijden.
Probeer daarnaast de kans op een allergische reactie zoveel mogelijk te verkleinen. Met name een huisstofmijtallergie is een risicofactor voor snurken, omdat in beddengoed veel huisstofmijt aanwezig is. Schaf daarom anti allergeen beddengoed aan en houd je slaapkamer zoveel mogelijk stofvrij.
Hoe pas ik het toe? Drink elke avond voordat je naar bed gaat een kop brandnetelthee (en eventueel meer gedurende de dag). Je kunt kant-en-klare brandnetelthee kopen of een theelepel gedroogde brandnetelblaadjes aan een mok met gekookt water toevoegen. Laat een aantal minuten trekken en drink hierna op, eventueel met honing.
10. Hydratateren
Soms kunnen snurkklachten ontstaan door uitdroging. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kunnen ook de membranen in de neus, zachte gehemelte en keel uitdrogen. Hierdoor worden ze plakkerig en dit vergroot de kans op snurken. Zeker als de keelweefsels slap zijn en hierdoor al vibreren, is de kans groot dat ze aan elkaar blijven plakken.
Door het gehydrateerd houden van je membranen, zal de kans op snurken afnemen.
Daarnaast beweren sommige wetenschappers dat snurkers gedurende de dag vaker naar cafeïne en snacks grijpen voor extra energie, omdat ze moe wakker worden. Ook hierdoor kan de kans op snurken toenemen. Door gehydrateerd te blijven wordt de behoefte om te snacken in bedwang gehouden en verbetert het metabolisme.
Dus, als je overgewicht ook een reden is voor jouw snurkgedrag, kan genoeg water drinken helpen om snurken te stoppen.
Hoe pas ik het toe?
Probeer een glas water te drinken in plaats van te grijpen naar een snack. Dit kan je hongergevoel laten verdwijnen. Je kunt ook een app gebruiken om je vochtinname bij te houden, zoals de app Water Drink Reminder.
11. Luchtbevochtiger
We bespraken net het belang van hydratatie van binnenuit, maar het is ook belangrijk om te voorkomen dat de lucht in je slaapkamer te droog is. Ook dit kan namelijk je membranen irriteren en snurkklachten uitlokken.
Hoe kom ik hier achter?
U kunt de luchtvochtigheid van je slaapkamer meten met een hygrometer. Een luchtvochtigheidsgraad van tussen de 40% en 60% is ideaal. Als de lucht te droog is, dan kan een luchtbevochtiger uitkomst bieden.
12. Verander je slaappositie
Slapen op de rug kan snurken veroorzaken. Door de zwaartekracht zakken in deze positie de onderkaak en andere weefsels eerder naar achteren, waardoor ze de keelholte kunnen blokkeren. Veel mensen snurken daarom in zijligging helemaal niet of een stuk minder. Als je snurkt, is het de moeite waard om uit te proberen of dit ook voor jou geldt.
Hoe doe ik dit?
Een simpel en ouderwets huismiddel tegen snurken in rugligging is de ‘tennisbal-techniek’. Hierbij knoop je een tennisbal aan de achterkant van je pyjama voordat je gaat slapen. De tennisbal voorkomt dat je tijdens je slaap op je rug draait.
Omdat de techniek soms als vrij oncomfortabel wordt ervaren, kun je ook andere manieren proberen om op je zij te blijven liggen, door bijvoorbeeld een simpele kussenblokkade te creëren.
13. Vermijd snurk uitlokkers
Er zijn bepaalde middelen die snurkgedrag kunnen uitlokken. Mocht je hier gevoelig voor zijn, dan is het slim om deze middelen zoveel mogelijk te vermijden. Mogelijke snurk uitlokkers kunnen zijn:
- Alcohol heeft een verdovende en spierverslappende werking. Door een verslapping van de keel- en mondspieren wordt de kans op snurken na het consumeren van alcohol aanzienlijk vergroot. Probeer daarom ten minste 4 uur voordat je naar bed gaat geen alcohol meer te drinken. Houd het bij maximaal 2 glaasjes per dag.
- Grote, vette maaltijden. Een volle maag drukt in liggende houding tegen het middenrif, wat de ademhaling beïnvloedt en hierdoor snurkklachten kan uitlokken. Het eten van veel vet zorgt er daarnaast voor dat er meer maagzuur wordt aangemaakt en de maag bovendien langzamer werkt. Hierdoor wordt de kans op zure oprispingen vergroot. Deze oprispingen kunnen irritaties aan de keelwand veroorzaken, wat de luchtweg nauwer maakt en kan leiden tot snurken.
- Zuivel bevordert de slijmproductie en zorgt daarnaast voor dikker slijm. Ook laten zuivelproducten een laagje achter in de mond en keel, wat trillingen van de keelweefsels stimuleert. Probeer daarom zeker een paar uur voordat je gaat slapen geen zuivel te eten of drinken.
- Roken is zeer irriterend voor de luchtwegen, en het is dan ook niet verbazingwekkend dat het naast vele gezondheidsproblemen ook snurkgedrag kan veroorzaken. Volgen een grootschalig onderzoek neemt de kans op snurken bij rokers toe met een factor 2,3 ten opzichte van niet-rokers.
14. Vitamine C
Voeding met veel vitamine C kan helpen je immuunsysteem sterker te maken, waardoor de kans op verstoppingen van je holtes afneemt. Dit verkleint de kans op snurkgedrag aanzienlijk.
Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn onder andere ananas, aardbeien, papaja, broccoli, kiwi, spruitjes en rode paprika. Probeer deze en andere vitamine C rijke voedingsmiddelen aan je eetpatroon toe te voegen.
15. Afvallen
Dit is misschien niet een typisch huismiddel tegen snurken, maar kan wel zeer effectief zijn. Veel mensen weten niet dat overgewicht één van de belangrijkste oorzaken van snurkgedrag is. De oorzaak hiervan is dat opgehoopt vet rondom de nek en keel zorgt voor een verdikking van de keelwanden, met als gevolg dat de luchtweg vernauwt. Dit lokt snurkklachten uit. Afvallen kan effectief zijn tegen snurken.
Helpt een huismiddel tegen snurken niet?
Het duurt vaak even voordat het effect van bovenstaande huismiddelen tegen snurken merkbaar is. Heb je het idee dat een huismiddel tegen snurken voor jou niet de beste oplossing is? Dan zou je een alternatieve oplossing kunnen uitproberen. Eerder in dit artikel hebben we 5 effectieve anti snurk middelen besproken.
Een voorbeeld van een zeer effectief middel tegen snurken is:
Het effectiefste middel tegen snurken: de snurkbeugel
KNO-artsen raden bij snurkklachten een anti-snurkbeugel aan. Het effect hiervan is wetenschappelijk aangetoond door het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information. Uit hun onderzoek is gebleken dat een anti-snurkbeugel voor 90% van de snurkers een effectief middel tegen snurken is.
Wat doet een anti-snurkbeugel precies?
Een anti snurk beugel houdt de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren, zodat wordt voorkomen dat de onderkaak en andere weefsels de keelholte blokkeren. Doordat de keelholte vrij blijft, vinden er geen snurkklachten plaats.
Het effectiefst is een snurkbeugel op maat. Deze kun je door de tandarts of een gespecialiseerde kliniek laten aanmeten, maar de kosten hiervoor kunnen oplopen tot wel €700.
Een goed alternatief is het aanschaffen van een anti snurkbeugel die je zelf op maat kunt maken. Deze beugels werken vaak even goed als een dure beugel, maar de kosten zijn aanzienlijk lager. Er zijn al beugels verkrijgbaar voor minder dan €30.
Een anti-snurkbeugel met vele positieve ervaringen is Mr. Anti Snurk. Deze beugel is verkrijgbaar voor slechts €27,95 (gratis verzendkosten). Mr. Anti Snurk is de nr. 1 Snurkstopper van Nederland sinds 2015.
Oma weet raad verkouden en verstopte neus
Oma weet raad verkouden? Een goede tip van oma bij snurken veroorzaakt door verkoudheid, is het gebruik van stoominhalatie. Door stoom te inhaleren, bijvoorbeeld met eucalyptusolie of kamille, worden de luchtwegen vrijgemaakt en het slijm losgemaakt, waardoor je minder verstopt raakt. Dit kan helpen om de ademhaling te verbeteren en het snurken te verminderen. Vergeet ook niet voldoende rust te nemen en je hoofd iets hoger te leggen tijdens het slapen om de luchtwegen open te houden, wat bij verkoudheid extra belangrijk is.