Slaap beter met een gezond voedingspatroon

Gezond voedingspatroon betere nachtrust

De voeding die je eet en de kwaliteit van je slaap zijn nauw verwant. Het is bewezen dat een gezond voedingspatroon een goede nachtrust bevordert. Uit wetenschappelijk onderzoek door het NCBI blijkt dat met name voeding die weinig vezels en veel verzadigd vet en suiker bevat zorgt voor een lichtere, minder herstellende slaap met veel onderbrekingen.

Hoe komt dit?

Volgens Ana Krieger, medisch directeur van het Center for Sleep Medicine van het New York-Presbyterian ziekenhuis, dienen de voedingsstoffen die we uit voedsel halen als bouwstenen voor andere mineralen en eiwitten die nodig zijn om de aminozuren te maken die bij slaap betrokken zijn. Gezonde voeding zorgt ervoor dat de hersenen de benodigde neurostransmitters produceren die een goede nachtrust bevorderen.

Slaap je vaak slecht? Dan is het slim je voedingspatroon onder de loep te nemen. Op de website van het Voedingscentrum kun je meer lezen over een gezond eetpatroon.

Serotonine

Serotonine is een neurotransmitter die onder andere invloed heeft op de regulering van slaap. Als het donker wordt, wordt het stofje omgezet in melatonine, het slaaphormoon. Hoe meer seratonine je gedurende de dag aanmaakt, hoe beter je ‘s nacht slaapt.

Een groot deel van onze serotonine wordt in de darmen aangemaakt. Dit gebeurt door de omzetting van het aminozuur tryptofaan met behulp van enzymen. Aminozuren zijn onderdeel van een eiwit. Door voeding te eten die de aanmaak van sertonine stimuleert, kun je de kwaliteit van je slaap verbeteren.

Voedingsmiddelen die zorgen voor de aanmaak van serotonine zijn: kip, kalkoen, melk, bananen, vis, eieren, kaas, avocado, chocolade, kikkererwten, zonnebloempitten, pompoenpitten en pinda’s.

Een gemiddeld dagmenu volgens de Schijf van Vijf bevat zo’n één gram tryptofaan. Studies wijzen uit dat een minimum van vijf gram per dag een slaapverwekkend en een antistress-effect heeft. (Bron.)

Overige voedingstips voor een optimale nachtrust:

  • Nuttig geen zware, vette en kruidige avondmaaltijden
  • Vermijd cafeïne in de (late) middag en avond
  • Verminder je alcoholinname
  • Ga niet slapen met een volle maag
  • Ga niet slapen met honger

 


Wist je dat…?