Volgens recente cijfers van het CBS kampt bijna de helft van de volwassen Nederlanders met overgewicht. Een groot deel van deze mensen houdt zijn of haar partner regelmatig wakker met gesnurk. Toeval? Helaas niet, zo blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van snurken en leidt daarnaast tot een breed scala aan andere problemen. Wat is de precieze relatie tussen overgewicht en snurken?

Snurken en overgewicht

Overgewicht belangrijke oorzaak van snurken bij mannen

Wanneer we in de spiegel kijken, is het niet zo moeilijk te zien of we te zwaar zijn. Maar de lichaamsplekken wáár we dit overtollige vet opslaan, verschillen per persoon. Vrouwen worden vaak zwaarder rondom de dijen; mannen bij de nek en rondom de buikstreek. Deze plaatsing van lokale vetopslag heeft een grote invloed op het persoonlijke snurkgedrag.

Vetopslag gebeurt namelijk niet alleen aan de buitenkant van het lichaam, maar ook minder zichtbaar aan de binnenkant. Gewichtstoename zorgt er onder meer voor dat de wanden van de keelholte verdikken. Dit heeft als gevolg dat de luchtwegen vernauwen.

snurken en overgewicht: homer simpson

Bron: Hdwall.us

Met name bij mannen zijn snurkgeluiden hierdoor vaak het gevolg van lichaamsweefsels die met elkaar in contact komen. Een effect dat over het algemeen duidelijker hoorbaar is bij het inademen dan bij het uitademen. In het bijzonder mannen met een nekomtrek van meer dan 43 cm lopen een sterk verhoogd risico op blokkades van de luchtwegen.

Vrouwen op leeftijd verhoogd risico op snurken

Vetweefsel rondom de nek is echter zeker niet de enige veroorzaker van snurken. Uit dit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de omtrek van de taille een betere voorspeller is van gesnurk en slaapapneu dan de omtrek van de nek alleen. Het is dus vooral overgewicht in algemene zin dat de kans op snurken behoorlijk vergroot.

Een effect waar ook vrouwen overigens niet ongevoelig voor zijn, hoewel genetische factoren resulteren in minder aanleg voor snurken dan mannen. Bij vrouwen is het dwarsdoorsnedeoppervlak van de bovenste luchtwegen namelijk niet alleen groter, maar zijn de wanden ook minder flexibel. Hierdoor neemt het risico op snurken af.

Relatie tussen overgewicht en snurken

Dit effect vermindert naarmate de leeftijd vordert en de menopauze dichterbij komt. Statistieken laten zien dat overgewicht dan in veel gevallen toeneemt en dat vrouwen richting de 70 jaar net zo’n hoge snurkkans hebben als hun mannelijke leeftijdsgenoten.

Snurken door overgewicht bestrijden: afvallen en andere oplossingen

Natuurlijk hoeft overgewicht niet voor iedereen de belangrijkste oorzaak te zijn van snurken. Maar omdat zowel gewicht als snurkgedrag bij veel mensen toenemen naarmate de leeftijd vordert, is het interessant om na te gaan of er een verband is tussen de twee. Wanneer andere risicofactoren zoals overmatig alcoholgebruik of een afwijkend septum kunnen worden uitgesloten, bestaat de kans dat afslanken de snurkproblemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen.

Omdat afvallen vaak een langdurig en moeizaam proces is, doe je er goed aan om het snurken in de tussentijd op een andere manier te bestrijden. Dit kun je doen met een anti snurkmiddel, zoals de anti snurkbeugel van Mr. Anti Snurk. Dit middel heft de blokkade die door overgewicht veroorzaakt wordt op en houdt het zachte gehemelte op zijn plaats. Hier kun je de vele positieve ervaringen met deze snurkbeugel lezen.

Is dit middel uitermate effectief? Stop dan niet vroegtijdig met afvallen. Van een gezond gewicht pluk je op vele andere gebieden de vruchten.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video