Wat zijn de oorzaken van snurken?

Snurken is een hardnekkig probleem. Het is bekend dat snurkklachten vaak toenemen naarmate men ouder wordt. Ook snurken mannen vaker dan vrouwen. Maar waarom eigenlijk? Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van snurken. Daarnaast geven we je een aantal tips om snurken op te lossen.

Oorzaken van snurken

Algemene oorzaken van snurken

Snurken ontstaat wanneer de luchtdoorgang vernauwd raakt. Het gevolg hiervan is dat de luchtstroom turbulent wordt. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels, ook wel bekend als het vervelende snurkgeluid.

Mogelijke oorzaken van snurken voor zowel mannen als vrouwen zijn:

  • Verslapte spieren in de mond en keel. Naarmate we ouder worden, verslappen onze spieren. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Hetzelfde gebeurt bij de spieren in onze mond en keel. Het gevolg hiervan is dat ze gaan hangen. De kans hierop is groter tijdens de slaap en in liggende houding. Ook zaken als oververmoeidheid, medicatie en alcohol kunnen de spieren verslappen en snurken verergeren.
  • Verdikking van de keelwanden. Dit wordt veroorzaakt door voortdurende irritatie van de keel, bijvoorbeeld door roken of aanhoudende zure oprispingen. Ook overgewicht kan een mogelijke oorzaak van overmatig snurken zijn.
  • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
  • Een nauwe of geblokkeerde neusholte, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergie. Ook neuspoliepen, een scheef neustussenschot of een kleine, platte neus kunnen de oorzaak van hevig snurken zijn. Het gevolg van een geblokkeerde neusholte is dat er automatisch wordt overgeschakeld op de mondademhaling. Hierdoor ontstaat een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen. Dit leidt tot snurken.
  • Slapen op de rug. Hierdoor zakken slappe weefsels eerder richting de keelholte.

 

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Zoals we hebben kunnen lezen snurken vrouwen minder vaak dan mannen. Grofweg 25% van de vrouwen snurkt met regelmaat, tegenover 40% van de mannen. Toch zijn er een aantal situaties waarin vrouwen geneigd zijn tot meer snurken.

Zwangerschap

Ten eerste kan zwangerschap ervoor zorgen dat een vrouw plotseling luid gaat snurken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zo’n 25% tot 40% van de zwangere vrouwen snurkt, met name in het derde trimester.

De oorzaken hiervoor zijn (logischerwijs) voor het grootste deel lichamelijk. Soms zit er echter een psychische oorzaak achter. Veel vrouwen voelen zich nerveus over de zwangerschap, bevalling en alles wat er komen gaat. Dit kan invloed hebben op de ademhaling en in sommige gevallen leiden tot snurken.

Verder lezen: Oorzaken van snurken tijdens zwangerschap.

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Overgang

Zodra vrouwen in de overgang komen, snurken zij vaak net zo erg als mannen. Dit komt doordat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron afnemen. Hierdoor krijgen vrouwen niet alleen last van typische overgangsklachten, zoals opvliegers en slapeloosheid, maar daarnaast neemt de kans op snurken toe.

Verder lezen: Oorzaken van snurken bij vrouwen.

Oorzaken van snurken bij mannen

Soms wordt beweerd dat mannen vaker snurken doordat ze mogelijk meer roken of alcohol drinken dan vrouwen. Er zijn echter ook biologische factoren waarom mannen meer geneigd zijn tot snurken.

Oorzaken van snurken bij mannen

Hier bestaan meerdere theorieën over. De meest overtuigende theorie heeft te maken met de grootte van de farynx, ofwel slokdarmhoofd. Mannen hebben een overduidelijk grotere farynx dan vrouwen, wat in liggende houding kan zorgen voor een vernauwde luchtweg.

Daarnaast heeft het formaat van de bovenste luchtweg grote invloed op snurkklachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bovenste luchtweg bij zowel mannen als vrouwen kleiner wordt naarmate men ouder wordt. Mannen hebben echter meer kans hebben op het inzakken van de bovenste luchtweg in liggende positie.

Deze twee zaken zijn mogelijke oorzaken van hard en extreem snurken bij mannen.

 

Oorzaken van snurken bij kinderen

Ook kinderen kunnen snurkklachten ontwikkelen. Peuters hebben hier vaker last van dan basisschoolkinderen. Zelfs baby’s kunnen last hebben van snurken.

De meest voorkomende oorzaak van snurken bij kinderen is een verkoudheid. Als snurkgedrag langer aanhoudt, kan een vergrote keel- en/of neusamandel de boosdoener zijn.

Oorzaak van snurken bij kinderenHeel soms kampen kinderen met slaapapneu. Er is dan ook sprake van andere klachten, zoals een stokkende ademhaling, onrustig slapen, overmatig zweten, bedplassen, ochtendhoofdpijn en slaperigheid overdag.

Als je kind verder geen klachten heeft en het gezond is, dan hoeft het snurken niet behandeld te worden. Bij twijfel, raadpleeg altijd uw huisarts.

Oorzaken van snurken bij honden

Als uw hond snurkt, kan dat vervelend zijn voor u, maar ook voor de hond zelf. Ook zij slapen minder goed als zij last hebben van snurken.

Er zijn veel verschillende oorzaken van het snurken aan te wijzen. Net zoals mensen kampen honden die snurken mogelijk met een verkoudheid, allergie of overgewicht. Het kan echter ook zijn dat er iets vastzit in de neus of keel, zoals een stukje tak of deel van een speeltje. Daarnaast zijn sommige rassen door hun anatomie gevoeliger voor het ontwikkelen van snurkgedrag.

Snurkt je hond langdurig? Raadpleeg dan de dierenarts.

Behandelingen tegen snurken

Er bestaan verschillende behandelingen tegen snurken. In dit artikel schreven we hier al meer over: Wat te doen tegen snurken?

Een aantal tips op een rijtje:

  • Zorg voor een gezond leefpatroon: stop met roken, ga afvallen en drink minder alcohol.
  • Train uw mond- en keelspieren.
  • Onderzoek of u ergens allergisch voor bent.
  • Probeer een effectief anti snurkmiddel, zoals de anti snurkbeugel. Dit is een mondprothese die u ’s nachts draagt en die de onderkaak iets naar voren brengt. Dit zorgt ervoor dat de keelholte gedurende de nacht open blijft en een blokkade van de luchtweg voorkomen wordt. Snurkklachten krijgen zo dus geen kans.

De anti snurkbeugel is wetenschappelijk onderzocht en bij ongeveer 90% van de snurkers effectief. Ook KNO-artsen raden dit middel aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Oorzaken van snurken - anti snurkbeugel

Er zijn verschillende manieren om een anti snurkbeugel aan te schaffen. De snelste, goedkoopste en eenvoudigste manier is het online kopen van een beugel. Er zijn verschillende webshops die anti snurkbeugels aanbieden en één daarvan is Mr. Anti Snurk. Hier kost de beugel slechts €27,95 en kun je binnen 7 dagen gebruik maken van de niet goed, geld terug garantie. Mr. Anti Snurk heeft daarnaast zeer veel positieve beoordelingen.