Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis verzending vanaf €20,-

15 Oefeningen tegen snurken die echt helpen

Oefeningen tegen snurken

Inhoudsopgave

Category

Gepubliceerd op

Geschreven door

Share

Email
WhatsApp
Facebook

Snurken is een veelvoorkomend probleem: maar liefst 45% van de volwassenen heeft in meer of mindere mate last van een snurkende partner. Gelukkig zijn er naast hulpmiddelen ook effectieve oefeningen tegen snurken. Verschillende studies tonen aan dat je met gerichte spier- en ademhalingsoefeningen snurkklachten aanzienlijk kunt verminderen. In dit artikel delen we de beste stoppen met snurken oefeningen, waaronder ademhalingstechnieken, mondspieroefeningen, en zelfs muzikale trainingen.

Muzikale anti snurk oefeningen

Wist je dat muziek maken kan helpen tegen snurken? Muzikale anti snurk oefeningen oefeningen zijn een verrassend effectieve manier om de keel- en ademhalingsspieren te trainen. Door regelmatig bepaalde blaas- of zangoefeningen te doen, verbeter je de spierspanning en controle in het keelgebied. Dit kan snurkklachten aanzienlijk verminderen. Hieronder vind je twee bekende muzikale oefeningen tegen snurken.

1. Leer de didgeridoo spelen

De didgeridoo is een blaasinstrument afkomstig uit Australië. Het wordt door de aboriginals uit Noord-Australië al ruim 1500 tot 2000 jaar bespeeld. Het instrument bestaat uit een holle blaaspijp zonder gaten. De pijp is gemaakt van de eucalyptus boomstam of –tak en is uitgehold door termieten. Het bespelen van de didgeridoo traint de bovenste luchtwegspieren intensief door gebruik van circulaire ademhaling. Dit helpt de keelspieren strakker te maken, wat snurken vermindert.

oefeningen-tegen-snurken-didgeridoo
Bron: Abc.net.au

2. Leer zingen

Zingen traint de keel- en mondspieren. Door regelmatig te zingen of specifieke klankoefeningen te doen (zoals “ba ba ba, da da da, za za za”) versterk je de spieren die verantwoordelijk zijn voor een open luchtweg tijdens de slaap. Probeer iedere letter ongeveer tien seconden vol te houden.

Het voordeel van zingen is dat je het ook tijdens het douchen of autorijden kunt doen. Je hoeft er dus niet speciaal tijd voor vrij te maken, maar het kan wel snurken verhelpen!

Spierversterkende stoppen met snurken oefeningen

Veel snurkproblemen ontstaan door verslapte spieren in de keel, tong en kaak. Door deze spieren dagelijks te trainen, kun je voorkomen dat ze tijdens het slapen verslappen en de luchtweg blokkeren. De volgende anti snurk oefeningen zijn speciaal gericht op het versterken van deze spiergroepen en behoren tot de meest doeltreffende stoppen met snurken oefeningen.

3. Zes snelle mondoefeningen

De volgende zes oefeningen tegen snurken trainen de spieren in je mond op een effectieve manier. Ze zijn simpel en snel uit te voeren. Het positieve effect van deze oefeningen is wetenschappelijk onderzocht. 

De oefeningen gaan als volgt:

  1. Duw met het puntje van de tong tegen het gehemelte en schuif de tong naar achteren (20x)
  2. Zuig de gehele tong tegen het gehemelte aan (20x)
  3. Druk de achterkant van de tong tegen de bodem van de mond terwijl het puntje van de tong tegen de ondertanden ligt (20x)
  4. Hef het zachte gehemelte en de huig alsof je de klinker “ahhh” zegt (20x)
  5. Duw met de wijsvinger de wangspier van de tanden weg (elke kant 10x)

Als je eet, wissel het kauwen dan af aan beide kanten, en til de tong op naar het gehemelte als je slikt, zonder de wangspieren aan te spannen.

Voer deze oefeningen driemaal daags uit voor het beste resultaat.

Oefeningen tegen snurken
De 6 oefeningen

4. De potlood-oefening

Houd een potlood of pen gedurende vijf minuten vast tussen je tanden. Zet niet te veel kracht. Met deze oefening train je kaken en gehemelte. Ze zullen hierdoor steviger worden en minder gaan hangen. 

oefeningen-tegen-snurken-potlood
Bron: Vix.com

5. De duimdruk

Druk je duim licht onder de kin om de tongbasis te trainen. Dit soort druk is ongebruikelijk in dat gebied en het stimuleert de tongspieren vanaf een andere kant dan normaal. Dit voorkomt dat je tong naar achteren zakt tijdens de slaap.

6. Kaken samenpersen

Veel anti snurk oefeningen tegen snurken zijn gebaseerd op het versterken van de keelspieren. Nog een tip om dit te doen is om eerst de kaken samen te persen en ze dan proberen te openen. Houd tegelijkertijd spanning in de kaken, alsof iets voorkomt dat je je mond helemaal kunt openen.

oefeningen-tegen-snurken-kaken-samenpersen
Bron: Dental-orlando.com

7. De geforceerde glimlach

Bij deze oefening hoef je alleen maar een glimlach (echt of nep) op je gezicht te toveren, zo groot als je kunt. Dit forceert de nek- en onderkaak spieren, waardoor deze steviger worden. Dit is waarschijnlijk één van de vrolijkste oefeningen tegen snurken!

8. Gewichtheffen met de tong

Je oefent druk uit op de bovenkant van de tong door middel van een lepel. Tegelijkertijd probeer je je tong zo ver mogelijk omhoog te duwen. Voer deze druk gedurende tien seconden uit en herhaal tien keer. Ook hier geldt: een sterke tong helpt tegen snurken

9. Stretchoefeningen met de tong

Een andere oefening om het snurken tegen te gaan, is je tong te stretchen. Dit doe je door je tong gedurende tien seconden zo ver mogelijk uit je mond te steken. Daarna ontspan je je tong en kaken, waarna je de oefening herhaalt, maar dan met de tong naar de zijkant, en hierna naar de andere kant. Herhaal deze oefening meerdere keren vanaf het begin.

Alledaagse oefeningen tegen snurken

Je hoeft niet altijd een aparte routine te volgen om iets aan je snurkklachten te doen. Sommige simpele, alledaagse handelingen kunnen ook bijdragen aan sterkere keelspieren en een betere ademhaling. Deze anti snurk oefeningen zijn laagdrempelig, makkelijk in te passen in je dagelijkse leven en effectief tegen snurken.

10. Kauwgom kauwen

Alhoewel constant kauwgom kauwen niet goed is voor de kaakgewrichten, kan de beweging van deze ‘oefening’ je wel degelijk helpen met het stoppen met snurken. Als je niet van kauwgom houdt, dan kun je ook doen alsof. De kauwbeweging helpt het sterker maken van de kaken, het gehemelte en de tong.

Dus, elke dag een tijdje verplicht kauwgom kauwen is zeker aan te raden. We beschouwen dit als de meest frisse oefening tegen snurken.

11. (Nep)gapen

Een andere alledaagse oefening tegen snurken is gapen. Houd dus vooral je geeuwen tijdens een saaie vergadering niet tegen. Sterker nog: als je moet gapen, probeer dan de geeuw zo groot mogelijk te maken. Als je niet hoeft te gapen, imiteer dan de bewegingen die je met je mond maakt tijdens een geeuw. Soms wekt dit zelfs een echte geeuw op.

Als we gapen, versterken we de keel- en nekspieren van binnenuit. Door elke dag meerdere keren bewust te geeuwen, trainen we de spieren op een andere manier. Dit helpt om ze tijdens het slapen gespannen te houden.

oefeningen-tegen-snurken-geeuwen
Bron: Techcetera.co

12. Je eten langzaam doorslikken

Dit is een simpele oefening tegen snurken die je tijdens elke maaltijd kunt toepassen. Probeer tijdens het eten langzaam door te slikken en je te concentreren op de bewegingen van je samentrekkende keel. Belangrijk is om bij het slikken de tong naar achteren te duwen in plaats van naar boven, zoals we normaal vaak doen. Het kan helpen om hierbij kleine slokjes water of een andere drank te drinken.

Ademhalingsoefeningen tegen snurken

Ademhaling speelt een grote rol bij snurken. Wanneer je leert om op de juiste manier via de neus te ademen en je ademhaling verdiept, versterk je automatisch de betrokken spieren. De onderstaande ademhalingstechnieken, afkomstig uit yoga, kunnen een krachtig wapen zijn in de strijd tegen snurken.

13. De zoemende bij

De zoemende ademhaling, ook wel Brahmari genoemd, is een ademhalingstechniek in yoga. Bij deze oefening dien je met je rechte rug te zitten, met gekruiste benen of in een stoel, net wat je het fijnst vindt. Leg je handen losjes in de schoot en sluit je ogen. Adem ontspannen maar diep in en maak bij de uitademing een zoemend geluid, zoals dat van een bij. Doe dit totdat je longen helemaal leeg zijn.

Herhaal dit vijf tot tien keer. Na een tijdje zal je natuurlijke ademhaling verbeteren en zal het snurken verminderen.

14. De leeuw

Deze oefening heet in Sanskriet Simhasana. Ook bij deze oefening ligt de focus op correct ademhalen. Tegelijkertijd worden de keelspieren versterkt.

Je voert de oefening als volgt uit: ga op je knieën zitten (indien mogelijk met voeten onder je benen gekruist) en plaats je handen op je knieën of op de grond voor je. Adem diep in door de neus. Open bij het uitademen je mond en steek je tong zo ver mogelijk uit richting het puntje van je kin. Span de keelholte aan en zeg “Ahhh” totdat je helemaal uitgeademd hebt. Herhaal meerdere keren.

oefeningen-tegen-snurken-yoga
Bron: Oddnaari.in

15. Yoga oefeningen tegen snurken

Yoga is een natuurlijke manier om snurken te verminderen door het trainen van ademhalingsspieren.

De driedelige ademhaling (Deergha Swasam): Adem in via buik, middenrif en borst. Adem uit in omgekeerde volgorde.

Oceaanademhaling (Ujjayi): Adem langzaam en diep in en uit via de neus met een zacht keelgeluid. Verhoogt longcapaciteit en ontspant het lichaam.

Yoga tegen snurken

Waarom helpen stoppen met snurken oefeningen?

Snurken wordt meestal veroorzaakt door verslapte keelspieren of een verstopte neus. Oefeningen tegen snurken versterken deze spieren en verbeteren de ademhaling. Ze zorgen ervoor dat de tong en kaak niet meer naar achteren zakken tijdens de slaap, waardoor de luchtweg open blijft. Vooral ademhalingsoefeningen en spiertraining kunnen snurkklachten sterk verminderen.

Snurken nog niet verholpen?

Als je na 3 tot 4 maanden oefenen nog steeds last hebt van snurken, combineer de anti snurk oefeningen dan met een hulpmiddel zoals een anti-snurkbeugel. Mr. Anti Snurk biedt een betaalbare snurkbeugel met “niet goed, geld terug”-garantie. Honderden gebruikers hebben positieve ervaringen gedeeld.

Mr. Anti Snurk kopen bij Etos

Lees ook: 10 anti snurk middelen die echt werken