Keelstrips tegen snurken: wat doen ze en zijn ze effectief?

Partners van snurkers lopen gemiddeld zo’n anderhalf uur slaap per nacht mis. Er bestaan vele anti snurk middelen die effectief kunnen zijn tegen snurkklachten, waaronder speciale keelstrips tegen snurken. Lees hieronder in welke gevallen je baat kunt hebben bij het gebruik van keelstrips.

Keelstrips tegen snurken

Oorzaken van snurken

Snurken betekent dat de ademhaling tijdens de slaap een zagend of brommend geluid maakt. Dit geluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg ter hoogte van de neus- of keelholte.

Als er sprake is van een vernauwing in de neusholte kan dit worden veroorzaakt door bijvoorbeeld verkoudheid, een allergische reactie, neuspoliepen, opgezwollen neusslijmvlies of een scheef neustussenschot.

Het gevolg hiervan is dat een normale neusademhaling wordt verhinderd en er overgeschakeld wordt op een geforceerde mondademhaling. Dit veroorzaakt een negatieve druk in de keel die een turbulente luchtstroom veroorzaakt. Deze luchtstroom zorgt ervoor dat het zachte gehemelte, huig, tong en wanden van de keelholte gaan trillen.

Keelstrips tegen trillende weefsels

Bron: Kno.nl

Een vernauwing van de keelholte kan ontstaan door zaken als verdikte keelwanden (veroorzaakt door bijvoorbeeld overgewicht of roken), een lang en slap zacht gehemelte of verslapte spieren in de mond en keel, waardoor deze gaan hangen. Ook deze vernauwing veroorzaakt een turbulente luchtstroom die ervoor zorgt dat de keelweefsels gaan trillen.

Werking van keelstrips tegen snurken

Keelstrips beweren de trillingen van het keelweefsel tegen te gaan en zo snurken te voorkomen. Ze verstevigen en smeren de zachte weesfels achter in de keel.

De snurker dient vlak voor het slapengaan een strip tegen het gehemelte te plakken. De strip smelt door de warmte binnen 20 tot 30 seconden. Hierbij komen de werkzame ingrediënten vrij, met name verschillende micro-ingekapselde oliën en vitaminen, die ervoor zorgen dat lucht beter kan passeren en trillingen afnemen.

Vaak is aan keelstrips een muntsmaak toegevoegd. Zorgt ervoor dat je na het aanbrengen van de keelstrip niets meer eet of drinkt, omdat dit de werking kan beïnvloeden.

Keelstrips tegen snurken

Normaal gesproken zou één strip genoeg zijn voor een gehele nacht. Dit maakt keelstrips enigszins sterker dan keelsprays, die een vergelijkbare werking hebben maar niet de gehele nacht werkzaam zijn. Keelstrips kunnen in combinatie met andere anti snurkmiddelen, zoals een neusspreider, worden gebruikt.

Hoe effectief zijn keelstrips tegen snurken?

Zoals we al zeiden zijn keelstrips niet voor iedereen een effectieve remedie tegen snurken. Ze zijn ontwikkeld om de trillingen achterin de keel te verminderen, maar ze kunnen de oorzaak van snurken niet wegnemen.

Dit houdt in dat als de snurker kampt met lichte snurkklachten, keelstrips effectief kunnen zijn. Als de snurker echter ernstig snurkgedrag vertoont, zullen keelstrips daar niet tegenop kunnen werken.

Op internet zijn dan ook vele verschillende ervaringen met keelstrips te vinden.

Zo is op de website van de Consumentenbond een klein onderzoek te vinden dat zij hebben uitgevoerd onder drie snurkers die minimaal één week keelstrips (van Snoreeze) gebruikten. Eén van de gebruikers was enthousiast over de werking, één kreeg last van een slijmerige substantie in de keel en de laatste merkte slechts een kleine verbetering.

Keelstrips tegen snurken

Ook op Amazon zijn ervaringen met keelstrips (wederom van Snoreeze) te vinden. Voor de helft van de gebruikers bleken keelstrips geen effectieve remedie en gaven slechts 1 of 2 sterren. Ze merkten geen verbetering en sommigen vonden het gebruik van de keelstrips oncomfortabel. Daarnaast zijn ze volgens hen prijzig en bleken sommige gebruikers last te hebben van een droge mond in de ochtend.

Een kwart van de gebruikers merkte een duidelijke verbetering, ook al werken de strips niet bij iedereen de gehele nacht lang.

Conclusie

Anti snurk keelstrips kunnen een positief effect teweegbrengen, met name bij lichte snurkers. Het is ook mogelijk keelstrips in combinatie met bijvoorbeeld een neusspeider te gebruiken. Lang niet alle snurkers zijn echter tevreden over het effect van keelstrips. Het is voor jou dus een kwestie van uitproberen of je er baat bij kunt hebben.

Ben je een zware snurker? Lees dan hieronder verder voor extra tips.

 

Tips bij ernstige snurkklachten

Kamp je met ernstige snurkklachten? Dan raden wij je aan het gebruik van het effectiefste anti snurkmiddel te overwegen: de anti snurk beugel.

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de onderkaak tijdens de slaap naar voren houdt, zodat deze niet naar achteren kan zakken. Hierdoor blijft de keelholte vrij. Ook het zachte gehemelte en de tong worden op hun plek gehouden. Doordat wordt voorkomen dat de luchtstroom tijdens de ademhaling turbulent wordt, zullen snurkklachten geen kans krijgen.

Anti snurkbeugel als alternatief voor keelstrips

Een anti snurkbeugel wordt in de wetenschap ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Het Amerikaanse NCBI heeft de werking van een MRA wetenschappelijk onderzocht. De resultaten waren zeer positief: maar liefst 90% van de snurkers heeft er baat bij.

Een voordelige en zeer goed beoordeelde aanbieder van anti snurkbeugels is Mr. Anti Snurk. Ze werken tevens met een niet goed, geld terug garantie.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Overige tips

Om snurken te voorkomen, is een gezonde levensstijl zeer belangrijk. Een aantal dingen die snurkklachten merkbaar kunnen verminderen zijn:

  • Alcohol vermijden. Alcohol heeft een spierverslappende werking, die ervoor zorgt dat de spieren in de keel de keelholte minder goed openhouden. Ook bestaat er kans op het naar achteren zakken van de onderkaak en andere weefsels, met als gevolg een belemmerde luchtweg. Probeer daarom tenminste 4 uur voordat je gaat slapen geen alcohol te drinken, en maximaal 2 glaasjes per dag.
  • Afvallen. Overgewicht kan zorgen voor verdikte keelwanden, wat leidt tot een vernauwing van de luchtweg. Door af te vallen krijg je letterlijk meer lucht en zal de kans op snurken aanzienlijk worden verkleind.
  • Stoppen met roken. Roken is zeer irriterend voor de slijmvliezen in de luchtwegen. Door deze constante irritatie kunnen er ontstekingen ontstaan en wordt de aanmaak van slijm aangemoedigd. Dit zorgt voor een grotere kans op snurken.
  • Neusspreider: deze opent de neusgaten en voorkomt dat de neusvleugels dichtklappen. Dit zorgt voor meer aanvoer van zuurstof en een soepelere neusademhaling. De neusspreider kan zonder problemen in combinatie met keelstrips worden gebruikt.