Bamboe kussen: een effectieve oplossing tegen snurken?

Snurken is een kwaaltje waar grofweg 35% van de bevolking regelmatig mee te maken heeft. En hoewel snurken vaak onschuldig lijkt, mogen de effecten ervan zeker niet worden onderschat. Niet alleen heeft snurken negatieve gevolgen voor de gezondheid van de snurker; snurken kan door de geluidsoverlast die het veroorzaakt ook spanningen tussen partners veroorzaken. Gelukkig bestaan er ontelbare anti snurkmiddelen die u kunnen helpen bij het bestrijden van snurkgedrag. Een voorbeeld hiervan zijn speciale hoofdkussens gemaakt van bamboevezels. Fabrikanten beweren dat deze kunnen bijdragen aan het verminderen of voorkomen van snurken. Maar is zo’n speciaal bamboe kussen daadwerkelijk effectief tegen hardnekkig snurkgedrag?

Bamboe kussen tegen snurken

Hoe ontstaat snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg. Deze vernauwing bevindt zich meestal in de overgang van de neus- naar keelholte (achter de huig) of achter de tong, maar kan ook ontstaan door een te nauwe neusholte. Het gevolg van een vernauwde luchtweg is dat er bij het inademen een onderdruk in de keel ontstaat waardoor de keelwanden, de huig, het zachte gehemelte en de tong naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen. Dit veroorzaakt het vervelende brommende of zagende snurkgeluid.

Omstandigheden die bijdragen aan snurken, zijn:

 • Verslapte spieren in de mond en keel. Dit is de meest voorkomende oorzaak van snurkgedrag en kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ouder worden, alcoholgebruik, oververmoeidheid of slaap- of kalmerende middelen.
 • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
 • Verdikte wanden van de keelholte, veroorzaakt door roken, overgewicht of brandend maagzuur.
 • Vergrote keel- en/of neusamandel (met name bij kinderen).
 • Slapen op de rug.
 • Een verstopte neus of nauwe neusholte. Oorzaken hiervan kunnen zijn: verkoudheid, allergie, gezwollen neusslijmvlies, neuspoliepen, een platte neus of een afwijkend neustussenschot. Hierdoor ontstaat er te lage luchtdruk in de keel tijdens de inademing, met snurken als gevolg.

Wat is een bamboe kussen?

Als we op internet op zoek gaan naar meer informatie over bamboe hoofdkussens, blijkt dat deze kussens bestaan uit een traagschuim vulling en dat slechts de hoes van bamboevezels is gemaakt. De kussens zelf zijn dus niet gemaakt van bamboe, wat stiekem een beetje misleidend is.

Bamboe kussen tegen snurken

Bron: Bol.com

Bamboe kussens (ofwel: traagschuim kussens met een bamboevezel hoes) hebben volgens fabrikanten een aantal voordelen ten opzichte van ‘normale’ hoofdkussens. De kussens zorgen volgens fabrikanten voor een ultieme nek- en schouderondersteuning. Ze zijn vormvast en daarnaast comfortabel, zacht en flexibel. Ook zou de bamboe een verkoelende en anti-transpirerende werking hebben en allergische reacties voorkomen. Daarnaast schijnen de kussens langer mee te gaan dan kussens van katoen, kapok of synthetische materialen.

Door al deze positieve eigenschappen zouden bamboe kussens bijdragen aan een betere nachtrust. Zo schijnen ze te helpen tegen slapeloosheid en ook snurken kunnen verminderen. Ook spier- en gewrichtspijnen in de ochtend zouden verleden tijd zijn.

Helpt een bamboe kussen inderdaad tegen snurken?

Traagschuim bamboe kussens geven de slaper normaal gesproken een goede ondersteuning bij de nek en schouders. Mensen die snurken doordat ze verkeerd liggen, met als gevolg een luchtwegblokkade, kunnen daarom in sommige gevallen baat hebben bij een bamboe kussen. Met name als het kussen er bij u voor zorgt dat er meer ruimte tussen de slijmvliezen wordt gecreëerd, kan het snurken verminderen.

Bamboe kussen tegen snurken Kruidvat

Bron: Kruidvat.nl

Ook als uw snurkgedrag wordt veroorzaakt door een allergische reactie op huisstofmijt, zou een bamboe kussen kunnen bijdragen aan een vermindering van uw klachten. Het is vaak echter goedkoper om anti allergeen beddengoed aan te schaffen. Als u namelijk alleen uw kussen vervangt, bestaat de kans op een allergische reactie nog steeds.

Als we op internet rondkijken naar ervaringen van klanten met het bamboe kussen, zijn die nogal wisselend. Houd dus zeker in gedachten dat een bamboe kussen geen wondermiddel is tegen snurken. We hebben al kunnen lezen dat snurken meestal wordt veroorzaakt door verslapte spieren in de mond- en keelholte. Een hoofdkussen zal hier helaas vrij weinig aan kunnen veranderen. In dat geval zal er een andere remedie tegen snurken moeten worden gezocht.

Anti snurk kussen

Naast bamboe kussens bestaan er ook andere soorten kussens die in sommige gevallen snurken kunnen verminderen of verhelpen. Deze zogenaamde anti snurk kussens kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de snurker de zijligging behoudt of dat er door middel van de vorm van het kussen geprobeerd wordt een luchtwegblokkade te voorkomen.

Het is lastig om te zeggen dat voor u het beste kussen is, omdat ieder lichaam anders is. Vaak zult u onderzoek moeten doen naar de verschillende anti snurk kussens, om te kijken welk kussen het beste past bij uw snurkklachten. In ons eerdere artikel over anti snurk kussens kunt u hier meer over lezen.

Anti snurk kussen

Bamboe kussen in combinatie met andere anti snurk middelen

Als een bamboe kussen of ander anti snurk kussen alleen niet voldoende is om uw snurkklachten te voorkomen, is het slim om als aanvulling een anti snurkmiddel te gebruiken dat zich meer richt op uw klachten. Misschien merkt u zelfs dat u geen speciaal kussen nodig heeft, omdat het betreffende middel ook goed werkt als het op zichzelf staand wordt gebruikt.

Anti snurkbeugel

Een zeer effectief middel dat snurken in 90% van de gevallen vermindert of voorkomt is een anti snurkbeugel. Een anti snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak lichtjes naar voren gehouden wordt, waardoor deze samen met het zachte gehemelte, de huig en de tong gedurende de nacht op zijn plek blijft. Dit voorkomt een luchtwegblokkade en dus ook het snurken.

Mr. Anti Snurk als aanvulling op bamboe kussen tegen snurken

In de medische wereld wordt een anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. De werking van een anti snurkbeugel is onderzocht door het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information. Zij hebben het middel als zeer succesvolle remedie tegen snurken aangemerkt. Ook wordt een anti snurkbeugel door KNO-artsen als voorkeursbehandeling tegen snurken aangeraden.

Er bestaan veel soorten anti snurkbeugels. Het effectiefst is een anti snurkbeugel op maat die perfect aansluit op uw gebit. U kunt een beugel op medische gronden laten aanmeten, maar dit is vaak een kostbaar en tijdrovend proces. De goedkoopste, snelste en eenvoudigste optie is het online bestellen van een anti snurkbeugel die u zelf thuis op maat kunt maken. Een betrouwbaar bedrijf met zeer positief beoordeelde snurkbeugels is Mr. Anti Snurk.

Neusspreider

Kampt u met een verstopte neus of neusblokkade? Dan kan een neusspreider u helpen om beter door uw neus adem te halen. Dit kan bijdragen aan een vermindering van snurkklachten. Een neusspreider is een klein apparaatje gemaakt van zacht en soepel siliconen dat u in de neusgaten inbrengt en ervoor zorgt dat deze worden verwijdt. Ook voorkomt het dat ze dicht kunnen klappen tijdens de nacht. De extra stroom van zuurstof zorgt ervoor dat uw ademhaling verbetert en u beter uitrust.

Neusspreider als aanvulling op bamboe kussen tegen snurken

Overige tips tegen snurken

Naast het gebruik van een anti snurkmiddel, is het ook slim om de volgende leefregels zoveel mogelijk op te volgen:

 • Zorg ervoor dat u ten minste twee tot vier uur voordat u gaat slapen geen alcohol drinkt, omdat dit een spierverslappende werking heeft. Houd het daarnaast bij maximaal twee glazen per dag.
 • Nuttig geen zware maaltijd vlak voor het slapengaan, omdat deze tegen het middenrif kunnen drukken.
 • Ga afvallen. Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van snurken.
 • Train uw spieren met speciale oefeningen tegen snurken.
 • Stop met roken. Sigarettenrook is zeer irriterend en vergroot de kans op snurken.
 • Streef naar een regelmatig leefpatroon, waardoor u eventuele slaap- of kalmerende middelen niet meer nodig heeft.