Bamboe kussen tegen snurken: helpt het daadwerkelijk?

Een bamboe kussen (of bamboo kussen) is gevuld met traagschuim en geeft je een betere ondersteuning tijdens je slaap. Het draagt daarom bij aan een betere en gezondere nachtrust. Maar is een bamboe kussen zin of onzin tegen snurken

Wat is een bamboe kussen?

Het zijn kussens waarvan de hoes gemaakt is van bamboevezels en ze gevuld zijn met traagschuim. Het kussen zelf bestaat dus niet uit bamboe, enkel de hoes.

Bamboe kussen tegen snurken

Bamboe hoofdkussens hebben volgens fabrikanten een aantal voordelen ten opzichte van ‘normale’ hoofdkussens.

De kussens zorgen volgens fabrikanten voor een ultieme nek- en schouderondersteuning. Ze zijn vormvast en daarnaast comfortabel, zacht en flexibel. Ook zou de bamboe een verkoelende en anti-transpirerende werking hebben en allergische reacties voorkomen. Daarnaast schijnen de kussens langer mee te gaan dan kussens van katoen, kapok of synthetische materialen.

Door al deze positieve eigenschappen zouden bamboe kussens bijdragen aan een betere nachtrust. Zo schijnen ze te helpen tegen slapeloosheid en ook snurken kunnen verminderen. Ook spier- en gewrichtspijnen in de ochtend zouden verleden tijd zijn.

Helpt het tegen snurken?

Hoe ontstaat snurken?

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtweg. Deze vernauwing bevindt zich meestal in de overgang van de neus- naar keelholte.  Snurken kan ook ontstaan door een te nauwe neusholte.

Bij het inademen een ontstaat onderdruk in de keel waardoor de keelwanden, de huig, het zachte gehemelte en de tong naar elkaar toe gezogen worden en gaan trillen. Dit veroorzaakt het vervelende snurkgeluid.

Omstandigheden die bijdragen aan snurken, zijn:

  • Verslapte spieren in de mond en keel. Dit is de meest voorkomende oorzaak van snurken en kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld ouder worden, alcoholgebruik, oververmoeidheid of slaap- of kalmerende middelen.
  • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
  • Verdikte wanden van de keelholte, veroorzaakt door roken, overgewicht of brandend maagzuur.
  • Vergrote keel- en/of neusamandel (met name bij kinderen).
  • Slapen op de rug.
  • Een verstopte neus of nauwe neusholte

Wat doet een bamboe kussen tegen snurken?

Traagschuim bamboe kussens geven de slaper een goede ondersteuning bij de nek en schouders. Mensen die snurken als gevolg van een verkeerde slaaphouding kunnen daarom in sommige gevallen baat hebben bij een bamboe kussen. Met name als het kussen er bij jou voor zorgt dat er meer ruimte tussen de slijmvliezen wordt gecreëerd, kan het snurken verminderen.

Bamboe kussen tegen snurken Kruidvat

Ook als jouw snurkgedrag wordt veroorzaakt door een allergische reactie op huisstofmijt, zou een bamboe kussen kunnen bijdragen aan een vermindering van je klachten. Het is vaak echter goedkoper om anti allergeen beddengoed aan te schaffen. Als je namelijk alleen je kussen vervangt, bestaat de kans op een allergische reactie nog steeds.

Als we op internet rondkijken naar ervaringen van klanten met het bamboe kussen, zijn die nogal wisselend. Houd dus zeker in gedachten dat een bamboe kussen geen wondermiddel is tegen snurken.

We hebben al kunnen lezen dat snurken meestal wordt veroorzaakt door verslapte spieren in de mond- en keelholte. Een hoofdkussen zal hier helaas vrij weinig aan kunnen veranderen. In dat geval zal er een andere remedie tegen snurken moeten worden gezocht.

Anti snurk kussens

Naast bamboe kussens bestaan er ook andere soorten kussens die in sommige gevallen snurken kunnen verminderen of verhelpen. Deze anti snurk kussens kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de snurker de zijligging behoudt of dat er door middel van de vorm van het kussen geprobeerd wordt een luchtwegblokkade te voorkomen.

Het is lastig om te zeggen dat voor jou het beste kussen is, omdat ieder lichaam anders is. Vaak zul je onderzoek moeten doen naar de verschillende anti snurk kussens, om te kijken welk kussen het beste past bij jouw snurkklachten. In ons eerdere artikel over anti snurk kussens kun je hier meer over lezen.

Anti snurk kussen

Combinatie met andere anti snurk middelen

Als een bamboe hoofdkussen of ander anti snurk kussen alleen niet voldoende is om je snurkklachten te voorkomen, is het slim om als aanvulling een anti snurk middel te gebruiken dat zich meer richt op jouw klachten. Misschien merk je zelfs dat je geen speciaal kussen nodig hebt, omdat het betreffende middel ook goed werkt als het op zichzelf staand wordt gebruikt.

Anti snurkbeugel

mr-anti-snurk-snurkbeugelEen zeer effectief middel dat snurken in 90% van de gevallen vermindert of voorkomt is een anti snurkbeugel. Een anti snurkbeugel zorgt ervoor dat de onderkaak lichtjes naar voren gehouden wordt, waardoor deze samen met het zachte gehemelte, de huig en de tong gedurende de nacht op zijn plek blijft. Dit voorkomt een luchtwegblokkade en dus ook het snurken.

 

Neusspreider

neusspreider-tegen-snurken-in-de-neusKamp je met een verstopte neus of neusblokkade? Dan kan een neusspreider je helpen om beter door je neus te ademhalen. Dit kan bijdragen aan een vermindering van snurkklachten. Een neusspreider is een klein apparaatje gemaakt van zacht en soepel siliconen dat je in de neusgaten inbrengt en ervoor zorgt dat deze worden verwijdt. Ook voorkomt het dat ze dicht kunnen klappen tijdens de nacht. De extra stroom van zuurstof zorgt ervoor dat je ademhaling verbetert en je beter uitrust.

 

Beste bamboe kussen

Mocht je besluiten een bamboe kussen te kopen dan wil je natuurlijk weten welke het beste is. Een aanbieder met maar liefst 13 verschillende kussens is Bol.com. Hier springt het luxe bamboe kussen van Royalty Comfort er tussenuit. Dit kussen heeft meer dan 20 positieve reviews.

royalty-bamboe-kussen

Ervaringen & Reviews

Lees hieronder een greep uit de ervaringen met het Royalty Comfort bamboo kussen.

Fijn kussen, geeft goede steun. En blijft ook lekker koel. Geen pijn meer in de nek.5-sterren-review

Jasje05Uitgerust wakker worden

5-sterren-reviewZeer fijn kussen, zeker voor de prijs. Had ‘m eigenlijk gekocht voor gasten, maar na hem zelf eens te proberen heb ik hem omgewisseld met mijn eigen kussen. Het materiaal vormt zich maar geeft toch veel steun (ik houd van wat stevigere kussens), en wordt’ s nachts niet te warm.

sndrspk Aanrader

5-sterren-reviewHet is aangenaam om op te liggen en komt direct terug in vorm als je eraf komt.

carinclaesSuper kussen

4-sterren-reviewGoeie kwaliteit. Had alleen verwacht dat hij iets voller zal zijn is iets platter dan ik had verwacht. Maar zeker geen spijt van deze aankoop.

SaratoZeer de moeite waard

4-sterren-reviewFijn kussen slaapt lekker, wel iets kleiner dat vermeld.

Dude8900Prima kussen