Snurken wordt vaak afgedaan als een vervelende maar onschuldige kwaal. Helaas is snurken niet zo onschuldig als velen denken. Chronisch snurkgedrag kan op den duur schade aan de gezondheid aanrichten. In dit artikel kijken we naar de gevolgen van snurken op de lange termijn en geven we een aantal oplossingen om snurkgedrag te voorkomen.

Gevolgen van snurken - Slapende oude vrouw

Waarom snurken we?

Snurken is het directe gevolg van een blokkade van de luchtstroom die ’s nachts tijdens de ademhaling plaatsvindt. Deze blokkade kan plaatsvinden in de neus of keel en veroorzaakt worden door verschillende factoren.

Het gevolg van een vernauwing is dat lucht zich door de luchtweg moet persen. Hierdoor wordt het omliggende weefsel naar elkaar toe getrokken en gaat het vibreren. Dit zorgt voor het vervelende snurkgeluid.

 

Mogelijke oorzaken van snurken:

  • Verslapping van de mond- en keelspieren. Hierdoor wordt de keelholte niet goed opengehouden. Ook ontstaat er de kans op het naar achteren vallen van de onderkaak, tong en zachte gehemelte. Zaken als ouderdom, oververmoeidheid, alcohol en slaap- of kalmerende middelen kunnen spierverslapping verergeren.
  • Een van nature lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Het overtollig weefsel kan de luchtweg belemmeren.
  • Verdikte keelwanden die tegen de luchtweg drukken. Roken, overgewicht en brandend maagzuur kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Gevolgen van snurken - Overgewicht

  • Een neusblokkade is een bekende oorzaak van snurkproblemen. Dit kan tijdelijk en onschuldig zijn (verkoudheid, allergische reactie), maar ook meer permanent (chronisch geïrriteerd neusslijmvlies, afwijking van het neustussenschot, zeer platte neus). In dit geval leidt een geforceerde ademhaling door de mond tot een negatieve druk in de keel. Dit veroorzaakt snurken.
  • Vergrote amandelen: dit is voornamelijk bij kinderen de oorzaak van snurkgedrag.

Is snurken gevaarlijk?

Snurken kan onschuldig zijn als het slechts een tijdelijk probleem is. Vaak is het zaak om bijvoorbeeld de verkoudheid uit te zitten. Ook kun je door een paar simpele aanpassingen de (onschuldige) oorzaak van je snurkklachten vaak voor een groot deel aanpakken. Denk bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken en geen alcohol drinken voor het slapengaan.

Soms is snurken echter chronisch, met vervelende gezondheidsgevolgen van dien. Dan is het belangrijk om passende maatregelen te nemen.

Gevolgen van snurken

6 vervelende gevolgen van snurken kunnen zijn:

1. Chronische vermoeidheid

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, slapen mensen die snurken minder diep dan niet-snurkende mensen. Hierdoor kan er na verloop van tijd extreme en zelfs chronische vermoeidheid optreden.

Als gevolg hiervan kunnen verschillende andere kwaaltjes ontstaan, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen en verminderde weerstand. Ook de kans op ongelukken in bijvoorbeeld het verkeer neemt toe.

2. Hart- en vaatziekten

Als gevolg van snurken kunnen ook problemen met het hart en de bloedvaten ontstaan. Zo hebben wetenschappers verband gelegd tussen snurken en hoge bloeddruk, hartritmestoornissen en beroertes.

Een deel hiervan wordt gelinkt aan leefstijl, maar het zijn ook directe gevolgen van snurken op de lange termijn.

Daarnaast lopen snurkers een grotere kans op beschadigingen van de halsslagader, veroorzaakt door de trillingen van het keelweefsel.

3. Psychische problemen

Naast lichamelijke problemen mogen de mentale gevolgen van snurken zeker niet worden onderschat. De verminderde slaapkwaliteit die leidt tot vermoeidheid kan ook zorgen voor psychische problemen. Denk hierbij aan angstgevoelens, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en somberheid. Op den duur kunnen psychische klachten ook leiden tot een depressie.

Gevolgen van snurken - Depressieve man

4. Relatieproblemen

Partners van snurkers hebben het vaak zwaar te verduren. Als gevolg van de geluidsoverlast slapen zij over het algemeen slecht en missen hierdoor veel slaap. Volgens onderzoekers kan dit oplopen tot wel anderhalf uur per nacht. Soms ontstaan er hierdoor onderlinge irritaties die kunnen uitmonden in serieuze relatieproblemen.

Belangrijk voor de partner van de snurker is om de overlast zonder verwijten aan te kaarten. De snurker mag daarnaast de negatieve gevolgen voor zijn of haar partner zeker niet onderschatten.

5. Refluxziekte

Bij mensen die lijden aan gastro-oesofageale refluxziekte stroomt maagzuur veelvuldig terug de slokdarm in. Dit geeft een vervelend, brandend gevoel. Snurken vergroot de kans op reflux door de drukveranderingen die bij het ademhalen plaatsvinden, veroorzaakt door de verstoorde manier waarop de keel wordt afgesloten. Vaak gaat reflux hand in hand met overgewicht, tevens een belangrijke veroorzaker van snurken.

6. Dementie

Uit onderzoek van het New York University Center for Cognitive Neurology is gebleken dat ernstige snurkers vaker op jongere leeftijd geheugen- en denkproblemen en dementie ontwikkelen dan niet-snurkers. Onderzoekers zijn wel voorzichtig met de conclusie: slaapproblemen zijn hoogstwaarschijnlijk zowel een vroeg symptoom als een risicofactor voor deze problemen.

De gevolgen van snurken beperken

Er zijn verschillende manieren waarop je snurkklachten kunt voorkomen:

  • Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) of anti snurkbeugel. Hiermee pak je snurkklachten bij de bron aan: het voorkomt een blokkade in de luchtweg doordat het de onderkaak in positie houdt.Een MRA is de meeste effectieve anti snurk behandeling en tevens wetenschappelijk getest: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen kiezen een anti snurkbeugel als voorkeursbehandeling tegen snurken. Mr. Anti Snurk is een voorbeeld van een voordelige anti snurkbeugel (€27,95) die je zelf op maat kunt maken. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met deze snurkbeugel.
YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video