Slapen met verkoudheid: 9 tips

Slapen met verkoudheid

Slapen met verkoudheid is geen pretje. Een verstopte neus, hoesten, keelpijn en hoofdpijn zijn factoren die een goede nachtrust belemmeren. Hoe kun er nu voor zorgen dat je tijdens je verkoudheid toch de nodige slaap pakt? Lees hieronder de 8 beste tips bij slapen met verkoudheid.

Tips voor slapen met verkoudheid

1. Stomen voor het slapengaan

Stomen helpt om je holtes vrij te maken van slijm. Neem een aantal keer per dag een stoombadje, ook vlak voordat je naar bed gaat. Hoe ga je te werk?

Giet kokend water in een bak water en doe hier een aantal druppeltjes pepermunt- of eucalyptusolie bij. Ga nu zo’n 5-10 minuten boven de bak hangen met een handdoek over je hoofd. Adem in door je neus en uit door je mond. Doordat je slijmvliezen worden bevochtigd en overtollig slijm wordt opgelost, kun je ‘s nachts beter ademen.

2. Drink thee met honing

Het is belangrijk om jezelf tijdens je verkoudheid goed te hydrateren. Zorg er daarom voor dat je gedurende de dag genoeg drinkt. Thee werkt extra heilzaam, omdat het ervoor zorgt dat je neusholtes open gaan staan. Als je daarnaast wat honing in je thee doet, helpt dit om je keel te verzachten.

3. Leg een ui naast je bed

Dit is een bekende tip uit grootmoeders tijd: snijd een ui doormidden en leg de twee helften op een bord op je nachtkastje. De scherpe geur van de ui opent de luchtwegen en werkt slijmoplossend. Hierdoor zul je ‘s nachts dus minder snotteren.

4. Neusspray

Een neusspray kan verlichtend werken bij neusverkoudheid. Er bestaan verschillende soorten neussprays. Het effectiefst zijn sprays met de werkzame stof xylometazoline. Dit vermindert de zwelling van slijmvliezen in de neus. Je kunt hierdoor beter door je neus ademen.

Let op: je mag deze sprays maximaal 7 dagen achtereen gebruiken. Gebruik je hem toch langer, dan raakt je neusslijmvlies beschadigd. Na 7 dagen kun je daarom beter overstappen op een neusspray met zoutoplossing. Deze mag je wel langdurig gebruiken.

5. Hoestdrank

Als je niet kunt slapen door het hoesten, dan kun je het beste een hoestdrank bij de apotheek of drogist kopen. Er zijn ook pilletjes die helpen tegen hoesten.

6. Gebruik een luchtbevochtiger

Droge lucht is erg vervelend als je verkouden bent. Een luchtbevochtbevochtiger kan je helpen een hogere luchtvochtigheid in je slaapkamer te creëren. Het bevochtigt je slijvliezen en verzacht geïrriteerde weefsels. Je kunt hierdoor gemakkelijker ademhalen en zult minder last hebben van keelpijn.

Zorg ervoor dat je de luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt om verspreiding van bacteriën te voorkomen.

7. Gebruik mentholbalsem

Het inwrijven van entholbalsem op je borst, rug of hals verlicht de ademhaling en verruimt de luchtwegen door het inademen van de dampen die vrijkomen. Smeer mentholzalf niet in je neus.

8. Gorgelen

Bij een zere keel kan het helpen om te gorgelen met zout of speciale zuigtabletjes. Gorgelen helpt ook bij het vrijmaken van de keel van overtollig slijm. Doe dit meerdere malen per dag en ook vlak voordat je naar bed gaat.

9. Paracetamol

Heb je tijdens je verkoudheid last van hoofdpijn? Dan kan een paracetamol helpen. De verkoudheid gaat hierdoor niet sneller over, maar het kan er wel voor zorgen dat je je wat beter voelt.

 


Wist je dat…?