Snurken stoppen: een definitieve oplossing binnen handbereik

Snurken wordt door velen nog altijd beschouwd als een taboe. Mensen schamen zich voor het feit dat ze snurken en er wordt bijna niet met anderen over gepraat. De vele ‘grappige’ referenties die mensen soms maken, denk bijvoorbeeld aan bomen omzagen, in de fanfare spelen of een drilboor bedienen, helpen ook zeker niet om het probleem op een serieuze manier bespreekbaar te maken. Daarnaast blijkt snurken stoppen vaak lastiger dan gedacht. Hieronder geven wij u daarom een aantal nuttige tips die u kunnen helpen uw snurkprobleem op te lossen.

Snurken stoppen

Waarom snurken stoppen?

Vaak wordt gezegd dat snurken alleen voor de partner vervelend is, omdat lekker in- of doorslapen door geluidsoverlast niet lukt. Echter kan het voor de snurker zelf ook vervelende gevolgen hebben. Door snurken slaap je bijvoorbeeld minder diep. Dit klinkt waarschijnlijk vreemd, omdat het vaak lijkt alsof iemand die snurkt heerlijk ligt te slapen. Het tegendeel is echter waar. Mensen die chronisch snurken worden vaak niet uitgerust wakker, waardoor ze zich gedurende de dag moe en futloos voelen. Erg vervelend, maar dat is nog niet het meest zorgwekkende gevolg. Chronisch snurken kan op den duur namelijk ook leiden tot serieuzere problemen, zoals stemmingswisselingen, depressiviteit en hart- en vaatziekten.

Veel mensen modderen vaak lange tijd aan met hun snurkprobleem, omdat ze zich ervoor schamen of de ernst er niet van inzien. Ook is er zoveel informatie over te vinden dat men meestal niet weet waar te beginnen. Hieronder behandelen we daarom een aantal verschillende anti snurkmiddelen en remedies die u kunnen helpen uw snurkprobleem op te lossen.

Snurken stoppen met ingrijpende methoden

CPAP-masker

Een CPAP-masker is een beademingsapparaat dat tijdens de slaap constant lucht aanvoert bij de persoon die het masker draagt, waardoor een blokkade van de luchtweg voorkomen wordt en daarmee ook het snurken. Slapen met de machine is echter oncomfortabel en tevens is het een dure oplossing. Snurken stoppen door middel van een CPAP-machine kost al gauw €600.

Snurken stoppen met een CPAP-masker

Operatie

Een andere ingrijpend middel is een operatie tegen snurken. Hierbij wordt vaak een deel van het zachte gehemelte en de huig verwijderd, waardoor de overgang van de neus naar de keel ruimer wordt. Bij het merendeel van de mensen verdwijnen de snurkklachten hierdoor. Helaas is het een erg ingrijpende en pijnlijke procedure met mogelijke complicaties. Tevens zijn de resultaten soms niet blijvend. Lees hier meer over operaties tegen snurken.

Snurken stoppen met minder ingrijpende methoden

Als u bovenstaande methoden niet ziet zitten, zijn er altijd nog andere middelen die u kunt proberen om snurken te stoppen. Hieronder zetten we er een aantal op een rijtje.

MEEST GEKOZEN OPLOSSING: De anti-snurkbeugel

Door een anti snurkbeugel te gebruiken, voorkomt u dat uw onderkaak naar beneden zakt tijdens de slaap. Op deze manier blijft het zachte gehemelte op zijn plaats en de luchtweg vrij, waardoor u zult stoppen met snurken.

Snurken stoppen met de Mr. Anti Snurk beugel

De anti snurkbeugel wordt beschouwd als de beste oplossing tegen snurken. Hij wordt door KNO-artsen aangeraden en is wetenschappelijk getest en effectief bewezen in 90% van de gevallen. Het beste is om een snurkbeugel te kopen die u kunt aanpassen aan uw gebit. Dit is vele malen comfortabeler en u zult de beugel dan niet ongemerkt uitduwen tijdens uw slaap. Mr. Anti Snurk is een voorbeeld van een aanpasbare snurkbeugel en is tevens veruit de goedkoopste aanbieder op de markt. Hier kunt u de vele positieve beoordelingen over Mr. Anti Snurk vinden.

Anti snurk kussen

Vaak snurken mensen die op hun rug slapen heftiger, omdat het gehemelte in die positie verslapt en dus naar beneden zakt. Het is daarom beter om op uw zij te slapen, maar dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. De meeste mensen draaien namelijk ongemerkt in hun slaap en verwisselen zo van slaaphouding. Het anti snurk kussen helpt u hierbij. Het is meestal gemaakt van visco-elastisch materiaal, wat ervoor zorgt dat het hoofd in één dezelfde positie gehouden kan worden. Mensen die gewend zijn op hun rug te slapen, zullen in hun slaap echter ingaan tegen de voor hun onnatuurlijke positie. Snurken stoppen door een anti snurk kussen is dus soms niet effectief.

Snurken stoppen met een anti snurk kussen

Anti snurk neusspreider

Dit anti snurk middel bestaat (meestal) uit twee kleine buisjes die verbonden zijn met een bruggetje. U moet de buisjes zo ver als u kunt in uw neusgaten duwen, waardoor die verwijd worden, en er meer lucht door naar binnenkomt. Dit middel is vooral effectief als u snurkt door een blokkade in de neus. Als u echter vanuit uw keel snurkt, zal dit middel niet voldoende effect hebben om het snurken helemaal te stoppen.

De neusspreider heeft sowieso een positieve invloed op uw nachtrust. U krijgt meer zuurstof binnen waardoor uw hersenen beter functioneren. De neusspreider kan ideaal gebruikt worden met andere oplossingen voor snurken zoals een anti-snurkbeugel. U kunt een neusspreider eenvoudig aanschaffen via bol.com.

Snurken stoppen met Dr. Breathe Well neusspreider

 

Oefeningen tegen snurken

Om uw mond- en ademhalingsspieren te versterken bestaan er verschillende oefeningen die u kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan zangoefeningen, het trainen van tong en kaken, stretchoefeningen met de tong en (nep)gapen. Om daarnaast ook nog eens beter te leren ademhalen, zijn er verschillende yoga-oefeningen die u hierbij kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan ‘de zoemende bij’ en ‘de leeuw’ (zie afbeelding). Al deze oefeningen kunnen u helpen om snurken te verminderen of te stoppen, maar helaas hebben ze pas effect bij het herhaaldelijk uitvoeren ervan. U zult er dus elke dag tijd in moeten investeren.

Anti snurk sprays

Er zijn twee soorten snurksprays op de markt die u kunnen helpen te stoppen met snurken, namelijk keel- en neussprays. Zij zorgen ervoor dat de ademhalingsspieren rondom de keel of neus (afhankelijk van het type spray dat u kiest) lichtjes worden aanspannen, om te voorkomen dat ze gaan vibreren gedurende de nacht. Sprays werken helaas maar een aantal uur, dus zijn ze geen geschikt middel om snurken de hele nacht te stoppen. Voor lichte snurkers kan het echter wel uitkomst bieden.