Waarom op linkerzij slapen tijdens zwangerschap?

De ideale slaaphouding tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, is slapen soms best een uitdaging. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om beter te slapen. Zo is de ideale slaaphouding volgens experts op je linkerzij. Waarom moet je op je linkerzij slapen tijdens je zwangerschap?

Waarom op linkerzij slapen?

Slapen op de linkerzij zorgt ervoor dat de baarmoeder minder op de lever drukt. Ook zorgt het voor een optimale bloedsomloop, waardoor voedingsstoffen en zuurstof gemakkelijker via de placenta bij de baby terechtkomen. Je lichaam hoeft daarom minder hard te werken en dat maakt het in slaap vallen gemakkelijker.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat slapen op je linkerzij beter is voor je baby. Uit een vijfjarig Australisch onderzoek, de Sydney Stillbirth Study, blijkt dat zwangere vrouwen die op hun rug of rechterzij slapen zes keer meer risico lopen op doodgeboorte.

Die slaapposities zouden namelijk de bloeddoorstroom naar een hoofdader tussen hart en benen afzwakken, waardoor ook de bloedtoevoer naar de baarmoeder in het gedrang kan komen.

Extra tips

Heb jij tijdens je zwangerschap vaak moeite met in slaap vallen of goed doorslapen? Wellicht heb je dan iets aan onderstaande tips:

 


Wist je dat…?