Niet kunnen slapen door piekeren: 3 tips

Niet kunenn slapen door piekeren

Niet kunnen slapen door piekeren is erg frustrerend. Een negatieve gedachtenstroom kan je nachtrust flink verstoren, met alle gevolgen van dien. Wat kun je doen om te stoppen met piekeren?

Niet kunnen slapen door piekeren: 3 tips

1. Schrijf je zorgen op

Door je piekergedachten op te schrijven, is de kans een stuk kleiner dat deze ‘s nachts in je hoofd blijven zweven. Dit heeft verschillende redenen.

Ten eerste wordt je gedwongen om je gedachten te ordenen. Dit maakt het gemakkelijker om de situtatie te overzien. Een ander voordeel is dat door je zorgen op te schrijven, je ze zonder zorgen kunt ‘vergeten’. Het staat nu immers zwart op wit.

Dus: schrijf op waar je je zorgen over maakt en bedenk wat er in je bereik ligt om hier verandering in aan te brengen. Je kunt dit doen in een notitieboekje (tip: leg deze naast je bed, zodat je ‘s nachts eventuele gedachten meteen kunt opschrijven). Je kunt ook een dagboek bijhouden. Het is aangetoond dat mensen die een dagboek bijhouden gelukkiger zijn en minder piekeren.

2. Mindfulness

Mindfulness streeft ernaar om in het moment te leven. Dit is een goed instrument tegen piekeren, want als je in het moment leeft, krijgen piekergedachten geen kans. Maar hoe kun je dit praktisch toepassen als je ‘s nachts weer eens wakker ligt?

Probeer je in bed bewust te worden van je omgeving. Dit helpt om als het ware uit je hoofd te stappen en je gedachtenstroom te onderbreken. Luister goed en neem waar wat je hoort: misschien je ademende partner, een voorbij rijdende auto of de wind? Word je daarnaast bewust van de dingen die je voelt, zoals je matras onder je en het dekbed op je huid. Neem dit alles goed in je op.

Merk je dat je gedachten weer afdwalen? Dat is niet erg. Probeer je gedachten dan simpelweg weer naar het hier en nu terug te brengen.

3. Focus je op positieve dingen

Piekergedachten gaan vaak over vervelende dingen die er tijdens de dag zijn gebeurd of over dingen die nog gaan gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het vervelende gesprek met je baas dat je vandaag had of een belangrijke presentatie die je volgende week moet geven.

Om piekeren te stoppen, dien je jezelf simpelweg deze vraag te stellen: heb ik nú een probleem? Het antwoord is hoogstwaarschijnlijk nee (uitzonderingen daargelaten). Je ligt in bed, je hebt een dak boven je hoofd en je koelkast is gevuld, enzovoorts.

Focus je op het hier en nu en probeer hierbij met name te denken aan positieve dingen die je wél in je leven hebt, zoals leuke collega’s, een fijn inkomen of die leuke vakantie die eraan komt. Je zult zo zien dat de meeste piekergedachten niet de moeite waard zijn om negatieve energie aan te verspillen.

 


Wist je dat…?