Dikke voeten tijdens zwangerschap? 8 tips om beter te slapen

Dikke voeten zwangerschap

Heb jij last van dikke voeten tijdens je zwangerschap? Dan ben je niet de enige. Zo’n 80 procent van de zwangere vrouwen kampt met opgezwollen voeten en enkels. Dit kan leiden tot een oncomfortabel gevoel en een verminderde nachtrust, zeker als het gepaard gaat met tintelingen. Hoe ontstaan dikke voeten tijdens je zwangerschap en wat kun je ertegen doen?

Waarom dikke voeten?

Als je zwanger bent, kan de vochthuishouding van je lichaam ontregeld raken. Het gevolg hiervan zijn dikke voeten en enkels.

Eén van de oorzaken van een ontregelde vochthuishouding zijn zwangerschapshormonen. Deze zorgen ervoor dat de vaatwanden dunner en slapper worden. Hierdoor kan er meer vocht dan normaal naar de omliggende weefsels worden afgescheiden.

Daarmaast wordt je baarmoeder groter. Dit belemmert mogelijk de bloedcirculatie vanuit de benen naar het hart. Bovendien neemt de hoeveel bloed in je lichaam toe, waardoor er meer druk op je benen en voeten ontstaat.

Overtollig vocht kan zich ook ophopen op andere plekken in je lichaam, zoals je benen, armen, handen en soms je gezicht. Met warm weer en ‘s avonds zijn de klachten vaak het ergst. Na de bevalling zal binnen een paar weken weer verdwijnen. 1 op de 4 zwangere vrouwen heeft ook last van restlegs legs.

8 tips tegen dikke voeten tijdens je zwangerschap

Dikke en tintelende voeten zijn vervelend, zeker als ze je nachtrust bederven. Wat kun je precies doen om de klachten te verkleinen?

  1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dit bevordert de doorbloeding.
  2. Laat je voeten geregeld masseren.
  3. Gebruik een verkoelende gel voordat je gaat slapen.
  4. Zet het voeteneind van je bed wat hoger zodat het vocht uit je benen wegzakt. Probeer je voeten ook overdag zoveel mogelijk omhoog te leggen, als je bijvoorbeeld op de bank of achter de computer zit.
  5. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag.
  6. Neem geregeld een koud voetbad.
  7. Vermijd zout eten en drinken. Zout zorgt ervoor dat je lichaam nog meer vocht vasthoudt.
  8. Laat je bloeddruk controleren door de huisarts. Als je veel vocht vasthoudt én een verhoogde bloeddruk hebt, kan dat duiden op een zwangerschapsvergiftiging. Neem beter het zekere voor het onzekere.

 


Wist je dat…?