Wakker worden met droge mond: Oorzaken en oplossingen

wakker worden vrouw

Iedereen heeft weleens last van een droge mond en vaak vraagt men zich af waarom ze wakker worden met droge mond en keel. Vooral ‘ s nachts erg droge mond hebben kan vervelend zijn, en veel mensen herkennen het probleem met droge mond wakker worden. Als je wakker wordt met droge mond , kan dit je dag behoorlijk verstoren. Last van een droge mond is een veelvoorkomend probleem dat verschillende oorzaken kan hebben.

De oorzaken van wakker worden met droge mond

Wakker worden met droge mond  kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is mondademhaling: het slapen met een open mond in plaats van door de neus te ademen. Ook sommige medicijnen, zoals antidepressiva en bloeddrukverlagende middelen, kunnen de speekselproductie verminderen. Daarnaast kan een vochttekort door onvoldoende water drinken leiden tot ongemak. Mensen die ’s nachts wakker worden met een droge mond hebben vaak last van snurken of een verstopte neus. Ook chronische aandoeningen zoals diabetes en het syndroom van Sjögren kunnen hieraan ten grondslag liggen. Hierdoor kunt u minder speeksel produceren dan normaal.

wakker worden droge mond

Wat zijn de symptomen van een droge mond?

Als je last hebt van een droge mond, ervaar je vaak dat je mond voelt als een woestijn. Dit komt door onvoldoende speeksel in de mond. Speeksel beschermt tegen tandbederf en infecties, dus weinig speeksel kan problematisch zijn. Direct na het ontwaken kan het lastig zijn om goed te spreken, en veel mensen nemen dan ook direct een paar slokjes water om de mond vochtig te maken.

De rol van snurken bij wakker worden met droge mond

Snurken is een veel voorkomend probleem dat vaak gepaard gaat met het wakker worden met  droge mond. Wanneer iemand snurkt, kan dit leiden tot mondademhaling, waardoor de mond uitdroogt. Bovendien kan snurken een teken zijn van een onderliggende aandoening zoals slaapapneu, waarbij de luchtwegen regelmatig worden afgesloten tijdens de slaap.
Anti-snurkmiddelen, zoals een snurkbeugel, neuspleisters, anti snurk spray of neusspreider, kunnen helpen om de luchtwegen open te houden en mondademhaling te verminderen. Hierdoor wordt de droge mond verminderd en verbetert de slaapkwaliteit. Deze behandelingen kunnen een belangrijke rol spelen bij het verhelpen van een droge mond tijdens het slapen.
Het is belangrijk om de oorzaak van het snurken te achterhalen en de juiste behandeling te vinden. Samenwerking tussen verschillende specialisten, zoals neurologen, KNO-artsen, longartsen, tandartsen en kaakchirurgen, kan hierbij van grote waarde zijn. Door een multidisciplinaire aanpak kan de optimale zorg voor slaapstoornissen worden geboden.

Symptomen van xerostomie

De speekselklieren spelen een cruciale rol bij het vochtig houden van de mond. Bij xerostomie werken deze klieren niet optimaal, waardoor er problemen ontstaan met het gebit. Het is belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan als je regelmatig wakker wordt met een droge mond in de nacht. Een spray kan helpen om de speekselproductie te stimuleren.

Tips en behandeling tegen een droge mond

Om een droge mond in de nacht te voorkomen, is het essentieel dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid te verhogen en help zo de mond vochtig te houden.
Het is belangrijk om te proberen door je neus te ademen in plaats van door je mond. Een luchtbevochtiger kan helpen om de luchtvochtigheid op peil te houden, wat het ademhalen door de neus gemakkelijker maakt.

Het belang van speeksel

Speeksel beschermt je mondgezondheid op verschillende manieren. Het houdt je mond vochtig en beschermt tegen bacteriën en schimmels. Bij onvoldoende speekselproductie kunnen de speekselklieren extra gestimuleerd worden door bijvoorbeeld suikervrije kauwgom te kauwen.

Gevolgen van uitdroging op de langere termijn

Wanneer je ’s nachts last blijft houden van een droge mond, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Het risico op tandbederf neemt toe wanneer je speekselproductie vermindert. Ook kunnen er vaker infecties optreden en kan er sprake zijn van een hardnekkige slechte adem.

Het is verstandig om de oorzaak te achterhalen als je vaak  last hebt van een droge mond. Let op je slaapgewoonten en houd bij of je vaak met een droge mond wakker wordt. Bij aanhoudende klachten is het raadzaam om je huisarts te raadplegen, vooral als je vermoedt dat medicijnen de oorzaak zijn van je droge mond ’s nachts. Een arts kan je doorverwijzen naar een specialist of je medicatie aanpassen indien nodig.