Snurkbeugel tandarts

Een snurkbeugel op maat van de tandarts

Hoe gaat het aanmeten precies in zijn werk?

Disclaimer: onderstaande informatie is slechts een richtlijn, de procedure kan per instelling en cliënt verschillen.

1. Onderzoek

Voor het aanmeten van een anti-snurkbeugel zul je eerst worden onderzocht door een KNO-arts of longarts. Dit onderzoek zal plaatsvinden in het ziekenhuis en/of in een slaapcentrum. De arts zal de aard van je klachten bepalen en beoordelen of je baat zult hebben bij het gebruik van een anti-snurkbeugel.

2. Afspraak bij tandarts of kliniek

Vervolgens maak je een afspraak bij de tandarts of kliniek of word je direct doorverwezen. Tijdens de intake krijg je meer uitleg over de anti-snurkbeugel en zal de tandarts tevens onderzoeken of jouw gebit geschikt is voor het aanmeten van een anti-snurkbeugel. Als je bijvoorbeeld beschikt over gebitsprotheses of kampt met gebitsproblemen is het niet altijd mogelijk om een snurkbeugel te dragen.

Tijdens de intake zullen er ook meteen kaakfoto’s en afdrukken van je gebit worden gemaakt en de juiste stand van de beugel worden bepaald.

3. Vervolgafspraken

Tijdens de volgende afspraak, meestal zo’n drie weken later, zal de anti-snurkbeugel worden gepast. Ook zal de tandarts je instructies geven over het gebruik en onderhoud van de beugel. Na ongeveer een maand zal er nog een controle afspraak plaatsvinden. Hierbij worden eventuele aanpassingen gedaan. Daarna volstaat (meestal) een jaarlijkse controle.

4. Wennen

Het wennen aan de anti-snurkbeugel duurt meestal maximaal twee weken. In het begin kun je last krijgen van gespannen kaakspieren in de ochtend en een moe gevoel in de kaken. Ook kunnen tanden, kiezen en het tandvlees enige tijd gevoelig zijn. Daarnaast hebben sommige mensen last van een verhoogde speekselvloed. Deze ongemakken nemen na verloop van tijd geleidelijk af.

Liever een goedkopere oplossing? Bekijk dan onze anti snurk beugel die je zelf op maat kunt maken:

Slaapapneu? Raadpleeg eerst een arts

Een anti-snurkbeugel kan soms ook worden gebruikt als er sprake is van slaapapneu. Bij slaapapneu vinden er tijdens de slaap ademstilstanden plaats doordat de luchtweg op bepaalde momenten geheel afgesloten wordt. Bij ernstige slaapapneu wordt vaak de voorkeur gegeven aan het gebruik van een CPAP-apparaat, maar bij lichte klachten wordt soms een anti-snurkbeugel ingezet. Raadpleeg altijd een arts als je vermoedt dat je kampt met slaapapneu!

Filmpje met uitleg over slaapapneu:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Wat kost een anti-snurkbeugel bij de tandarts of een kliniek?

De kosten van een anti-snurkbeugel variëren van ongeveer €275,- tot €1.000,- afhankelijk van het type beugel.

De meeste tandartsen werken met een standaard anti-snurkbeugel, wat inhoudt dat zij de wettelijk vastgestelde tarieven hanteren. Het gaat hierbij om de volgende kosten:

  • Voor 2019: €286,56

LET OP: Dit is exclusief de kosten van de consulten en kaakfoto’s. Soms worden er ook extra techniekkosten berekend. Meestal zit er één standaard nacontrole bij inbegrepen, alle extra controles kosten €28,66).

Als je alle kosten bij elkaar optelt kom je meestal uit op zo’n €450,00. Er zijn daarnaast ook tandartsen en klinieken die werken met andere beugels en hierdoor afwijkende tarieven hanteren.

We zetten hieronder een aantal van deze tandartsen en klinieken op een rij:

Naam praktijk of snurkbeugelPlaatsKosten anti snurkbeugelInclusiefExclusief
SnörEx® snurkbeugelWeert, Rotterdam, Breukelen, Deurne (België)€ 945Eerste consultNiet gespecificeerd
Silent CentrumZoetermeer€ 737,60 tot € 932,60Eerste consult, kaakfoto’s, apparaat- en techniekkosten, 1 nacontrole
Mondzorgcentrum BeekBeek Ubbergen€ 380 tot € 916,24Alles
SomnoDent® snurkbeugelVerspreid over heel Nederland€ 289 tot € 639MateriaalkostenTandartskosten
Snurkkliniek AmsterdamAmsterdamVanaf € 599Alles
Tandartspraktijk Vroegh & YoeTilburgVanaf € 499Niet gespecificeerdNiet gespecificeerd
Zlaap snurkbeugelBij u thuis€ 299 tot € 499Alles
Marina ClinicVolendam€ 395Niet gespecificeerdNiet gespecificeerd
Tandtechnisch LaboratoriumEssen (België), maar afdrukset en beugel worden thuisgestuurd€ 395Verzendkosten
Mediaan ClinicHeerhugowaard€ 320Niet gespecificeerdNiet gespecificeerd

Bovenstaande prijzen zijn onder voorbehoud: vraag altijd van tevoren bij de betreffende tandarts of kliniek na wat de exacte kosten zullen zijn (inclusief consulten, techniekkosten en controles).

Wordt een anti-snurkbeugel vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Een anti-snurkbeugel wordt normaal gesproken niet vergoed door de zorgverzekeraar. Er zijn een aantal uitzonderingen:

  • Als uit onderzoek bij de KNO- of longarts blijkt dat je kampt met slaapapneu, krijg je de snurkbeugel in principe vergoed. Er moet dan sprake zijn van een AHI-score van 5 of hoger en klachten overdag. Houd wel rekening met het verplichte eigen risico van €385,- bij vergoedingen uit de basisverzekering.
  • Als je een aanvullende tandartsverzekering heeft, kan het zijn dat de kosten van het vooronderzoek (gedeeltelijk) vergoed worden als uiteindelijk blijkt dat je alleen snurkt, maar geen slaapapneu hebt.

Een anti-snurkbeugel wordt alleen vergoed door je zorgverzekeraar als blijkt dat je een slaapapneu AHI-score van 5 of hoger hebt. Houd hierbij wel rekening met het verplichte eigen risico van €385,-.

anti-snurkbeugel bij tandarts vergoed

Controleer vóór het aanmeten van de anti-snurkbeugel altijd eerst de polisvoorwaarden van je zorgverzekering. Deze kun je vinden in de polis en op de website van je zorgverzekeraar bij het onderdeel hulpmiddelen en/of mondzorg. Vraag daarnaast van tevoren om toestemming van je verzekeraar voor het aanmeten van de snurkbeugel.

Anti-snurkbeugel online bestellen

Een anti-snurkbeugel laten aanmeten bij de tandarts is een prijzige aangelegenheid, zeker als je geen recht heeft op vergoeding vanuit je zorgverzekering. Voor veel mensen kan dit een reden zijn om op zoek te gaan naar een ander anti-snurkmiddel.

Het kan echter zeer de moeite waard zijn om een anti-snurkbeugel online te bestellen. Er zijn al zelf aanpasbare anti-snurkbeugels verkrijgbaar voor minder dan €30,-.

De werking van deze beugels is in de basis hetzelfde als die van professioneel op maat gemaakte beugel. Het kan daarom lonen om eerst een goedkopere anti-snurkbeugel te kopen om te kijken of dit effect heeft op je snurkklachten. Je kunt dan later altijd nog overstappen op een duurder model.