5 tips om beter te slapen in de hitte

Tips slapen hitte

Slapen in de hitte is geen pretje. Een warme slaapkamer zorgt ervoor dat je moeilijk in slaap valt en slecht doorslaapt. Ben jij zoals de meerderheid van de Nederlanders niet gezegend met airconditioning? Lees dan hieronder een aantal tips om je hoofd koel te houden tijdens de zomermaanden.

Slapen in de hitte: 5 tips

1. Plaats je ventilator op de goede plek

En ventilator zuigt de lucht achter zich op en blaast deze er aan de voorkant uit. Je kunt je ventilator daarom het beste voor een koele plek plaatsen, zoals het raam. ‘s Nachts is het buiten (waarschijnlijk) koeler dan binnen, dus op die manier blaast hij koele lucht je slaapkamer in.

2. Maak je eigen airco

Vul een aantal plastic flessen met water (let op: doe ze niet helemaal vol, omdat ze dan kunnen barsten) en vries deze in. Plaats voordat je gaat slapen de flessen vóór je ventilator. De ventilator zal zo koele lucht jouw kant op blazen. Zet de flessen in een bak, waardoor de condens wordt opgevangen.

De werking zal gedurende de nacht logischerwijs afnemen, omdat de flessen ontdooien. Zorg daarom dat je altijd een aantal flessen in de vriezer hebt liggen, voor als je ‘s nachts wakker wordt. Het is ook slim om een klein flesje water in te vriezen om ‘s nachts koud te kunnen drinken.

3. Nat doekje

Om je lichaam ‘s nachts koel te houden kun je een nat doekje in je nek, op je hoofd of op een andere plek op je lichaam leggen. Ook kunt je je voeten verkoelen door natte sokken aan te doen.

4. Houd de warmte buiten

Zorg ervoor dat je overdag alle ramen, deuren en (rol)gordijnen zoveel mogelijk gesloten houdt om de warmte buiten te houden. Laat het huis ‘s avonds als het is afgekoeld luchten.

5. Slaap op de koelste plek in huis

Warmte stijgt op, dus het kan zomaar zijn dat het in je slaapkamer een stuk warmer is dan in de woonkamer (of een andere plek in huis). Je kunt ervoor kiezen om op hete dagen op een koelere kamer te slapen.

 


Wist je dat…?