Slecht slapen op vakantie? 5 handige tips

Slecht slapen op vakantie

Slecht slapen op vakantie komt vaker voor dan je denkt. Een andere omgeving, ander bed en (leuke) spanning kunnen ervoor zorgen dat je de slaap maar niet kunt vatten. Slaap je op vakantie ook altijd ander minder goed dan thuis? Dan heb je misschien iets aan onderstaande tips.

Slecht slapen op vakantie? 5 handige tips

1. Houd je natuurlijke ritme zoveel mogelijk aan

Natuurlijk wil je op vakantie wel eens lekker losgaan of flink uitslapen. Voor een keertje kan dat best, maar het is slim om niet teveel van je normale ritme af te wijken om je bioritme niet in de war te schoppen. Als je ineens veel vroeger of later naar bed gaat, staat je lichaam niet in de slaapstand op het moment dat jij in bed ligt.

2. Matig met alcohol

Het is aantrekkelijk om op vakantie lekkere cocktails of andere alcoholische versnaperingen te drinken. Toch kun je dit beter niet doen. Alcohol onderdrukt namelijk je REM-slaap, waardoor de kwaliteit van je slaap een stuk minder is. Te veel alcoholische versnaperingen zorgen ervoor dat je minder goed uitrust en alles behalve fit wakker wordt.

Wil je toch graag een cocktail drinken drinken? Stop dan ten minste 2 uur voordat je naar bed gaat met drinken en houdt het bij maximaal 2 glazen per dag.

3. Pas je aan de lokale tijd aan

Heb je last van een jetlag? Volg dan zoveel mogelijk het dag- en nachtritme van het land waar je op vakantie bent. Als je op vakantie gaat in een andere tijdzone is het bovendien slim om in het vliegtuig al wat slaap te pakken. Je kunt overigens voordat je vertrekt al proberen je bioritme een klein beetje te verschuiven. Hierbij wordt soms aangeraden om tijdelijk melatonine tabletjes te slikken.

4. Relax!

Je bent op vakantie, dus: ontspan! Probeer niet te piekeren over bijvoorbeeld werk of vervelende klussen die thuis op je liggen te wachten. Het is nu tijd om aan jezelf te denken. Relax. Plan je vakantie daarnaast niet te vol met verplichtingen, maar houd een balans aan van activiteiten en rust. Dit voorkomt dat je oververmoeid terugkomt.

5. Neem je eigen hoofdkussen mee

Hotelbedden, met name de kussens, liggen niet altijd even comfortabel als je eigen bed. Je kunt daarom je eigen hoofdkussen meenemen. Ook een klein nekkussentje (en eventueel dekentje) kan handig zijn voor in het vliegtuig. Reizen is vermoeiend en een kleine power nap kan immers nooit kwaad.

 


Wist je dat…?