Naakt slapen is gezond: 10 voordelen op een rij

vrouw naakt slapen

Naakt slapen heeft vele voordelen. Zo zorgt het voor een betere nachtrust, vermindert het stress en kan je relatie er baat bij hebben. Toch is slapen zonder kleding voor de meerderheid van de Nederlanders geen nachtelijke kost: slechts 13 procent van de vrouwen en 22 procent van de mannen slaapt compleet naakt. Lees hieronder 10 redenen waarom naakt slapen gezond is.

1. Betere nachtrust

Slapen zonder kleding zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt. Daarnaast slaap je gedurende de nacht beter. Hoe komt dit?

Je valt het gemakkelijkst in slaap als het koel is in de slaapkamer. Rond de 18 graden is ideaal voor je lichaam. Door het dragen van kleding onder de dekens krijg je het mogelijk te warm, waardoor inslapen lastiger is. Bloot slapen zorgt ervoor dat je sneller in dromenland bent.

Ook slaap je dieper in adamskostuum. Dit komt doordat je lichaam de temperatuur beter kan reguleren. Normaal gesproken daalt je lichaamstemperatuur zodra je in slaap valt. Tegen het einde van je nachtrust stijgt deze weer. Door het dragen van een pyjama of nachtjapon daalt je lichaamstemperatuur niet voldoende, waardoor je mogelijk gaat woelen en nachtzweten. Hierdoor kom je niet in een diepe slaap terecht.

Kortom: door naakt in bed te stappen, help je je lichaam bij het reguleren van de ideale temperatuur en zul je een betere nachtrust hebben.

2. Gewichtsverlies

Naakt slapen kan er ook voor zorgen dat je afvalt. Uit onderzoek gepubliceerd in the Journal Diabetes blijkt namelijk dat je stofwisseling versnelt door ’s nachts koel te blijven. Hoe werkt dit precies?

Je lichaam bestaat uit twee soorten vet: wit vet en bruin vet. Wit vet is ongezond en verkrijg je door de inname van teveel calorieën. Dit vet slaat zich op rondom je organen en achter de huid.

Bruin vet is gezond. Het reguleert de lichaamstemperatuur. Het schiet als het ware in actie zodra we het koud hebben. Hoe actiever je bruine vet is, hoe sneller je verbranding. Slapen in een koude kamer of naakt slapen zou zorgen voor een verdubbeling van bruin vet. Hierdoor verbrand je meer calorieën en val je af. Tevens is afvallen een van de belangrijkste remedies tegen snurken.

Er is daarnaast nog een andere reden dat slapen in je nakie goed is voor de lijn. Normaal gesproken zakt het je cortisolniveau (het stresshormoon) ‘s nachts. Als je lichaam echter te warm blijft, blijft je lichaam cortisol aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam vet opslaat in plaats van het te verbranden. Daarnaast rust je een stuk minder goed uit. Hierdoor is de kans groot dat je overdag verlangt naar calorierijk voedsel om je extra energie te geven.

3. Minder stress

Zoals we al zeiden zorgt bloot slapen ervoor dat je lichaam ‘s nachts beter afkoelt, waardoor je cortisolgehalte daalt. Dit heeft een positief effect op je algehele stressniveau.

Als je naast je blote partner slaapt, kun je profiteren van nog meer voordelen. Bij huid-op-huidcontact maakt je lichaam namelijk het knuffelhormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je stressgevoelens verminderen, de bloeddruk omlaag gaat en je meer geluksgevoel in het algemeen ervaart. Daarnaast heeft het een positief effect op je immuunsysteem.

4. Positief effect op je relatie

Volgens een Brits onderzoek uit 2014 zijn stellen die naakt slapen gelukkiger met hun relatie dan stellen die slapen met pyjama aan. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Cotton USA. Ruim 1.000 Britten werden ondervraagd.

Uit de resultaten bleek dat van de stellen die bloot slapen 57 procent gelukkig met elkaar is. Van de stellen die met kleding slapen is dit slechts 48 procent.

samen naakt slapen

Daarnaast hebben stellen die samen naakt slapen (en naakt wakker worden) vaker zin in seks. Als je naakt op bed ligt is één barrière immers al genomen. Daarnaast zorgt het knuffelhormoon voor het creëren van seksuele opwinding.

Een bijkomend voordeel hiervan is dat veel mensen beter slapen na seks, omdat er ontspannende stofjes in je hoofd vrijkomen. Win-win.

5. Vertraagt het verouderingsproces

Naakt naar bed gaan zorgt ervoor dat je minder snel oud wordt. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur beter afkoelt tijdens je slaap, waardoor je meer melatonine en groeihormonen aanmaakt.

Melatonine kennen we als het slaaphormoon, maar is ook een zeer krachtige antioxidant. Tijdens de nacht draagt deze stof bij aan het lichamelijk herstel. Het versterkt niet alleen het immuunsysteem, maar het werkt ook anti-verouderend op het lichaam.

Ook groeihormonen vertragen het verouderingsproces van je lichaam. De stof is nodig voor vernieuwing en groei van weefsels, zoals spierweefsel, slijmvliezen en botweefsel. Het wordt vooral tijdens de slaap aangemaakt.

Als je slaapt met kleding, koelt je lichaam moeilijker af en wordt de groei van melatonine en groeihormonen geremd. Als je naakt slaapt blijf je dus langer jong.

6. Meer zelfvertrouwen

Door slapen zonder pyjama krijg je ook meer waardering voor je naakte lichaam. Hoe vaker je met je blote lijf geconfronteerd wordt, hoe comfortabeler je je erover voelt en hoe meer zelfvertrouwen je krijgt. Als jij je vaak onzeker voelt over je lichaam, is het daarom een goed idee om je pyjama voortaan in de kast te laten liggen.

7. Beter voor je sperma

Naakt slapen is als man een goed idee omdat het zorgt voor beter sperma. Voor het produceren van gezond sperma is de juiste temperatuur van je balzak belangrijk. Uit een Fins onderzoek onder saunagangers blijkt dat de zaadkwaliteit achteruit gaat als de teelballen te warm zijn.

De ideale temperatuur van de balzak ligt tussen de 35 en 35,5 graden. Dit is net iets koeler dan de rest van je lichaam. Het is dan ook niet zo gek dat de balzak zich buiten je lichaam bevindt.

Door te slapen met strak ondergoed of een strakke pyjama worden de teelballen tegen het lichaam aangedrukt. Hierdoor stijgt de temperatuur en neemt de kwaliteit van het sperma af. Heb jij een kinderwens? Dan kun je als man beter slapen zonder onderbroek.

8. Verbetert je vaginale gezondheid

Ook voor het vrouwelijke geslachtsorgaan is naakt slapen beter. Waarom? Door te slapen zonder ondergoed of pyjama geef je je vagina de kans om te ademen. Dit is belangrijk, omdat je vagina van nature warm en vochtig is. Slapen met onderbroek of nachtkleding kan hierdoor leiden tot een broeierige omgeving: het ideale leefklimaat voor schimmels en bacteriën.

Naakt slapen vrouw

Met name strak zittend ondergoed van niet-ademende materialen vergroot de kans op schimmelinfecties. Ook kun je als vrouw liesschimmel oplopen. Vrouwen die hier vaak mee kampen, kunnen beter zonder onderbroek slapen.

9. Gemak

Als je geen nachtkleding meer draagt, betekent dit dat je minder wasgoed hebt. Je hoeft dus minder vaak te wassen. Je hoeft zelfs de deur niet meer uit om pyjama’s te shoppen. Win-win.

10. Besparing

Slapen in je blootje betekent dat je minder kleding nodig hebt en dus ook minder opbergruimte in huis. Het scheelt je plek in je kledingkast, die je weer voor andere dingen kunt gebruiken. Daarnaast spaar je geld uit, omdat je geen nieuwe pyjama’s of nachtjapons hoeft aan te schaffen.