Verzwaringsdeken maken om beter te slapen

Verzwaringsdeken maken

Een verzwaringsdeken is een deken met een zware vulling. De druk van de vulling helpt sommige mensen om beter te slapen. Wat doet een verzwaringsdeken precies en hoe kun je zelf een verzwaringsdeken maken?

Waarom een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens helpen mensen die kampen met een verstoring van de prikkelverwerking in de hersenen. De druk die een verzwaringsdeken geeft, heeft een kalmerend effect. Het helpt mensen om zich meer in hun eigen lichaam te voelen en meer rust in hun hoofd te krijgen. Een verzwaringsdeken kan zowel door volwassen als kinderen gebruikt worden.

Vooral mensen met autisme, ADHD, ADD, een burnout, NAH (niet aangeboren hersenafwijking), angststoornissen of dementie kunnen er voordeel van hebben. Ook hoogsensitieve personen (HSP) en mensen met een PTSS merken een positief effect. Maar natuurlijk kan iedereen die een zware deken als prettig ervaart er eentje gebruiken.

Hoe verzwaringsdeken maken?

Verzwaringsdekens zijn erg prijzig. Je kunt daarom beter zelf een verzwaringsdeken maken. Bovendien is het fijn om volledig zelf te bepalen welke stof, vulling, gewicht en maat je wilt hanteren.

Hoe ga je te werk?

  1. Kies voor een stevige, niet rekbare stof. Neem de afmeting van de deken maal twee, plus wat extra ruimte voor de naadwaarde. Maak de deken niet te groot, dat maakt hem erg zwaar en onhandelbaar.
  2. Kies een vulling die jij fijn vindt. Materialen die het vaakst worden gebruikt, zijn: rijst, spliterwten, kunststof granulaat korrels of fijn grind. Het ideale gewicht is vaak tien procent van je lichaamsgewicht.
  3. Nu komt het moeilijkste gedeeltje: het daadwerkelijk in elkaar zetten van je verzwaringsdeken. Op Wikihow kun je stap voor stap lezen hoe je dit het beste doet.

Succes!

 


Wist je dat…?