Slaapyoga (Yoga Nidra): dé tip voor slechte slapers

Slaapyoga yoga nidra

Slaapyoga of Yoga Nidra is een vorm van yoga waarbij je gedurende de gehele yoga sessie ontspannen op je rug ligt. Sommige mensen noemen het ook wel een powernap waarbij je wakker blijft. Lees hieronder hoe slaapyoga precies werkt.

Wat is slaapyoga?

Yoga Nidra betekent letterlijk ‘yoga slaap’ of ‘slaap van de yogi’. Deze vorm van yoga is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Saraswati, de oprichter van de Bihar School of Yoga in India.

Hij ontdekte dat er een stadium bestaat tussen wakker zijn en slapen. Als je deze staat bereikt, vloeit de spanning uit je lichaam en hoofd weg, waardoor je in een toestand van diepe ontspanning komt.

Bij Yoga Nidra lig je de gehele tijd op je rug, in savasana. Je doet dus geen zittende of staande houdingen zoals bij andere vormen van yoga. Tijdens een Yoga Nidra sessie begeleidt een stem je door de verschillende fasen heen. Het is belangrijk dat je zelf niets actiefs hoeft te doen, om volledig te kunnen ontspannen.

Voor wie?

Slaapyoga is ideaal voor mensen die kampen met slaapproblemen, omdat het een goede nachtrust bevordert. Ook wordt er wel eens gezegd dat een uur Yoga Nidra gelijk staat aan 3-4 uur slapen. Het is echter geen vervanging van slaap, dus zorg er daarnaast voor dat je genoeg uren in bed doorbrengt.

Omdat je brein voor Yoga Nidra als het ware wordt ‘gereset’, is het ook geschikt voor mensen met een drukke agenda die veel stress ervaren. Slaapyoga zorgt namelijk ook voor meer energie, een rustig hoofd en betere concentratie.

Hoe slaapyoga beoefenen?

Je kunt slaapyoga op verschillende manieren uitvoeren. Ten eerste kun je naar slaapyoga sessies gaan die worden gegeven door een docent. Een andere mogelijkheid is het thuis uitvoeren ervan. Je kunt hiervoor video’s met Yoga Nidra sessies opzoeken op YouTube, bijvoorbeeld onderstaande. Er bestaan ook meditatie apps die je op je mobiele telefoon kunt downloaden.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 


Wist je dat…?