De ideale powernap: hoe lang en wanneer?

Powernap hoe lang

Als je ‘s nachts regelmatig de slaap niet kunt vatten, doe je er goed aan om lange dutjes overdag te vermijden. Toch kun je wel baat hebben bij een korte powernap. Lees hieronder hoe lang de ideale powernap mag duren en wanneer je deze het beste kunt doen.

Wat is een powernap?

Een powernap is een korte slaap in de middag en is bedoeld als kleine pauze om snel meer energie te krijgen. Het idee is dat je net genoeg slaapt om je lichaam en geest een oppepper te geven, maar te kort om in de diepe slaapfase te belanden en je nachtrust te verstoren.

Wat zijn nu precies de voordelen van een powernap?

Uit een flinke reeks onderzoeken blijkt dat een klein middagdutje een gunstig effect heeft op je functioneren. Zo verbetert het je concentratievermogen, creativiteit en stressbestendigheid. Daarnaast heeft het een gunstig effect op je geheugen. En omdat je na een dutje een stuk efficiënter werkt, kun je het tijdverlies gemakkelijk inhalen. Dit is ook waarom NASA-piloten en topsporters erbij zweren.

Een powernap kan geen slaaptekort compenseren. Het is dus belangrijk dat je ‘s nachts genoeg slaapt. Je moet een powernap vooral als een extraatje zien om jezelf de rest van de dag alerter te maken.

De ideale powernap

Wanneer kun je nu het beste je powernap doen? Experts zeggen dat de ideale powernap 10-20 minuten duurt en je deze het best vóór 15.00 uur ‘s middags kunt doen. Doe je dit later, dan verstoort het je nachtrust.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 


Wist je dat…?