Acupunctuur bij slaapproblemen: hoe werkt het?

Acupunctuur slaapproblemen

Acupunctuur bij slaapproblemen wordt vaak toegepast. Wat is acupunctuur precies en hoe kan het helpen bij slapeloosheid?

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG). Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zijn lichaam en geest van de mens één. Dit houdt in dat lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen elkaar voortdurend beïnvloeden. Ziekte is dan ook een uiting van een verstoring van de energiehuishouding.

Het doel van acupunctuur is het herstellen van deze verstoring. Dit gebeurt door het plaatsen van naalden op meridianen in het lichaam. Hierdoor worden bepaalde punten gestimuleerd en kan de balans worden hersteld.

Acupunctuur bij slaapproblemen

Als je kampt met slaapproblemen, betekent dit dat je natuurlijke ritme verstoord is. Je natuurlijke ritme wordt gevormd door twee energieën, namelijk actie (yang) en rust (yin). Deze energieën gaan in het yin-yang-symbool vloeiend in elkaar over, net als ons natuurlijke ritme: ‘s ochtends staan we op en worden we actief. Naarmate de dag verstrijkt, worden we rustiger en bereiden we ons voor op de nacht.

Met acupunctuur kan je energiebalans weer worden hersteld. Het tekort aan yin-energie wordt aangevuld of het teveel aan yang-energie wordt afgevoerd.

Acupunctuur en de wetenschap

De effectiviteit van een behandeling met acupunctuur is controversieel. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat er een placebo-effect van toepassing is bij behandelingen. Of acupunctuur jou zal helpen is dus maar de vraag, maar het kan het proberen waard zijn als je voor jouw gevoel alles al hebt geprobeerd.

 


Wist je dat…?