Beter slapen door meditatie: waarom en hoe?

Meditatie en slapen

Heb jij moeite met in slaap vallen? Dan kan meditatie jou helpen. Mediteren voordat je gaat slapen maakt je hoofd rustig, waardoor je stressgevoelens en piekergedachten verdwijnen. Lees hieronder hoe je te werk gaat.

Wat is meditatie?

Mediteren betekent dat je simpelweg ‘bent’, in het hier en nu. Het is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. Het is mogelijk om door te mediteren een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken die anders is dan onze normale staat.

Je kunt op verschillende manieren mediteren, bijvoorbeeld door je ademhaling te volgen of in stilte een mantra te herhalen. Je observeert daarnaast je gedachten zonder ze te veroordelen.

Meditatie is onderdeel van het Achtvoudige Pad binnen het Boeddhisme. Volgens het Boeddhisme is verlichting het uiteindelijke doel van meditatie.

Meditatie en slapen

Meditatie heeft ontzettend veel voordelen. Zo ervaar je door te mediteren minder stress en leer je om in het moment te leven. Ook word je een liefdevoller persoon en heb je minder last van frustratie en boosheid.

En niet onbelangrijk: mediteren zorgt ervoor dat je beter slaapt. Onze dagen zijn vaak volgepland en hectisch. Veel mensen nemen niet de tijd om voor het slapengaan voldoende te ontspannen, waardoor je de stesshormonen door je lichaam blijven dwalen. Het daarom niet zo gek dat veel mensen kampen met slaapproblemen.

Door te mediteren voor het slapengaan, help je je geest en lichaam tot rust te komen. Je zult hierdoor sneller in slaap vallen en beter doorslapen.

Hoe mediteren?

Beginnen met mediteren kan nogal intimiderend aanvoelen. Maar maak je geen zorgen: je hoeft niet meteen een uur in kleermakerszit te zitten. Bouw het langzaam op jouw manier op.

Op YouTube zijn veel begeleide meditaties te vinden die je kunnen helpen als je net begint met mediteren. Er bestaan ook vele meditatie apps die je kunt downloaden, zoals de app Headspace. Hieronder kun je een meditatie video voor beginners bekijken:

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube’s privacy policy.
Learn more

Load video

 


Wist je dat…?