Anti snurk band of kinband tegen snurken: effectief of niet?

De anti snurk band is één van de oudste anti snurk middelen die er bestaan. In dit artikel bespreken we de werking ervan en kijken we naar gebruikerservaringen om te zien of het daadwerkelijk een effectief middel tegen snurken is.

Anti snurk band

Wat is een anti snurk band?

Een anti snurk band is een elastische band die je tijdens je slaap om je hoofd, kin en kaken draagt. De meeste hoofdbanden zijn door middel van klittenband gemakkelijk aan te passen aan de grootte van je hoofd.

Het doel van een anti snurk band is het stabiliseren van de kaken en het dichthouden van de mond. Hierdoor wordt voorkomen dat de onderkaak naar achteren zakt en wordt daarnaast de neusademhaling gestimuleerd. Hierdoor zal snurken voorkomen worden.

De kinband tegen snurken is met name geschikt voor mensen die snurken als zij met open mond slapen.

Onderzoek en ervaringen van gebruikers

Ondanks het zachte, elastische materiaal waar de meeste anti snurk banden van zijn gemaakt, wijst onderzoek uit dat het gebruik ervan over het algemeen vrij ongemakkelijk is.

Op internet zijn verschillende ervaringen van gebruikers met de anti snurk band te vinden. Opvallend is dat negatieve ervaringen overheersen.

Zo beweren gebruikers dat het gebruik van de anti snurk band ze een verstikkend gevoel geeft, doordat de mond continue wordt dichtgehouden. Vooral snurkers die ook kampen met neusproblemen lopen om die reden risico op (het gevoel van) een ademhalingstekort.

Andere gebruikers vinden het slapen met de anti snurk band oncomfortabel omdat de band soms uitrekt of verschuift. Ook wordt er beweerd dat het dragen van de band zeer onaantrekkelijk is, wat funest kan zijn voor de intimiteit.

anti-snurk-band-bol

Voor een klein deel van de gebruikers heeft de anti snurk band een positief effect. Bij hen stopt het snurken en zij ervaren de band niet als oncomfortabel.

Als we op zoek gaan naar gedegen onderzoek over het lange termijn effect van de anti snurk band, overheersen kritische noten.

Er zijn onderzoekers die beweren dat door veelvuldig gebruik van de anti snurk band de spieren en het weefsel in het mondgebied steeds slapper worden, waardoor de band meer kwaad dan goed doet. Het gevolg zou dan zijn dat snurkers een bepaalde afhankelijkheid kweken.

Het gebruik van de band wordt ook wel ‘symptoombestrijding’ genoemd: snurkproblemen worden niet bij de bron aangepakt.

Conclusie: is een anti snurk band effectief?

Concluderend kunnen we zeggen dat de anti snurk band bij een klein deel van de gebruikers een positief effect heeft. Het merendeel van de snurkers is echter niet te spreken over de band. De band stopt het snurken niet of het ongemak is voor hen groter dan de positieve effecten. Het is zeer persoonlijk of de band per individu werkt: een kwestie van uitproberen.

Anti snurk band: waar te koop en wat is de prijs?

Een anti snurk band kan eenvoudig online besteld worden. Er zijn vele websites te vinden die een anti snurk band in hun assortiment hebben, zo ook Bol.com. Prijzen variëren over het algemeen van ongeveer €9,50 tot €30 voor de duurste kinband tegen snurken.

Alternatieve oplossingen

Werkt een anti snurk band bij jou niet? Of schrikt het gebruik ervan jou (nog) enigszins af? Dan zijn er genoeg alternatieve anti snurk middelen die misschien beter bij jou passen.

Een anti snurk middel met een wetenschappelijk onderbouwde werking is een anti snurkbeugel. De officiële term hiervoor is een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

De beugel zorgt ervoor dat de onderkaak lichtjes naar voren wordt gedwongen, waardoor deze precies onder de bovenkaak komt te staan. Dit houdt ook de tong en het zachte gehemelte op zijn plek, waardoor de keelholte gedurende de nacht vrij blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen. Ook KNO-artsen raden een MRA aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Anti snurk band - anti snurkbeugel

Het meest effectief is een anti snurkbeugel op maat. Een perfect naar je mond gevormde beugel zal immers comfortabeler zijn en dit zorgt tevens voor een betere werking.

Helaas zijn op maat gemaakte beugels vaak erg duur. De kosten kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s.

Gelukkig bestaan er ook aanbieders die beugels verkopen die je zelf eenvoudig op maat kunt maken. Mr. Anti Snurk is de goedkoopste aanbieder van op maat te maken snurkbeugels van hoge kwaliteit op de Nederlandse markt.

U kunt Mr. Anti Snurk bestellen voor slechts €27,95. Snurken is vanaf nu definitief verleden tijd! Lees hier de vele positieve ervaringen met Mr. Anti Snurk.

Mr. Anti Snurk USP