Wat is snurken en hoe kom ik er vanaf?

Snurken is een erg vervelende kwaal die vaak lastig te bestrijden is. In dit artikel beantwoorden we de vraag: wat is snurken? Natuurlijk zetten we ook een aantal effectieve remedies en anti snurkmiddelen tegen snurken op een rij.

Wat is snurken?

Snurken is het zagende, brommende geluid dat mensen maken als hun ademhaling tijdens de slaap belemmerd wordt. Iedereen herkent dit vervelende geluid. Maar wat is snurken nu precies?

Normaal gesproken gaat lucht via de neusholte, de keelholte en de luchtpijp naar de longen. Soms is er echter sprake van een vernauwing van de luchtweg, waardoor de ademhaling niet soepel verloopt. Hierdoor ontstaat er bij het inademen een onderdruk in de keel.

Wat is snurken

Bron: Kno.nl

Het gevolg hiervan is dat het zachte gehemelte, de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toegezogen worden en gaan trillen. Dit proces is te vergelijken met het leeglopen van een opgeblazen ballon. Door de turbulente luchtstroom die door een nauwe opening stroomt, gaat het nauwe deel trillen en maakt het een snerpend geluid. Dit nemen wij waar als snurken.

Oorzaken van snurken

Naast de vraag ‘Wat is Snurken?’ is het ook belangrijk om te weten hoe snurken precies ontstaat. Ofwel: hoe ontstaat deze vernauwing of belemmering in de luchtweg nu precies? Daar zijn verschillende mogelijke oorzaken voor aan te wijzen:

  • Verslapte spieren. Tijdens de slaap ontspannen onze spieren van nature, maar soms gebeurt dit in extreme mate. Als de spieren in het zachte gehemelte, de huig en de tong te erg verslappen, gaan deze hangen. Hierdoor vindt er een blokkade van de keelholte plaats. Oorzaken van spierverslapping kunnen zijn: alcoholgebruik, oververmoeidheid, ouder worden of bepaalde medicijnen (met name slaap- en kalmerende middelen).
  • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig. Dit vergroot de kans op een blokkade in de keelholte.
  • Slapen op de rug. In rugligging zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong sneller naar achteren. Daarom snurken mensen bijna altijd meer en luider als ze op hun rug slapen.
  • Verdikte keelwanden door bijvoorbeeld overgewicht, roken of brandend maagzuur.
  • Te nauwe neusholte door bijvoorbeeld zwelling van het neusslijmvlies (bij verkoudheid of een allergische reactie), neuspoliepen of een afwijkend neustussenschot. Hierdoor ontstaat er een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen, wat snurken uitlokt.

Wat is snurken en waarom snurk ik door overgewicht?

De beste tips tegen snurken

Leefstijl tips

Naast bovenstaande snufjes zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om de kans op snurken zoveel mogelijk verminderen, zoals:

  • Drink ten minste twee uur voordat u gaat slapen geen alcohol.
  • Stop met roken.
  • Val af als u kampt met overgewicht.
  • Vermijd zware maaltijden vóór het slapengaan.
  • Streef naar een regelmatig leefpatroon.

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel wordt door KNO-artsen aangeraden als het effectiefste middel tegen snurken, omdat het voor zo’n 90% van de snurkers een positief effect heeft op snurkklachten. Artsen noemen een anti snurkbeugel vaak een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA).

Een MRA een mondprothese die tijdens de slaap de onderkaak naar voren houdt, waardoor de tong, het zachte gehemelte en de huig op hun plek blijven. Hierdoor blijft de luchtweg vrij en wordt snurken voorkomen.

Wat is snurken en hoe werkt een anti snurkbeugel?

Het gerenommeerde Amerikaanse onderzoeksinstituut National Center for Biotechnology Information heeft de werking van een MRA onderzocht. De conclusie was dat 90% van de snurkers er baat bij heeft. Ook een follow-up onderzoek van 10 jaar na dato wees uit dat een MRA nog steeds door het merendeel van de snurkers werd gebruikt.

De beste manier om een anti snurkbeugel aan te schaffen is door er eentje online te bestellen. Trajecten via de KNO-arts, tandarts of een particuliere kliniek zijn vaak erg duur (zo’n €700) en duren in de meeste gevallen erg lang.

Gelukkig bestaan er webshops waar u al voor minder dan drie tientjes een zelf aanpasbare beugel kunt aanschaffen. Deze beugel kunt u thuis op maat maken door middel van de ‘kook-en-bijt’ techniek. Hierbij laat u de beugel eerst zacht worden in heet water en vormt u hem daarna naar uw mond. Hierna laat u hem hard worden in koud water en is de beugel klaar voor gebruik.

Wilt u graag een anti snurkbeugel kopen? Dan is de beugel van Mr. Anti Snurk een goede optie. Mr. Anti Snurk kost slechts €27,95 en het bedrijf werkt met een niet goed, geld terug garantie van 7 dagen. Op de website kunt u tevens vele positieve ervaringen van klanten lezen.

Sleep.ai app en wearable

Het bedrijf Sleep.ai heeft een app ontwikkeld genaamd Do I Snore Or Grind. Deze app kunt u via bluetooth verbinden met een wearable, ofwel, een band die u om uw arm draagt. Tijdens de nacht laat u de app draaien, en zodra deze snurkgeluiden (of tandenknarsen) detecteert, gaat de band om uw arm trillen. Het idee hierachter is dat u hierdoor van houding verandert, en hiermee ook het snurken zal stoppen.

Wat is snurken? Snurken verhelpen met Sleep.ai

Bron: Sleep.ai

Het innovatieve anti snurk kussen ‘Zeeq’

Het slimme kussen ‘Zeeq’ is voorzien van vele moderne snufjes en is bedoeld om een goede nachtrust te bevorderen. Ook dit middel verbindt u via bluetooth met uw smartphone. Het kussen kan uw favoriete muziek spelen (mét timer) om u te helpen in slaap te vallen. Daarnaast kan het uw slaap analyseren door middel van de bewegingen die u tijdens uw slaap maakt, waardoor het kussen u op het perfecte moment in uw slaapcyclus wakker kan maken.

Snurkers kunnen echter ook hun hart ophalen: het kussen is geprogrammeerd om snurkgeluiden te detecteren. Het zorgt er door middel van een trilling voor dat snurkers van slaaphouding veranderen zodra zij snurkgeluiden produceren, net als de Sleep.ai band.

Wat is snurken? Snurken tegengaan met Zeeq

Bron: Kickstarter.com