oordoppen tegen snurken

Snurken is een vervelende kwaal. Wanneer je dit artikel leest, is de kans groot dat je regelmatig wakker ligt omdat je partner ligt te snurken. Of andersom: jij houdt je partner wakker met jouw gesnurk. In beide gevallen erg vervelend. Hoogste tijd om hier wat aan te doen. In dit artikel leggen we uit wat snurken is, wie er snurken en wat je ertegen kunt doen.

Wat is snurken?

Snurken is het zagende of brommende geluid dat sommige mensen bij het ademhalen tijdens de slaap maken. Niet zelden wordt het geluid door partners, huisgenoten en zelfs buren als storend ervaren, met slapeloosheid tot gevolg.

Bij een normale ademhaling verplaatst lucht zich via de neuspassage, keelholte en de luchtpijp naar de longen. Bij snurkers is er sprake van een vernauwing van de luchtwegen in het gebied tussen de neusingang en de stembanden. Meestal vindt deze vernauwing plaats achter de huig (de overgang van de neus- naar de keelholte) of in de keelholte achter de tong.

Bij sommige snurkers is de neusholte te nauw, waardoor de neusademhaling wordt bemoeilijkt.

Het gevolg van de vernauwing van de luchtweg is dat er bij het inademen een druk in de keel ontstaat. Hierdoor worden het zachte gehemelte, de huig, tong en keelwanden naar elkaar toe gezogen. Dit zorgt voor trillingen van de weefsels dat wij waarnemen als het vervelende snurkgeluid. Dit geluid is vergelijkbaar met het leeglopen van een opgeblazen ballon, dat ontstaat als veel lucht door een (te) nauwe doorgang naar buiten stroomt.

Wie snurken?

Ongeveer één op de vijf volwassen mannen snurkt elke nacht. Bij vrouwen en kinderen is dit één op de tien. Vaak ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar. Snurken is erfelijk bepaald en komt daarom in sommige families vaker voor. Meestal begint het dan rond het twintigste jaar.

Snurken neemt toe met de leeftijd en wordt daarnaast ook harder. Redenen hiervoor zijn dat het slijmvlies van de keelholte door de ophoping van vetweefsel dikker wordt. Dit drukt tegen de luchtweg aan, waardoor deze nauwer wordt. Daarnaast worden slijmvliezen op oudere leeftijd slapper (net als de huid), waardoor deze gemakkelijker kunnen gaan vibreren.

Welke factoren dragen bij aan snurkklachten?

Er zijn verschillende factoren aan te wijzen die snurkklachten kunnen uitlokken. Het gaat dan met name om omstandigheden die bijdragen aan een vernauwing van de luchtweg tussen de neusingang en de stembanden, zoals:

 • Verslapte spieren in het mond- en keelgebied (zachte gehemelte, huig en tong). Oorzaken hiervan kunnen zijn: ouderdom, oververmoeidheid, alcoholgebruik en bepaalde medicatie (zoals slaap- of kalmerende middelen).
 • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig, waardoor de kans op de blokkade van de luchtweg groter is.
 • Slapen op de rug. Als gevolg hiervan zakken het zachte gehemelte, de tong en de huig naar achteren en blokkeren de keelholte.
 • Verdikte wanden van de keelholte, met als gevolg een nauwere luchtdoorgang. Oorzaken hiervan zijn: overgewicht en een voortdurende irritatie van de keel, door bijvoorbeeld roken of brandend maagzuur (als gevolg van een breuk in het middenrif).
 • Vergrote keel- en/of neusamandel; dit is vaak bij kinderen de oorzaak van snurken.
 • Een blokkade in de neus. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een scheef neustussenschot, de aanwezigheid van neuspoliepen of een zwelling van het neusslijmvlies door bijvoorbeeld een verkoudheid of allergie. Door de bemoeilijkte neusademhaling wordt er geforceerd door de mond ademgehaald. Dit veroorzaakt bij het inademen een te lage luchtdruk in de keelholte.

Wat kan ik doen om snurken te voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om snurken te voorkomen of verminderen:

 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht door een evenwichtig voedingspatroon en voldoende beweging. Als je kampt met overgewicht, probeer dan je overtollige kilo’s kwijt te raken.
 • Stop met roken.
 • Nuttig ten minste twee uur voor het slapengaan geen alcohol.
 • Vermijd zware en vette maaltijden voor het slapengaan. Een volle maag drukt tegen het middenrif en vet eten vergroot de kans op brandend maagzuur.
 • Leef regelmatig en voorkom dat je afhankelijk raakt van eventuele slaap- of kalmerende middelen.

Bestaan er anti snurk middelen die ik kan gebruiken?

Er bestaan verschillende anti snurk middelen die je kunnen helpen om je snurkklachten te verminderen of voorkomen.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), ook wel een anti snurkbeugel genoemd. Dit is het effectiefste anti snurk middel dat er bestaat en werkt bij 90% van de snurkers. Hieronder kun je meer lezen over de werking van een MRA.
 • Neusspreiders, om de neusademhaling te bevorderen.
 • Hoofd- of kinbanden, die ervoor zorgen dat de mond gesloten blijft.
 • Anti snurk kussens, om de slaaphouding te corrigeren.
 • Sleep Position Trainer (SPT), een apparaatje dat de snurker in een band om de borst draagt en zorgt voor een trilling als de snurker op de zij draait.
 • Tongstabilisator. Deze voorkomt dat de tong richting de keelholte zakt.
 • Anti snurk keel- en neussprays en keelstrips. Deze helpen de neusholte te openen en/of vibraties van het keelweefsels voorkomen.

Helaas hebben niet al deze middelen een positief effect bij snurkers.

Snurken is een hardnekkig probleem. Het is bekend dat snurkklachten vaak toenemen naarmate men ouder wordt. Ook snurken mannen vaker dan vrouwen. Maar waarom eigenlijk? Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken van snurken. Daarnaast geven we je een aantal tips om snurken op te lossen.

Wat zijn de oorzaken van snurken?

Snurken ontstaat wanneer de luchtdoorgang vernauwd raakt. Het gevolg hiervan is dat de luchtstroom turbulent wordt. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels, ook wel bekend als het vervelende snurkgeluid.

Mogelijke oorzaken van snurken voor zowel mannen als vrouwen zijn:

 • Verslapte spieren in de mond en keel. Naarmate we ouder worden, verslappen onze spieren. Dit is een normaal en natuurlijk proces. Hetzelfde gebeurt bij de spieren in onze mond en keel. Het gevolg hiervan is dat ze gaan hangen. De kans hierop is groter tijdens de slaap en in liggende houding. Ook zaken als oververmoeidheid, medicatie en alcohol kunnen de spieren verslappen en snurken verergeren.
 • Verdikking van de keelwanden. Dit wordt veroorzaakt door voortdurende irritatie van de keel, bijvoorbeeld door roken of aanhoudende zure oprispingen. Ook overgewicht kan een mogelijke oorzaak van overmatig snurken zijn.
 • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
 • Een nauwe of geblokkeerde neusholte, bijvoorbeeld bij een verkoudheid of allergie. Ook neuspoliepen, een scheef neustussenschot of een kleine, platte neus kunnen de oorzaak van hevig snurken zijn. Het gevolg van een geblokkeerde neusholte is dat er automatisch wordt overgeschakeld op de mondademhaling. Hierdoor ontstaat een te lage luchtdruk in de keelholte bij het inademen. Dit leidt tot snurken.
 • Slapen op de rug. Hierdoor zakken slappe weefsels eerder richting de keelholte.

 

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Zoals we hebben kunnen lezen snurken vrouwen minder vaak dan mannen. Grofweg 25% van de vrouwen snurkt met regelmaat, tegenover 40% van de mannen. Toch zijn er een aantal situaties waarin vrouwen geneigd zijn tot meer snurken.

Zwangerschap

Ten eerste kan zwangerschap ervoor zorgen dat een vrouw plotseling luid gaat snurken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat zo’n 25% tot 40% van de zwangere vrouwen snurkt, met name in het derde trimester.

De oorzaken hiervoor zijn (logischerwijs) voor het grootste deel lichamelijk. Soms zit er echter een psychische oorzaak achter. Veel vrouwen voelen zich nerveus over de zwangerschap, bevalling en alles wat er komen gaat. Dit kan invloed hebben op de ademhaling en in sommige gevallen leiden tot snurken.

Verder lezen: Oorzaken van snurken tijdens zwangerschap.

Oorzaken van snurken bij vrouwen

Overgang

Zodra vrouwen in de overgang komen, snurken zij vaak net zo erg als mannen. Dit komt doordat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron afnemen. Hierdoor krijgen vrouwen niet alleen last van typische overgangsklachten, zoals opvliegers en slapeloosheid, maar daarnaast neemt de kans op snurken toe.

Verder lezen: Oorzaken van snurken bij vrouwen.

Oorzaken van snurken bij mannen

Soms wordt beweerd dat mannen vaker snurken doordat ze mogelijk meer roken of alcohol drinken dan vrouwen. Er zijn echter ook biologische factoren waarom mannen meer geneigd zijn tot snurken.

Oorzaken van snurken bij mannen

Hier bestaan meerdere theorieën over. De meest overtuigende theorie heeft te maken met de grootte van de farynx, ofwel slokdarmhoofd. Mannen hebben een overduidelijk grotere farynx dan vrouwen, wat in liggende houding kan zorgen voor een vernauwde luchtweg.

Daarnaast heeft het formaat van de bovenste luchtweg grote invloed op snurkklachten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de bovenste luchtweg bij zowel mannen als vrouwen kleiner wordt naarmate men ouder wordt. Mannen hebben echter meer kans hebben op het inzakken van de bovenste luchtweg in liggende positie.

Deze twee zaken zijn mogelijke oorzaken van hard en extreem snurken bij mannen.

 

Operatieve behandelingen tegen snurken

Er bestaan verschillende operatieve behandeling die snurkers kunnen ondergaan, afhankelijk van de oorzaak van hun snurkklachten.

Als het snurken ontstaat door een neusverstopping, kan dit tijdelijk zijn, zoals bij een verkoudheid of allergie. Hierbij kunnen neussprays of anti allergie tabletten helpen. Kampt de snurker echter met een meer permanent probleem, zoals een scheef neustussenschot, dan kan er een correctie worden uitgevoerd (septoplastie). Ook neuspoliepen die niet met medicijnen te behandelen zijn, kunnen operatief verwijderd worden. Deze laatste twee ingrepen zijn effectief bij ongeveer 10% van de snurkers die last hebben van een verstopte neus. In het geval van overmatig hypertrofisch slijmvlies ter hoogte van de neusschelpen kan dit worden weggebrand (coagulatie) of een deel van de onderste neusschelp worden verwijderd.

Bij kinderen die kampen met snurkklachten heeft het verwijderen van de keel- en/of neusamandelen vrijwel altijd een positief effect.

De meest voorkomende oorzaak van snurken is een te nauwe overgang van de neus- naar de keelholte, ofwel de ruimte achter het zachte gehemelte en de huig. Er bestaan in Nederland twee ingrepen die dit kunnen verhelpen:

Uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP)

Bij deze ingreep wordt het grootste gedeelte van het zachte gehemelte en de huig met een mes of laser verwijderd. Vaak worden de keelamandelen meegenomen, indien deze nog aanwezig zijn.

De UPPP is de effectiefste manier om meer ruimte in de overgang van de neus- naar de keelholte te creëren. Bij ongeveer 90% van de snurkers verdwijnen de snurkklachten. Helaas komt het voor dat de klachten na verloop van tijd terugkeren. De oorzaak hiervan is vetophoping in de huig en het zachte gehemelte. Na vijf jaar is de operatie daarom nog maar effectief bij ongeveer 70% van de snurkers.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

De operatie brengt helaas ook nadelen met zich mee:

 • Tot wel twee weken na de ingreep kan slikken zeer pijnlijk zijn. Vaak kan er dan niet gewerkt worden.
 • De patiënt kan een droog gevoel in de keel of een gevoel van een brok in de keel behouden.
 • Het uitspreken van de harde “g” gaat niet meer goed.
 • In zeer zeldzame gevallen wordt de neusholte aan de achterkant niet meer goed afgesloten, omdat het zachte gehemelte te kort is. Hierdoor komt er bij drinken vloeistof via de neus naar buiten. Vaak heelt dit vanzelf, maar soms moet er een correctie worden uitgevoerd.

Gecontroleerde littekenvorming – huig en zachte gehemelte

Bij deze behandeling worden de huig en het zachte gehemelte verstijfd door middel van gecontroleerde littekenvorming. Deze ingreep is een stuk minder belastend dan de UPPP, maar helaas ook minder effectief.

De behandeling wordt over het algemeen onder plaatselijk verdoving uitgevoerd. Men brengt een naald in op 3 tot 5 plaatsen in het zachte gehemelte. De naald en het weefsel worden door middel van trillingen (radiofrequente energie) of ioniserende effecten (coblatietherapie) verhit tot 85 graden Celsius. Hierdoor smelt het weefsel, waardoor er littekenweefsel ontstaat. Dit stugge weefsel vibreert minder gemakkelijk dan normaal weefsel, waardoor snurkklachten zullen afnemen.

De behandelingsmethode moet in principe tweemaal worden uitgevoerd met een tussenpoos van twee maanden. Het is een succesvolle behandeling bij één op de zes snurkers. Bij één of twee van deze zes zal het snurken na een paar jaar echter weer terugkeren. De ingreep is vrij nieuw in Nederland, dus over het effect op de lange termijn is weinig bekend.

Net als bij de UPPP kleven er nadelen aan de behandeling:

 • De keel blijft ruim een week gevoelig, maar lang niet zo erg als bij de UPPP.
 • In uitzonderlijke gevallen ontstaat er een complicatie in de vorm van een gat in het zachte gehemelte. Dit groeit meestal vanzelf dicht, maar kan wel pijnlijk zijn. Soms moet het operatief worden gesloten.
 • De ingreep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn ongeveer €1.200.

Minder voorkomende ingrepen

Soms wordt snurken veroorzaakt op het niveau van de achterzijde van de tong of het strottenklepje (epiglottis). Er zijn dan twee ingrepen mogelijk:

Gecontroleerde littekenvorming – tong

De gecontroleerde littekenvorming zoals we hierboven zagen kan ook worden uitgevoerd op het achterste deel van de tong. Hierdoor wordt dit deel stijver, wat de kans op snurken verkleint. Bij ongeveer 75% van de snurkers is de behandeling effectief, maar net als bij bovenstaande behandeling is er weinig bekend over de resultaten op langere termijn.

Nadelen van de ingreep:

 • Een aantal weken last van lichte pijn bij het slikken. Na een paar dagen is werken wel weer mogelijk.
 • Een blijvend gevoel dat er iets in de keel zit.
 • De ingreep wordt niet vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn ongeveer €1.200.

Verwijdering van een gedeelte van de tong met een laser

Bij deze behandeling wordt een gedeelte van de achterzijde van de tong met een laser verwijderd. Hierbij krijgt men meer ruimte in de luchtweg achter de tong. Er is weinig bekend over de resultaten van deze ingreep.

De nadelen die eraan kleven:

 • Gedurende twee weken na de behandeling is slikken pijnlijk. Werken zal niet mogelijk zijn.
 • Er treedt een verslechtering van de smaak op die een paar weken tot een paar maanden kan duren.

Succesvolle niet-operatieve behandeling tegen snurken

Mandibulair Repositie Apparaat: De anti-snurkbeugel

Een zeer succesvolle behandeling tegen snurken is het gebruik van een MRA: Mandibulair (= onderkaak) Repositie (= verplaatsing) Apparaat. Beter bekend als de anti-snurkbeugel.

mr-anti-snurk-snurkbeugel-300-nieuw

Een snurkbeugel is een kunststof prothese die de snurker over de tanden draagt. De beugel houdt de onderkaak tijdens de slaap naar voren. De tong, die aan de onderkaak vastzit, blijft hierdoor ook op zijn plek en zakt minder gemakkelijk naar achteren de keelholte in. Door het gebruik van een snurkbeugel kunnen snurkklachten die ontstaan bij zowel het zachte gehemelte en de huig als aan de achterkant van de tong en het strottenklepje worden voorkomen. De luchtweg wordt namelijk constant opengehouden, wat snurkklachten verhindert.

Slaaptips tegen snurken: anti snurkbeugel

Er zijn verschillende typen snurkbeugels op de markt verkrijgbaar. Het meest effectief is een op maat gemaakte snurkbeugel. Deze is perfect gevormd naar je gebit en zorgt voor de beste werking en het meeste comfort. Bij 90% van de snurkers heeft een MRA een positief effect op snurkklachten.

U kunt een snurkbeugel professioneel laten aanmeten door een gespecialiseerde tandarts of kaakchirurg. Deze moet vooraf je gebit goedkeuren. Belangrijk om te weten is dat een snurkbeugel niet door iedereen kan worden gedragen, bijvoorbeeld in het geval van gebitsprotheses. Ook moet je zorgverzekering vooraf toestemming geven voor het aanmeten van een snurkbeugelA. Soms wordt deze niet vergoed of moet je een deel zelf betalen. De kosten kunnen oplopen tot €1.000, afhankelijk van het type beugel.

Naast anti snurkbeugels die je door de tandarts of kaakchirurg kunt laten aanmeten, bestaan er ook snurkbeugels die je zelf op maat kunt maken. Deze zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan een professioneel aangemeten beugel. Deze snurkbeugels worden daarnaast zeer goed beoordeeld door gebruikers.