Snurken tegengaan: 3 concrete manieren om snurken tegen te gaan

Snurken tegengaan lijkt lastig, maar wij weten raad. We bekijken hoe u zelf snurken tegen kunt gaan en bespreken een zeer effectief middel tegen snurken.

1. Snurken tegengaan met oefeningen

Snurken wordt veroorzaakt doordat uw spieren zich tijdens het slapen verslappen en hierdoor uw luchtweg blokkeren. Als u ademt, moet de lucht zich dan door een zeer nauwe opening persen. De trillingen van weefsels die hierbij ontstaan, veroorzaken het snurkgeluid. U kunt snurken tegengaan door de spieren in het mond- en keelgebied te vestevigen, zodat ze minder gaan hangen. Ook is het aan te raden om ademhalingsoefeningen te doen om uw ademhalingsspieren sterker te maken.

Er zijn verschillende manieren waarop u te werk kunt gaan. Zo kunt u zangoefeningen doen, uw tong en kaken trainen met bijvoorbeeld de potloodoefening (een potlood of pen horizontaal vastklemmen met uw tanden), stretchen met uw tong en (nep)gapen. Lees hier het artikel dat we eerder al schreven over effectieve oefeningen tegen snurken.Snurken tegengaan met yoga

Met betrekking tot het verbeteren van de ademhaling vinden veel mensen hun heil in yoga, en dan met name de specifieke ademhalingsoefeningen.

Het nadeel van oefeningen tegen snurken is dat u deze dagelijks (herhaaldelijk) uit moet voeren, omdat ze anders geen effect zullen hebben. Dit vereist soms wat doorzettingsvermogen.

2. Neem uw ongezonde (slaap)gewoontes onder de loep

Er zijn vele factoren die snurken kunnen verergeren of zelfs aanwakkeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken, overgewicht, alcoholgebruik en bepaalde (slaap)medicatie.

Zo leidt roken bijvoorbeeld tot irritatie van de luchtwegen en slijmvliezen, waardoor er zwellingen en vernauwingen in de neus en keel kunnen ontstaan. Hierdoor heeft lucht minder ruimte om zich te verplaatsen en ontstaan er meer trillingen die leiden tot snurken.

Ook overgewicht kan leiden tot snurken, al komt dit vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Als mannen aankomen, wordt het vet namelijk (meestal) opgeslagen rond de nek en buik. Vet dat zich ophoopt rondom het keelgebied drukt tegen de luchtwegen, waardoor deze vernauwen en de kans op snurken vergroot.

Snurken tegengaan door afvallen

Daarnaast kan het nuttigen van alcohol leiden tot snurken. Alcohol heeft namelijk een spierverslappende werking. Hetzelfde geldt voor slaap- of kalmerende middelen. Als u snurkt, is het dus belangrijk om uw alcoholgebruik terug te dringen en eventueel uw medicatie aan te passen. Raadpleeg wel altijd eerst een arts voordat u de dosis van uw medicatie verandert.

Een correcte slaaphouding is ook belangrijk om snurkklachten zoveel mogelijk te beperken. Het is voor snurkers aan te raden om op hun zij te slapen. In rugligging zakken de onderkaak, huig en tong namelijk eerder naar achteren, waardoor de kans groter is dat ze de luchtweg blokkeren.

Kortom: gezondere leefgewoontes kunnen helpen snurken tegengaan.

3. Anti-snurkbeugel: definitieve oplossing tegen snurken

Een snurkbeugel, of Mandibulair Repositie Apparaat (MRA), is een beugel die u ’s-nachts in uw mond plaatst en ervoor zorgt dat de onderkaak iets naar voren wordt geduwd. Hierdoor blijft uw zachte gehemelte op zijn plaats en uw luchtweg vrij, waardoor zij snurken tegengaan. De anti-snurkbeugel is uitgebreid wetenschappelijk getest en is effectief bewezen bij het tegengaan van snurken in 90% van de gevallen. De beugel wordt tevens door KNO-artsen aangeraden.

Snurken tegengaan met de anti snurkbeugel

Er zijn verschillende soorten snurkbeugels verkrijgbaar. Het effectiefst zijn snurkbeugels die op maat gemaakt kunnen worden door middel van een afdruk van uw gebit. Deze zijn comfortabeler en effectiever, omdat u de beugel dan niet ongemerkt uit zult duwen tijdens de slaap. Een op maat gemaakte snurkbeugel kan echter erg prijzig zijn. Maar er zijn ook beugels die u eenvoudig zelf op maat kunt maken. De effectiefste en één van de goedkoopste aanbieders op de markt is Mr. Anti Snurk. De snurkbeugel van Mr. Anti Snurk kost slechts €27,95 en u heeft 7 dagen om hem uit te proberen.

Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met Mr. Anti Snurk. Snurken tegengaan was nog nooit zo gemakkelijk!