Snurken met mond dicht: zo los je het op

Last van snurken met mond dicht? Er bestaan vele typen snurkers en daarmee ook vele mogelijke anti snurk oplossingen. Vaak snurken mensen met open mond en is de rugligging de meest risicovolle slaaphouding. Snurken met de mond dicht komt echter ook vaak voor. Dit heeft verschillende oorzaken en kan op verschillende manieren worden opgelost. Lees hieronder wat u het beste kunt doen als u met regelmaat snurkt met gesloten mond.

Snurken met mond dicht

Oorzaken van snurken

Snurken wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke blokkade van de luchtwegen. Meestal gaat het om een vernauwing achter de huig of achter de tong. Soms is een te nauwe of verstopte neusholte de oorzaak.

Het gevolg van deze vernauwing is dat er tijdens de ademhaling meer moeite gedaan moet worden om lucht aan te voeren. Dit zorgt ervoor dat het zachte gehemelte, de tong, huig en keelwanden naar elkaar toegezogen worden en gaan trillen. Deze trillingen veroorzaken het vervelende snurkgeluid.

Onderstaande factoren vergroten de kans op snurken:

 • Verslapte spieren van het zachte gehemelte, huig en tong. Dit kan worden veroorzaakt door ouder worden, oververmoeidheid, alcohol en slaap- of kalmerende middelen.
 • Verdikte keelwanden, veroorzaakt door overgewicht of roken.
 • Een lang en vrij slap zacht gehemelte en huig.
 • Slapen op de rug.
 • Vergrote keel- en/of neusamandel, met name bij kinderen.
 • Neusproblemen, zoals zwelling van het neusslijmvlies (verkoudheid, allergie), neuspoliepen of een afwijkend neustussenschot.

Waarom snurken met mond dicht?

Mensen die snurken met hun mond dicht, hebben in vrijwel alle gevallen te maken met een probleem met de tong. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de tong te lang of te dik is of dat deze teveel ontspant tijdens de slaap en daardoor naar achteren valt. Dit verhindert een soepele ademhaling en zorgt voor trillingen van de keelweefsels: het snurkgeluid.

Mogelijke oplossingen voor snurken met mond dicht

Als u snurkt met uw mond dicht, zijn er verschillende oplossingen waar u baat bij kunt hebben, zoals:

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de onderkaak tijdens de slaap lichtjes naar voren dwingt. Dit voorkomt ook het naar achteren vallen van het zachte gehemelte, de huig en de tong. Dit zorgt ervoor dat de keelholte gedurende de nacht vrij blijft, en snurkgedrag geen kans krijgt.

Anti snurkbeugel voor snurken met mond dicht

Een anti snurkbeugel wordt ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Het wordt vaak gezien als de succesvolste oplossing tegen snurken. Het middel wordt daarom ook door KNO-artsen als voorkeursbehandeling tegen snurken ingezet. Zo’n 90% van de snurkers heeft baat bij een anti snurkbeugel, zoals blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information.

mr-anti-snurk-snurkbeugel-300-nieuw

De goedkoopste en eenvoudigste optie is om een anti snurkbeugel online te bestellen bij een betrouwbare aanbieder. Een voorbeeld daarvan is Mr. Anti Snurk voor slechts €27,95 koopt u een snurkbeugel met een proeftijd van 7 dagen. Lees hier de vele positieve ervaringen met de snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

Slaaphouding veranderen

Omdat de kans op snurken groter is in rugligging, of u nu last heb van snurken met mond dicht of open, is het slim om kijken of een verandering van de slaaphouding enige invloed heeft op uw snurkklachten. Hoe pakt u dit aan?

U kunt bijvoorbeeld de zijligging bij uzelf afdwingen, door te slapen met een kussenblokkade of body pillow. Ook kunt u de ouderwetse tennisbal-techniek uitproberen. Hierbij maakt u een tennisbal aan uw rug vast, zodat u onmogelijk op uw rug kunt rollen. Soms kan een anti snurk kussen helpen bij het corrigeren van uw slaaphouding.

Anti snurk kussen voor snurken met mond dicht

Een iets duurdere oplossing is de aanschaf van een band voor om de bovenarm. Deze kunt u verbinden met een speciale snurk app die snurkgeluiden detecteert. Het bedrijf Sleep.ai heeft deze app (Do I Snore or Grind) en bijbehorende wearable ontwikkeld. Elke keer als u snurkt, geeft de band een trilling af die ervoor moet zorgen dat u van slaaphouding verandert. Helaas kost deze oplossing u wel €99,95.

Anti snurk band

Een anti snurk band is een elastische band die de snurker ’s nachts om het hoofd, de kin en kaken draagt. De band houdt de mond geforceerd gesloten. Het middel is daarom met name geschikt voor snurkers die met open mond slapen.

Voor mensen die snurken met mond dicht kan de band echter ook uitkomst bieden. De band stabiliseert namelijk de kaken. Dit voorkomt dat de onderkaak naar achteren zakt. Hierdoor verkleint de kans op het naar achteren vallen van de tong.

Anti snurk band voor snurken met mond dicht

Toegegeven: het is niet de effectiefste en comfortabelste oplossing tegen snurken, maar het kan het proberen waard zijn als niets anders bij u helpt.

Tongstabilisator

Een tongstabilisator is speciaal ontwikkeld voor mensen die snurken door een naar achter vallende tong. Het is een klein apparaatje dat de tong door middel van zuigkracht naar voren houdt. Een tongstabilisator is gemaakt van zacht en comfortabel medisch siliconen en kan dus veilig en zonder irritaties gedragen worden.

Snurken met mond dicht: tongstabilisator tegen snurken

Het nadeel van een tongstabilisator is dat het vaak even duurt voordat men gewend is aan het middel. Bijwerkingen zoals kwijlen en een vreemd gevoel in de tong kunnen soms tot wel een paar weken aanhouden. Vaak kiezen snurkers voor een tongstabilisator als zij geen anti snurkbeugel mogen dragen, omdat ze bijvoorbeeld een kunstgebit hebben.

Oefeningen om de tong te versterken

Oefeningen om de tongspier te versterken kunnen voorkomen dat uw tong naar achteren valt tijdens de slaap. Door de tong te trainen zal deze op zijn plek blijven en zal het snurken stoppen.

In een eerdere blog van ons kunt u meer lezen over effectieve oefeningen tegen snurken.

Overige tips tegen snurken

Naast bovenstaande oplossingen tegen snurken met mond dicht, zijn er nog meer dingen die u kunnen helpen uw snurkprobleem te verminderen of op te lossen, wat voor type snurker u ook bent. Het doorvoeren van gezonde leefgewoonten geeft vaak een enorme vermindering van snurkklachten en is dus zeker de moeite waard om te proberen.

Denk hierbij aan zaken als:

 • Afvallen. Overgewicht is een belangrijke veroorzaker van snurken. Met name vet in de nekstreek zorgt voor snurkklachten, omdat het bijdraagt aan een vernauwing van de luchtweg in de keelholte.
 • Geen of minder alcohol drinken. Alcohol heeft een spierverslappende werking en zal ook de spieren in de mond en keel verslappen. Dit vergroot de kans op snurken.
 • Ook slaap- en kalmerende middelen kunnen een spierverslappend effect hebben en kunnen daarom beter vermeden worden. Raadpleeg hierbij altijd uw arts.
 • Vermijd daarnaast zuivel en grote, vette maaltijden vóór het slapengaan.
 • Stoppen met roken. Roken is zeer irriterend voor de slijmvliezen in de luchtwegen en vergroot de kans op snurken.
 • Behandel neusklachten bij bijvoorbeeld verkoudheid of pak je allergie aan.
 • Zorg voor een goede slaaphygiëne.
 • Verhoog het hoofdeinde van uw bed een beetje met bijvoorbeeld klossen.
 • Controleer of de luchtvochtigheid in de slaapkamer goed is. Droge lucht irriteert de membranen in de neus en keel en kan leiden tot snurkklachten. Een luchtvochtigheidsgraad van 60% tot 80% is ideaal.