Mensen die regelmatig snurken, lopen meer kans op het ontwikkelen van lichamelijke kwaaltjes dan niet-snurkers. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat snurken gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid. Lees hieronder 5 redenen waarom snurken gevaarlijk is en wat je kunt doen om snurkklachten in de toekomst te voorkomen.

Is snurken gevaarlijk

Wanneer is snurken gevaarlijk?

Iedereen snurkt wel eens en dat hoeft in principe geen reden tot zorg te zijn. Simpele zaken als een verkoudheid, allergische reactie of zelfs een avondje doorzakken kunnen al redenen zijn om snurkend de nacht door te gaan.

Snurkklachten worden pas een probleem als ze langere tijd aanhouden. In dat geval kunnen ze een symptoom zijn van een onderliggende kwaal of juist op den duur schade toebrengen aan je lichaam.

5 redenen waarom snurken gevaarlijk kan zijn

1. Slechte slaapkwaliteit

Als je snurkt, slaap je in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt minder diep. Veel snurkers slapen onrustig of worden gedurende de nacht verschillende keren wakker. Dit verstoort het natuurlijke slaappatroon.

Deze verminderde slaapkwaliteit kan leiden tot onder andere:

 • Extreme vermoeidheid
 • Slaperigheid
 • Hoofdpijn
 • Concentratieproblemen
 • Verminderde weerstand, waardoor je kwetsbaarder bent voor andere kwaaltjes
 • Een verhoogd risico op verkeersongevallen
Snurken gevaarlijk - vermoeidheid

Bron: Quest.nl

2. Symptoom van slaapapneu

Snurken kan een symptoom zijn van het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS), kortweg slaapapneu genoemd. Dit is een slaapstoornis waarbij de luchtweg tijdens de slaap op bepaalde momenten volledig afgesloten raakt. Hierdoor vinden er ademstilstanden plaats. Deze kunnen variëren van tien tot wel dertig seconden per keer.

Na een tijdje geven de hersenen een alarmsignaal af, waarna de ademhaling wordt hervat. Dit gebeurd vaak schokkend en naar adem happend.

Slaapapneu is een zeer ernstige aandoening die niet altijd op tijd wordt ontdekt. Langdurig rondlopen met klachten kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom moet altijd een arts worden ingeschakeld bij het vermoeden van slaapapneu.

Symptomen waaraan je slaapapneu kunt herkennen zijn onder andere:

 • Luid snurken afgewisseld met stille perioden (de ademstops)
 • Woelige slaap
 • Zweten
 • Concentratieproblemen
 • Extreme vermoeidheid overdag
 • Vermoeid opstaan
 • Droge mond
 • Ochtendhoofdpijn

 

3. Grotere kans op hart- en vaatziekten

Een andere reden waarom snurken gevaarlijk kan zijn, is dat snurkers meer kans lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk en kransslagaderaandoeningen, maar op de lange termijn ook hartaanvallen.

Snurkers die leiden aan slaapapneu lopen zelfs twee keer meer kans op het ontwikkelen van hartritmestoornissen en (fatale) hartproblemen.

4. Angst en depressie

De verminderde slaapkwaliteit waar we het eerder over hadden, kan ook invloed hebben op de geestelijke gezondheid van snurkers. Te weinig slaap kan immers funest zijn voor je goede humeur.

Zo komt het vaak voor dat snurkers zich overdag geïrriteerd en prikkelbaar voelen en last hebben van stemmingswisselingen. Op den duur kan dit zelfs leiden tot angstgevoelens en depressiviteit. Niet iets om licht op te vatten dus!

Snurken gevaarlijk - depressie

5. Dementie

Snurken wordt in feite veroorzaakt door een slechte ademhaling. Er zijn vele onderzoeken uitgevoerd naar het effect van snurken (en met name de ademhalingsstoornissen waar snurkers mee kampen) op het brein.

Onderzoek heeft uitgewezen dat snurken op de lange termijn kan resulteren in vergeetachtigheid en verminderde denkvaardigheden, wat zelfs kan leiden tot (vroegtijdige) dementie. Het meest kwetsbaar zijn mensen die sowieso al een grotere neiging hebben tot het ontwikkelen van dementie.

Effectieve oplossing tegen snurken

Om snurken effectief aan te pakken, zijn er verschillende dingen die je kunt doen.

Ten eerste is het slim om eerlijk te kijken naar je levensstijl. Zijn er aanpassingen die je kunt doen om je snurkklachten te verminderen? Denk bijvoorbeeld aan afvallen, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Ook het doen van oefeningen tegen snurken om de mond- en keelspieren te versterken kan effectief zijn.

Anti snurkbeugel

Mochten bovenstaande oplossingen niet baten, dan is het waarschijnlijk de beste oplossing om je heil te zoeken in een anti snurkmiddel. Een middel dat zeer effectief is voor grofweg 90% van de snurkers is een anti snurkbeugel, in de medische wereld ook wel een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd.

Snurken gevaarlijk - werking anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die je ’s nachts draagt en snurkklachten bij de bron aanpakt. Meestal snurken mensen doordat hun keelholte geblokkeerd raakt door een naar achter zakkende onderkaak, tong en zachte gehemelte. Een anti snurkbeugel voorkomt dit. Het dwingt de onderkaak lichtjes naar voren en houdt hem gedurende de nacht in positie. De luchtweg blijft dus gedurende de hele nacht vrij, waardoor snurken wordt voorkomen.

Wetenschappelijk effectief bewezen

Een MRA is wetenschappelijk effectief bewezen door het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information: 90% van de snurkers heeft er baat bij. Ook KNO-artsen raden een MRA aan als voorkeursbehandeling tegen snurken.

Wil je graag een anti snurkbeugel kopen? Dan kun je dat op verschillende manieren doen.

De snelste, eenvoudigste en goedkope optie is om een beugel te bestellen bij een webwinkel, zoals Mr. Anti Snurk. Deze beugel kosts slechts €27,95 en kun je gedurende 7 dagen uitproberen. Mocht de beugel voor jou niet werken, krijg je je geld zonder gezeur terug. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met de anti snurkbeugel van Mr. Anti Snurk.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video