Snurk jij normaal gesproken niet, behalve als je te diep in het glaasje hebt gekeken? Dat kan kloppen. Alcohol is een bekende veroorzaker van snurken. In dit artikel bespreken we waarom snurken en alcohol zo nauw gerelateerd zijn. Daarnaast geven we een aantal tips om snurken in de toekomst te voorkomen.

Snurken en alcohol

Wat doet alcohol met het lichaam?

Alcohol vertraagt de hersenen en heeft een kalmerende werking op het lichaam. Na een paar glazen ontstaat er een licht gevoel in het hoofd en wordt men een beetje rozig. Over het algemeen voelen mensen zich meer ontspannen en gedraagt men zich losser dan normaal. Hierdoor verloopt bijvoorbeeld een gesprek aanknopen met vreemden een stuk soepeler.

Ook zijn de meeste mensen na het drinken van alcohol minder terughoudend, bijvoorbeeld op de dansvloer. Tot dusver lijkt alles nog leuk en gezellig.

Snurken en alcohol

Helaas heeft alcoholgebruik ook negatieve effecten op het lichaam. Deze kunnen zich de volgende ochtend uiten in de vorm van een kater: je kunt last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn en futloosheid.

Ook op de lange termijn kan alcohol schade aan het lichaam aanrichten aan de hersenen, lever, maag en hart- en bloedvaten. Deze effecten mogen zeker niet worden onderschat.

Het is een welbekende misvatting dat je beter slaapt als je alcohol hebt gedronken vóór het slapengaan. Alcohol helpt inderdaad om beter te ontspannen, dus val je sneller in slaap. Maar het zorgt niet voor een betere slaapkwaliteit en is ook zeker geen garantie voor fit wakker worden in de ochtend.

Snurken en alcohol: het verband

Snurkers moeten extra opletten met hun alcoholconsumptie, omdat snurken en alcohol nauw gerelateerd zijn. Waarom? Het verdovende effect van alcohol zorgt er tijdens de slaap voor dat de spieren zich meer ontspannen dan normaal. Het gevolg hiervan is dat de spieren die normaal gesproken de keelholte openhouden ook verslappen.

Daarnaast kunnen de onderkaak, tong en zachte gehemelte gemakkelijker naar achteren zakken en de keelholte blokkeren. De belemmerde luchtdoorgang die hierdoor ontstaat zorgt ervoor dat lucht zich bij elke ademhaling door een nauwe opening persen. Dit zorgt voor een turbulente luchtstroom die de keelweefsels laat trillen. Deze trillingen worden waargenomen als het gevreesde snurkgeluid.

Snurken en alcohol

Alcohol zorgt door de verdovende werking ook voor een verminderde ademhalingscontrole tijdens de slaap. Dit kan leiden tot snurkklachten, omdat we op een andere manier ademhalen dan normaal.

Alcohol heeft daarnaast nog een negatief gevolg voor ons lichaam, namelijk dat het een uitdrogende werking heeft. Dit heeft als gevolg dat de afscheiding tussen de neus en zachte gehemelte plakkeriger wordt, waardoor de kans op snurken toeneemt.

 

Oplossingen tegen snurken

Het is duidelijk dat snurken en alcohol nauw gerelateerd zijn. Niet alleen snurken mensen meer na het drinken van alcohol, maar klinkt het gesnurk ook harder.

Om de kans op snurken door alcohol zoveel mogelijk te beperken, is het logischerwijs het best om alcohol in z’n geheel te laten staan. Dit zou tot een vermindering van snurkklachten moeten leiden.

Als helemaal stoppen lastig  blijkt, zorg er dan in ieder geval voor dat je minstens 4 vóór het slapengaan geen alcohol nuttigt. Beperk daarnaast het aantal glazen per dag tot maximaal 2 per dag.

Met het toepassen van bovenstaande tips zou je een duidelijke vermindering van je snurkklachten moeten merken. Als dit inderdaad zo is, dan zou je misschien heel voorzichtig af en toe een klein glaasje in de avond kunnen herintroduceren. Pas hier wel mee op, want voordat je het weet ben je weer terug bij af.

Definitieve oplossing: anti snurkbeugel

Merk je dat je op geen enkele manier van je snurkklachten verlost raakt? Dan is het aan te raden om een andere remedie te proberen die beter past bij jouw klachten, zoals een anti snurkmiddel.

Een zeer effectief middel is de zogenaamde anti snurkbeugel, in de wetenschap een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd. Deze beugel is uitgebreid wetenschappelijk getest en uit de onderzoeksresultaten is gebleken dat een MRA 90% van alle snurkers van hun klachten afhelpt.

Snurken en alcohol - anti snurkbeugel

De beugel dwingt de onderkaak iets naar voren, waardoor deze niet de kans krijgt om naar achteren te vallen. Ook houdt het de tong en het zachte gehemelte op hun plek. Zo blijft de keelholte gedurende de nacht blokkadevrij en zal er een snurkvrije ademhaling plaatsvinden.

Let er bij de aanschaf wel op dat de beugel aanpasbaar is aan het gebit. Helaas zijn anti snurkbeugels die je bij de tandarts of een particuliere kliniek kunt laten aanpassen zeer prijzig. Het is een stuk goedkoper om online een beugel te bestellen.

Een voorbeeld van een voordelige, zelf aanpasbare beugel is Mr. Anti Snurk. Voor slechts €27,95 heb je een beugel in huis en daarnaast kun je binnen 7 dagen gebruik maken van de niet goed, geld terug garantie mocht de beugel bij jou toch niet werken. Lees hier de vele positieve gebruikerservaringen met Mr. Anti Snurk.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video