Snurken door verkoudheid is helaas een bekend verschijnsel. Verkoudheidsklachten kunnen leiden tot een ronkend en zagend snurkgeluid. Niet fijn voor jou, maar zeker niet voor je partner. Lees hieronder de beste tips tegen snurken door verkoudheid. 

Waarom snurken door verkoudheid?

Verkoudheid is een infectieziekte die kan worden veroorzaakt door meer dan tweehonderd verschillende virussen. Gemiddeld raken volwassen twee tot drie keer per jaar besmet. Vooral bij extreme weersveranderingen is de kans om een verkoudheid op te pikken groot.

Snurken door verkoudheid

Als je besmet bent geraakt met een verkoudheidsvirus, ontstaat er een ontsteking van het slijmvlies in de neus, bijholten en keel. De natuurlijke reactie van het lichaam is om zich te weren tegen de innesteling van het virus. Het gevolg hiervan is dat het slijmvlies opzwelt en extra slijm gaat produceren om de geïnfecteerde cellen af te voeren.

Bekende symptomen van verkoudheid zijn dan ook een verstopte neus of loopneus, maar ook hoesten, niezen, keelpijn en koorts komen geregeld voor.

Snurken wordt veroorzaakt door een belemmering van de ademhaling ergens in de luchtweg. Deze belemmering kan bijvoorbeeld ontstaan door een verslapping van de spieren in de mond en keel, slapen op de rug, overgewicht, roken of alcoholgebruik.

Snurken door verkoudheid

Niet-snurkers hebben normaal gesproken geen last van een blokkade in de luchtweg. Een verkoudheid kan hier echter verandering in brengen. De opgezwollen slijmvliezen zorgen namelijk voor een vernauwing van de luchtweg. Daarnaast belemmert een verstopte neus of loopneus de ademhaling, evenals overtollig slijm in de keel. Hierdoor moet lucht zich door een nauwe opening persen tijdens de ademhaling. Snurken is bij een zware verkoudheid dus ook bijna niet te vermijden.

 

Tips bij snurken door verkoudheid

Om snurken door verkoudheid te verminderen, is het belangrijk om de luchtwegen vrij te maken van slijm. Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Neem regelmatig een stoombadje met eucalyptusolie om overtollig slijm af te voeren.
 • Gorgel met water en een druppel pepermuntolie om je keel vrij te maken en te verfrissen.
 • Zorg voor voldoende hydratatie, zodat de slijmvliezen vochtig blijven. Water en thee zijn het beste. De damp van thee helpt daarnaast ook tegen vastzittend slijm. Voeg er een paar theelepels honing aan toe om de keel te verzachten.
 • Gebruik een neusspray om ingedikt slijm te verdunnen en verlichting van klachten te geven.
 • Neuspleisters of een neusspreider kunnen helpen de neus verder te openen en voorkomen daarnaast dat de neusvleugels dichtklappen.
 • Keelsnoepjes met menthol of honingdropjes kunnen de keel verzachten.
 • Snijd een ui doormidden en leg deze op je nachtkastje, zoals in grootmoeders tijd werd gedaan. De scherpe lucht van uien opent de luchtwegen, waardoor de ademhaling verbetert.

Snurken door verkoudheid

Overige maatregelen

 • Rook niet of minder: sigarettenrook is zeer schadelijk voor de luchtwegen en vergroot de kans op snurken.
 • Vermijd alcohol: alcohol draagt bij aan een verslapping van de spieren.
 • Zorg voor goede ventilatie van je slaapkamer.
 • Rust goed uit.
 • Voorkom dat je anderen besmet.
 • Voorkom een nieuwe besmetting in de toekomst door gezond te eten, veel te bewegen, op tijd rust te nemen en genoeg te slapen.

 

Help, ik blijf snurken! En nu?

Verdwijnt het snurken met bovenstaande maatregelen niet? Dan doe je er goed aan om over te schakelen op een effectievere oplossing tegen snurken in de vorm van een anti snurkmiddel. Het effectiefste middel tegen snurken is de anti snurkbeugel, ook wel Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) genoemd.

Een anti snurkbeugel is een mondprothese die de onderkaak iets naar voren houdt. Hierdoor blokkeren je opgezwollen slijmvliezen de luchtweg niet langer en blijft de luchtweg gedurende de nacht vrij. Ook als je kampt met bijvoorbeeld verslapte spieren in het zachte gehemelte, de huig of tong kun je profijt hebben van een anti snurkbeugel.

Snurken door verkoudheid: anti snurkbeugel

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond. Ook KNO-artsen raden een anti snurkbeugel als beste anti snurkmiddel aan bij ernstige snurkklachten.

Het beste is een aanpasbare anti snurkbeugel, die je kunt aanpassen aan je eigen gebit. Dit zorgt voor een betere werking en groter gebruiksgemak. Het laten aanpassen van een beugel op medische gronden of bij een kliniek is echter zeer prijzig. Het is stukken goedkoper en eenvoudiger om online een kwalitatief goede beugel aan te schaffen die je zelf thuis op maat kunt maken.

Er zijn online verschillende beugels verkrijgbaar. Let erop dat geen standaard beugel koop die niet aanpasbaar is. Een goedkope en zeer effectieve snurkbeugel is Mr. Anti Snurk. Deze kost slechts €27,95 en je mag hem 7 dagen uitproberen. Je kunt hier honderden positieve reviews over Mr. Anti Snurk vinden.

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video