Snurken door roken: waarom en hoe kom je er vanaf?

Bijna elke roker is er wel van op de hoogte: de vele redenen om te stoppen met roken. Een betere conditie, meer energie, een mooiere huid en een flinke kostenbesparing zijn slechts enkele voordelen die stoppen met roken met zich meebrengt. Maar wist u dat stoppen met snurken ook in dit lijstje hoort te staan? Snurken door roken is een veelvoorkomend verschijnsel waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Daarnaast kan roken zorgen voor een verhoogde kans op slaapapneu. Hoog tijd om te stoppen dus!

Snurken door roken

Stoppen met roken is stoppen met snurken

De irriterende rook van sigaretten en andere tabaksproducten leidt tot ontstekingen van de luchtwegen en slijmvliezen. Dit leidt tot zwellingen en vernauwingen in de neus en keel, waardoor lucht minder ruimte heeft om zich te verplaatsen. Het gevolg zijn de ongewenste snurkgeluiden, zoals elke partner van een snurker die zal herkennen.

In de wetenschappelijk is inmiddels uitvoerig aangetoond hoe roken de kans op snurken en slaapapneu verhoogt. Uit dit grootschalige onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het snurkrisico met een factor 2,3 toeneemt onder rokers ten opzichte van niet-rokers. Andere onderzoeken laten vergelijkbare cijfers zien.

De frequentie van rookgedrag blijkt de hevigheid van het snurken nog eens verder te beïnvloeden. Iemand die meerdere pakjes sigaretten per dag rookt, zal harder en vaker snurken dan iemand die tijdens het uitgaan incidenteel een sigaretje opsteekt. Dit is hetzelfde principe als bij overgewicht en snurken, waar een toename van het lichaamsgewicht correleert met een toename van het snurkgedrag.

Snurken door roken: hoe verminder ik mijn klachten?

Bent u kort geleden al gestopt met roken, maar snurkt u nog steeds? Geen nood, dat is eigenlijk niet meer dan normaal. Uw lichaam heeft namelijk tijd nodig om zichzelf op te schonen en te herstellen van het jarenlange rookgedrag. Na verloop van tijd zult u merken dat uw keel en luchtwegen minder geïrriteerd zijn en dat u weer meer lucht krijgt door uw neus.

In de tussentijd is het natuurlijk knap vervelend dat u nog steeds last heeft van uw eigen gesnurk. In dat geval is het verstandig om het lichaam een handje te helpen. U kunt bijvoorbeeld overwegen een anti snurkmiddel te gebruiken. Een zeer effectief middel is een anti snurkbeugel (Mandibulair Repositie Apparaat), een mondprothese die ervoor zorgt dat er meer ruimte in de de keelholte ontstaat, met als gevolg een vermindering van snurkklachten.

Snurken door roken: anti snurkbeugel

Snurken door roken: wat is de oplossing?

Een Mandibulair Repositie Apparaat kost slechts enkele tientjes en is een prima manier om uzelf van een snurkloze nacht te verzekeren. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het apparaatje voor maar liefst 90% van de gebruikers effect heeft. Zo kunt u alvast ervaren hoe het is om heerlijk te slapen nadat u meerdere maanden geheel rookvrij bent.

Wanneer u besluit zo’n anti snurkbeugel te kopen, adviseren wij u wel voor een aanpasbare variant te gaan. Deze sluit optimaal aan op het gebit en biedt hierdoor het hoogste draagcomfort. Een voorbeeld van een aangepaste snurkbeugel is die van Mr. Anti Snurk, waar al vele positieve beoordelingen over zijn geschreven.

Vergeet echter niet dat de beste strategie nog altijd is om het probleem bij de wortel aan te pakken. Een anti snurkbeugel kan nog zo comfortabel en effectief zijn; stoppen met roken is het beste wat u kunt doen tegen snurken en voor uw gezondheid. Succes!