Snurken kan door tal van factoren worden veroorzaakt. Een bekende boosdoener is een allergische reactie. Ongeveer 25% van de Nederlanders kampt met een allergie. In onderstaand artikel gaan we kijken hoe snurken door allergie ontstaat en daarnaast geven we je tips over hoe je snurken kunt tegengaan.

Hoe ontstaat snurken door allergie?

Voordat we ingaan op de relatie tussen snurken en allergie kijken we naar de oorzaak van snurkgedrag. Snurken is het gevolg van een belemmering van de ademhaling in de keel- of neusholte. Hierdoor heeft lucht minder ruimte en wordt turbulent. Dit veroorzaakt trillingen van de keelweefsels: het welbekende snurkgeluid.

Een luchtblokkade in de keelholte kan onder andere ontstaan door verslapte mond- en keelspieren, overtollig weefsel of verdikte keelwanden. Een belemmerde neusademhaling heeft weer andere oorzaken. Zo kan een verkoudheid of afwijkend neustussenschot de oorzaak zijn, maar ook een simpele allergische reactie.

Snurken door allergie

Wat is een allergische reactie?

Een allergische reactie ontstaat wanneer het immuunsysteem heftig reageert op lichaamsvreemde stoffen (allergenen), terwijl dit eigenlijk niet nodig is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, veroorzaken allergenen op zichzelf niet deze reactie. De klachten ontstaan omdat het lichaam de stoffen als gevaarlijk ziet en ze onschadelijk probeert te maken.

Bekende allergenen zijn pollen, huisstofmijt en huidschilfers van honden en katten. Een allergische reactie kan vervelende klachten met zich meebrengen, zoals een loopneus, niezen, gezwollen neusslijmvlies en traanogen.

Soorten allergieën

Er bestaan ontelbare denkbare allergieën die allemaal hun bijkomende klachten kunnen hebben. Hieronder bespreken we de allergieën die het meest gerelateerd zijn aan snurkklachten, namelijk allergieën die veroorzaakt worden door zogenaamde inhalatieallergenen.

Snurken door allergie voor huisstofmijt

Huisstofmijt is een bekende veroorzaker van een allergische reactie die zich kan uiten in snurkklachten. Dit is ook niet zo gek als je bedenkt dat beddengoed vaak wemelt van de huisstofmijt en snurkklachten zich logischerwijs ’s nachts voordoen.

Ook in de rest van de slaapkamer gedijt huisstofmijt goed. Andere favoriete plekken zijn tapijt en gordijnen.

Snurken door allergie

Als je kampt met een huisstofmijtallergie zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen:

 • Schaf anti-allergeen beddengoed aan en was je beddengoed regelmatig op een heet programma (minimaal 60 graden).
 • Lucht en ventileer je slaapkamer iedere dag en laat ook je bed goed luchten (sla de dekens dus niet dicht!)
 • Houd je slaapkamer stofvrij: zorg ervoor dat je regelmatig stoft en stofzuigt.
 • Was ook je gordijnen om de zoveel tijd of schaf lamellen aan.
 • Verwijder tapijten en andere bronnen van stof.

Snurken door allergie voor pollen (hooikoorts)

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor pollen (stuifmeel) van planten, grassen, bomen of bloemen die door de wind verspreid worden. Vooral in het voorjaar loop je risico op een allergische reactie, met name op warme, winderige dagen.

Snurken door allergie

Tips bij hooikoorts:

 • Houd het weer en de dagelijkse hooikoortsverwachting goed in de gaten.
 • Laat ramen en deuren zoveel mogelijk dicht of gebruik een antipollen hor.
 • Was je handen regelmatig: hiermee voorkom je dat pollen via je handen je neus of ogen binnendringen.
 • Neem een douche voor het slapengaan en was en borstel je haar goed.
 • Was je kleding en beddengoed met grote regelmaat en maak ook je huis (met name de slaapkamer) goed schoon om verspreiding van pollen te voorkomen: dit voorkomt het binnendringen van pollen.
 • Draag zoveel mogelijk een zonnebril ter bescherming van je ogen.
 • Bekijk je tuin kritisch om erachter te komen of er planten staan waarvan de pollen bij jou een allergische reactie veroorzaken.

Oplossingen voor snurken door allergie

Bovenstaande tips zullen je helpen om snurkklachten die door een allergische reactie worden veroorzaakt te beperken. Mochten jouw klachten echter te ernstig zijn om snurkvrij de nacht door te komen, maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze kan je een anti-allergie medicijn (antihistamine) voorschrijven en daarnaast samen met jou kijken wat voor aanpassingen je nog meer kunt doen.

Merk je na het nemen van bovenstaande maatregelen geen verandering in jouw snurkgedrag? Dan kan het zijn dat het snurken (mede) door andere factoren wordt veroorzaakt. Je zou kunnen overwegen om je heil te zoeken in de volgende anti snurk middelen:

Anti snurkbeugel

Bij chronische snurkklachten biedt een anti snurkbeugel in 90% van de gevallen uitkomst. Een anti snurkbeugel is een mondprothese die ervoor zorgt dat de onderkaak tijdens de slaap niet naar achteren kan vallen, waardoor de keelholte gedurende de nacht vrij blijft. Hierdoor wordt snurken voorkomen.

De werking van een anti snurkbeugel is wetenschappelijk aangetoond. In de wetenschap noemt men de anti snurkbeugel een Mandibulair Repositie Apparaat.

Snurken door allergie: werking anti snurkbeugel

U kunt een anti snurkbeugel op verschillende manieren aanschaffen. Zo bestaat er de mogelijkheid een beugel op medische gronden of bij een particuliere kliniek te laten aanmeten. Dit is vaak erg duur (zo’n €700) en wordt bijna nooit vergoed door je zorgverzekeraar.

Een goedkoper alternatief is een anti snurkbeugel die je zelf thuis op maat kunt maken, zoals de beugel van Mr. Anti Snurk. Deze beugel kost slechts €27,95 en kun je 7 dagen testen. Werkt de beugel niet, dan krijg je simpelweg je geld terug. Op de website van Mr. Anti Snurk zijn vele positieve gebruikerservaringen met de snurkbeugel te vinden.

 

YouTube

By loading the video, you agree to YouTube's privacy policy.
Learn more

Load video

Neusspreider

Een neusspreider is een klein apparaatje gemaakt van zacht en soepel materiaal dat de neusademhaling bevordert. Het bestaat uit twee buisjes of kegeltjes die je in je neusgaten dient in te brengen. Dit zorgt ervoor dat je neusgaten de gehele nacht open blijven staan. Het voorkomt hiermee het dichtklappen van de neusvleugels waar sommige neussnurkers mee kampen.

Daarnaast wordt de luchttoevoer bevorderd en zul je meer zuurstof binnenkrijgen. Dit bevordert de kwaliteit van je slaap. Een neusspreider kan snurkklachten veroorzaakt door een geblokkeerde neusingang drastisch verbeteren. Het kan daarom ook helpen bij snurken door allergie.

Dr. Breathe Well neusspreider